Vepřová panenka je proužek masa, který pochází z oblasti páteře. Vždy se prodává bez kosti a váží většinou 0,5-1 kg. Nejlépe se hodí k rychlé přípravě na vysokém ohni. Jedná se o velmi libový a křehký kus masa.
Nejlepší vepřová panenka, to znamená, že se jedná o bílkovinu s nízkým obsahem tuku, která je také málo aromatická. Pokud chcete mít vepřovou panenku aromatickou, budete si ji muset ochutit sami, např. medovou marinádou.
Dobrou zprávou je, že vzhledem k tomu, že je vepřová panenka tak jemná, získává chuť snadno a stačí jí dát pouze trochu času.
TIP: Nepleťte si vepřovou panenku s vepřovou pečení. Vepřová pečeně je velký libový kus masa odříznutý od hřbetu. Běžně se prodává bez kosti, ale lze ji koupit i s kostí. Vepřová pečeně se nejlépe hodí k přípravě na mírném ohni nebo k pomalému pečení v troubě jako vepřová roláda.
TIP: Jako přílohu k vepřové panence zkuste kvašenou zeleninu kimči nebo si k ní můžete připravit opečenou slaninu.
Nejlepší marináda na vepřovou panenku – recepty
Jaké je tajemství dokonalé vepřové panenky? Dobrá marináda. Pokud jde o marinování vepřové panenky, použít můžete opravdu cokoli. Ideální je kombinace soli, sladké chuti a kyselosti, díky níž je vepřové maso ještě křehčí.
Vyberte si některou z následujících marinád na vepřovou panenku, které jsou všechny plné neodolatelných chutí. Jejich postup je velice snadný. Všechny ingredience a přísady na marinádu společně smíchejte a ušlehejte.
Sezamovo-zázvorová marináda na vepřovou panenku
Tato marináda je skvělá, pokud chcete vepřové panence dodat trochu asijského nádechu. Má dokonalou rovnováhu mezi slanou, sladkou a pikantní chutí s nádechem koření.
Ingredience:
- 2 lžíce kokosové nebo sójové omáčky
- 1 lžíce čerstvého strouhaného zázvoru
- 1 lžíce sezamového oleje
- 1 lžíce rýžového octa
- 1 lžíce medu
- 1/4 lžičky drcených vloček červené papriky
Balzamikovo-rozmarýnová marináda na vepřovou panenku
Balzamiková vepřová panenka je klasická. Tato marináda je lehce nasládlá, pikantní a plná čerstvé rozmarýnové chuti.
Ingredience:
- 3 lžíce balzamikového octa
- 3 lžíce panenského olivového oleje
- 1 lžíce čerstvého nasekaného rozmarýnu
- 1 lžíce dijonské hořčice
- 1,5 lžičky česnekového prášku
- 1/2 lžičky soli
Javorovo-dijonská marináda na vepřovou panenku
Tato marináda je v podstatě univerzální davová záležitost a skvělá také pro vybíravé děti.
Ingredience:
- 1/4 šálku dijonské hořčice
- 2 lžíce javorového sirupu
- 1 lžíce jablečného octa
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 1/2 lžičky soli
Nejlepší vepřová panenka – nejčastější dotazy
- Jak dlouho marinovat vepřovou panenku? Vepřová panenka vyžaduje alespoň hodinu marinování v lednici. Nesnažte se dobu zkrátit, protože maso by pak nebylo tak chutné a šťavnaté. Pokud máte více času, můžete ji marinovat klidně až 24 hodin. Marinujte si v uzavíratelné míse nebo velkém sáčku na zip.
- Jak uvařit vepřovou panenku? Když máte vepřové maso namarinované, je připravené k vaření. Vepřovou panenku můžete grilovat nebo upéct na pánvi nebo v troubě. Vnitřní teplota by měla dosáhnout 63 °C. Před podáváním ji nechte 10 minut odpočívat.
- Co podávat k marinované vepřové panence? Pokud hledáte inspiraci na chutné přílohy, zkuste např. pečené brambory s česnekem a parmazánem, dušenou růžičkovou kapustu se slaninou, salát z fíků a rukoly, pečený česnekový květák nebo jablečný salát s pekanovými ořechy.
- Jak skladovat marinovanou vepřovou panenku? Uvařenou vepřovou panenku skladujte v mělké vzduchotěsné nádobě nebo pevně zabalenou v alobalu v lednici až 4 dny. Ohřívejte ji v mikrovlnné troubě nebo v troubě, dokud se maso neprohřeje.
- Můžu marinovanou vepřovou panenku zamrazit? Ano, marinovanou vepřovou panenku můžete také zamrazit. Vložte ji do nádoby vhodné do mrazáku nebo do mrazicího sáčku se zipem, zabalte ji do fólie a označte datem. Zmrazte ji až na 3 měsíce. Přes noc rozmrazte v lednici.
- Mohu si marinádu na vepřovou panenku připravit dopředu? Ano, marinádu na vepřovou panenku si můžete připravit až 3 dny před plánovaným použitím. Marinádu jednoduše uložte do lednice, dokud nebudete chtít přidat vepřové maso.
- Je nutné odstranit přebytečný tuk z vepřové panenky? Pokud má vaše vepřová panenka velký bílý tuk, můžete ji odstranit. To udělejte tak, že ostrým nožem uděláte malý řez a blánu z panenky stáhnete.
Marinovaná vepřová panenka v troubě – recept
Tento recept obsahuje lahodnou marinádu ze sójové omáčky, česneku a medové hořčice, která se dá velmi snadno připravit během několika minut a pokaždé zaručí šťavnatou a křehkou vepřovou panenku.
Příprava
- Příprava: 5 minut
- Vaření: 45 minut
- Dodatečný čas: 60 minut
- Počet porcí: 3
Ingredience na marinovanou panenku v troubě
- ¼ šálku olivového oleje
- ¼ šálku sójové omáčky
- 1 mletý stroužek česneku
- 3 lžíce dijonské medové hořčice
- sůl a mletý černý pepř podle chuti
- 1 kg vepřové panenky
Postup na marinovanou panenku v troubě
- V misce prošleháme olivový olej, sójovou omáčku, česnek, hořčici, sůl a pepř. Maso vložíme do velkého uzavíratelného plastového sáčku a zalijeme jej marinádou na vepřovou panenku. Před přípravou marinujeme v lednici alespoň 1 hodinu.
- Předehřejeme troubu na 175 °C. Přendáme vepřovou panenku do zapékací misky. Vepřové maso přelijeme marinádou.
- Pečeme v předehřáté troubě 45-60 minut, dokud vepřové maso již není uprostřed růžové. Teploměr vložený do středu by měl ukazovat 63 °C.
TIP: Kromě vepřové panenky můžete vyzkoušet i tato pečená vepřová žebra na medu.
Vepřová pečeně v troubě – recept
Recept na vepřovou pečeni, která je šťavnatá a křehká díky jednoduché pikantní marinádě.
Příprava
- Příprava: 5 minut
- Doba vaření: 50 minut
- Počet porcí: 8
Ingredience na vepřovou pečeni v troubě
Na marinádu na maso:
- 1/2 šálku olivového oleje
- 1/3 šálku sójové omáčky
- 1/4 šálku červeného vinného octa
- šťáva z 1 citrónu
- 1 lžíce worcesterové omáčky
- 2 lžíce nasekané čerstvé petrželky
- 2 lžičky suché hořčice
- 1/2 lžičky mletého černého pepře
- 3 mleté stroužky česneku
- 1 kg vepřové pečeně
- 1 šálek kuřecího vývaru
Na omáčku:
- 1/2 šálku kuřecího vývaru nebo vody
- přebytečná marináda
- 2 lžičky másla
Postup na vepřovou pečeni v troubě
- Ve velkém uzavíratelném sáčku smícháme prvních 9 ingrediencí na marinádu. Přidáme vepřovou pečeni a necháme ji marinovat asi 4 hodiny, přičemž ji několikrát otočíme.
- Předehřejeme troubu na 175 °C.
- Velkou pánev potřenou sprejem na vaření postavíme na středně vysokou teplotu. Vyjmeme vepřovou pečeni z marinády. Zbylou směs marinády si uschováme.
- Na rozpálené pánvi opečeme pečeni ze všech stran včetně konců. Pánev odložíme stranou, aniž bychom ji čistili (necháme v ní všechnu šťávu a vařené kousky), a uschováme ji na později.
- Opečenou panenku položíme na mřížku v mělkém hrnci . Do hrnce přidáme 1 šálek kuřecího vývaru.
- Pečeme v troubě 40-50 minut nebo dokud vnitřní teplota nedosáhne 63 °C. Před krájením vyjmeme maso z trouby a necháme ho 5 minut odpočívat.
- Během posledních 15 minut pečení přelijeme rezervovanou marinádu do malé pánve a přivedeme ji k varu. Snížíme teplotu, ale marinádu udržujeme v pomalém varu po dobu 10 minut.
- Pánev, ve které jsme opékali pečeni, vrátíme zpět na středně silný oheň. Uvařenou marinádu propasírujeme skrz síto do pánve. Přidáme zbývající 1/2 šálku kuřecího vývaru. Vaříme za stálého míchání, aby se ze dna pánve uvolnily všechny připečené kousky. Přivedeme k mírnému varu.
- Přidáme máslo a mícháme, dokud se nerozpustí. Nakrájíme pečeni na plátky a pokapeme omáčkou z pánve.
Nejlepší vepřová panenka obalená ve slanině – recept
Tento recept na vepřovou panenku obalovanou ve slanině je chutný a velmi snadný a rychlý.
Příprava
- Příprava: 15 minut
- Doba vaření: 35 minut
- Počet porcí: 8
Ingredience na nejlepší vepřovou panenku
- 1 kg vepřové panenky
- 1 lžíce čerstvého tymiánu
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 lžičky čerstvě mletého černého pepře
- 2 větvičky čerstvého rozmarýnu
- 6 plátků tlustě nakrájené slaniny
- 1 lžíce česnekového prášku
- 1/2 šálku baleného hnědého cukru
Postup na nejlepší vepřovou panenku
- Předehřejeme troubu na 190 °C. Plech na pečení vyložíme pečícím papírem.
- Vepřovou panenku okořeníme tymiánem, solí, pepřem a lístky rozmarýnu. Slaninu omotáme kolem panenky a připevníme párátky. Slaninu posypeme česnekovým práškem a panenku obalíme v hnědém cukru.
- Pečeme v předehřáté troubě 35-40 minut, dokud teploměr zapíchnutý do středu neukáže alespoň 63 °C.