
Není to jen další thajský salát. Tento salát je s dresinkem z jedné oceněné thajské restaurace, pravděpodobně jedné z nejlepších na světě, mimo Thajsko.
Ingredience
Na dresink:
- 1/2 až 1 lžička thajského chilli
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce koriandru, jemně nasekaný
- 2 lžičky cukru
- 2 lžíce rybí omáčky
- 3 lžíce limetkové šťávy
- 1 lžíce oleje z hroznových jader (nebo řepkového či rostlinného oleje)
Na salát:
- 250 g kvalitního hovězího steaku
- 1/2 lžíce oleje (rostlinného, arašídového nebo řepkového)
- sůl a pepř
- 2 šálky listů míchaného salátu
- 1/4 šálku cherry rajčátek, rozkrojených na poloviny
- 1/4 malé červené cibule (španělské cibule), velmi jemně nakrájené na plátky
- 1/2 okurky, nakrájené vodorovně a poté na plátky (asi 1/3 šálku)
- 1/4 šálku koriandru
- 1/4 šálku máty
- 1 polévková lžíce arašídů, nahrubo nasekaných
Postup
- Do hmoždíře chilli, česnek, koriandr a malou špetku soli. Drťte, dokud nevznikne hladká pasta.
- Přidejte zbývající přísady na dresink. Podle chuti upravte množství cukru, limetkové šťávy a rybí omáčky.
- Rozpalte pánev. Hovězí maso pokapejte z obou stran olejem, osolte a opepřete. Opečte podle své chuti. Maso vyjměte z pánve na talíř. Volně ho zakryjte fólií a nechte 10 minut odpočívat.
- Vložte salát do mísy, pokapejte 1 polévkovou lžící dresinku a promíchejte.
- Hovězí maso nakrájejte na tenké plátky proti vláknu a vložte do mísy s ostatními přísadami salátu. Zalijte většinou zbývající zálivky a jemně promíchejte.
- Posypte arašídy, ozdobte koriandrem a mátou a pokapejte zbývajícím dresinkem.