Recept na skvělou marinádu na vepřové maso

Hlavní jídlaMarinádyMasoVepřové maso
marinovany-steak

Připravte si skvělou marinádu na vepřové maso, díky které bude vaše vepřové maso extra šťavnaté a s nádhernou karamelizovanou kůrčičkou, aniž by marináda přebila přirozenou chuť vepřového masa. Takto naložené maso můžete servírovat třeba s hranolky, nebo si je připravit jako vepřové na mrkvi v troubě. I pouhá jedna hodina marinování udělá pozoruhodný rozdíl.

Není snadnější způsob, jak dodat každodennímu jídlu jiskru a výraznější chuť, než marinádou. Jakmile se seznámíte se základy marinování, můžete se vykašlat na marinády kupované v obchodě a vyrobit si vlastní z ingrediencí, které už máte ve spíži.

TIP: Tato marináda na vepřové maso je univerzální. Kromě vepřových kotlet ji můžete použít také např. na marinovanou vepřovou panenku.

Jak naložit maso v marinádě

Jak naložit vepřovou panenku? Jednoduchá směs ingrediencí dokáže dodat chuť a vlhkost téměř čemukoliv. Některé prvky, jako například sůl, pronikají za povrch masa a dodávají tomu, co vaříte, zcela novou úroveň lahodnosti.

Příprava marinády na maso je jednodušší, než si možná myslíte. Rozumně použité marinády mohou maso udělat křehčím, dodat mu šťavnatost a zvýraznit jeho chuť, takže tvrdé kusy masa budou mnohem chutnější.

Marinování je namáčení masa před tepelnou úpravou v ochucené tekutině zvané marináda. V marinádách se často používají kyseliny (např. ocet nebo citrusová šťáva) nebo enzymy (např. mango, papája nebo kiwi), které zvýrazňují chuť a mění strukturu povrchu.

Kyselina nebo enzym v marinádě způsobí, že tkáň masa na povrchu zeslábne, ale musí se používat minimálně a ne po delší dobu. Jinak se maso stane kašovitým, tuhým a suchým. Úspěšná marináda má správně vyvážený poměr kyselin, oleje a koření.

Namáčení kusu masa v marinádě pronikne do povrchu masa jen do určité hloubky, nanejvýš do milimetrů. Je to technika, která dobře funguje u tenčích, plochých kusů nebo u kusů masa nakrájených na kostky či plátky.

Když například připravíte marinádu ze zázvoru, medu a sójové omáčky, zázvor a med zůstanou na vnější straně masa, ale sůl v sójové omáčce může proniknout hlouběji do vnitřku.

Klíčové je použít ingredience, které chuť vepřového masa zvýrazní, ne překryjí.

Při výrobě marinád máte kontrolu nad tím, co do nich dáváte, což je mnohem lepší než kupovat sklenice s něčím z regálu, co může obsahovat pochybné přísady nebo nežádoucí kalorie. Marinády také pomáhají snižovat množství karcinogenních sloučenin vznikajících při grilování a opékání při vysokých teplotách a poskytují tak potravinám při přípravě ochranu.

Marináda na vepřové maso

Marináda na steaky je ideální pro tvrdší kusy masa, jako je bok, svíčková a roštěnka. Skvěle se hodí také na vepřovou panenku a vepřovou kýtu, pokud je nakrájená na menší kousky.

Tyto kusy lze marinovat až 24 hodin. Ploché kusy masa mají z křehčích marinád největší prospěch. Vyhněte se kvalitnějším steakům, jako je porterhouse nebo ribeye, protože marináda na skirt steaky je může zničit.

Vepřová krkovice – marináda – recept

Vepřové krkovice se pro maximální chuť marinují a opékají na litinové pánvi. Nejlepší marinádu na krkovici připravíte za 15 minut. Recept lze použít i jako marinádu na kotlety.

Ingredience na vepřovou krkovici marinádu

Vepřová krkovice

  • 4 kotlety z vepřové krkovice (každá o tloušťce asi 2,5 cm)
  • 2 lžíce oleje na vaření
  • sůl a pepř podle chuti na dochucení

Marináda na krkovici

  • 3 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 lžička pepře
  • 3 stroužky česneku, rozpůlené a rozmačkané
  • 2 lžičky kmínu
  • 1 snítka rozmarýnu
  • 3-4 větvičky tymiánu
  • 1/4 šálku sladového piva

Postup na vepřovou krkovici marinádu

  1. Smíchejte ingredience marinády. Vepřové krkovice marinujte v uzavřené nádobě nebo v mrazicím sáčku v chladu 4 hodiny až přes noc. Před tepelnou úpravou je uveďte do pokojové teploty.
  2. Na středně vysoké teplotě rozpálíme pánev se silným dnem nebo litinovou pánev po dobu 2-3 minut. Z vepřových krkoviček seškrábněte marinádu a dochuťte je solí a pepřem.
  3. Přidejte na pánev 1 lžíci oleje a v dávkách po dvou opékejte kotlety asi 3-4 minuty z každé strany.
  4. Vařte, dokud vnitřní teplota nedosáhne alespoň 62 °C a šťáva nebude čirá. (Je zcela v pořádku pokračovat v opékání až do 73 °C, krkovice je velmi dobře mramorovaná a kotlety zůstanou šťavnaté).
  5. Upečené kotlety přendejte na teplý talíř a volně je podložte fólií. Postup opakujte s dalšími dvěma kotletami. Podávejte.
Díky správným přísadám můžete vepřové maso obohatit o pikantní a aromatické chutě.

Nejlepší marináda na žebra – recept

Tento klasický recept na nejlepší marinádu na žebra je dokonale pikantní a sladký a je připraven pouze z 5 ingrediencí – úžasný doplněk k žebírkům.

Ingredience na nejlepší marinádu na žebra

  • ¼ šálku javorového sirupu
  • 2 lžíce dijonské hořčice
  • 3 lžičky worcestrové omáčky
  • 1 lžíce jablečného octa
  • 5 stroužků česneku mletého

Postup na nejlepší marinádu na žebra

  1. Nejprve si připravte žebra. Ze žeber odstraňte blánu. Blánu odstraníte tak, že pod blánu (což je bílá vrstva) na zadní straně žebírek zasunete nůž a blánu prsty stáhnete.
  2. Vmasírujte do žeber košer sůl a pepř a dejte je stranou.
  3. Připravte marinádu na žebra. Všechny přísady na marinádu na žebírka přidejte do mísy a šlehejte, dokud se nespojí.
  4. Žebra přendejte do sáčku nebo do pekáče o rozměrech 23 x 33 cm. Žebra přelijte marinádou. Ujistěte se, že jsou žebra pokryta marinádou.
  5. Obraťte žebra masitou stranou dolů, přikryjte je a nechte je v chladničce alespoň 1 hodinu nebo přes noc, aby byla křehčí a chutnější. Poté postupujte podle receptu na grilovaná žebra s nejlepší marinádou na žebra.
V létě není nic lepšího než rozžhavit gril a připravit si chutnou večeři.

Recept na marinádu na vepřové koleno

Pečené vepřové koleno je klasickým českým jídlem. Na povrchu má lesklou a křupavou kůži a uvnitř šťavnaté maso a když to navíc všechno podtrhnete skvělou marinádou na vepřové koleno, nebudete litovat.

Ingredience na marinádu na vepřové koleno

Vepřové koleno

  • 1 syrové vepřové koleno s kůží (1,5-2 kg)

Marináda na koleno

  • 3,5 litru vody
  • ½ šálku soli (140 g)
  • 2 lžíce krystalového cukru (26 g)
  • 7 kuliček nového koření
  • 18 kuliček pepře
  • 4 bobkové listy
  • 6 stroužků česneku

K podávání

  • čerstvý chléb
  • nakládané okurky
  • žlutá hořčice českého, polského nebo německého typu
  • křen
  • kysané zelí
  • další nakládaná zelenina

Postup na marinádu na vepřové koleno

  1. Očistěte kloub (koleno) pod tekoucí vodou. Vezměte ostrý nůž a nařízněte kůži po celém obvodu. Pokračujte v nařezávání kůže ve tvaru proužků vzdálených od sebe asi 1,2 cm.
  2. Připravte si slaný nálev: do studené vody přidejte sůl a cukr a dobře promíchejte, aby vznikl slaný roztok.
  3. Koleno naložte do slaného nálevu: vepřové koleno vložte do hrnce masitou stranou dolů a stranou s kostí nahoru. Maso zalijte nálevem tak, aby bylo zcela ponořené. Přidejte zrnka pepře, nové koření a bobkové listy.
  4. Oloupejte stroužky česneku a nahrubo je rozdrťte nožem; není třeba je lisovat najemno. Do nálevu přidejte také česnek. Krátce promíchejte.
  5. Marinování: hrnec s naloženým kolenem vložte do lednice a nechte ho 3 až 4 dny marinovat. Každý den ho kontrolujte. Pokud není část masa ponořená, otočte ho, aby se nálev vsákl do všech jeho částí.
  6. Upečte naložené koleno: do pekáče nalijte šálek čisté horké vody. Vyjměte koleno z nálevu a položte je do misky masem dolů. Předehřejte troubu na 120 °C a pečte vepřové koleno 5,5 hodiny. Občas ho zkontrolujte a v případě potřeby přidejte trochu vody.
  7. Udělejte křupavou kůrku: zvyšte teplotu na 230 °C a pečte, dokud kůže nezíská zlatohnědou barvu. Na povrchu se vytvoří křupavé puchýřky.
  8. Pokud má vaše trouba funkci grilu, zapněte ji na posledních několik minut. Pečeni však hlídejte, aby se povrch nepřipálil – v horké troubě to jde rychle.
  9. Vychlazené maso přikryjte fólií a uložte do chladničky až na 3 dny. Nedoporučujeme maso zmrazovat, protože obsahuje vysoké procento tuku.

Medová marináda – recept

Medové kousky steaku – neuvěřitelně chutný, dokonale snadný recept z 5 ingrediencí. Příprava medové marinády trvá jen pár minut a tato jednoduchá medová marináda jim dodá tolik chuti.

Ingredience na medovou marinádu

  • 700 g steaku ze svíčkové, zbaveného tuku, nakrájeného na kostky o velikosti necelého 2,5 cm
  • 1/3 šálku sójové omáčky s nízkým obsahem sodíku
  • 3 lžíce medu
  • 3 stroužky česneku, mleté (1 lžíce)
  • 2 lžíce olivového nebo rostlinného oleje
  • zelená cibulka nebo sezamová semínka na ozdobu (nepovinné)

Postup na medovou marinádu

  1. Kousky steaku vložte do uzavíratelného sáčku.
  2. V míse smíchejte sójovou omáčku, med a česnek. Nalijte na steak, sáček uzavřete a vytlačte přebytečný vzduch, poté steak potřete marinádou.
  3. Přeneste do chladničky a nechte marinovat 1 až 2 hodiny.
  4. Na těžké nepřilnavé pánvi rozehřejte 1 lžíci oleje na středně vysoké teplotě.
  5. Polovinu steaku vyjměte z marinády, přeneste na pánev (s rozestupy) a nechte opékat dozlatova, asi 1 minutu, a pak ho otočte na opačnou stranu.
  6. Pokračujte v pečení do požadované propečenosti, asi o 1 minutu déle (bezpečná vnitřní teplota je 62 °C). Přendejte na talíř a opakujte se zbývajícím steakem.
  7. Podávejte teplé a podle potřeby ozdobené zelenou cibulkou nebo sezamovými semínky.
Medová marináda je skvělou volbou pro vepřové maso, kterému dodá sladkost.

Marináda na maso na gril – recept

Naložené vepřové maso na gril je žádané nejen v létě, marinované maso lze skvěle připravit na pánvi nebo v troubě. Nejlepší marináda na maso na gril dodá šťavnatému steaku tolik chuti a vůbec není složitá na přípravu.

Ingredience na marinádu na maso na gril

  • 1/3 šálku sójové omáčky
  • 1/3 šálku citronové šťávy
  • 1/2 šálku olivového oleje
  • 1/4 šálku worcestrové omáčky
  • 1 lžíce mletého česneku
  • 2 lžíce italského koření
  • 1 lžička pepře
  • 1/2 lžičky soli
  • špetka červené papriky
  • 700 g steaků (např. Rib eye, skvělé jsou i steaky New York)
  • 2 lžíce másla
  • čerstvá nasekaná petrželka

Postup na marinádu na maso na gril

  1. V malé misce rozšlehejte sójovou omáčku, citronovou šťávu, olivový olej, worcesterskou omáčku, mletý česnek, italské koření, pepř, sůl a špetku červené papriky.
  2. Steaky vložte do uzavíratelného sáčku na zip nebo do velké mísy a zalijte je marinádou. Marinujte 2 hodiny nebo přes noc.
  3. Když jste připraveni steaky grilovat, vyjměte je z lednice a uveďte je do pokojové teploty. Potřete grilovací rošt olivovým olejem a předehřejte jej na 260 °C.
  4. Vyjměte steaky z marinády a přeneste je na gril. Steaky opékejte na přímém žáru 2 minuty z každé strany, abyste získali nádherné grilovací stopy. Poté snižte teplotu na střední/vysokou (200 °C) a pokračujte v grilování asi 10-15 minut, přičemž v polovině grilování steaky obraťte. Pro středně velký steak grilujte, dokud vnitřní teplota nedosáhne 60 °C. Poté ho stáhněte z ohně a nechte 5 minut odpočívat.
  5. Pokud místo grilu zvolíte přípravu na pánvi, zapněte vysoký plamen a přidejte steaky. Smažte z každé strany 3 minuty nebo dokud nejsou zvenku opečené. Snižte teplotu na středně vysokou.
  6. Steaky upečte do požadované propečenosti, přibližně 10 minut, kdy steaky několikrát otočte, aby byly středně propečené.
  7. Navrch dejte máslo a podle potřeby ozdobte čerstvou petrželkou.
Experimentujte s různými příchutěmi a přísadami a najděte svou oblíbenou kombinaci marinády.

Vyzkoušejte také vepřovou kýtu, kukuřici na grilu nebo grilovanou zeleninu a salát Coleslaw, který se hodí k vepřovému masu.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang