Makové mléko

Pokud z jakéhokoliv důvodu nepijete klasické kravské mléko, určitě se sháníte po náhradách. Těch existuje spousta v podobě lahodných oříškových mlécích. Ty však vyjdou vcelku draho. Vhodnou alternativou je mléko makové či kokosové.

Chutné, výživné a zakázané narkotikum? Mák je vynikajícím zdrojem vlákniny, omega-3 mastných kyselin a několika základních minerálů, včetně vápníku, železa, hořčíku, manganu, fosforu a zinku, nemluvě o vitamínech B1, B2 a E.

Díky množství železa pomáhá mák čistit krev a zvyšovat hladinu hemoglobinu v krvi. Konzumace máku tak může zlepšit krevní oběh, což má za následek optimální zásobení všech částí těla, včetně mozku, kyslíkem. To může pomoci neurotransmiterům efektivně fungovat a zlepšit kognitivní funkce mozku.

Mák má významné antioxidační účinky, vliv na prevenci kardiovaskulárních chorob a schopnost podpory zdravého imunitního systému. Jeho pozitivní vlastností je boj proti překyselení organismu.

Maková semínka jsou také účinná pro navození spánku. Malá šedá semínka ledvinového tvaru, o kterých je známo, že mají uklidňující účinek, rovněž pomáhají snižovat hladinu stresu. Lze je konzumovat ve formě čaje nebo z nich připravit pastu a smíchat s teplým mlékem, nebo z nich rovnou mléko vyrobit.

Původ makového mléka

Makové mléko, tradiční litevský nápoj, nebo polévka, jedna z 12 jídel štědrovečerní večeře Kūčios. Obvykle se jí společně s dalším tradičním litevským štědrovečerním pokrmem kūčiukai a je také součástí pokrmu kutya, který se podává během tradiční ruské štědrovečerní hostiny a je považován za dezert.

Proč před přípravou namáčíme mák?

Než začnete s receptem z máku, ve kterém používáte maková semínka, namočte je do horkého mléka, vody nebo oleje nebo je před použitím rozemelte. Namočením změkne jejich tuhý vnější obal, aby se jejich jedinečné aromatické látky mohly při teplotě pečení snáze uvolnit.

Kde koupit český mák?

Česká republika patří mezi výhradní konzumenty a producenty máku. Kvalitní český mák můžete koupit u lokálních farmářů nebo v obchodech se zdravou výživou. Rovněž také v dnešní době můžete objednat český mák přes internet.

Kolik obsahuje mák tuku?

Přes 40 % složení zabírá tuk, z toho na nasycené mastné kyseliny připadá 4,5 %, z nenasycených převládají především ty mononenasycené. Jako všechna semena, disponuje mák poměrně vysokou energetickou hodnotou, 525 KCal/100 g.

Makové mléko recept
Mléko z máku je jedno z nejchutnějších alternativ rostlinných mlék.

Makové mléko recept

Při tomto receptu získáte až 1 litr makového mléka, které spotřebujte nejlépe ihned nebo do tří dnů. Mléko podávejte s čerstvě upečeným brownies s nutelou.

Ingredience na makové mléko

  • 1 hrnek nemletého máku (mák všeobecně si vždy kupujte nemletý a raději si ho umelte sami doma) – cca 100-150g
  • 1 litr vody – nejlépe filtrované
  • 3 datle (volitelně) – díky datlím se mléko lehce dosladí – ovšem použít můžete také med, či sirupy
  • 1/2 lžičky vanilky
  • 1/2 lžičky skořice
  • jemné sítko/plátýnko/mlékovač
  • skleněnou nádobu, ve které budete mléko uchovávat

Postup na makové mléko

  1. Nemletý mák zalijte vodou a nechte alespoň 3-4 hodiny (nebo přes noc) při pokojové teplotě stát.
  2. Poté mák sceďte, vyperte a přendejte do mixéru spolu s 1 litrem čisté vody, datlemi, skořicí a vanilkou. Mixujte 2-3 minuty.
  3. Makový nápoj se napění a získá krásně světlou barvu. Takto namixované mléko přecedíme přes jemné sítko nebo plátýnko.
  4. Doporučuji k rychlé spotřebě, chutná totiž nejlépe v den přípravy. Skladujte v ledničce maximálně 3 dny, jinak vám mléko zkysne. 
  5. Pokud vlastníte mlékovač, přípravu jakéhokoliv rostlinného mléka si dost ulehčíte.
  6. Ušpiníte daleko méně nádobí a dokonce pro vás bude daleko jednodušší vyměnit ráno vodu, ve které se přes noc mák namáčí, za čistou. Navíc si zde vystačíte pouze s tyčovým mixérem. 

Jednoduché makové mléko – recept

Kromě toho, že je makové mléko chutnou variantou nápoje s nízkým obsahem sacharidů, je ideální bezmléčnou variantou a alternativou k běžněji používanému mandlovému mléku, ovesnému mléku nebo ořechovým mlékům.

Ingredience na jednoduché makové mléko

  • 1 šálek máku (140 g)
  • 3 šálky filtrované nebo pramenité vody (720 ml)
  • 1 lžíce sladidla
  • 1 lžíce vanilkového extraktu bez cukru nebo 1 lžička vanilkového prášku

Postup na jednoduché makové mléko

  1. Mák vložte do malé misky a zalijte studenou vodou. Nechte máčet alespoň tři hodiny.
  2. Namočený mák sceďte a poté vložte do mixéru spolu se 3 šálky filtrované vody, vanilkou a sladidlem.
  3. Mixujte přibližně 5 minut nebo dokud semínka neuvolní mléko.
  4. Sceďte přes plátýnko nebo přes sáček na ořechové mléko.
  5. Mléko můžete zředit podle vlastní chuti a podávat teplé.
  6. Uchovávejte v uzavřené láhvi v chladničce po dobu až 2 týdnů. Před použitím dobře protřepejte.
Makové mléko výroba
Makové mléko má mnoho zdravotních benefitů. Proč jej nevyzkoušet?

Tradiční makové mléko z litvy – recept

Připravte si tradiční makové mléko dle staré receptury z místa jeho původu – Litvy. Jemné makové mléko s tóny mandlí a medu opojí všechny Vaše smysly.

Ingredience na tradiční makové mléko

  • 225 g máku
  • 2 šálky vroucí vody
  • 1/4 lžičky mandlového extraktu
  • 1 lžíce medu

Postup na tradiční makové mléko

  1. Vložte mák do mísy nebo hrnce a zalijte ho vroucí vodou. Nechte hodinu stát.
  2. Neodstátou makovou směs přelijte do mixéru a přidejte mandlový extrakt a med.
  3. Mixujte na nejvyšší výkon tři až čtyři minuty, dokud směs nezíská bílo-hnědou barvu. Do mísy položte několik vrstev plátna na sýr (nebo použijte sáček na ořechové mléko) a část směsi do plátna nalijte.
  4. Sýrové plátno shrňte kolem směsi a pevně ho ždímejte, dokud nevymačkáte všechnu šťávu nebo „mléko“.
  5. Dužinu vyhoďte a postup opakujte, dokud ze směsi nevytlačíte všechno mléko. Uchovávejte v chladničce až do doby podávání.

Makové mléko výroba – recept

Krémový nápoj bez laktózy s jemnou oříškovou příchutí máku. Směs ovsa a mandlí mu dodává bohatost a tělnatost, která by mohla konkurovat čemukoli čerstvému z farmy.

Ingredience na makové mléko

  • 1/2 šálku makových semínek
  • 1/4 šálku ovesných vloček
  • 1/4 šálku celých syrových mandlí
  • 3 šálky vody
  • 2 lžíce kokosového cukru
  • 1/4 lžičky mandlového extraktu

Postup na makové mléko

  1. Do mixéru dejte mák, ovesné vločky, mandle, 3 šálky vody, kokosový cukr a mandlový extrakt (pokud používáte).
  2. Ideální je vysokorychlostní mixér, ale může fungovat jakýkoli model, pokud jste trochu trpělivější, když přijde čas mixování.
  3. Ujistěte se, že je víko pevně zajištěno, a mixujte na vysoké otáčky alespoň 5 minut, nebo blíže k 10 minutám, pokud vaše vybavení není nejodolnější.
  4. Pokud dáváte přednost lehčímu mléku k pití nebo použití na cereálie, přidejte zbývající šálek vody. Pro použití v kávě nebo pro kombinaci s čerstvým ovocem ponechte mléko v nezměněné podobě.
  5. Přeceďte přes sáček na ořechové mléko a uložte do chladničky. Vychutnejte si důkladně vychlazené.

Makové mléko s mandlemi – recept

Jemná chuť makového mléka s mandlemi pohladí každého na duši. Ideální konzumace horkého makového mléka je večer nebo před spaním.

Ingredience na makové mléko s mandlemi

  • 10-12 ks mandlí
  • 2 a 1/2 lžíce máku
  • 3 šálky mléka
  • 1/4 šálku cukru
  • 1/4 lžičky kardamomového prášku
  • Špetka šafránu

Postup na makové mléko s mandlemi

  1. Mák a mandle namočte na 4-6 hodin, mandle oloupejte.
  2. Namočený mák a mandle rozemelte na jemnou pastu.
  3. Přiveďte k varu 3 šálky mléka.
  4. Přidáme mletou pastu, cukr, kardamomový prášek, šafránové barvivo a vaříme 2 minuty.
  5. Nápoj podáváme horký.
Makové mléko
Makové mléko konzumujte ihned čerstvé. Nejdéle jej skladujte tři dny v lednici.

Makové mléko s javorovým sirupem – recept

Připravte si výjimečný jemný nápoj – makové mléko s javorovým sirupem. Sladké makové mléko pohladí nejen Vaše chuťové buňky, ale i na duši. K mléku přidejte čerstvě upečený ostružinový koláč.

Ingredience na makové mléko s javorovým sirupem

  • 50 g nemletého máku
  • 500 ml vody
  • 1 lžička javorového sirupu
  • Špetka soli
  • Jemné plátýnko
  • Vanilkový extrakt (volitelné) cca 1 lžička

Postup na makové mléko s javorovým sirupem

  1. Mák zalijte vodou a v lednici nechte odpočívat 6-8 hodin, nejlépe do druhého dne.
  2. Neslévejte ani neproplachujte, ale přelijte namočený mák i s vodou nebo výkonného mixéru, přidejte javorový sirup a sůl, eventuálně i vanilkový extrakt.
  3. Mixujte, dokud tekutina nezbělá a mák se nerozmixuje úplně maximálně s ohledem na výkon vašeho stroje. Černé kousíčky tam samozřejmě budou stále. Proces mixování v běžném blenderu/mixéru trvá zhruba minutu až dvě, když chcete být opravdu poctiví.
  4. Cedník vystelte plátýnkem, přelijte do něj rozmixovanou směs a přeceďte tekutinu. Můžete si pomoci postupným vymačkáváním tekutiny z plátýnka, je to výrazně rychlejší.
  5. Uchovejte v lednici, kde vydrží zhruba dva dny.
IngredienceRecept

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang