Recept na těstovinový salát s domácím dresinkem

DressingyHlavní jídlaSalátyStudená kuchyněTěstovinové salátyTěstoviny
Těstovinový salát s domácím dresinkem

Těstovinový salát je klasický letní pokrm, který je osvěžující, sytý a ideální na piknik nebo jako lehký obědový salát (recept). Dresinky zakoupené v obchodě jsou sice pohodlné, ale nic se nevyrovná svěžesti a chuti domácího dresinku.

Jedním z hlavních důvodů, proč pro těstovinový salát použít domácí zálivku, je možnost přizpůsobit si ji podle svých chuťových a dietních preferencí. Navíc díky výrobě vlastního dresinku můžete kontrolovat složení a vyhnout se nežádoucím konzervačním látkám nebo přísadám.

Těstoviny a zdraví

Některé druhy těstovin jsou výživnější než jiné. Kromě typu těstovin je stejně důležité, čím je doplníte. Chcete-li vytvořit vyvážené jídlo, přidejte libové bílkoviny a zeleninu a omezte velikost porce těstovin. I když si je můžete občas dopřát, je důležité je kombinovat s dalšími výživnými potravinami a dbát na to, aby byly jen jednou ze součástí celkové zdravé stravy.

Kuřecí salát s těstovinami

Jedná se o snadný těstovinový salát plný kuřecího masa, zeleniny a dresinku, který dodá kuřecímu salátu s těstovinami tu pravou chuť. Kuřecí salát s těstovinami je ideální jako rychlá večeře pro rodinu, na večírky a pikniky. Základní kuřecí salát s těstovinami se připravuje z bylinek, těstovin, rajčat, oliv, paprik, parmazánu, česneku a kuřecího masa. Poté je zalito jednoduchou domácí zálivkou na těstovinový salát. Recepty na dresingy naleznete níže.

Těstovinový salát s majonézou

Majonéza se často používá jako zálivka na těstovinový salát, buď samotná, nebo někdy smíchaná s octem, zakysanou smetanou nebo jogurtem. Nakrájená zelenina a bylinky se kombinují s uvařenými těstovinami, které byly vychlazené. Těstovinový salát s majonézou je oblíbený piknikový salát. Přestože nepatří mezi nejzdravější, nelze mu upřít jeho skvělou chuť. Salát můžete podávat teplý i studený.

Nejlepší těstovinový salát s domácím dresinkem – recept

Domácí zálivka na ten nejlepší těstovinový salát povýší tento jednoduchý salát plný zeleniny, sýra, feferonek a oliv na zcela novou úroveň. Podávejte ho hned nebo si ho připravte předem na obědové balíčky, pikniky nebo letní grilování.

Ingredience na nejlepší těstovinový salát

Salát

  • 1 balení nevařených tříbarevných těstovin rotini
  • 170 g pepperoni klobásy nakrájené na kostičky
  • 170 g sýra Provolone nakrájeného na kostičky
  • 1 středně velká červená cibule, nakrájená na velmi tenké plátky a na kousky o velikosti 2,5 cm
  • 1 malá okurka, nakrájená na tenké plátky
  • ¾ šálku nakrájené zelené papriky
  • ¾ šálku nakrájené červené papriky
  • 1 plechovka (170 g) černých oliv bez pecky, okapané
  • ¼ šálku mleté čerstvé petrželky
  • ¼ šálku strouhaného parmezánu

Dresink na těstovinový salát

  • ½ šálku olivového oleje
  • ¼ šálku červeného vinného octa
  • 2 stroužky česneku, mleté
  • 1 lžička sušené bazalky
  • 1 lžička sušeného oregana
  • ½ lžičky mletého hořčičného semínka
  • ¼ lžičky soli
  • ⅛ lžička mletého černého pepře

Postup na nejlepší těstovinový salát

  1. Přiveďte k varu velký hrnec s mírně osolenou vodou. Přidejte rotini a vařte je 8 až 10 minut, dokud nezměknou a zároveň nejsou pevné na skus. Slijte vodu, propláchněte studenou vodou a znovu slijte.
  2. Scezené uvařené těstoviny přendejte do velké mísy. Přidejte pepperoni, sýr provolone, červenou cibuli, okurku, papriku, olivy, petrželku a parmezán.
  3. Ve sklenici s víčkem smíchejte olivový olej, ocet, česnek, bazalku, oregano, mletou hořčici, sůl a pepř na zálivku. Sklenici uzavřete a protřepejte, dokud se zálivka dobře nespojí.
  4. Těstovinový salát přelijte zálivkou a promíchejte, dokud se dobře nepromíchá. Podávejte ihned nebo před podáváním přikryjte a dejte vychladit do chladničky až na 8 hodin.
Těstovinový salát s domácím dresinkem se hodí jako příloha i samostatný oběd.

Studený těstovinový salát – těstovinový salát s kuřecím masem a dresingem

Jedná se o velkou dávku kuřecího těstovinového salátu s kuřecím masem a dresingem, který je krémovou kombinací zakysané smetany a majonézy, takže není příliš mastný. Připravte si studený těstovinový salát dnes, pochutnáte si na něm celé dny.

Ingredience na studený těstovinový salát s kuřecím masem

Hlavní ingredience

  • 500 g makarónů/těstovin (nebo jiné těstoviny dle výběru)
  • 1 lžíce soli (na vaření těstovin)

Kuřecí salát s těstovinami

  • 3 šálky vařeného kuřecího masa, rozdrobeného nebo nadrobno nakrájeného
  • 150 g slaniny, nakrájené na kousky
  • 2 řapíky celeru, nakrájené nadrobno
  • 1 červená paprika, nakrájená nadrobno
  • 2 zelené cibule, nakrájené nadrobno
  • 2 mrkve (střední), nastrouhané na běžném struhadle
  • 2 šálky strouhaného sýra (čedar, Colby)
  • 2 avokáda (malá/střední), nakrájená na kousky (volitelné)

Dresink

  • 1 šálek majonézy, nejlépe vaječné
  • 1 kelímek zakysané smetany, plnotučné (může být i nízkotučná)
  • 3 lžíce jablečného octa
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 4 lžičky cukru
  • 1 1/2 lžičky česnekového prášku
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžička pepře

Postup na studený těstovinový salát s kuřecím masem

  1. Uvařte těstoviny: přiveďte velký hrnec vody k varu. Přidejte sůl a uvařte těstoviny podle návodu na obalu. Dobře je slijte a nechte vychladnout.
  2. V míse smíchejte přísady na dresink. Odstavte na více než 10 minut.
  3. Vložte slaninu na studenou nepřilnavou pánev. Zapněte sporák na středně vysoký stupeň a slaninu opečte dozlatova. Osušte na papírových utěrkách.
  4. Uvařené těstoviny dejte do velké mísy spolu se všemi ingrediencemi na těstovinový salát, část slaniny si nechte na ozdobu. Zalijte dresinkem a dobře promíchejte.
  5. Odstavte na 20 minut. Přendejte do servírovací mísy a posypte zbylou slaninou.
  6. Studený těstovinový salát s kuřecím masem a dresingem v lednici vydrží 3 až 4 dny. Před podáváním je nejlépe uvést do pokojové teploty!
Do kuřecího salátu s těstovinami lze přidat i další oblíbenou zeleninu.

Obědový salát – recept na těstovinový salát bez masa

Těstovinový salát bez masa je jedním z těch základních obědových salátů (receptů), které jsou známé tak dlouho, jak si jen pamatujeme, a to z dobrého důvodu – je úžasně chutný. Tato verze plná zeleniny je snadná díky zkratce v podobě pikantního italského salátového dresinku z lahve.

Ingredience na obědový salát – recept na těstovinový salát bez masa

  • 1 krabice tříbarevných těstovin rotini
  • 1 půllitr hroznových rajčat, rozpůlený
  • 1 a 1/2 šálku anglické okurky nakrájené na kostičky
  • 1 a 1/2 šálku drobně nakrájených růžiček brokolice
  • 1 šálek nakrájené žluté papriky
  • 1 šálek oliv nakrájených na plátky
  • 3/4 šálku na tenké plátky nakrájené baby mrkve
  • 1/3 šálku nakrájené červené cibule
  • 1/2 šálku jemně nastrouhaného parmezánu
  • 1 a 1/3 šálku italského salátového dresinku v láhvi

Postup na obědový salát – recept na těstovinový salát bez masa

  1. Těstoviny uvařte podle návodu na obalu al dente, ale vodu nesolte (zálivka je dostatečně slaná). Slijte je a propláchněte pod studenou vodou.
  2. Těstoviny nasypejte do mísy, přidejte rajčata, brokolici, papriku, olivy, okurku, mrkev, červenou cibuli a parmezán.
  3. Zalijte dresinkem a promíchejte, aby se rovnoměrně obalily.
  4. Přikryjte a nechte vychladnout alespoň 30 minut (nebo až 1 den). V případě potřeby přidejte ještě trochu dresinku.
Bezmasý těstovinový salát ocení především vegetariáni.

Těstovinový salát s jogurtem – recept

Těstovinový salát s jogurtem – a bez majonézy – připravíte z rajčat, okurek, oliv, červené cibule, sýru feta, kopru a jednoduché zálivky z řeckého jogurtu.

Ingredience na těstovinový salát s jogurtem

  • 450 g těstovin, například fusilli penne nebo farfalle (lze použít celozrnné nebo bezlepkové těstoviny)
  • 1 a 1/4 šálku obyčejného řeckého jogurtu
  • 1 stroužek česneku mletého
  • 3 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce červeného vinného octa
  • 1 lžička sušeného kopru
  • 1/2 lžičky sušeného oregana
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 a 1/2 šálku rozpůlených hroznových rajčat
  • 1 nakrájená okurka bez semínek
  • 3/4 šálku rozpůlených oliv kalamata bez pecky
  • 1/2 šálku červené cibule nakrájené na kostičky
  • 3/4 šálku rozdrobeného sýra feta
  • sůl a černý pepř podle chuti

Postup na těstovinový salát s jogurtem

  1. Těstoviny uvařte podle návodu na obalu.
  2. Zatímco se těstoviny vaří, smíchejte ve velké míse řecký jogurt, česnek, citronovou šťávu, červený vinný ocet, kopr a oregano.
  3. Po uvaření těstoviny slijte a přelejte je studenou vodou. Zcela je slijte a pokapejte olivovým olejem. Promíchejte, dokud nejsou těstoviny dobře obalené. Těstoviny přelijte do velké mísy se směsí řeckého jogurtu. Přidejte rajčata, okurku, olivy, červenou cibuli a sýr feta. Jemně promíchejte, dokud se ingredience dobře nepropojí. Podle chuti osolte a opepřete. V případě potřeby můžete přidat trochu kopru a citronové šťávy navíc. Podávejte.
  4. Poznámka – pokud potřebujete, aby byl recept bezlepkový, použijte bezlepkové těstoviny. Těstovinový salát vydrží v chladničce až 2 dny.
Krémový těstovinový salát je ideální na léto a navíc je zdravější, bez majonézy!

Zdravý dresing na těstovinový salát – recept

Recept na zdravý dresing na těstovinový salát vytvoří s těstovinami skvělý obědový salát – recept se snadno připravuje. Tento dresink změní těstovinový salát bez majonézy je navíc velmi chutný.

Ingredience na zdravý dresing na těstovinový salát

Salát

  • 425 g těstovin fusilli
  • 1 šálek mini mozzarellových kuliček vcelku nebo rozpůlených
  • 1 a 1/2 šálku rozpůlených cherry rajčat (230 g)
  • 1/4 šálku červené cibule nakrájené na kostičky
  • 1 šálek rozpůlené a nakrájené okurky
  • 1/2 šálku černých oliv
  • 1/4 šálku nasekané petrželky
  • 1/2 šálku salámu nakrájeného na kostičky (140 g)
  • ½ šálku červené papriky nakrájené na kostičky

Zdravý dresing na těstovinový salát

  • 1/2 lžičky sušeného tymiánu
  • 1/2 lžičky sušeného oregana
  • 1/2 lžíce citronové šťávy šťáva z ½ citronu
  • 1/4 šálku olivového oleje
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 1 lžička javorového sirupu
  • ¼ lžičky černého pepře

Postup na zdravý dresing na těstovinový salát

  1. Těstoviny připravte podle návodu na obalu. Ujistěte se, že jsou uvařené al dente. Po uvaření těstoviny slijte v cedníku. Těstoviny přelejte studenou vodou, aby se přestaly vařit a vychladly.
  2. Zatímco se těstoviny vaří, připravte dresink. V odměrce nebo zavařovací sklenici s víčkem smíchejte sušený tymián, oregano, citronovou šťávu, olivový olej, dijonskou hořčici, javorový sirup a černý pepř. Dobře promíchejte/vytřepejte.
  3. Připravte si zeleninu a salám tak, že je nakrájíte a naaranžujete do velké mísy.
  4. Do mísy se zeleninou a salámem přidejte vychladlé uvařené těstoviny. Vmíchejte dresink.
  5. Pro co nejlepší chuť zakryjte mísu plastovou fólií a dejte ji do lednice vychladit alespoň na 1 hodinu.

Jogurtový dresing na těstovinový salát se zeleninou – recept

Tento lehký a krémový jogurtový dresing na těstovinový salát se zeleninou je hračka a hodí se kromě salátů třeba i na grilované maso. Připravíte za 10 minut.

Ingredience na jogurtový dresing na těstovinový salát

  • 2 lžíce čerstvé citronové šťávy z jednoho citronu
  • 1 lžíce bílého vinného octa
  • 1 a ½ lžičky medu
  • 1 lžička mletého česneku, z 1 až 2 stroužků
  • ½ šálku obyčejného řeckého jogurtu s plnotučným mlékem
  • ⅓ šálku extra panenského olivového oleje
  • ½ lžičky soli
  • ¼ lžičky čerstvě mletého černého pepře
  • 1 lžíce čerstvého nasekaného kopru (nebo ½ lžičky sušeného kopru)

Postup na jogurtový dresing na těstovinový salát

  1. Všechny ingredience smíchejte v míse a prošlehejte. Uchovávejte v chladničce, dokud nebudete připraveni k podávání.
  2. Dresink na těstovinový salát se zeleninou vydrží dobře 3 až 4 dny.
Jogurtový dresing na těstovinový salát připravíte během 10 minut.

Nejlepší dresing na těstovinový salát – recept

Sušené bylinky, česnek, ocet, olivový olej, trocha cukru, špetka červené papriky a tajná přísada – parmezán. Ten se rozpustí a dodá učiní ze zálivky skutečně ten nejlepší dresing na těstovinový salát. Díky němu je všechno, co jím zalijete, naprosto neodolatelné.

Ingredience na nejlepší dresing na těstovinový salát

  • 1/2 šálku extra panenského olivového oleje
  • 1/4 šálku červeného nebo bílého vinného octa
  • 1 a 1/2 lžíce čerstvě nastrouhaného parmezánu
  • 1 lžíce cukru (libovolného)
  • 1 velký stroužek česneku, mletý
  • 1/2 lžičky sušené bazalky a oregana
  • 1/4 lžičky sušené petrželky
  • 1/2 lžičky sušených chilli vloček (nepovinné)
  • 3/4 lžičky soli
  • 1/2 lžičky černého pepře

Postup na nejlepší dresing na těstovinový salát

  1. Přísady na dresink dejte do sklenice a dobře protřepejte.
  2. Přidejte do salátové směsi a promíchejte.

Vyzkoušejte recepty na těstovinový salát s kuřecím masem, jednoduchý těstovinový salát, balkánský salát, salát z červené řepy, salát Coleslaw nebo plněné těstoviny.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang