Vepřová roláda

Vepřová roláda je lahodný pokrm, který kombinuje šťavnatou vepřovou panenku s aromatickou nádivkou, srolovanou do krásné spirály. Tento elegantní a všestranný pokrm se skvěle hodí pro zvláštní příležitosti nebo jako středobod nezapomenutelné rodinné večeře.

V tomto článku prozkoumáme umění přípravy lahodné vepřové rolády a poskytneme vám návod, jak krok za krokem vytvořit toto kulinářské mistrovské dílo.

Výběr správných ingrediencí na roládu z masa

Začněte výběrem těch nejlepších dostupných surovin. Hledejte čerstvou a křehkou vepřovou panenku, nejlépe vykostěnou a dobře ořezanou. Nádivka se může lišit v závislosti na vašich preferencích, ale mezi oblíbené varianty patří špenát a feta, houby a bylinky nebo dokonce sušená rajčata a sýr.

Jak poskládat roládu z vepřového masa

Na roládu vždy rovnoměrně rozetřete směs nádivky a nechte na okrajích malý okraj. Opatrně ji srolujte od jednoho konce ke druhému, aby nádivka zůstala neporušená. Pomocí kuchyňského provázku nebo párátek roládu upevněte, aby si během pečení udržela svůj tvar.

Masová roláda
Klíčem k perfektní roládě je správné rozvržení nádivky.

Příprava vepřové rolády z kýty

Vepřová roláda se stejně jako pečený bůček připravuje různými způsoby, z nichž každý má své jedinečné výhody. Před dopečením v troubě můžete roládu opéct na rozpálené pánvi, aby získala zlatavou kůrčičku.

Případně můžete zvolit techniku pečení v troubě, která zajistí rovnoměrné propečení vepřového masa. Doporučená vnitřní teplota pro vepřové maso je 63 °C, což zajistí křehký a šťavnatý výsledek.

Servírování vepřové rolády z masa

Vepřová roláda je lahodný pokrm, který si můžete vychutnat ještě teplý přímo z trouby. Když je vepřové maso měkké, nádivka teplá a vůně naplní vzduch, chutě a textury se nádherně propojí.

Načasování je klíčové

Začněte s přípravou rolády a předehřejte troubu na základě pokynů k pečení. Načasování se bude lišit v závislosti na velikosti rolády a zvoleném způsobu přípravy. Dbejte na to, abyste měli dostatek času na důkladné propečení vepřového masa a zároveň ho udržovali teplé až do podávání.

Po upečení vepřové rolády je nutné ji nechat několik minut odpočinout. Uvařenou roládu přeneste na prkénko a volně ji zakryjte alobalem.

Během této doby odpočinku se šťáva znovu rozdělí do celého masa, což vede k tomu, že výsledný produkt je chutnější a křehčí. Rovněž pomáhá udržet teplo uvnitř rolády a udržuje ji teplou, dokud není čas ji podávat.

Servírování

Když je čas podávat, odstraňte z odpočinuté vepřové rolády alobal. Ostrým nožem roládu opatrně nakrájejte na rovnoměrné porce. Nespěchejte, abyste zajistili čisté a atraktivní plátky, na kterých vynikne krásná spirála rolády. Plátky naaranžujte na servírovací talíř tak, aby byly vidět zářivé barvy nádivky.

Přílohy a omáčky

Vepřová roláda se dobře kombinuje s různými přílohami a omáčkami, které zvýrazní její chuť a dodají jí jemnost. Zvažte podávání s pečenou zeleninou, jako je mrkev, růžičková kapusta, pečené batáty, chřest nebo pečenou dýni, která dodá talíři kontrastní texturu a živé barvy.

Výbornou přílohou je také krémová bramborová kaše nebo salát z kysaného zelí. Kromě toho můžete plátky rolády pokapat aromatickou omáčkou, například redukcí z červeného vína, krémovou houbovou omáčkou nebo pikantní citrusovou glazurou, která zvýrazní celkovou chuť.

Správným načasováním, odpočinkem a prezentací můžete servírovat horký a vizuálně úchvatný pokrm, který na vaše hosty zapůsobí. Kombinace křehkého vepřového masa, teplé nádivky a aromatických příloh vytváří nezapomenutelný kulinářský zážitek, který jistě uspokojí i ty nejnáročnější chuťové buňky. Osvojte si tedy umění servírování vepřové rolády za tepla a dopřejte si její voňavé potěšení.

Z vepřového masa si také můžete připravit výborné vepřové rillettes.

Vepřová roláda – recept

Základní a nejjednodušší recept na vepřovou roládu zvládnete i vy bez předchozích zkušeností. Pomalé pečení zajistí perfektní šťavnaté maso.

Ingredience na vepřovou roládu

  • 1 kg vepřového masa z kýty
  • sůl
  • 60 g strouhaného sýra
  • 120 g sterilovaného hrášku
  • strouhanka
  • sůl
  • 30 g sádla

Na marinádu:

  • 1 lžička soli
  • 1 lžíce hořčice
  • 1 lžíce kečupu
  • 1 lžička sladké červené papriky
  • špetka pálivé červené papriky
  • 1 lžička majoránky
  • špetka tymiánu
  • estragon
  • černý mletý pepř

Postup na vepřovou roládu

  1. Nejdříve si přichystáme marinádu smícháním výše uvedených surovin.
  2. Vepřové maso několikrát proti sobě nařízneme tak, aby vznikl souvislý pruh. Plát masa naklepeme a potřeme připravenou marinádou.
  3. Plát masa posypeme strouhaným sýrem a hráškem (pouze do 2/3) a k volnému okraji zavineme.
  4. Zavinutý plát masa převážeme nití, osolíme a obalíme ve strouhance.
  5. Vepřovou roládu osmažíme na rozpáleném sádle, podlijeme a zakryté upečeme.
Roláda z vepřového masa
Roláda z vepřového masa se perfektně kombinuje s čerstvými těstovinami a rajčatovou omáčkou.

Roláda z vepřového masa – recept

Šťavnatá a svěží roláda z vepřové panenky. Nádivka rolády se skládá z baby špenátu, slaniny, feta sýru a koření. Skvělé komfortní jídlo jako marinovaná vepřová panenka v troubě.

Ingredience na roládu z vepřového masa

  • 1 vepřová panenka (asi 1 až 1,5 kg)
  • Sůl a pepř podle chuti
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 4 plátky slaniny
  • 1 malá cibule nakrájená nadrobno
  • 2 stroužky česneku, mleté
  • 2 šálky listů baby špenátu
  • 1/2 šálku rozdrobeného sýra feta
  • 1 lžička sušeného tymiánu (nebo jiných bylinek dle vašeho výběru)
  • Kuchyňský provázek nebo párátka na upevnění rolády

Postup na roládu z vepřového masa

  1. Předehřejte troubu na 190 °C.
  2. Vepřovou panenku potřete motýlkem: Vepřovou panenku položte na prkénko a podélně ji podél středu nařízněte, přičemž řez zastavte asi půl palce od okraje.
  3. Rozevřete svíčkovou jako knihu a mírně ji zploštěte paličkou na maso nebo dlaní. Obě strany osolte a opepřete.
  4. Ve velké pánvi rozehřejte olivový olej na středním plamenu.
  5. Přidejte slaninu a opečte ji do křupava. Slaninu vyjměte z pánve a ponechte vyškvařený tuk.
  6. Na stejné pánvi přidejte nakrájenou cibuli a česnek.
  7. Smažte, dokud cibule není průsvitná a voňavá, asi 2-3 minuty. Přidejte špenátové listy a vařte, dokud nezvadnou. Odstavte z ohně.
  8. Rozdrobte vařenou slaninu a přidejte ji do špenátové směsi.
  9. Vmíchejte sýr feta a sušený tymián. Ochutnejte a podle potřeby upravte koření.
  10. Špenátovou směs rovnoměrně rozprostřete na rozevřenou vepřovou panenku a nechte na okrajích malý okraj.
  11. Sviňte svíčkovou pevně od jednoho konce a v pravidelných intervalech ji zajistěte kuchyňským provázkem nebo párátky, aby roláda držela pohromadě.
  12. Rozehřejte pánev nebo pánev vhodnou do trouby na středně vysokou teplotu.
  13. Přidejte trochu olivového oleje a roládu opečte ze všech stran dozlatova.
  14. Přeneste pánev s roládou do předehřáté trouby. Pečte asi 20-25 minut nebo dokud vnitřní teplota nedosáhne 63 °C.
  15. Před krájením roládu vyjměte z trouby a nechte ji několik minut odpočívat. Šťáva se tak znovu rozdělí a maso zůstane křehké a šťavnaté.
  16. Odstraňte kuchyňský provázek nebo párátka a nakrájejte vepřovou roládu na rovnoměrné porce. Podávejte horké s oblíbenou přílohou a pochutnejte si.
Vepřová roláda z kýty
Vepřovou roládu můžete naplnit zeleninou, uzeninami nebo ricottou či feta sýrem.

Vepřová roláda z kýty – recept

Vepřovou roládu z kýty podávejte teplou s oblíbenou přílohou, například s pečenou zeleninou, bramborovou kaší nebo čerstvým salátem.

Ingredience na vepřovou roládu z kýty

  • 1 vykostěná vepřová kýta
  • Sůl a pepř podle chuti
  • 4 stroužky česneku, mleté
  • 2 lžíce čerstvého rozmarýnu, nasekané
  • 1 lžíce čerstvých tymiánových lístků
  • 1 šálek strouhanky
  • 1/2 šálku strouhaného parmezánu
  • 1/2 šálku sušených brusinek nebo rozinek
  • 1/2 šálku nasekaných vlašských nebo pekanových ořechů
  • 1/4 šálku olivového oleje
  • Kuchyňský provázek na svázání rolády

Postup na vepřovou roládu z kýty

  1. Předehřejte troubu na 175 °C.
  2. Vykostěnou vepřovou kýtu položte na prkénko a osolte a opepřete ji.
  3. V míse smíchejte prolisovaný česnek, nasekaný rozmarýn, lístky tymiánu, strouhanku, parmazán, sušené brusinky nebo rozinky a nasekané vlašské nebo pekanové ořechy. Dobře promíchejte.
  4. Strouhankovou směs rovnoměrně rozetřete po povrchu vepřové kýty a na okrajích nechte malý okraj.
  5. Od jednoho konce vepřovou kýtu pevně srolujte a dbejte na to, aby náplň zůstala uvnitř.
  6. Pomocí kuchyňského provázku roládu v pravidelných intervalech svažte, aby byla zajištěna.
  7. Na velké pánvi nebo pekáči vhodném do trouby rozehřejte olivový olej na středně vysoké teplotě.
  8. Opatrně vložte roládu z vepřové kýty na pánev a opečte ji ze všech stran dohněda.
  9. Přeneste pánev s roládou do předehřáté trouby.
  10. Pečte asi 1,5 až 2 hodiny nebo dokud vnitřní teplota rolády nedosáhne 63 °C.
  11. Vepřovou kýtu vyjměte z trouby a před krájením ji nechte 10-15 minut odpočívat.
  12. Šťáva se tak znovu rozdělí a maso bude křehčí.
  13. Odstraňte kuchyňský provázek a roládu nakrájejte na rovnoměrné porce.
Roláda z masa
Roláda z masa je skvělým nedělním obědem pro celou rodinu i přátele.

Roláda z mletého masa – recept

Masovou roládu můžete snadno připravit i z mletého masa. Kombinace mletého masa, bylinek a parmezánu vás dostane do nebe.

Ingredience na roládu z mletého masa

  • 0,5 kg mletého hovězího masa
  • 1/2 šálku strouhanky
  • 1/4 šálku mléka
  • 1 malá cibule nakrájená nadrobno
  • 2 stroužky česneku, mleté
  • 1/4 šálku strouhaného parmezánu
  • 1/4 šálku nasekané čerstvé petrželky
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/4 lžičky černého pepře
  • 4-6 plátků slaniny (nepovinné, pro zvýšení chuti a vlhkosti)
  • 1/2 šálku marinara omáčky nebo rajčatové omáčky

Postup na roládu z mletého masa

  1. Předehřejte troubu na 190 °C.
  2. Ve velké míse smíchejte mleté hovězí maso, strouhanku, mléko, nasekanou cibuli, prolisovaný česnek, nastrouhaný parmazán, nasekanou petrželku, sušené oregano, sůl a černý pepř.
  3. Dobře promíchejte, dokud se všechny ingredience rovnoměrně nespojí.
  4. Na čistou plochu položte fólii nebo pergamenový papír.
  5. Přeneste masovou směs na fólii a vytvarujte ji do obdélníkového nebo oválného tvaru.
  6. Pokud chcete, navrstvěte na masovou směs plátky slaniny a nechte na okrajích malý okraj.
  7. Začněte od jednoho konce a maso pevně srolujte, abyste mohli vytvořit úhlednou a kompaktní rolku.
  8. Po zformování rolády igelitovou fólii vyhoďte.
  9. Masovou roládu vložte do zapékací misky nebo na plech vyložený pečicím papírem.
  10. Vrchní část rolády přelijte marinara omáčkou nebo rajčatovou omáčkou a rovnoměrně ji rozetřete, aby se roláda pokryla.
  11. Masovou roládu pečte v předehřáté troubě asi 45 minut až 1 hodinu nebo dokud vnitřní teplota při měření teploměrem nedosáhne 71 °C.
  12. Před krájením vyjměte roládu z trouby a nechte ji několik minut odpočinout. Šťáva se tak znovu rozprostře a lépe se krájí.
  13. Masovou rolku nakrájejte na rovnoměrné porce a podávejte horkou.
  14. V případě potřeby můžete plátky přelít lžící omáčky z pekáče.
Roláda z mletého masa
Vepřovou roládu můžete připravit v troubě nebo pomalu dusit na pánvi, záleží pouze na vás.

Roláda z vepřové pečeně – recept

Přemýšlíte nad tím, co uvařit z vepřové pečeně? Odpovědí může být tato svěží, ale výživná roláda z vepřové pečeně.

Ingredience na roládu z vepřové pečeně

  • 1,5-2 kg vykostěné vepřové pečeně
  • Sůl a pepř podle chuti
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 4 plátky slaniny
  • 1 šálek listů baby špenátu
  • 1/2 šálku strouhaného sýra Gruyere nebo švýcarského sýra
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce čerstvého rozmarýnu, nasekaný
  • 1 lžíce čerstvých tymiánových lístků
  • Kuchyňský provázek na svázání rolády

Postup na roládu z vepřové pečeně

  1. Předehřejte troubu na 190 °C.
  2. Vykostěnou vepřovou panenku položte naplocho na prkénko.
  3. Ostrým nožem udělejte vodorovný řez od spodní části pečeně a rozevřete ji jako knihu.
  4. Obě strany vepřové pečeně osolte a opepřete.
  5. Vnitřek pečeně potřete tenkou vrstvou dijonské hořčice.
  6. Na hořčici položte plátky slaniny tak, aby pokryly celý povrch vepřové pečeně.
  7. Slaninu rovnoměrně posypte listy baby špenátu a rozdrobeným sýrem Gruyere nebo švýcarským sýrem.
  8. Od jednoho konce pečeni pevně srolujte a dbejte na to, aby náplň zůstala uvnitř. Pomocí kuchyňského provázku roládu v pravidelných intervalech svažte, aby byla zajištěna.
  9. Na velké pánvi nebo pekáči vhodném do trouby rozehřejte olivový olej na středně vysoké teplotě. Vepřovou roládu opatrně vložte na pánev a opečte ji ze všech stran dohněda.
  10. Opečenou roládu posypte čerstvými lístky rozmarýnu a tymiánu.
  11. Přeneste pánev s roládou do předehřáté trouby. Pečte asi 1 až 1,5 hodiny nebo dokud vnitřní teplota rolády nedosáhne 63 °C.
  12. Vepřovou roládu vyjměte z trouby a před krájením ji nechte 10-15 minut odpočívat. Šťáva se tak znovu rozdělí a maso bude křehčí.
  13. Odstraňte kuchyňský provázek a roládu nakrájejte na rovnoměrné porce.
  14. Vepřovou roládu podávejte teplou s oblíbenou přílohou, například s opečenými brambory, dušenou zeleninou nebo čerstvým salátem.

Doba pečení se může lišit v závislosti na velikosti a tloušťce vepřové pečeně, proto je nutné používat teploměr s okamžitým měřením, abyste se ujistili, že je roláda zcela upečená.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang