Recept – šípková omáčka

Hlavní jídlaOmáčky

Ingredience:

  • 2 – 3 dkg sušených šípků
  • 0,75 l masového nebo zeleninového vývaru
  • 4 lžíce červeného vína
  • 3 lžíce octa
  • citronová kůra 
  • citrónová šťáva
  • máslo
  • hladká mouka
  • cukr
  • 2 hřebíčky
  • 1 celá skořice
  • 6 kuliček pepře
  • 4 kuličky nového koření
  • sůl

Postup:

V zakrytém hrnci vaříme šípky, vývar, víno, ocet, koření, citronovou šťávu a kůru, než jsou šípky úplně rozvařené (cca 45 – 60 minut).

Z másla a hladké mouky připravíme jíšku a omáčku zahustíme.

Po dalších 20 minutách vaření vše rozmixujeme, dochutíme solí, cukrem a octem a podáváme s masem a houskovými knedlíky. Jak uvařit domácí knedlíky z mikrovlnky?

Ze šípků je možné připravit chutnou šípkovou marmeládu, tady je recept na šípkovou marmeládu. Typickým pokrmem resp. masem, ke kterému se hodí šípková omáčka, je pečená kančí kýta.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang