Vepřová roláda je jednoduchý, ale elegantní pokrm, který se připravuje tak, že se tenký plát vepřového masa obtočí kolem náplně a vytvoří se roláda.

Roulade znamená ve francouzštině „srolovat“. Lze použít i jiné druhy masa, ale některé kusy vepřového jsou oblíbené zejména pro svou jemnou chuť a strukturu. Recepty na náplň vepřové rolády z plece se velmi liší.

Masová roláda

Roláda s masem se obvykle skládá z plátku masa obtočeného kolem náplně, jako je sýr, zelenina nebo jiné maso. Stejně jako dušený pokrm se roláda často opeče, zalije vínem nebo vývarem a vaří se.

Taková roláda se běžně upevňuje párátkem, kovovou špejlí nebo kouskem provázku. Poté se roláda nakrájí na kolečka a podává se.

Vepřové maso

Vepřové maso je celosvětově nejčastěji konzumované červené maso, zejména ve východní Asii. Často se konzumuje nezpracované, ale velmi rozšířené jsou i uzenářské (konzervované) vepřové výrobky. Patří mezi ně uzené vepřové maso, šunka, slanina a klobásy.

Libové vepřové maso má vysoký obsah bílkovin a je bohaté na mnoho vitamínů a minerálů, proto může být vynikajícím doplňkem zdravé stravy.

Kvalitní bílkoviny jsou hlavní výživovou složkou vepřového masa, které je vhodné pro růst a udržování svalové hmoty. Obsah tuku ve vepřovém mase se liší. Tvoří ho především nasycené a mononenasycené tuky.

Vepřové maso a zdraví

Vepřové maso je také vynikajícím zdrojem mnoha vitaminů a minerálních látek, včetně thiaminu, zinku, vitaminu B12, vitaminu B6, niacinu, fosforu a železa. Obsahuje řadu bioaktivních masných látek, jako je kreatin, taurin a glutathion, které mohou různými způsoby prospívat zdraví.

Mírná konzumace libového vepřového masa – jako součást zdravé stravy – pravděpodobně nezvyšuje riziko srdečních onemocnění a maso samo o sobě pravděpodobně není rizikovým faktorem pro vznik rakoviny. Vysoká konzumace tepelně upraveného vepřového masa je však důvodem k obavám.

Vzhledem k možné kontaminaci parazity je třeba se vyhnout konzumaci syrového nebo nedostatečně tepelně upraveného vepřového masa.

Pro bezpečnou konzumaci vepřového masa musí být maso dostatečně tepelně upraveno.

Vepřová roláda z plecka – recept

Recept na vepřovou roládu z plece plněnou směsí strouhanky, česneku a bylinek, poté dušené v bílém víně s česnekem, rozmarýnem a bylinkami je pro 8 porcí.

Ingredience na vepřovou roládu z plecka

Roláda

  • 2 kg vepřové plece, vykostěné, odvázané
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 2 šálky kuřecího nebo hovězího vývaru, vařící

Marináda

  • 1 šálek suchého bílého vína (například Sauvignon blanc)
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 lžička nasekaného čerstvého rozmarýnu
  • 2 lžičky směsi sušených bylinek (lze použít provensálské bylinky nebo italskou kořenící směs)
  • 2 stroužky česneku, mleté

Náplň

  • 2 lžíce nasekané petrželky
  • 1 lžička směsi sušených bylinek
  • 2 stroužky česneku, mleté
  • sůl a pepř
  • 1 vejce
  • 1/4 šálku strouhanky

Postup na vepřovou roládu z plecka

  1. Ve velké míse smíchejte ingredience na marinádu. Přidejte vepřovou pečeni a otočte ji, aby se marinádou pokryla celá. Marinujte několik hodin v chladničce.
  2. Jednu až dvě hodiny před přípravou vyjměte z chladničky, aby se maso přiblížilo pokojové teplotě.
  3. Vepřovou pečeni vyjměte z marinády a osušte. Marinádu si uschovejte.
  4. Smíchejte ingredience na nádivku, až má směs konzistenci pasty.
  5. Vepřovou pečeni rozevřete, abyste odkryli místo, kde byla kost. Tuto plochu potřete nádivkou. Vepřovou pečeni zavažte tak, aby se do ní nádivka dostala. Potřete vepřové maso olivovým olejem.
  6. Buď vložte vepřové maso do velkého pekáče a opékejte ho v troubě předehřáté na 220 °C po dobu 30 minut nebo dokud povrch nezíská zlatohnědou barvu, NEBO opékejte pečeni ze všech stran na velké litinové pánvi na středně vysoké teplotě na sporáku.
  7. Vepřové maso přendejte do hrnce se silným dnem a poklicí dostatečně velkou na to, aby se do ní vešlo.
  8. Z pánve na pečení nebo z pánve na smažení slijte tuk, pak do pánve přeceďte marinádu a za stálého míchání zahřívejte, aby se šťáva z pánve vylila.
  9. Vepřové maso přelijte marinádou a přidejte tolik vývaru, aby sahal do poloviny až dvou třetin masa. Zahřejte na nejvyšším stupni, aby se maso vařilo, snižte teplotu, aby se udržovalo na mírném ohni, hrnec přikryjte a vařte asi hodinu a půl.
  10. Pokud jste již předehřáli troubu, aby se pečeně opekla, přiveďte maso k varu a poté ho vložte na 1,5 hodiny do trouby o teplotě 160 °C.
  11. Maso přendejte na prkénko. Tekutinu z hrnce přeceďte do malého hrnce, necháme odstát tuk a vaříme, dokud se omáčka nezredukuje na polovinu.
  12. Maso zbavte provázků, nakrájejte na plátky nebo na klínky a podávejte s omáčkou.
  13. Roláda z vepřové pečeně se výborně podává s bramborovou kaší.
K roládě z vepřové plece se hodí bramborová kaše.

Recept na jednoduchou vepřovou roládu

Tato jednoduchá roláda je chutný a působivý recept, který byste měli vyzkoušet na příští rodinnou večeři, zvláštní příležitost nebo večírek.

Ingredience na jednoduchou vepřovou roládu

  • 2,2 kg vepřové pečeně bez kostí
  • 1 lžíce – koření Mrs. Dash
  • 1 lžíce – Vegeta
  • 1 lžička – česnekový prášek
  • 1 lžička – suchá petrželka
  • 1 lžíce – mořská sůl
  • 1 lžička – čerstvě mletý černý pepř
  • potravinářský provázek

Postup na jednoduchou vepřovou roládu

  1. Nejprve odměřte všechny suché přísady: Dash, česnekový prášek, suchou petrželku, mořskou sůl a čerstvě mletý černý pepř. Promíchejte a dejte stranou, dokud nebudete připraveni k použití.
  2. Poté vepřové maso potřete máslem tak, že vezmete každý kus vepřové panenky a nejprve ho rozkrojíte na polovinu, abyste zkontrolovali 4 kousky. Poté každý kousek nakrájejte ostrým nožem na dva pláty nebo proužky silné asi 1 cm. Nakonec získáte 8 tenkých plátků masa.
  3. Poté vložte všechno maso do mísy a okořeňte je připravenou směsí koření. Nechte je marinovat alespoň 4 hodiny.
  4. Je čas je roládu zabalit. Pracujte vždy s jedním plátem. Položte list na prkénko nebo vyčistěte pracovní plochu. Pomocí paličky na maso udeřte do jedné strany listu, aby byl poněkud plošší. Můžete jej také nejprve přikrýt plastovou fólií.
  5. Poté jej pevně srolujte a oba konce svažte řeznickým provázkem. Tento postup opakujte se zbývajícím masem.
  6. Všechny masové závitky přeneste na pekáč nebo plech vyložený alobalem. Ujistěte se, že jsou položeny švem dolů.
  7. Pečte v předehřáté troubě při teplotě 204 °C po dobu 1 hodiny a 15 minut nebo do zlatavé barvy.
  8. Vyjměte závitky z trouby, nechte je vychladnout na pokojovou teplotu a poté je přendejte do vzduchotěsné nádoby.
  9. Nepokrájené rolky skladujte v chladničce v nádobě přikryté víkem, dokud je nebudete potřebovat.
  10. Krájejte je až těsně před podáváním. Vaše lahodná vepřová roláda je připravena k podávání!
Vepřová roláda vypadá neuvěřitelně a chutná ještě lépe.

Plněná vepřová roláda – recept

Tato vepřová roláda je působivá vepřová pečeně plněná nádivkou, která je ideální pro rodinné večeře, zvláštní příležitosti a večírky.

Ingredience na plněnou vepřovou roládu

  • 1,3 kg vepřové pečeně bez kosti s tukem
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička krystalového cukru
  • 500 g sypkého vepřového masa nebo italské klobásy
  • 4 plátky slaniny nakrájené na 0,5 cm plátky
  • 1 žlutá cibule nakrájená na kostičky
  • 1 stonek celeru nakrájený na kousky
  • 1 oloupané a na kostičky nakrájené jablko Granny Smith
  • ½ lžičky mletého černého pepře
  • 2 stroužky česneku mletého
  • 2 plátky vydatného bílého chleba natrhané na kousky
  • 1 lžička nasekané čerstvé šalvěje
  • 1 lžička nasekaného čerstvého rozmarýnu
  • 1 lžička nasekaného čerstvého tymiánu
  • 2 lžíce nesoleného másla
  • 2 lžíce rostlinného nebo řepkového oleje
  • ¾ šálku kuřecího vývaru nebo bujónu

Postup na plněnou vepřovou roládu

  1. Nastavte rošt trouby do dolní střední polohy a troubu vyhřejte na 160 °C. Velký plech s okrajem vyložte alobalem a vložte do něj drátěný rošt ve tvaru písmene V. Stojan nastříkejte nepřilnavým sprejem na vaření.
  2. Vepřovou pečeni osušte papírovými utěrkami a potřete ji ze všech stran solí a cukrem. Pečeni vložte do sáčku uzavíratelného na zip a uložte ji na 1-4 hodiny do chladničky.
  3. Na velké pánvi opečte klobásu a slaninu, dokud klobása nezhnědne a slanina nebude propečená, ale ne křupavá. Maso přendejte na talíř vyložený papírovou utěrkou a ponechte si 2 lžíce vyškvařeného tuku z pánve.
  4. Na pánev přidejte cibuli, celer a jablko. Osolte a opepřete a vařte, dokud cibule, celer a jablko nezměknou. Přidejte prolisovaný česnek a stáhněte pánev z ohně. Cibulovou směs přelijte do velké mísy a pánev vytřete.
  5. Do cibulové směsi v míse přidejte rezervovanou směs klobásy a slaniny a dobře promíchejte.
  6. Zatímco se vaří, dejte chléb, šalvěj, rozmarýn a tymián do mísy kuchyňského robotu a rozemelte směs na hrubou drť.
  7. Pánev postavte na střední teplotu a přidejte máslo. Když se máslo rozpustí, přidejte směs hrubé strouhanky a míchejte, dokud se strouhanka lehce neopeče, asi 3 minuty (nedovolte, aby se strouhanka připálila). Přidejte směs strouhanky ke směsi klobásy a cibule a dobře promíchejte. Odstavte.
  8. Vepřové maso vyjměte ze sáčku a položte ho na druhý velký plech. Osušte ho papírovými utěrkami a položte na plech sádlem dolů.
  9. Vepřové maso pokryjte nádivkou z klobásy a cibule a nechte na všech stranách půlcentimetrový okraj.
  10. Nastříhejte 7 (25centimetrových) kusů kuchyňského provázku a položte je vedle pracovní plochy.
  11. Pevně srolujte vepřové maso a svažte ho po délce pečeně v intervalech 2,5 cm. Okořeňte ji ze všech stran košer solí a černým pepřem.
  12. Rozpalte velkou pánev na střední teplotu a přidejte 2 lžíce oleje.
  13. Vložte na ni pečeni a opečte ji ze všech stran (asi 3 minuty z každé strany).
  14. Pečeni položte do drátěného roštu ve tvaru písmene V na plech s okrajem nahoru a vložte ji do trouby. Pod pečeni na dně plechu nalijte kuřecí vývar.
  15. Vepřové maso pečte 50-60 minut nebo dokud nejsilnější střední část vepřového masa nezaznamená na teploměru 60 °C. Vyjměte pečeni z trouby, volně ji zakryjte alobalem a před krájením ji nechte 10-20 minut vychladnout. Před krájením odstraňte kuchyňský provázek.
  16. V případě potřeby a dostatku šťávy vylijte vypečenou šťávu ze dna pánve přes sítko a podávejte ji spolu s pečení.
Plnění roláda z vepřové pečeně je jednodušší na přípravu, než si myslíte, ale je to skutečná paráda.

TIP: Vyzkoušejte vepřové na mrkvi, recepty z vepřové panenky a vepřové plátky v troubě.

Roláda z vepřového masa s houbami – recept

Tato lahodná vepřová roláda je plněná dušenými houbami a cibulí a upečená doměkka. Skvěle se hodí na příští večeři nebo rodinné setkání.

Ingredience na roládu z vepřového masa s houbami

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 450 g žampionů nakrájených na kostičky
  • 1 střední cibule nakrájená na kostičky
  • 1,3 kg vepřového masa bez kosti
  • 1 lžíce soli
  • 1 lžíce černého pepře
  • 1 lžička italského koření

Postup na roládu z vepřového masa s houbami

  1. V malé misce smíchejte sůl, černý pepř a italské koření. Tření dejte stranou. Žampiony a cibuli očistěte a nakrájejte na kostičky.
  2. Rozehřejte pánev s olivovým olejem. Přidejte na kostičky nakrájené houby a osmažte je dozlatova. Poté přidejte cibuli a smažte ji do změknutí.
  3. Vepřové maso nakrájejte na široké tenké plátky. Pomocí paličky na maso ho naklepejte, dokud nebude mít stejnou tloušťku. Okořeňte ho 1/3 kořenící směsi.
  4. Na naklepané vepřové maso rozetřete osmaženou směs hub a cibule. Roládu pěkně srolujte a utěsněte párátkem nebo řeznickým provázkem namočeným ve vodě. Dochuťte zbývajícím kořením.
  5. Rozehřejte pánev na velmi vysokou teplotu. Z každé strany roládu opečte a zvenku ji potřete kořením.
  6. Roládu pečte asi 30 minut při teplotě 190 °C (dobu pečení možná budete muset upravit podle toho, jak je vepřové maso silné).
Vepřová roláda s houbami se hodí na rodinné setkání nebo nedělní oběd.

TIP: Připravit můžete i vepřovou roládu z kýty, hovězí roládu nebo kuřecí roládu se šunkou a sýrem.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang