Připravte si skvělou marinádu na vepřové maso, díky které bude vaše vepřové maso extra šťavnaté a s nádhernou karamelizovanou kůrčičkou, aniž by marináda přebila přirozenou chuť vepřového masa. Takto naložené maso můžete servírovat třeba s hranolky, nebo si je připravit jako vepřové na mrkvi v troubě. I pouhá jedna hodina marinování udělá pozoruhodný rozdíl.
Není snadnější způsob, jak dodat každodennímu jídlu jiskru a výraznější chuť, než marinádou. Jakmile se seznámíte se základy marinování, můžete se vykašlat na marinády kupované v obchodě a vyrobit si vlastní z ingrediencí, které už máte ve spíži.
TIP: Tato marináda na vepřové maso je univerzální. Kromě vepřových kotlet ji můžete použít také např. na marinovanou vepřovou panenku.
Jak naložit maso v marinádě
Jak naložit vepřovou panenku? Jednoduchá směs ingrediencí dokáže dodat chuť a vlhkost téměř čemukoliv. Některé prvky, jako například sůl, pronikají za povrch masa a dodávají tomu, co vaříte, zcela novou úroveň lahodnosti.
Příprava marinády na maso je jednodušší, než si možná myslíte. Rozumně použité marinády mohou maso udělat křehčím, dodat mu šťavnatost a zvýraznit jeho chuť, takže tvrdé kusy masa budou mnohem chutnější.
Marinování je namáčení masa před tepelnou úpravou v ochucené tekutině zvané marináda. V marinádách se často používají kyseliny (např. ocet nebo citrusová šťáva) nebo enzymy (např. mango, papája nebo kiwi), které zvýrazňují chuť a mění strukturu povrchu.
Kyselina nebo enzym v marinádě způsobí, že tkáň masa na povrchu zeslábne, ale musí se používat minimálně a ne po delší dobu. Jinak se maso stane kašovitým, tuhým a suchým. Úspěšná marináda má správně vyvážený poměr kyselin, oleje a koření.
Namáčení kusu masa v marinádě pronikne do povrchu masa jen do určité hloubky, nanejvýš do milimetrů. Je to technika, která dobře funguje u tenčích, plochých kusů nebo u kusů masa nakrájených na kostky či plátky.
Když například připravíte marinádu ze zázvoru, medu a sójové omáčky, zázvor a med zůstanou na vnější straně masa, ale sůl v sójové omáčce může proniknout hlouběji do vnitřku.
Při výrobě marinád máte kontrolu nad tím, co do nich dáváte, což je mnohem lepší než kupovat sklenice s něčím z regálu, co může obsahovat pochybné přísady nebo nežádoucí kalorie. Marinády také pomáhají snižovat množství karcinogenních sloučenin vznikajících při grilování a opékání při vysokých teplotách a poskytují tak potravinám při přípravě ochranu.
Marináda na vepřové maso
Marináda na steaky je ideální pro tvrdší kusy masa, jako je bok, svíčková a roštěnka. Skvěle se hodí také na vepřovou panenku a vepřovou kýtu, pokud je nakrájená na menší kousky.
Tyto kusy lze marinovat až 24 hodin. Ploché kusy masa mají z křehčích marinád největší prospěch. Vyhněte se kvalitnějším steakům, jako je porterhouse nebo ribeye, protože marináda na skirt steaky je může zničit.
Vepřová krkovice – marináda – recept
Vepřové krkovice se pro maximální chuť marinují a opékají na litinové pánvi. Nejlepší marinádu na krkovici připravíte za 15 minut. Recept lze použít i jako marinádu na kotlety.
Ingredience na vepřovou krkovici marinádu
Vepřová krkovice
- 4 kotlety z vepřové krkovice (každá o tloušťce asi 2,5 cm)
- 2 lžíce oleje na vaření
- sůl a pepř podle chuti na dochucení
Marináda na krkovici
- 3 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 lžička pepře
- 3 stroužky česneku, rozpůlené a rozmačkané
- 2 lžičky kmínu
- 1 snítka rozmarýnu
- 3-4 větvičky tymiánu
- 1/4 šálku sladového piva
Postup na vepřovou krkovici marinádu
- Smíchejte ingredience marinády. Vepřové krkovice marinujte v uzavřené nádobě nebo v mrazicím sáčku v chladu 4 hodiny až přes noc. Před tepelnou úpravou je uveďte do pokojové teploty.
- Na středně vysoké teplotě rozpálíme pánev se silným dnem nebo litinovou pánev po dobu 2-3 minut. Z vepřových krkoviček seškrábněte marinádu a dochuťte je solí a pepřem.
- Přidejte na pánev 1 lžíci oleje a v dávkách po dvou opékejte kotlety asi 3-4 minuty z každé strany.
- Vařte, dokud vnitřní teplota nedosáhne alespoň 62 °C a šťáva nebude čirá. (Je zcela v pořádku pokračovat v opékání až do 73 °C, krkovice je velmi dobře mramorovaná a kotlety zůstanou šťavnaté).
- Upečené kotlety přendejte na teplý talíř a volně je podložte fólií. Postup opakujte s dalšími dvěma kotletami. Podávejte.
Nejlepší marináda na žebra – recept
Tento klasický recept na nejlepší marinádu na žebra je dokonale pikantní a sladký a je připraven pouze z 5 ingrediencí – úžasný doplněk k žebírkům.
Ingredience na nejlepší marinádu na žebra
- ¼ šálku javorového sirupu
- 2 lžíce dijonské hořčice
- 3 lžičky worcestrové omáčky
- 1 lžíce jablečného octa
- 5 stroužků česneku mletého
Postup na nejlepší marinádu na žebra
- Nejprve si připravte žebra. Ze žeber odstraňte blánu. Blánu odstraníte tak, že pod blánu (což je bílá vrstva) na zadní straně žebírek zasunete nůž a blánu prsty stáhnete.
- Vmasírujte do žeber košer sůl a pepř a dejte je stranou.
- Připravte marinádu na žebra. Všechny přísady na marinádu na žebírka přidejte do mísy a šlehejte, dokud se nespojí.
- Žebra přendejte do sáčku nebo do pekáče o rozměrech 23 x 33 cm. Žebra přelijte marinádou. Ujistěte se, že jsou žebra pokryta marinádou.
- Obraťte žebra masitou stranou dolů, přikryjte je a nechte je v chladničce alespoň 1 hodinu nebo přes noc, aby byla křehčí a chutnější. Poté postupujte podle receptu na grilovaná žebra s nejlepší marinádou na žebra.
Recept na marinádu na vepřové koleno
Pečené vepřové koleno je klasickým českým jídlem. Na povrchu má lesklou a křupavou kůži a uvnitř šťavnaté maso a když to navíc všechno podtrhnete skvělou marinádou na vepřové koleno, nebudete litovat.
Ingredience na marinádu na vepřové koleno
Vepřové koleno
- 1 syrové vepřové koleno s kůží (1,5-2 kg)
Marináda na koleno
- 3,5 litru vody
- ½ šálku soli (140 g)
- 2 lžíce krystalového cukru (26 g)
- 7 kuliček nového koření
- 18 kuliček pepře
- 4 bobkové listy
- 6 stroužků česneku
K podávání
- čerstvý chléb
- nakládané okurky
- žlutá hořčice českého, polského nebo německého typu
- křen
- kysané zelí
- další nakládaná zelenina
Postup na marinádu na vepřové koleno
- Očistěte kloub (koleno) pod tekoucí vodou. Vezměte ostrý nůž a nařízněte kůži po celém obvodu. Pokračujte v nařezávání kůže ve tvaru proužků vzdálených od sebe asi 1,2 cm.
- Připravte si slaný nálev: do studené vody přidejte sůl a cukr a dobře promíchejte, aby vznikl slaný roztok.
- Koleno naložte do slaného nálevu: vepřové koleno vložte do hrnce masitou stranou dolů a stranou s kostí nahoru. Maso zalijte nálevem tak, aby bylo zcela ponořené. Přidejte zrnka pepře, nové koření a bobkové listy.
- Oloupejte stroužky česneku a nahrubo je rozdrťte nožem; není třeba je lisovat najemno. Do nálevu přidejte také česnek. Krátce promíchejte.
- Marinování: hrnec s naloženým kolenem vložte do lednice a nechte ho 3 až 4 dny marinovat. Každý den ho kontrolujte. Pokud není část masa ponořená, otočte ho, aby se nálev vsákl do všech jeho částí.
- Upečte naložené koleno: do pekáče nalijte šálek čisté horké vody. Vyjměte koleno z nálevu a položte je do misky masem dolů. Předehřejte troubu na 120 °C a pečte vepřové koleno 5,5 hodiny. Občas ho zkontrolujte a v případě potřeby přidejte trochu vody.
- Udělejte křupavou kůrku: zvyšte teplotu na 230 °C a pečte, dokud kůže nezíská zlatohnědou barvu. Na povrchu se vytvoří křupavé puchýřky.
- Pokud má vaše trouba funkci grilu, zapněte ji na posledních několik minut. Pečeni však hlídejte, aby se povrch nepřipálil – v horké troubě to jde rychle.
- Vychlazené maso přikryjte fólií a uložte do chladničky až na 3 dny. Nedoporučujeme maso zmrazovat, protože obsahuje vysoké procento tuku.
Medová marináda – recept
Medové kousky steaku – neuvěřitelně chutný, dokonale snadný recept z 5 ingrediencí. Příprava medové marinády trvá jen pár minut a tato jednoduchá medová marináda jim dodá tolik chuti.
Ingredience na medovou marinádu
- 700 g steaku ze svíčkové, zbaveného tuku, nakrájeného na kostky o velikosti necelého 2,5 cm
- 1/3 šálku sójové omáčky s nízkým obsahem sodíku
- 3 lžíce medu
- 3 stroužky česneku, mleté (1 lžíce)
- 2 lžíce olivového nebo rostlinného oleje
- zelená cibulka nebo sezamová semínka na ozdobu (nepovinné)
Postup na medovou marinádu
- Kousky steaku vložte do uzavíratelného sáčku.
- V míse smíchejte sójovou omáčku, med a česnek. Nalijte na steak, sáček uzavřete a vytlačte přebytečný vzduch, poté steak potřete marinádou.
- Přeneste do chladničky a nechte marinovat 1 až 2 hodiny.
- Na těžké nepřilnavé pánvi rozehřejte 1 lžíci oleje na středně vysoké teplotě.
- Polovinu steaku vyjměte z marinády, přeneste na pánev (s rozestupy) a nechte opékat dozlatova, asi 1 minutu, a pak ho otočte na opačnou stranu.
- Pokračujte v pečení do požadované propečenosti, asi o 1 minutu déle (bezpečná vnitřní teplota je 62 °C). Přendejte na talíř a opakujte se zbývajícím steakem.
- Podávejte teplé a podle potřeby ozdobené zelenou cibulkou nebo sezamovými semínky.
Marináda na maso na gril – recept
Naložené vepřové maso na gril je žádané nejen v létě, marinované maso lze skvěle připravit na pánvi nebo v troubě. Nejlepší marináda na maso na gril dodá šťavnatému steaku tolik chuti a vůbec není složitá na přípravu.
Ingredience na marinádu na maso na gril
- 1/3 šálku sójové omáčky
- 1/3 šálku citronové šťávy
- 1/2 šálku olivového oleje
- 1/4 šálku worcestrové omáčky
- 1 lžíce mletého česneku
- 2 lžíce italského koření
- 1 lžička pepře
- 1/2 lžičky soli
- špetka červené papriky
- 700 g steaků (např. Rib eye, skvělé jsou i steaky New York)
- 2 lžíce másla
- čerstvá nasekaná petrželka
Postup na marinádu na maso na gril
- V malé misce rozšlehejte sójovou omáčku, citronovou šťávu, olivový olej, worcesterskou omáčku, mletý česnek, italské koření, pepř, sůl a špetku červené papriky.
- Steaky vložte do uzavíratelného sáčku na zip nebo do velké mísy a zalijte je marinádou. Marinujte 2 hodiny nebo přes noc.
- Když jste připraveni steaky grilovat, vyjměte je z lednice a uveďte je do pokojové teploty. Potřete grilovací rošt olivovým olejem a předehřejte jej na 260 °C.
- Vyjměte steaky z marinády a přeneste je na gril. Steaky opékejte na přímém žáru 2 minuty z každé strany, abyste získali nádherné grilovací stopy. Poté snižte teplotu na střední/vysokou (200 °C) a pokračujte v grilování asi 10-15 minut, přičemž v polovině grilování steaky obraťte. Pro středně velký steak grilujte, dokud vnitřní teplota nedosáhne 60 °C. Poté ho stáhněte z ohně a nechte 5 minut odpočívat.
- Pokud místo grilu zvolíte přípravu na pánvi, zapněte vysoký plamen a přidejte steaky. Smažte z každé strany 3 minuty nebo dokud nejsou zvenku opečené. Snižte teplotu na středně vysokou.
- Steaky upečte do požadované propečenosti, přibližně 10 minut, kdy steaky několikrát otočte, aby byly středně propečené.
- Navrch dejte máslo a podle potřeby ozdobte čerstvou petrželkou.
Vyzkoušejte také vepřovou kýtu, kukuřici na grilu nebo grilovanou zeleninu a salát Coleslaw, který se hodí k vepřovému masu.