thajsky-salat

Není to jen další thajský salát. Tento salát je s dresinkem z jedné oceněné thajské restaurace, pravděpodobně jedné z nejlepších na světě, mimo Thajsko.

Ingredience

Na dresink:

  • 1/2 až 1 lžička thajského chilli
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce koriandru, jemně nasekaný
  • 2 lžičky cukru
  • 2 lžíce rybí omáčky
  • 3 lžíce limetkové šťávy
  • 1 lžíce oleje z hroznových jader (nebo řepkového či rostlinného oleje)

Na salát:

  • 250 g kvalitního hovězího steaku
  • 1/2 lžíce oleje (rostlinného, arašídového nebo řepkového)
  • sůl a pepř
  • 2 šálky listů míchaného salátu
  • 1/4 šálku cherry rajčátek, rozkrojených na poloviny
  • 1/4 malé červené cibule (španělské cibule), velmi jemně nakrájené na plátky
  • 1/2 okurky, nakrájené vodorovně a poté na plátky (asi 1/3 šálku)
  • 1/4 šálku koriandru
  • 1/4 šálku máty
  • 1 polévková lžíce arašídů, nahrubo nasekaných

Postup

  1. Do hmoždíře chilli, česnek, koriandr a malou špetku soli. Drťte, dokud nevznikne hladká pasta.
  2. Přidejte zbývající přísady na dresink. Podle chuti upravte množství cukru, limetkové šťávy a rybí omáčky.
  3. Rozpalte pánev. Hovězí maso pokapejte z obou stran olejem, osolte a opepřete. Opečte podle své chuti. Maso vyjměte z pánve na talíř. Volně ho zakryjte fólií a nechte 10 minut odpočívat.
  4. Vložte salát do mísy, pokapejte 1 polévkovou lžící dresinku a promíchejte.
  5. Hovězí maso nakrájejte na tenké plátky proti vláknu a vložte do mísy s ostatními přísadami salátu. Zalijte většinou zbývající zálivky a jemně promíchejte.
  6. Posypte arašídy, ozdobte koriandrem a mátou a pokapejte zbývajícím dresinkem.
IngredienceRecept

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang