Recept na kančí kýtu – pečenou nebo se šípkovou omáčkou

Hlavní jídlaMarinádyMasoOmáčkyOmáčky a dipyZvěřina

Po staletí bylo kančí maso pochoutkou, kterou si dopřávala evropská aristokracie. Stále častěji je však vyhledáváno kuchaři i spotřebiteli, kteří hledají jedinečnou chuť. Výhody masa z divočáka předčí hovězí maso, vepřové maso a dokonce i kuřecí maso.

A jak vlastně chutná divočák? Maso z divočáka má výraznou, bohatou sladkou oříškovou chuť, která je jedinečná a často nesrovnatelná s jinými druhy masa.

Ačkoli se jedná o divoké zvíře, tak kančí maso nemá chuť zvěřiny. Má tmavší barvu s výraznou aromatickou chutí a není náchylné k nemocem ani chorobám. Mezi další úpravy zvěřiny patří třeba pečený srnčí hřbet.

Shrnutí článku

Recepty s kančím masem – ať už se jedná o recept se šípkovou omáčkou, kančí maso na víně nebo na zelenině, recepty s kančím masem vyžadují vždy určitou dávku času na přípravu

Tipy na vaření kančího masa – nejdůležitější u kančího masa je vařit ho na mírném ohni. K dokonalému výsledku pomůže teploměr na maso nebo také různé druhy marinád

Rozdíl mezi kančím a vepřovým masem – oproti vepřovému masu má kančí maso více bílkovin, obsahuje méně cholesterolu a je šťavnatější

Nakládané a marinované medailonky z kančí kýty – recept

Maso z divočáka je skvělé před samotným vařením naložit do marinády. Naložit a marinovat kančí kýtu můžete marinovat několik hodin až několik dní. Díky marinádě kančí maso zkřehne a nasaje chuť dané marinády. Základním kořením je sůl a pepř, ostatní složky marinády si můžete zvolit sami.

Ingredience

  • 450 g kančí kýty nakrájených na medailonky
  • 1 lžíce javorového sirupu
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce worcesterské omáčky
  • 1 lžíce jablečného octa
  • 1 lžíce hnědého cukru
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1/4 lžičky koření na zvěřinu či drůbež

Postup

  1. Způsob, jakým naložit a marinovat medailonky z kančí kýty je velice snadný. Jednoduše vložte medailonky z kančí kýty do uzavíratelného plastového sáčku nebo vzduchotěsné nádoby.
  2. Přidejte všechny ostatní ingredience a sáček uložte na dva dny do chladu.
kanci-platky-8799351
Maso z divočáka je skvělé před samotným vařením naložit do marinády. Díky marinádě kančí maso zkřehne a nasaje chuť dané marinády.

Oblíbené recepty z kančího masa

Níže uvádíme 6 nejlepších receptů z kančího masa. Obsahují různé omáčky a každý recept je proto originální.

Nechybí klasické recepty na kančí kýtu se šípkovou nebo jalovcovou omáčkou, avšak narazíte i na odvážnější variantu s javorovo-jablečnou omáčkou. Stačí si jen vybrat, na co máte zrovna chuť.

Kančí kýta se šípkovou omáčkou – recept

Vykostěná kančí kýta doplněná šípkovou omáčkou je tradičním receptem z divočáka. Je jemná, křehká a plná chuti. V tomto receptu se omáčka vyrábí ze šípkového džemu, nicméně můžete si ji připravit přímo také ze sušených šípků podle receptu na šípkovou omáčku. Pokud chcete změnu oproti tradičním knedlíkům, vyzkoušejte polentové noky.

Ingredience

  • 700-800 g vykostěné kýty z divočáka
  • sůl a pepř
  • 1,5-2 lžíce mouky
  • 10 g sušených hříbků
  • 1 cibule nakrájená nadrobno
  • 75 g celeru
  • 1 mrkev
  • 1/2 lžičky jalovcových bobulí
  • 1/4 lžičky černého pepře
  • 3 snítky tymiánu
  • 1 malá snítka rozmarýnu
  • 1,5 lžíce rajčatového protlaku
  • 250 ml červeného vína
  • 600 ml vývaru ze zvěřiny
  • 1 bobkový list
  • špetka nového koření
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • 3 lžíce smetany
  • 2 lžíce šípkového džemu
  • přepuštěné máslo nebo slunečnicový olej

Postup

  1. Maso omyjeme a osušíme. Odřízneme případný tuk nebo šlachy. Pevně ho svážeme kuchyňským provázkem. Osolíme ho, opepříme a po celém obvodu poprášíme moukou. Mouku na maso přitlačíme.
  2. V malé misce propláchneme hříbky. Oloupeme celer a mrkev a nakrájíme je na malé kostičky.
  3. V hmoždíři rozdrtíme jalovcové bobule a zrnka černého pepře. Bylinky omyjeme a osušíme.
  4. Předehřejeme troubu na 180 °C.
  5. V hrnci rozehřejeme 2 lžíce přepuštěného másla nebo slunečnicového oleje. Maso opečeme po celém obvodu a poté vyjmeme.
  6. Hříbky scedíme a nakrájíme nahrubo, přičemž scezenou vodu si ponecháme.
  7. Do hrnce od masa přidáme cibuli a zeleninu a restujeme je, dokud nezačne hnědnout. V případě potřeby přidáme více másla či oleje.
  8. Přidáme rajčatový protlak, jalovcové bobule a pepř a vaříme 1-2 minuty. Přilijeme kapku červeného vína a necháme ho zcela zredukovat. Tento postup dvakrát zopakujeme.
  9. Poté přidáme zbytek vína, vývar ze zvěřiny a vodu z hříbků, stejně jako bylinky, hříbky, nové koření a bobkový list. Maso vložíme do hrnce s omáčkou a dáme do trouby.
  10. Vaříme bez pokličky 15 minut. Snížíme teplotu na 140 °C a pečeme s pokličkou dalších 75 minut. Během vaření maso jednou nebo dvakrát otočte.
  11. Vyjmeme maso z hrnce a zabalíme ho do alobalu. Omáčku přelijeme přes jemné sítko, zeleninu lehce zmáčkneme, aby pustila šťávu. V hrnci opět přivedeme k varu.
  12. Smícháme kukuřičný škrob a s dvojnásobným množstvím vody a přidáme do vařící se omáčky. Počkáme, až omáčka zhoustne.
  13. Snížíme teplotu a přidáme smetanu a šípkový džem. Promícháme a dochutíme solí a pepřem.
  14. Odstraníme kuchyňský provázek. Maso nakrájíme na plátky a podáváme s omáčkou a přílohou dle vlastního výběru.

Abyste snadno zjistili, zda je maso hotové a upečené, je nejlepší použít teploměr na maso. Tak zajistíte, aby nebylo uvnitř syrové nebo naopak vysušené.

roastboarneckinfryingpan
Marináda a omáčka z červeného vína zvýrazní chuť kančího masa a bude chutnat zajisté všem.

Pečená kančí kýta na víně – recept

V tomto receptu se kančí kýta marinuje, proto je potřeba si maso připravit předem a na marinování si vyhradit dostatek času. Marináda a omáčka z červeného vína zvýrazní chuť kančího masa a bude chutnat zajisté všem.

Ingredience

  • 2,7 kg kančí kýty
  • 1/4 šálku hrubé mořské soli
  • 1/4 šálku hrubě mletého černého pepře
  • 4 šálky červeného vína
  • 2 sušené bobkové listy
  • 40 větviček čerstvého tymiánu
  • 20 zrnek černého pepře
  • 26 celých hřebíčků
  • 1 mrkev oloupaná a nakrájená najemno
  • 1 střední cibule nakrájená na osminy
  • 1/4 šálku červeného vinného octa
  • 2-3 lžíce olivového oleje
  • 2 šálky kuřecího vývaru

Postup

  1. Kančí kýtu potřeme po celém povrchu solí a pepřem. Vložíme ji do misky, volně ji přikryjeme a uložíme na několik hodin do lednice.
  2. Ve středně velkém hrnci na středním plamenu přivedeme k varu víno, bylinky, koření a zeleninu a vaříme 3 minuty. Odstavíme z ohně a necháme vychladnout na pokojovou teplotu.
  3. Přecedíme, přičemž si ponecháme bobkový list, tymián, zrnka pepře a hřebíček a zeleninu vyhodíme. Přilijeme ocet.
  4. Připravenou kančí kýtu zalijeme vychlazenou marinádou, vrátíme volně přikryté do lednice a necháme marinovat dalších 36 hodin.
  5. Předehřejeme troubu na 230 °C.
  6. Vyjmeme kančí kýtu z marinády a osušíme ji. Přendáme kýtu do pekáče a zalijeme ho čtvrtinou marinády. Pečeme asi 2 hodiny, dokud není kančí maso zvenku zlatavé a na řezu slabě růžové.
  7. Během pečení maso kontrolujeme, zda se marináda zcela neodpařila, postupně ho přeléváme další marinádou.
  8. Když je kančí kýta upečená, vyjmeme ji z trouby a volně přikrytou ji položíme na talíř na teplé místo, aby alespoň 20 minut odpočívala.
  9. Pro přípravu omáčky přelijeme šťávu z pečení a případné připečené kousky ze dna pekáče do středně velkého hrnce. Přilijeme kuřecí vývar a na středním ohni přivedeme k varu.
  10. Snížíme množství asi o čtvrtinu. Pokračujeme ve vaření a míchání 8-10 minut, dokud není omáčka hladká. Odstavíme z ohně.
  11. Kančí kýtu nakrájíme na tenké plátky a naaranžujeme ji na talíř. Ozdobíme lístky ploché petrželky a přelijeme omáčkou.

Pečené kančí maso na zelenině s omáčkou ze sušených třešní – recept

Snadný recept na pečené kančí maso, který je vydatný a plný bohatých chutí, které se dobře snoubí se zvěřinou.

Ingredience

  • 800 g kančí kýty
  • sůl
  • čerstvě mletý černý pepř
  • 1 středně velká červená cibule nakrájená na kostičky
  • 1 šálek celeru nakrájeného na kostičky
  • 1 šálek mrkve nakrájené na kostičky
  • 1,5 šálku brambor nakrájených na kostičky
  • 1,5 šálku sladkých brambor nakrájených na kostičky
  • 4 šálky růžičkové kapusty nakrájené na tenké plátky
  • 1 šálek kaštanů
  • 3 lžíce másla
  • 2 stroužky česneku
  • 4 lžíce sušených třešní
  • 1/4 šálku likéru Armagnac
  • 2 šálky kuřecího vývaru
  • 1 šálek telecího demi-glace
  • 1 šálek červeného vína
  • 1 šálek portského vína
  • 3 šalotky nakrájené na kostičky
  • 8 lístků čerstvé šalvěje
  • 2 šálky kostiček Foie Gras nakrájené na kostičky
  • 1 lžíce extra panenského olivového oleje

Postup

  1. Ve středně velké míse namočíme sušené třešně do likéru Armagnac a dáme stranou. Tento krok můžeme udělat den před vařením.
  2. Nejdříve připravíme zeleninovou směs. Do velkého hrnce vložíme brambory a sladké brambory. Zalijeme studenou vodou a přidáme velkou dávku soli.
  3. Přivedeme k varu na silném plamenu a vaříme 3 minuty. Slijeme a dáme stranou.
  4. Ve velké pánvi na středním ohni rozehřejeme olivový olej. Přidáme cibuli, mrkev, celer a česnek. za občasného míchání vaříme 5 minut.
  5. Přidáme máslo, šalvěj a uvařené brambory. Pokračujeme ve vaření dalších 5 minut. Přidáme kaštany a pokračujeme v restování asi 3 minuty.
  6. Přidáme růžičkovou kapustu a restujeme další 2-3 minuty. Podle chuti osolíme a opepříme.
  7. Nyní si připravíme omáčku. V hrnci na středním plamenu rozehřejeme olivový olej, přidáme šalotku a restujeme asi 3 minuty. Podlijeme červeným a portským vínem. Zredukujeme na 3/4 objemu.
  8. Po zredukování přidáme kuřecí vývar a zredukujeme na polovinu. Poté přidáme demi-glace a podle chuti osolíme a opepříme. Za občasného míchání pokračujeme v redukci.
  9. Přidáme třešně i s tekutinou z Armagnacu. Pomalu vaříme 10 minut na mírném ohni. Těsně předtím, než je omáčka připravena k podávání, přidáme foie gras. Povaříme ji asi 2 minuty.
  10. Kančí maso osolíme a opepříme. Rozehřejeme velkou pánev na středním plamenu. Přidáme olivový olej. Kančí maso opékáme asi 2-3 minuty z každé strany, dokud nebude středně propečené, nebo dokud teploměr neukáže 140-145 °C. Dáme stranou a necháme chvíli odpočívat.
  11. Zeleninovou směs přendáme na servírovací talíře. Kančí maso nakrájíme na plátky a naaranžujeme na talíře. Vše zalijeme omáčkou.
barbecuemarinatedgreeklambroastwithherbsingravysauce
Tento jednoduchý recept na kančí kýtu glazovanou javorovo-jablečnou omáčkou je ideální večeří pro chladné večery.

Kančí kýta na divoko s javorovo-jablečnou omáčkou – recept

Jednoduchý recept na kančí kýtu glazovanou javorovo-jablečnou omáčkou je ideální večeří pro chladné večery, kdy se loučíme s létem a zdravíme podzim.

Ingredience

  • 450 g kančí kýty
  • 1/4 lžičky mořské soli
  • 1/2 lžičky čerstvě mletého černého pepře
  • 1 lžíce avokádového oleje
  • 3/4 šálku jablečného moštu
  • 1/4 šálku silného tmavého javorového sirupu
  • 2 lžíce jablečného octa

Postup

  1. Předehřejeme troubu na 220 °C.
  2. Kančí kýtu rozřízneme na polovinu, aby se vešla na pánev. Hojně ji osolíme mořskou solí a 1/4 lžičky čerstvě mletého černého pepře.
  3. Na velké litinové pánvi rozehřejeme na středním plamenu avokádový olej. Kančí kýtu opečeme ze všech stran.
  4. Přendáme kančí kýtu na pekáč a pečeme ji asi 12 minut, dokud nedosáhne vnitřní teploty 63 °C.
  5. Zatímco se kančí kýta peče, připravíme si na stejné pánvi omáčku. Smícháme jablečný mošt, javorový sirup, jablečný ocet a zbývající 1/4 čerstvě mletého černého pepře. Přivedeme k varu a mícháme. Pokračujeme ve vaření odkryté asi 5 minut, dokud se omáčka nezačne redukovat a nezhoustne.
  6. Když je kančí kýta upečená, vyjmeme ji a než ji nakrájíme na plátky a budeme podávat, tak ji necháme 5 minut odpočívat. Podáváme s javorovo-jablečnou omáčkou.

Pečená kančí kýta s hořčičnou omáčkou – recept

Recept na pečenou kančí kýtu zvýrazňující bohatou chuť zvěřiny. Hořčičná omáčka obsahující bílé víno a kapary dodává kančímu masu velice pikantní chuť.

Ingredience

  • 1 kančí kýta s kostí (5-6 kg)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1/3 šálku + 2 lžíce dijonské hořčice
  • 6 lžic másla
  • 1/2 šálku suchého bílého vína
  • 1/2 lžičky worcesterské omáčky
  • 2 lžíce kaparů dobře okapaných

Postup

  1. Předehřejeme troubu na 230 °C.
  2. V malé misce smícháme olivový olej a 1/3 šálku dijonské hořčice a bohatě jimi kančí kýtu potřeme.
  3. Kýtu přeneseme do velkého pekáče, do kterého přidáme trochu vody. Vložíme do trouby a pečeme 20 minut. Snížíme teplotu v troubě na 135 °C a pokračujeme v pečení kýty asi 4-5 hodin, dokud teploměr na maso zapíchnutý do nejsilnější části kýty neukáže 65 °C.
  4. Upečenou kýtu dáme na prkénko, přikryjeme ji fólií a před porcováním ji necháme asi 30 minut odpočívat.
  5. Pro přípravu omáčky si v hrnci na mírném ohni rozpustíme máslo. Přimícháme víno, hořčici, worcesterskou omáčku a kapary. Vše promícháme.
  6. Před podáváním plátky kančího masa přelijeme hotovou hořčičnou omáčkou.

Kančí plátky s jalovcovou omáčkou – recept

Recept na kančí medailonky je rychlý a jednoduchý, takže ho zvládne úplně každý. Jalovcová omáčka podtrhne chuť kančích plátků. Podávejte je např. se šťouchanými brambory nebo bramborovými knedlíky.

Ingredience

  • 800 g kančího hřbetu nakrájeného na plátky
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • 2 lžíce přepuštěného másla
  • 3 šalotky
  • 1 mrkev
  • 200 ml zvěřinového vývaru
  • 200 ml suchého červeného vína
  • 1 bobkový listy
  • 3 kuličky nového koření
  • 4 jalovcové bobule
  • 4 zrnka pepře
  • 1 lžíce jemně nasekaného rozmarýnu
  • 4 lžíce rozinek

Postup

  1. Rozinky namočíme na 20 minut do vroucí vody a poté je slijeme.
  2. Předehřejeme troubu na 120 °C.
  3. Na velké pánvi rozehřejeme trochu přepuštěného másla. Kančí medailonky opékáme asi 2 minuty z každé strany. Okořeníme je z obou stran a dopečeme v troubě asi 10 minut, dokud již nejsou uprostřed růžové. Kančí plátky vyjmeme z pánve a přikryjeme, aby zůstaly teplé.
  4. Šalotku i mrkev oloupeme a nakrájíme nadrobno. Orestujeme je na stejné pánvi jako kance, dokud nezměknou. Přidáme zvěřinový vývar, víno a koření a vaříme asi 10 minut, dokud se množství tekutin nezredukuje přibližně na polovinu.
  5. Omáčku přecedíme, abychom odstranili celé koření, vmícháme rozinky a dochutíme solí a pepřem.
  6. Kančí medailonky naaranžujeme na servírovací talíře, pokapeme omáčkou a podáváme se zvolenou přílohou.

10 tipů na vaření kančího masa

  1. Kančí maso je libové maso, které by se zpravidla mělo vařit při nižších teplotách než ostatní druhy masa. Udržujte ho na nízké teplotě a vařte ho pomalu.
  2. Vyvarujte se převaření, protože libové maso se rychle vysuší. Nikdy nevařte kančí maso déle než do fáze medium-done, tzn. do fáze středně propečeného masa.
  3. Pravidlo pro přípravu kančího masa zní: „Pomalu a na mírném ohni.“
  4. Pro nejkřehčí kusy použijte suchou teplotu. Pro středně křehké kusy použijte kombinaci suchého a vlhkého tepla. Pro méně křehké kusy použijte vlhký ohřev a vařte jej do doby, dokud do nich snadno nepronikne vidlička.
  5. Pro kontrolu teploty masa použijte teploměr na maso, resp. teplotní sondu. Např. teplota pro přípravu kančí pečeně je 120-135 °C. Po upečení nechte kančí maso vždy na chvíli odpočinout, aby z něho nevytekla veškerá šťáva.
  6. Kančí kotlety pečte nejlépe s omáčkou, abyste dosáhli nejlepších výsledků, a vždy je často kontrolujte, aby se nepropekly.
  7. Kančí maso se skvěle hodí také na grilování. Při správné přípravě je grilované kančí maso chutné a velmi křehké.
  8. Kančí maso nikdy nevařte ani nerozmrazujte v mikrovlnné troubě, protože by ztvrdlo vysušilo by se. Pro dosažení nejlepších výsledků maso den předem pomalu rozmrazte a nechte přes noc marinovat.
  9. Kančímu masu sluší tučné marinády na bázi pomerančové šťávy nebo plného červeného vína. Ananasová šťáva je taktéž účinným prostředkem ke zkřehčení masa.
  10. Vždy ke kančímu masu připravte chuťově výraznou omáčku, která podtrhne jeho chuť.
kanci-kyta-2747389
Kančí maso se skvěle hodí také na grilování. Při správné přípravě je grilované kančí maso chutné a velmi křehké.

Rozdíl mezi kančím a vepřovým masem

Rozdíl v kančím a vepřovým masem záleží na stravě a pohybu. Prasata chovaná na farmách jsou ve srovnání s divočáky krmena homogenní stravou, která jim dodá komplexnější a hlubší chuť.

Divoká prasata jsou mnohem fyzicky aktivnější než jejich protějšky chované na farmách, což mění složení jejich svalů a tuku. Nejsou také chovaná v ohradách jako prasata a mohou se tudíž volně pohybovat a hledat si potravu a divokou stravu, kterou tvoří trávy, ořechy a pícniny.

Ačkoli byste možná očekávali, že se bude kančí maso podobat vepřovému, tak maso z divočáka je tmavě červené maso. Na rozdíl od svého domácího bratrance je kančí maso také velmi libové a má nízký obsah cholesterolu.

Zkuste si uvařit také kančí guláš, který jednoznačně patří mezi nejlepší a nejoblíbenější pokrmy z kančího masa.

Divoké prase je vynikající alternativou hovězího a vepřového masa pro ty, kteří chtějí potraviny, které jim prospívají, aniž by se vzdali jejich chuti a kvality.

Kančí maso má vysoký obsah bílkovin, nízký obsah sodíku a je dobrým zdrojem mononenasycených tuků a zinku. Je taktéž bohaté na železo a vitamín B6.

Kančí kýta, ať už pečená nebo se šípkovou omáčkou, představuje vynikající volbu pro slavnostní večeři nebo speciální příležitost. Tento pokrm nejenže nabízí bohatou a jedinečnou chuť, také přináší výhody zdravého a výživného masa.

Pečená kančí kýta vyniká svou šťavnatostí a jemností, zatímco šípková omáčka dodává masu sladkokyselý nádech, který skvěle doplňuje jeho výraznou chuť. Ať už se rozhodnete pro jakoukoli variantu, jistě potěšíte své hosty a vytvoříte nezapomenutelný kulinářský zážitek.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang