Marinovaná vepřová panenka v troubě – příprava a recept

Hlavní jídlaMarinádyMasoSlané receptyVepřové maso
vepřová panenka

Vepřová panenka je proužek masa, který pochází z oblasti páteře. Vždy se prodává bez kosti a váží většinou 0,5-1 kg. Nejlépe se hodí k rychlé přípravě na vysokém ohni. Jedná se o velmi libový a křehký kus masa.

Nejlepší vepřová panenka, to znamená, že se jedná o bílkovinu s nízkým obsahem tuku, která je také málo aromatická. Pokud chcete mít vepřovou panenku aromatickou, budete si ji muset ochutit sami, např. medovou marinádou.

Dobrou zprávou je, že vzhledem k tomu, že je vepřová panenka tak jemná, získává chuť snadno a stačí jí dát pouze trochu času.

fillet-g56b8974e4_1920-2497040
Vepřová panenka je proužek masa pocházející z oblasti páteře.

TIP: Nepleťte si vepřovou panenku s vepřovou pečení. Vepřová pečeně je velký libový kus masa odříznutý od hřbetu. Běžně se prodává bez kosti, ale lze ji koupit i s kostí. Vepřová pečeně se nejlépe hodí k přípravě na mírném ohni nebo k pomalému pečení v troubě jako vepřová roláda.

TIP: Jako přílohu k vepřové panence zkuste kvašenou zeleninu kimči nebo si k ní můžete připravit opečenou slaninu.

Nejlepší marináda na vepřovou panenku – recepty

Jaké je tajemství dokonalé vepřové panenky? Dobrá marináda. Pokud jde o marinování vepřové panenky, použít můžete opravdu cokoli. Ideální je kombinace soli, sladké chuti a kyselosti, díky níž je vepřové maso ještě křehčí.

Vyberte si některou z následujících marinád na vepřovou panenku, které jsou všechny plné neodolatelných chutí. Jejich postup je velice snadný. Všechny ingredience a přísady na marinádu společně smíchejte a ušlehejte.

Sezamovo-zázvorová marináda na vepřovou panenku

Tato marináda je skvělá, pokud chcete vepřové panence dodat trochu asijského nádechu. Má dokonalou rovnováhu mezi slanou, sladkou a pikantní chutí s nádechem koření.

Ingredience:

  • 2 lžíce kokosové nebo sójové omáčky
  • 1 lžíce čerstvého strouhaného zázvoru
  • 1 lžíce sezamového oleje
  • 1 lžíce rýžového octa
  • 1 lžíce medu
  • 1/4 lžičky drcených vloček červené papriky

Balzamikovo-rozmarýnová marináda na vepřovou panenku

Balzamiková vepřová panenka je klasická. Tato marináda je lehce nasládlá, pikantní a plná čerstvé rozmarýnové chuti.

Ingredience:

  • 3 lžíce balzamikového octa
  • 3 lžíce panenského olivového oleje
  • 1 lžíce čerstvého nasekaného rozmarýnu
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 1,5 lžičky česnekového prášku
  • 1/2 lžičky soli

Javorovo-dijonská marináda na vepřovou panenku

Tato marináda je v podstatě univerzální davová záležitost a skvělá také pro vybíravé děti.

Ingredience:

  • 1/4 šálku dijonské hořčice
  • 2 lžíce javorového sirupu
  • 1 lžíce jablečného octa
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 1/2 lžičky soli
peter-bravo-de-los-rios-fehkeotahps-unsplash-2458438
Tajemství dokonalé vepřové panenky je dobrá marináda.

Nejlepší vepřová panenka – nejčastější dotazy

  1. Jak dlouho marinovat vepřovou panenku? Vepřová panenka vyžaduje alespoň hodinu marinování v lednici. Nesnažte se dobu zkrátit, protože maso by pak nebylo tak chutné a šťavnaté. Pokud máte více času, můžete ji marinovat klidně až 24 hodin. Marinujte si v uzavíratelné míse nebo velkém sáčku na zip.
  2. Jak uvařit vepřovou panenku? Když máte vepřové maso namarinované, je připravené k vaření. Vepřovou panenku můžete grilovat nebo upéct na pánvi nebo v troubě. Vnitřní teplota by měla dosáhnout 63 °C. Před podáváním ji nechte 10 minut odpočívat.
  3. Co podávat k marinované vepřové panence? Pokud hledáte inspiraci na chutné přílohy, zkuste např. pečené brambory s česnekem a parmazánem, dušenou růžičkovou kapustu se slaninou, salát z fíků a rukoly, pečený česnekový květák nebo jablečný salát s pekanovými ořechy.
  4. Jak skladovat marinovanou vepřovou panenku? Uvařenou vepřovou panenku skladujte v mělké vzduchotěsné nádobě nebo pevně zabalenou v alobalu v lednici až 4 dny. Ohřívejte ji v mikrovlnné troubě nebo v troubě, dokud se maso neprohřeje.
  5. Můžu marinovanou vepřovou panenku zamrazit? Ano, marinovanou vepřovou panenku můžete také zamrazit. Vložte ji do nádoby vhodné do mrazáku nebo do mrazicího sáčku se zipem, zabalte ji do fólie a označte datem. Zmrazte ji až na 3 měsíce. Přes noc rozmrazte v lednici.
  6. Mohu si marinádu na vepřovou panenku připravit dopředu? Ano, marinádu na vepřovou panenku si můžete připravit až 3 dny před plánovaným použitím. Marinádu jednoduše uložte do lednice, dokud nebudete chtít přidat vepřové maso.
  7. Je nutné odstranit přebytečný tuk z vepřové panenky? Pokud má vaše vepřová panenka velký bílý tuk, můžete ji odstranit. To udělejte tak, že ostrým nožem uděláte malý řez a blánu z panenky stáhnete.

Marinovaná vepřová panenka v troubě – recept

Tento recept obsahuje lahodnou marinádu ze sójové omáčky, česneku a medové hořčice, která se dá velmi snadno připravit během několika minut a pokaždé zaručí šťavnatou a křehkou vepřovou panenku.

pork-tenderloin-g4739421b1_1920-7979367
Připravte si podle tohoto receptu tu nejlepší marinovanou vepřovou panenku v troubě.

Příprava

  • Příprava: 5 minut
  • Vaření: 45 minut
  • Dodatečný čas: 60 minut
  • Počet porcí: 3

Ingredience na marinovanou panenku v troubě

  • ¼ šálku olivového oleje
  • ¼ šálku sójové omáčky
  • 1 mletý stroužek česneku
  • 3 lžíce dijonské medové hořčice
  • sůl a mletý černý pepř podle chuti
  • 1 kg vepřové panenky

Postup na marinovanou panenku v troubě

  1. V misce prošleháme olivový olej, sójovou omáčku, česnek, hořčici, sůl a pepř. Maso vložíme do velkého uzavíratelného plastového sáčku a zalijeme jej marinádou na vepřovou panenku. Před přípravou marinujeme v lednici alespoň 1 hodinu.
  2. Předehřejeme troubu na 175 °C. Přendáme vepřovou panenku do zapékací misky. Vepřové maso přelijeme marinádou.
  3. Pečeme v předehřáté troubě 45-60 minut, dokud vepřové maso již není uprostřed růžové. Teploměr vložený do středu by měl ukazovat 63 °C.

TIP: Kromě vepřové panenky můžete vyzkoušet i tato pečená vepřová žebra na medu.

Vepřová pečeně v troubě – recept

Recept na vepřovou pečeni, která je šťavnatá a křehká díky jednoduché pikantní marinádě.

pork-loin-g183317b9a_1920-6088160
I vepřová pečeně v troubě může být lahodná a křehká díky dobré marinádě.

Příprava

  • Příprava: 5 minut
  • Doba vaření: 50 minut
  • Počet porcí: 8

Ingredience na vepřovou pečeni v troubě

Na marinádu na maso:

  • 1/2 šálku olivového oleje
  • 1/3 šálku sójové omáčky
  • 1/4 šálku červeného vinného octa
  • šťáva z 1 citrónu
  • 1 lžíce worcesterové omáčky
  • 2 lžíce nasekané čerstvé petrželky
  • 2 lžičky suché hořčice
  • 1/2 lžičky mletého černého pepře
  • 3 mleté stroužky česneku
  • 1 kg vepřové pečeně
  • 1 šálek kuřecího vývaru

Na omáčku:

  • 1/2 šálku kuřecího vývaru nebo vody
  • přebytečná marináda
  • 2 lžičky másla

Postup na vepřovou pečeni v troubě

  1. Ve velkém uzavíratelném sáčku smícháme prvních 9 ingrediencí na marinádu. Přidáme vepřovou pečeni a necháme ji marinovat asi 4 hodiny, přičemž ji několikrát otočíme.
  2. Předehřejeme troubu na 175 °C.
  3. Velkou pánev potřenou sprejem na vaření postavíme na středně vysokou teplotu. Vyjmeme vepřovou pečeni z marinády. Zbylou směs marinády si uschováme.
  4. Na rozpálené pánvi opečeme pečeni ze všech stran včetně konců. Pánev odložíme stranou, aniž bychom ji čistili (necháme v ní všechnu šťávu a vařené kousky), a uschováme ji na později.
  5. Opečenou panenku položíme na mřížku v mělkém hrnci . Do hrnce přidáme 1 šálek kuřecího vývaru.
  6. Pečeme v troubě 40-50 minut nebo dokud vnitřní teplota nedosáhne 63 °C. Před krájením vyjmeme maso z trouby a necháme ho 5 minut odpočívat.
  7. Během posledních 15 minut pečení přelijeme rezervovanou marinádu do malé pánve a přivedeme ji k varu. Snížíme teplotu, ale marinádu udržujeme v pomalém varu po dobu 10 minut.
  8. Pánev, ve které jsme opékali pečeni, vrátíme zpět na středně silný oheň. Uvařenou marinádu propasírujeme skrz síto do pánve. Přidáme zbývající 1/2 šálku kuřecího vývaru. Vaříme za stálého míchání, aby se ze dna pánve uvolnily všechny připečené kousky. Přivedeme k mírnému varu.
  9. Přidáme máslo a mícháme, dokud se nerozpustí. Nakrájíme pečeni na plátky a pokapeme omáčkou z pánve.

Nejlepší vepřová panenka obalená ve slanině – recept

Tento recept na vepřovou panenku obalovanou ve slanině je chutný a velmi snadný a rychlý.

pig-g9358d6df9_1920-9256235
Recept na vepřovou panenku obalovanou ve slanině je snadný, rychlý a velice chutný.

Příprava

  • Příprava: 15 minut
  • Doba vaření: 35 minut
  • Počet porcí: 8

Ingredience na nejlepší vepřovou panenku

  • 1 kg vepřové panenky
  • 1 lžíce čerstvého tymiánu
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky čerstvě mletého černého pepře
  • 2 větvičky čerstvého rozmarýnu
  • 6 plátků tlustě nakrájené slaniny
  • 1 lžíce česnekového prášku
  • 1/2 šálku baleného hnědého cukru

Postup na nejlepší vepřovou panenku

  1. Předehřejeme troubu na 190 °C. Plech na pečení vyložíme pečícím papírem.
  2. Vepřovou panenku okořeníme tymiánem, solí, pepřem a lístky rozmarýnu. Slaninu omotáme kolem panenky a připevníme párátky. Slaninu posypeme česnekovým práškem a panenku obalíme v hnědém cukru.
  3. Pečeme v předehřáté troubě 35-40 minut, dokud teploměr zapíchnutý do středu neukáže alespoň 63 °C.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang