Těstovinový salát je klasický letní pokrm, který je osvěžující, sytý a ideální na piknik nebo jako lehký obědový salát (recept). Dresinky zakoupené v obchodě jsou sice pohodlné, ale nic se nevyrovná svěžesti a chuti domácího dresinku.
Jedním z hlavních důvodů, proč pro těstovinový salát použít domácí zálivku, je možnost přizpůsobit si ji podle svých chuťových a dietních preferencí. Navíc díky výrobě vlastního dresinku můžete kontrolovat složení a vyhnout se nežádoucím konzervačním látkám nebo přísadám.
Těstoviny a zdraví
Některé druhy těstovin jsou výživnější než jiné. Kromě typu těstovin je stejně důležité, čím je doplníte. Chcete-li vytvořit vyvážené jídlo, přidejte libové bílkoviny a zeleninu a omezte velikost porce těstovin. I když si je můžete občas dopřát, je důležité je kombinovat s dalšími výživnými potravinami a dbát na to, aby byly jen jednou ze součástí celkové zdravé stravy.
Kuřecí salát s těstovinami
Jedná se o snadný těstovinový salát plný kuřecího masa, zeleniny a dresinku, který dodá kuřecímu salátu s těstovinami tu pravou chuť. Kuřecí salát s těstovinami je ideální jako rychlá večeře pro rodinu, na večírky a pikniky. Základní kuřecí salát s těstovinami se připravuje z bylinek, těstovin, rajčat, oliv, paprik, parmazánu, česneku a kuřecího masa. Poté je zalito jednoduchou domácí zálivkou na těstovinový salát. Recepty na dresingy naleznete níže.
Těstovinový salát s majonézou
Majonéza se často používá jako zálivka na těstovinový salát, buď samotná, nebo někdy smíchaná s octem, zakysanou smetanou nebo jogurtem. Nakrájená zelenina a bylinky se kombinují s uvařenými těstovinami, které byly vychlazené. Těstovinový salát s majonézou je oblíbený piknikový salát. Přestože nepatří mezi nejzdravější, nelze mu upřít jeho skvělou chuť. Salát můžete podávat teplý i studený.
Nejlepší těstovinový salát s domácím dresinkem – recept
Domácí zálivka na ten nejlepší těstovinový salát povýší tento jednoduchý salát plný zeleniny, sýra, feferonek a oliv na zcela novou úroveň. Podávejte ho hned nebo si ho připravte předem na obědové balíčky, pikniky nebo letní grilování.
Ingredience na nejlepší těstovinový salát
Salát
- 1 balení nevařených tříbarevných těstovin rotini
- 170 g pepperoni klobásy nakrájené na kostičky
- 170 g sýra Provolone nakrájeného na kostičky
- 1 středně velká červená cibule, nakrájená na velmi tenké plátky a na kousky o velikosti 2,5 cm
- 1 malá okurka, nakrájená na tenké plátky
- ¾ šálku nakrájené zelené papriky
- ¾ šálku nakrájené červené papriky
- 1 plechovka (170 g) černých oliv bez pecky, okapané
- ¼ šálku mleté čerstvé petrželky
- ¼ šálku strouhaného parmezánu
Dresink na těstovinový salát
- ½ šálku olivového oleje
- ¼ šálku červeného vinného octa
- 2 stroužky česneku, mleté
- 1 lžička sušené bazalky
- 1 lžička sušeného oregana
- ½ lžičky mletého hořčičného semínka
- ¼ lžičky soli
- ⅛ lžička mletého černého pepře
Postup na nejlepší těstovinový salát
- Přiveďte k varu velký hrnec s mírně osolenou vodou. Přidejte rotini a vařte je 8 až 10 minut, dokud nezměknou a zároveň nejsou pevné na skus. Slijte vodu, propláchněte studenou vodou a znovu slijte.
- Scezené uvařené těstoviny přendejte do velké mísy. Přidejte pepperoni, sýr provolone, červenou cibuli, okurku, papriku, olivy, petrželku a parmezán.
- Ve sklenici s víčkem smíchejte olivový olej, ocet, česnek, bazalku, oregano, mletou hořčici, sůl a pepř na zálivku. Sklenici uzavřete a protřepejte, dokud se zálivka dobře nespojí.
- Těstovinový salát přelijte zálivkou a promíchejte, dokud se dobře nepromíchá. Podávejte ihned nebo před podáváním přikryjte a dejte vychladit do chladničky až na 8 hodin.
Studený těstovinový salát – těstovinový salát s kuřecím masem a dresingem
Jedná se o velkou dávku kuřecího těstovinového salátu s kuřecím masem a dresingem, který je krémovou kombinací zakysané smetany a majonézy, takže není příliš mastný. Připravte si studený těstovinový salát dnes, pochutnáte si na něm celé dny.
Ingredience na studený těstovinový salát s kuřecím masem
Hlavní ingredience
- 500 g makarónů/těstovin (nebo jiné těstoviny dle výběru)
- 1 lžíce soli (na vaření těstovin)
Kuřecí salát s těstovinami
- 3 šálky vařeného kuřecího masa, rozdrobeného nebo nadrobno nakrájeného
- 150 g slaniny, nakrájené na kousky
- 2 řapíky celeru, nakrájené nadrobno
- 1 červená paprika, nakrájená nadrobno
- 2 zelené cibule, nakrájené nadrobno
- 2 mrkve (střední), nastrouhané na běžném struhadle
- 2 šálky strouhaného sýra (čedar, Colby)
- 2 avokáda (malá/střední), nakrájená na kousky (volitelné)
Dresink
- 1 šálek majonézy, nejlépe vaječné
- 1 kelímek zakysané smetany, plnotučné (může být i nízkotučná)
- 3 lžíce jablečného octa
- 1 lžíce dijonské hořčice
- 4 lžičky cukru
- 1 1/2 lžičky česnekového prášku
- 2 lžičky soli
- 1 lžička pepře
Postup na studený těstovinový salát s kuřecím masem
- Uvařte těstoviny: přiveďte velký hrnec vody k varu. Přidejte sůl a uvařte těstoviny podle návodu na obalu. Dobře je slijte a nechte vychladnout.
- V míse smíchejte přísady na dresink. Odstavte na více než 10 minut.
- Vložte slaninu na studenou nepřilnavou pánev. Zapněte sporák na středně vysoký stupeň a slaninu opečte dozlatova. Osušte na papírových utěrkách.
- Uvařené těstoviny dejte do velké mísy spolu se všemi ingrediencemi na těstovinový salát, část slaniny si nechte na ozdobu. Zalijte dresinkem a dobře promíchejte.
- Odstavte na 20 minut. Přendejte do servírovací mísy a posypte zbylou slaninou.
- Studený těstovinový salát s kuřecím masem a dresingem v lednici vydrží 3 až 4 dny. Před podáváním je nejlépe uvést do pokojové teploty!
Obědový salát – recept na těstovinový salát bez masa
Těstovinový salát bez masa je jedním z těch základních obědových salátů (receptů), které jsou známé tak dlouho, jak si jen pamatujeme, a to z dobrého důvodu – je úžasně chutný. Tato verze plná zeleniny je snadná díky zkratce v podobě pikantního italského salátového dresinku z lahve.
Ingredience na obědový salát – recept na těstovinový salát bez masa
- 1 krabice tříbarevných těstovin rotini
- 1 půllitr hroznových rajčat, rozpůlený
- 1 a 1/2 šálku anglické okurky nakrájené na kostičky
- 1 a 1/2 šálku drobně nakrájených růžiček brokolice
- 1 šálek nakrájené žluté papriky
- 1 šálek oliv nakrájených na plátky
- 3/4 šálku na tenké plátky nakrájené baby mrkve
- 1/3 šálku nakrájené červené cibule
- 1/2 šálku jemně nastrouhaného parmezánu
- 1 a 1/3 šálku italského salátového dresinku v láhvi
Postup na obědový salát – recept na těstovinový salát bez masa
- Těstoviny uvařte podle návodu na obalu al dente, ale vodu nesolte (zálivka je dostatečně slaná). Slijte je a propláchněte pod studenou vodou.
- Těstoviny nasypejte do mísy, přidejte rajčata, brokolici, papriku, olivy, okurku, mrkev, červenou cibuli a parmezán.
- Zalijte dresinkem a promíchejte, aby se rovnoměrně obalily.
- Přikryjte a nechte vychladnout alespoň 30 minut (nebo až 1 den). V případě potřeby přidejte ještě trochu dresinku.
Těstovinový salát s jogurtem – recept
Těstovinový salát s jogurtem – a bez majonézy – připravíte z rajčat, okurek, oliv, červené cibule, sýru feta, kopru a jednoduché zálivky z řeckého jogurtu.
Ingredience na těstovinový salát s jogurtem
- 450 g těstovin, například fusilli penne nebo farfalle (lze použít celozrnné nebo bezlepkové těstoviny)
- 1 a 1/4 šálku obyčejného řeckého jogurtu
- 1 stroužek česneku mletého
- 3 lžíce citronové šťávy
- 2 lžíce červeného vinného octa
- 1 lžička sušeného kopru
- 1/2 lžičky sušeného oregana
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 a 1/2 šálku rozpůlených hroznových rajčat
- 1 nakrájená okurka bez semínek
- 3/4 šálku rozpůlených oliv kalamata bez pecky
- 1/2 šálku červené cibule nakrájené na kostičky
- 3/4 šálku rozdrobeného sýra feta
- sůl a černý pepř podle chuti
Postup na těstovinový salát s jogurtem
- Těstoviny uvařte podle návodu na obalu.
- Zatímco se těstoviny vaří, smíchejte ve velké míse řecký jogurt, česnek, citronovou šťávu, červený vinný ocet, kopr a oregano.
- Po uvaření těstoviny slijte a přelejte je studenou vodou. Zcela je slijte a pokapejte olivovým olejem. Promíchejte, dokud nejsou těstoviny dobře obalené. Těstoviny přelijte do velké mísy se směsí řeckého jogurtu. Přidejte rajčata, okurku, olivy, červenou cibuli a sýr feta. Jemně promíchejte, dokud se ingredience dobře nepropojí. Podle chuti osolte a opepřete. V případě potřeby můžete přidat trochu kopru a citronové šťávy navíc. Podávejte.
- Poznámka – pokud potřebujete, aby byl recept bezlepkový, použijte bezlepkové těstoviny. Těstovinový salát vydrží v chladničce až 2 dny.
Zdravý dresing na těstovinový salát – recept
Recept na zdravý dresing na těstovinový salát vytvoří s těstovinami skvělý obědový salát – recept se snadno připravuje. Tento dresink změní těstovinový salát bez majonézy je navíc velmi chutný.
Ingredience na zdravý dresing na těstovinový salát
Salát
- 425 g těstovin fusilli
- 1 šálek mini mozzarellových kuliček vcelku nebo rozpůlených
- 1 a 1/2 šálku rozpůlených cherry rajčat (230 g)
- 1/4 šálku červené cibule nakrájené na kostičky
- 1 šálek rozpůlené a nakrájené okurky
- 1/2 šálku černých oliv
- 1/4 šálku nasekané petrželky
- 1/2 šálku salámu nakrájeného na kostičky (140 g)
- ½ šálku červené papriky nakrájené na kostičky
Zdravý dresing na těstovinový salát
- 1/2 lžičky sušeného tymiánu
- 1/2 lžičky sušeného oregana
- 1/2 lžíce citronové šťávy šťáva z ½ citronu
- 1/4 šálku olivového oleje
- 1 lžička dijonské hořčice
- 1 lžička javorového sirupu
- ¼ lžičky černého pepře
Postup na zdravý dresing na těstovinový salát
- Těstoviny připravte podle návodu na obalu. Ujistěte se, že jsou uvařené al dente. Po uvaření těstoviny slijte v cedníku. Těstoviny přelejte studenou vodou, aby se přestaly vařit a vychladly.
- Zatímco se těstoviny vaří, připravte dresink. V odměrce nebo zavařovací sklenici s víčkem smíchejte sušený tymián, oregano, citronovou šťávu, olivový olej, dijonskou hořčici, javorový sirup a černý pepř. Dobře promíchejte/vytřepejte.
- Připravte si zeleninu a salám tak, že je nakrájíte a naaranžujete do velké mísy.
- Do mísy se zeleninou a salámem přidejte vychladlé uvařené těstoviny. Vmíchejte dresink.
- Pro co nejlepší chuť zakryjte mísu plastovou fólií a dejte ji do lednice vychladit alespoň na 1 hodinu.
Jogurtový dresing na těstovinový salát se zeleninou – recept
Tento lehký a krémový jogurtový dresing na těstovinový salát se zeleninou je hračka a hodí se kromě salátů třeba i na grilované maso. Připravíte za 10 minut.
Ingredience na jogurtový dresing na těstovinový salát
- 2 lžíce čerstvé citronové šťávy z jednoho citronu
- 1 lžíce bílého vinného octa
- 1 a ½ lžičky medu
- 1 lžička mletého česneku, z 1 až 2 stroužků
- ½ šálku obyčejného řeckého jogurtu s plnotučným mlékem
- ⅓ šálku extra panenského olivového oleje
- ½ lžičky soli
- ¼ lžičky čerstvě mletého černého pepře
- 1 lžíce čerstvého nasekaného kopru (nebo ½ lžičky sušeného kopru)
Postup na jogurtový dresing na těstovinový salát
- Všechny ingredience smíchejte v míse a prošlehejte. Uchovávejte v chladničce, dokud nebudete připraveni k podávání.
- Dresink na těstovinový salát se zeleninou vydrží dobře 3 až 4 dny.
Nejlepší dresing na těstovinový salát – recept
Sušené bylinky, česnek, ocet, olivový olej, trocha cukru, špetka červené papriky a tajná přísada – parmezán. Ten se rozpustí a dodá učiní ze zálivky skutečně ten nejlepší dresing na těstovinový salát. Díky němu je všechno, co jím zalijete, naprosto neodolatelné.
Ingredience na nejlepší dresing na těstovinový salát
- 1/2 šálku extra panenského olivového oleje
- 1/4 šálku červeného nebo bílého vinného octa
- 1 a 1/2 lžíce čerstvě nastrouhaného parmezánu
- 1 lžíce cukru (libovolného)
- 1 velký stroužek česneku, mletý
- 1/2 lžičky sušené bazalky a oregana
- 1/4 lžičky sušené petrželky
- 1/2 lžičky sušených chilli vloček (nepovinné)
- 3/4 lžičky soli
- 1/2 lžičky černého pepře
Postup na nejlepší dresing na těstovinový salát
- Přísady na dresink dejte do sklenice a dobře protřepejte.
- Přidejte do salátové směsi a promíchejte.
Vyzkoušejte recepty na těstovinový salát s kuřecím masem, jednoduchý těstovinový salát, balkánský salát, salát z červené řepy, salát Coleslaw nebo plněné těstoviny.