Každá společenská událost přináší kromě jiného i potřebu zajistit pro hosty dostatek jídla. Pokud chcete být opravdu dobrý hostitelem, je třeba, abyste si při sestavování jídelníčku dali dobrý pozor a zakomponovali do něj všechny potřebné náležitosti. My se vám nyní budeme snažit popsat několik receptů na jednotlivé chody, protože při oslavě je několik chodů běžnou součástí. Jak uvidíte, slavnostní menu nemusí být vůbec složité a exotické.

Tradicí je v dnešní době pořádání slavnosti v restauraci, ne každý si to však může dovolit, případně ne každý preferuje takový neosobní způsob oslavy a raději hostinu uspořádá u sebe doma. A právě to je často kamenem úrazu, protože ne každý ví, jak slavnostní menu připravit.

Jak by tedy mělo vypadat dobré menu? Při sestavování každého slavnostního menu platí, že méně je někdy více. Zvolit byste si proto měli lehké, nenáročné jídla a neměli byste experimentovat s ničím exotickým. Vsadit třeba raději na pochoutky běžného dne, jako na jídla, které by mohly vyvolat trávicí problémy. Vyloučit byste měli z menu těžká jídla, které se do takového menu vůbec nehodí.

Předkrm – plněné rajče se sýrem, tuňákem a paprikou

Na jejich přípravu budeme potřebovat: 4 rajčata, 20 oliv, 120 g červené papriky, 200 g tuňáka se šťávou, 100 g roztíratelného sýra, olivový olej, sůl a pistácie. Rajčata spaříme, aby šli lehce oloupat. Vybereme z nich střídku. Na menší kousky nakrájíme olivy, papriku a smíchejte v misce s tuňákem a sýrem. Osolíme a takto připravenou směsí naplníme rajčata. Polijeme olejem, posypeme očištěnými pistáciemi a podáváme.

Polévka – klasická slepičí polévka

Budeme na ni potřebovat celou slepici, mrkev, cibuli, celer, sušené houby a fazole. Slepici, celou cibuli, fazole a sušené houby dáme do hrnce a spolu vaříme několik hodin. Uvařené maso obereme, zeleninu nakrájíme a můžeme podávat. Houby a fazole dají slepičí polévce opravdu výjimečnou příchuť.

Hlavní chod

Hlavní chod by měl za každých okolností obsahovat dva druhy masa. Doporučuje se přírodní vepřový řízek, který nezatíží žaludek, a to v kombinaci s plněným smaženým masem, tradičně se podává Gordon blue. Oba druhy masa by měly mít tedy také jinou tepelnou úpravu.

Na přírodní maso si připravíme 500 g vepřové kýty, které nakrájíme na plátky, osolíme a opepříme. Obalíme ho v hladké mouce a vložíme na olej. Opékáme, dokud není úplně měkké. Podlijeme vodou a dusíme.

Na Gordon blue budeme potřebovat 600 g kuřecích prsou, 200 g šunky, 200 g eidamu a přísady na obalování. Prsa nařízneme na řízky a naklepeme. Na řízek uložíme šunku, sýr a složíme jako kapsu. Obalíme v trojobalu smažíme. I při příloze je vhodné variovat, doporučuje se zkombinovat dva zcela různé druhy přílohy, jako například rýži a hranolky či opékané brambory.

Dezert

Po dojedení hlavního chodu by měla následovat krátká přestávka a po ní dezert. Třeba jít s dobou a proto těžké, mastné, několikavrstvé zákusky jsou již minulostí. Svým hostům byste měli nabídnout něco lehčí, zdravější či originálnější. V případě, že hostinu děláte v létě, nic nezkazíte, pokud naservírujete pěkně upravenou zmrzlinu případně ovocný pohár.

Vhodný je také lehký tvarohový koláč s ovocem. Připravíte ho z polohrubé mouky, másla, moučkového cukru, libovolného ovoce, tvarohu, citrónu a smetany. Mouku, máslo, moučkový cukr a vejce smícháme. Dobře uhněteme, těstem vysteleme plech a necháme vychladnout v lednici.

Ovoce nakrájíme na kostky. Vejce s cukrem vyšleháme do pěny přimícháme tvaroh, vanilkový cukr, citronovou kůru, smetanu a mouku. Vymixujeme a nalijeme na těsto na plechu. Nádivku posypeme pokrájeným ovocem a zapečeme v troubě.

Pokud nevíte, zda budou mezi pozvanými hosty vegetariáni, měli byste jim také připravit zvlášť menu, stačit bude alternativní hlavní chod, který můžete vyřešit například salátovým talířem s nastrouhaným sýrem, dresinkem a opraženými kousky bagety.

A poslední rada na závěr. Pokud připravujete jakékoli slavnostní menu, vyvarujte se pokrmům s výrazným zápachem. Nevhodné jsou česnekové či příliš cibulové jídla, kde hrozí zápach z úst. Pozor také na jídla, které by mohly nafukovat, ve společnosti to určitě není nic příjemného.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang