Recept na dokonalé vepřové kotlety

Hlavní jídlaMasoVepřové maso
Dokonalé vepřové kotlety

Smažení vepřových kotlet na pánvi je tak rychlé a snadné.

Příprava

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření: 15 minut
  • Celkem: 25 minut
  • Počet porcí: 4 až 6

Ingredience

Na suché potírání

  • 1/4 šálku kmínových semínek
  • 3 lžíce celých zrnek černého pepře
  • 1 lžíce semen koriandru
  • 2 lžíce cukru
  • 1 a 1/2 lžičky mořské soli

Na vepřové kotlety

  • 4 kotlety (s kostí nebo bez kosti)
  • 1 lžička slaninového tuku nebo extra panenského olivového oleje
  • košer sůl
  • 1 až 2 lžičky suché směsi koření

Postup

  1. V těžké středně velké pánvi smíchejte kmín, zrnka pepře a koriandr.
  2. Míchejte na středním plameni, dokud se nerozvoní a neopečou, asi 8 minut.
  3. Nechte mírně vychladnout.
  4. Opražené koření jemně rozemelte v mixéru, mlýnku na koření nebo pomocí hmoždíře a tlouku.
  5. Přeneste je do malé misky.
  6. Přimíchejte cukr a sůl.
  7. Připravte pánev a vepřové maso: rozpalte velkou litinovou pánev na středně vysoký nebo vysoký žár (dostatečně horký, aby se maso opeklo).
  8. Pokud používáte kotlety s kostí, nařízněte tuk, který kotlety obklopuje, několika svislými řezy, aby se kotlety při pečení neprohýbaly.
  9. Každou kotletu posypte špetkou suchého koření (asi 1/8 lžičky nebo o něco více).
  10. Prsty vetřete koření do masa.
  11. Kotlety otočte a zopakujte to i z druhé strany.
  12. Jakmile je pánev rozpálená, přidejte do ní lžičku oleje nebo tuku a pokryjte jím dno pánve.
  13. Těsně před vložením kotlet do pánve je z každé strany posypte trochou soli, případně můžete kotlety osolit už na pánvi.
  14. Vepřové kotlety umístěte nejsilnějšími a nejvykostěnějšími částmi ke středu pánve, kde se nejvíce rozpálí.
  15. Dbejte na to, aby se kotlety příliš netlačily.
  16. Možná je budete muset připravovat po částech. Mezi kotletami na pánvi by měl být prostor, jinak se maso bude dusit a nebude se správně opékat.
  17. Kotlety opečte z obou stran: vepřové kotlety opékejte asi 2 minuty z každé strany.
  18. Jakmile jsou kotlety opečené, obraťte je.
  19. Jakmile kotlety obrátíte, můžete v případě, že používáte litinovou pánev, vypnout oheň.
  20. Litina velmi dobře drží teplo a v pánvi bude dostatek tepla na dokončení pečení masa.
  21. Pokud pracujete se silnými kotletami, pánev přikryjte, aby se dohotovily:
  22. Pokud máte kotlety silnější než 2 cm, můžete pánev přikrýt a nechat kotlety asi 5 minut dopékat.
  23. Pokud používáte litinovou pánev a vypnuli jste ohřev, mělo by být tepla dost, pokud pánev přikryjete, aby se silnější kotleta dovařila. Pokud ne, snižte teplotu a přiklopte.
  24. Nejjednodušší způsob, jak zjistit, kdy jsou kotlety hotové, je zatlačit na ně špičkou prstu.
  25. Pokud jsou na dotek pevné, jsou hotové.
  26. Pokud počkáte, až z horní části kotlety vytéká šťáva, je určitě hotová.
  27. Vnitřní teplotu vepřového masa můžete také zkontrolovat digitálním teploměrem; když vepřové maso uprostřed zaznamená 60 °C, je hotové.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang