Recept na těstovinové saláty s domácími dresinky

DressingyHlavní jídlaSalátyStudená kuchyněTěstovinové salátyTěstoviny
Těstovinový salát s domácím dresinkem

Těstovinový salát je klasický letní pokrm, který je osvěžující, sytý a ideální na piknik nebo jako lehký obědový salát (recept). Dresinky zakoupené v obchodě jsou sice pohodlné, nicméně nic se nevyrovná svěžesti a chuti domácího dresinku.

Jedním z hlavních důvodů, proč pro těstovinový salát použít domácí zálivku, je možnost přizpůsobit si ji podle svých chuťových a dietních preferencí. Navíc díky výrobě vlastního dresinku můžete kontrolovat složení a vyhnout se nežádoucím konzervačním látkám nebo přísadám.

Shrnutí článku

Suroviny na domácí dresink – receptů na domácí dresinky je nespočet, nicméně by se neměl obejít bez olivového oleje, vinného octa, hořčičného semínka nebo čerstvých bylinek

Další oblíbené recepty – těstovinový salát s kuřetem zeleninou nebo jogurtem jsou jedny z mnoha receptů, které je možné z těstovin připravit

Proč jíst těstoviny – těstoviny jsou mnohokrát neprávem odsouzeny jako nezdravá potravina, nicméně pokud se doplní nutričně vyváženými surovinami a použijí se v celozrnné verzi, jsou skvělou volbou nejen na lehký oběd

Nejlepší těstovinový salát s domácím dresinkem – recept

Domácí zálivka na ten nejlepší těstovinový salát povýší tento jednoduchý salát plný zeleniny, sýra, feferonek a oliv na zcela novou úroveň. Podávejte ho hned nebo si ho připravte předem na obědové balíčky, pikniky nebo letní grilování.

Ingredience

Salát

  • 1 balení nevařených tříbarevných těstovin rotini
  • 170 g pepperoni klobásy nakrájené na kostičky
  • 170 g sýra Provolone nakrájeného na kostičky
  • 1 středně velká červená cibule, nakrájená na velmi tenké plátky a na kousky o velikosti 2,5 cm
  • 1 malá okurka, nakrájená na tenké plátky
  • ¾ šálku nakrájené zelené papriky
  • ¾ šálku nakrájené červené papriky
  • 1 plechovka (170 g) černých oliv bez pecky, okapané
  • ¼ šálku mleté čerstvé petrželky
  • ¼ šálku strouhaného parmezánu

Dresink na těstovinový salát

  • ½ šálku olivového oleje
  • ¼ šálku červeného vinného octa
  • 2 stroužky česneku, mleté
  • 1 lžička sušené bazalky
  • 1 lžička sušeného oregana
  • ½ lžičky mletého hořčičného semínka
  • ¼ lžičky soli
  • ⅛ lžička mletého černého pepře

Postup

  1. Přiveďte k varu velký hrnec s mírně osolenou vodou. Přidejte rotini a vařte je 8 až 10 minut, dokud nezměknou a zároveň nejsou pevné na skus. Slijte vodu, propláchněte studenou vodou a znovu slijte.
  2. Scezené uvařené těstoviny přendejte do velké mísy. Přidejte pepperoni, sýr provolone, červenou cibuli, okurku, papriku, olivy, petrželku a parmezán.
  3. Ve sklenici s víčkem smíchejte olivový olej, ocet, česnek, bazalku, oregano, mletou hořčici, sůl a pepř na zálivku. Sklenici uzavřete a protřepejte, dokud se zálivka dobře nespojí.
  4. Těstovinový salát přelijte zálivkou a promíchejte, dokud se dobře nepromíchá. Podávejte ihned nebo před podáváním přikryjte a dejte vychladit do chladničky až na 8 hodin.
Těstovinový salát s domácím dresinkem se hodí jako příloha i samostatný oběd.

Studený těstovinový salát s kuřecím masem a dresingem – recept

Jedná se o velkou dávku kuřecího těstovinového salátu s kuřecím masem a dresingem, který je krémovou kombinací zakysané smetany a majonézy, takže není příliš mastný. Připravte si studený těstovinový salát dnes, pochutnáte si na něm celé dny.

Ingredience

  • 500 g makarónů/těstovin (nebo jiné těstoviny dle výběru)
  • 1 lžíce soli (na vaření těstovin)

Kuřecí salát s těstovinami

  • 3 šálky vařeného kuřecího masa, rozdrobeného nebo nadrobno nakrájeného
  • 150 g slaniny, nakrájené na kousky
  • 2 řapíky celeru, nakrájené nadrobno
  • 1 červená paprika, nakrájená nadrobno
  • 2 zelené cibule, nakrájené nadrobno
  • 2 mrkve (střední), nastrouhané na běžném struhadle
  • 2 šálky strouhaného sýra (čedar, Colby)
  • 2 avokáda (malá/střední), nakrájená na kousky (volitelné)

Dresink

  • 1 šálek majonézy, nejlépe vaječné
  • 1 kelímek zakysané smetany, plnotučné (může být i nízkotučná)
  • 3 lžíce jablečného octa
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 4 lžičky cukru
  • 1 1/2 lžičky česnekového prášku
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžička pepře

Postup

  1. Uvařte těstoviny: přiveďte velký hrnec vody k varu. Přidejte sůl a uvařte těstoviny podle návodu na obalu. Dobře je slijte a nechte vychladnout.
  2. V míse smíchejte přísady na dresink. Odstavte na více než 10 minut.
  3. Vložte slaninu na studenou nepřilnavou pánev. Zapněte sporák na středně vysoký stupeň a slaninu opečte dozlatova. Osušte na papírových utěrkách.
  4. Uvařené těstoviny dejte do velké mísy spolu se všemi ingrediencemi na těstovinový salát, část slaniny si nechte na ozdobu. Zalijte dresinkem a dobře promíchejte.
  5. Odstavte na 20 minut. Přendejte do servírovací mísy a posypte zbylou slaninou.
  6. Studený těstovinový salát s kuřecím masem a dresingem v lednici vydrží 3 až 4 dny. Před podáváním je nejlépe uvést do pokojové teploty!
Do kuřecího salátu s těstovinami lze přidat i další oblíbenou zeleninu.

Obědový těstovinový salát bez masa – recept

Těstovinový salát bez masa je jedním z těch základních obědových salátů (receptů), které jsou známé tak dlouho, jak si jen pamatujeme, a to z dobrého důvodu – je úžasně chutný. Tato verze plná zeleniny je snadná díky zkratce v podobě pikantního italského salátového dresinku z lahve.

Ingredience

  • 1 krabice tříbarevných těstovin rotini
  • 1 půllitr hroznových rajčat, rozpůlený
  • 1 a 1/2 šálku anglické okurky nakrájené na kostičky
  • 1 a 1/2 šálku drobně nakrájených růžiček brokolice
  • 1 šálek nakrájené žluté papriky
  • 1 šálek oliv nakrájených na plátky
  • 3/4 šálku na tenké plátky nakrájené baby mrkve
  • 1/3 šálku nakrájené červené cibule
  • 1/2 šálku jemně nastrouhaného parmezánu
  • 1 a 1/3 šálku italského salátového dresinku v láhvi

Postup

  1. Těstoviny uvařte podle návodu na obalu al dente, vodu nesolte (zálivka je dostatečně slaná). Slijte je a propláchněte pod studenou vodou.
  2. Těstoviny nasypejte do mísy, přidejte rajčata, brokolici, papriku, olivy, okurku, mrkev, červenou cibuli a parmezán.
  3. Zalijte dresinkem a promíchejte, aby se rovnoměrně obalily.
  4. Přikryjte a nechte vychladnout alespoň 30 minut (nebo až 1 den). V případě potřeby přidejte ještě trochu dresinku.
Bezmasý těstovinový salát ocení především vegetariáni.

Těstovinový salát se zdravým dresinkem – recept

Recept na zdravý dresing vytvoří s těstovinami skvělý oběd. Takový recept se navíc snadno připravuje. Tento dresink změní těstovinový salát bez majonézy je navíc velmi chutný.

Ingredience

Salát

  • 425 g těstovin fusilli
  • 1 šálek mini mozzarellových kuliček vcelku nebo rozpůlených
  • 1 a 1/2 šálku rozpůlených cherry rajčat (230 g)
  • 1/4 šálku červené cibule nakrájené na kostičky
  • 1 šálek rozpůlené a nakrájené okurky
  • 1/2 šálku černých oliv
  • 1/4 šálku nasekané petrželky
  • 1/2 šálku salámu nakrájeného na kostičky (140 g)
  • ½ šálku červené papriky nakrájené na kostičky

Zdravý dresing na těstovinový salát

  • 1/2 lžičky sušeného tymiánu
  • 1/2 lžičky sušeného oregana
  • 1/2 lžíce citronové šťávy šťáva z ½ citronu
  • 1/4 šálku olivového oleje
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 1 lžička javorového sirupu
  • ¼ lžičky černého pepře

Postup

  1. Těstoviny připravte podle návodu na obalu. Ujistěte se, že jsou uvařené al dente. Po uvaření těstoviny slijte v cedníku. Těstoviny přelejte studenou vodou, aby se přestaly vařit a vychladly.
  2. Zatímco se těstoviny vaří, připravte dresink. V odměrce nebo zavařovací sklenici s víčkem smíchejte sušený tymián, oregano, citronovou šťávu, olivový olej, dijonskou hořčici, javorový sirup a černý pepř. Dobře promíchejte/vytřepejte.
  3. Připravte si zeleninu a salám tak, že je nakrájíte a naaranžujete do velké mísy.
  4. Do mísy se zeleninou a salámem přidejte vychladlé uvařené těstoviny. Vmíchejte dresink.
  5. Pro co nejlepší chuť zakryjte mísu plastovou fólií a dejte ji do lednice vychladit alespoň na 1 hodinu.

Jogurtový dresing na těstovinový salát se zeleninou – recept

Tento lehký a krémový jogurtový dresing na těstovinový salát se zeleninou je hračka a hodí se kromě salátů třeba i na grilované maso. Připravíte za 10 minut.

Ingredience

  • 2 lžíce čerstvé citronové šťávy z jednoho citronu
  • 1 lžíce bílého vinného octa
  • 1 a ½ lžičky medu
  • 1 lžička mletého česneku, z 1 až 2 stroužků
  • ½ šálku obyčejného řeckého jogurtu s plnotučným mlékem
  • ⅓ šálku extra panenského olivového oleje
  • ½ lžičky soli
  • ¼ lžičky čerstvě mletého černého pepře
  • 1 lžíce čerstvého nasekaného kopru (nebo ½ lžičky sušeného kopru)

Postup

  1. Všechny ingredience smíchejte v míse a prošlehejte. Uchovávejte v chladničce, dokud nebudete připraveni k podávání.
  2. Dresink na těstovinový salát se zeleninou vydrží dobře 3 až 4 dny.
Jogurtový dresing na těstovinový salát připravíte během 10 minut.

Těstovinový salát s jogurtem – recept

Těstovinový salát s jogurtem – a bez majonézy – připravíte z rajčat, okurek, oliv, červené cibule, sýru feta, kopru a jednoduché zálivky z řeckého jogurtu.

Ingredience

  • 450 g těstovin, například fusilli penne nebo farfalle (lze použít celozrnné nebo bezlepkové těstoviny)
  • 1 a 1/4 šálku obyčejného řeckého jogurtu
  • 1 stroužek česneku mletého
  • 3 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce červeného vinného octa
  • 1 lžička sušeného kopru
  • 1/2 lžičky sušeného oregana
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 a 1/2 šálku rozpůlených hroznových rajčat
  • 1 nakrájená okurka bez semínek
  • 3/4 šálku rozpůlených oliv kalamata bez pecky
  • 1/2 šálku červené cibule nakrájené na kostičky
  • 3/4 šálku rozdrobeného sýra feta
  • sůl a černý pepř podle chuti

Postup

  1. Těstoviny uvařte podle návodu na obalu.
  2. Zatímco se těstoviny vaří, smíchejte ve velké míse řecký jogurt, česnek, citronovou šťávu, červený vinný ocet, kopr a oregano.
  3. Po uvaření těstoviny slijte a přelejte je studenou vodou. Zcela je slijte a pokapejte olivovým olejem. Promíchejte, dokud nejsou těstoviny dobře obalené. Těstoviny přelijte do velké mísy se směsí řeckého jogurtu. Přidejte rajčata, okurku, olivy, červenou cibuli a sýr feta. Jemně promíchejte, dokud se ingredience dobře nepropojí. Podle chuti osolte a opepřete. V případě potřeby můžete přidat trochu kopru a citronové šťávy navíc. Podávejte.
  4. Poznámka – pokud potřebujete, aby byl recept bezlepkový, použijte bezlepkové těstoviny. Těstovinový salát vydrží v chladničce až 2 dny.
Krémový těstovinový salát je ideální na léto a navíc je zdravější, bez majonézy!

Nejlepší dresing na těstovinový salát – recept

Sušené bylinky, česnek, ocet, olivový olej, trocha cukru, špetka červené papriky a tajná přísada – parmezán. Ten se rozpustí a dodá učiní ze zálivky skutečně ten nejlepší dresing na těstovinový salát. Díky němu je všechno, co jím zalijete, naprosto neodolatelné.

Ingredience

  • 1/2 šálku extra panenského olivového oleje
  • 1/4 šálku červeného nebo bílého vinného octa
  • 1 a 1/2 lžíce čerstvě nastrouhaného parmezánu
  • 1 lžíce cukru (libovolného)
  • 1 velký stroužek česneku, mletý
  • 1/2 lžičky sušené bazalky a oregana
  • 1/4 lžičky sušené petrželky
  • 1/2 lžičky sušených chilli vloček (nepovinné)
  • 3/4 lžičky soli
  • 1/2 lžičky černého pepře

Postup

  1. Přísady na dresink dejte do sklenice a dobře protřepejte.
  2. Přidejte do salátové směsi a promíchejte.

Vyzkoušejte recepty na těstovinový salát s kuřecím masem, jednoduchý těstovinový salát, balkánský salát, salát z červené řepy, salát Coleslaw nebo plněné těstoviny.

Těstoviny a zdraví

Některé druhy těstovin jsou výživnější než jiné. Kromě typu těstovin je stejně důležité, čím je doplníte. Chcete-li vytvořit vyvážené jídlo, přidejte libové bílkoviny a zeleninu a omezte velikost porce těstovin. I když si je můžete občas dopřát, je důležité je kombinovat s dalšími výživnými potravinami a dbát na to, aby byly jen jednou ze součástí celkové zdravé stravy.

Těstoviny, zejména celozrnné, jsou bohatým zdrojem komplexních sacharidů. Ty poskytují tělu dlouhodobou energii a pomáhají udržovat stabilní hladinu cukru v krvi. Na rozdíl od jednoduchých cukrů, které způsobují rychlé výkyvy energie, komplexní sacharidy zasytí na delší dobu a podporují lepší koncentraci.

Těstoviny, zejména celozrnné, jsou dobrým zdrojem vitamínů skupiny B, které jsou důležité pro správné fungování nervové soustavy. Obsahují také minerály jako železo, které je nezbytné pro tvorbu červených krvinek, a hořčík, který přispívá ke správné funkci svalů a nervů.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang