Křupavé smažené krevety

Hlavní jídlaKrevetyMořské plody

Křupavé smažené krevety jsou lahodným pokrmem, který zaujme svou výjimečnou texturou a bohatou chuťovou paletou. Tyto malé mořské plody, zabaleny v křupavém obalu, představují oblíbenou pochoutku pro milovníky mořských plodů po celém světě. Připravit je správným způsobem vyžaduje jistou dovednost, ale výsledek stojí za to.

Mezi oblíbené kulinářské speciality patří křupavé smažené krevety, které se pyšní dokonale zlatou a křupavou vnější vrstvou. Tento chutný pokrm si získává srdce gurmánů po celém světě díky svému jedinečnému spojení křehkosti a měkkosti, které se snoubí v každém soustu.

Ať už se podávají jako předkrm, součást hlavního jídla nebo dokonce jako pochoutka na párty, křupavé smažené krevety vždy představují neodolatelnou volbu pro milovníky mořských plodů.

Smažené krevety mají své místo ve světové kuchyni a jejich recepty se různí podle regionu. Každý šéfkuchař a každá rodina však má své tajné ingredience a triky, které jim pomáhají dosáhnout dokonalé křupavosti.

Při přípravě křupavých smažených krevet je důležité vybrat správný typ těsta nebo obalu, který se bude používat. Existuje mnoho různých variant, jako je těsto na základě piva, kukuřičná strouhanka nebo třeba kombinace strouhanky a stroužkového česneku.

Každý z těchto způsobů dodá krevetám zvláštní vlastnosti, které přispívají ke křupavosti a výjimečné chuti. Zatímco někteří lidé preferují jednoduchý a lehký obal, jiní dávají přednost bohatším a aromatickým kořeněným směsím. Společným cílem však je vytvořit křupavý vnější obal, který krásně kontrastuje s jemným masem krevet uvnitř.

Smazene krevety
Smažené krevety můžete doprovodit celou řadou omáček.

Jak oloupat krevety?

Oloupat krevety může být trochu zdlouhavý proces, ale s trochou cviku a správnou technikou se dá snadno zvládnout. Začněte tím, že si připravíte všechny potřebné ingredience a nástroje. Budete potřebovat syrové krevety, prkénko na krájení, ostrý nůž, misku na odstraňování slupek a misku s vodou na opláchnutí krevet.

Prvním krokem je odstranění hlavy krevety. Jednoduše vezměte krevetu za tělo jednou rukou a druhou rukou jemně vytáhněte hlavu směrem nahoru. Poté odstraňte tenký, průhledný trávicí trakt na zádech krevety. Proveďte řez nožem podél zádové strany a jemně vyjměte tenkou černou žilku.

Dalším krokem je oloupat slupku. Přidržte tělo krevety jednou rukou a druhou rukou jemně začněte olupovat slupku zezadu. Začněte u ocasu a postupujte směrem k hlavě. Slupku lze snadno oddělit prsty, ale můžete použít také nůž nebo malý špičatý nožík, abyste pomohli oddělit slupku od masa krevety.

Poté, co jste oloupali krevetu, můžete ji opláchnout ve vodě, abyste odstranili případné zbytky slupek. Opakujte tento postup pro všechny krevety, které plánujete oloupat.

Oloupané krevety jsou nyní připravené k použití v různých receptech. Můžete je grilovat, smažit, vařit nebo použít ve vaší oblíbené krevetové omáčce či krevetové polévce. Nezapomeňte si dát pozor na případné alergické reakce na krevety a vždy dbát na hygienu při manipulaci s nimi.

S trochou trpělivosti a praxe se brzy stanete mistrem olupování krevet a budete si moci vychutnat jejich delikátní chuť ve vaší vlastní kuchyni.

Mražené krevety příprava

Příprava mražených krevet je snadná a pohodlná volba pro milovníky mořských plodů, kteří chtějí mít vždy po ruce čerstvé a chutné krevety. Správná manipulace s mraženými krevetami je klíčová pro zachování jejich kvality a bezpečnosti. Nejprve je důležité zvolit si kvalitní mražené krevety, které mají pevnou a intaktní slupku a jsou uloženy při dostatečně nízké teplotě.

Před přípravou je nejlepší nechat krevety rozmrazit v chladničce po dobu několika hodin nebo přes noc, aby se předešlo rychlému znehodnocení jejich struktury. Po rozmrazení můžete krevety opláchnout studenou vodou a odstranit případné zbytky slupek nebo žilek.

Poté jsou mražené krevety připraveny k použití v různých receptech, jako je grilování, vaření, smažení nebo příprava omáček. Pamatujte, že mražené krevety by měly být skladovány při dostatečně nízké teplotě a spotřebovány co nejdříve po rozmrazení, aby se udržela jejich čerstvost a chuť.

Smazene krevety
Připravit si můžete jak čerstvé, tak i mražené krevety.

Vařené krevety recept

Vařené krevety jsou jednoduchým a zároveň výtečným způsobem, jak si vychutnat čerstvé mořské plody. Jejich delikátní chuť a jemná textura se výborně doplňují s osvěžujícím dresinkem, který přidává pikantní a citrusový nádech. Tento recept vám ukáže, jak připravit dokonale vařené krevety, které budou připraveny během několika minut.

Ingredience na vařené krevety

  • 500 g krevet (oloupaných a očištěných)
  • 1 litr vody
  • 1 citron (nakrájený na plátky)
  • 2 stroužky česneku (nasekané)
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžička celého pepře
  • 1 bobkový list
  • 1 lžíce čerstvé petrželky (nasekané)
  • Ledová voda (pro ochlazení)

Postup na vařené krevety

  1. Ve velkém hrnci přiveďte vodu k varu. Přidejte nakrájený citron, nasekaný česnek, bobkový list, sůl a celý pepř. Nechte vařit 5 minut, aby se voda načerpala jejich aromatickou chutí.
  2. Přidejte oloupané a očištěné krevety do vroucí vody. Vařte je 2-3 minuty, dokud nezískají nádherně růžovou barvu a nezatáhnou se do tvaru písmene „C“. Důležité je nepřevařit krevety, aby neztratily svou jemnou texturu.
  3. Po uvaření okamžitě vytáhněte krevety z hrnce a ponořte je do mísy s ledovou vodou. Tímto zastavíte jejich vaření a zafixujete barvu.
  4. Po krátkém ochlazení krevet je slijte a nechte je okapat. Můžete je servírovat na talíři nebo pokračovat v přípravě dresinku.
  5. Pro osvěžující dresink smíchejte čerstvou petrželku s několika lžícemi citronové šťávy a trochou soli a pepře podle chuti.
  6. Podávejte vařené krevety společně s připraveným dresinkem jako předkrm nebo součást hlavního jídla. Doporučuje se podávat ještě teplé, aby se plně vyzdvihla jejich chuť.

Krevety v těstíčku – recept

Krevety v těstíčku jsou oblíbeným a chutným pokrmem, který se vyznačuje křupavým obalem a lahodným plněním. Tento recept vám ukáže, jak připravit dokonale smažené krevety v křupavém těstíčku, které se stanou pochoutkou k rychlému rizotu.

Ingredience na krevety v těstíčku

  • 500 g krevet (oloupaných a očištěných)
  • 1 šálek hladké mouky
  • 1/2 šálku kukuřičné mouky
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky papriky
  • 1/4 lžičky česneku v prášku
  • 1/4 lžičky černého pepře
  • 1/4 lžičky sušeného oregana
  • 1/4 lžičky sušeného tymiánu
  • 1/4 lžičky sušeného majoránku
  • 1/4 lžičky sušeného bazalku
  • 1 šálek mléka
  • 1 vejce
  • Olej na smažení

Postup na krevety v těstíčku

  1. Nejprve si připravte těstíčko. Ve středně velké míse smíchejte hladkou mouku, kukuřičnou mouku, sůl, papriku, česnek v prášku, černý pepř a sušené bylinky (oregano, tymián, majoránku a bazalku).
  2. V jiné míse rozšlehejte vejce a přidejte mléko. Dobře promíchejte, aby se oba ingredience spojily.
  3. Připravené krevety ponořte do směsi vejce a mléka a následně je obalte ve směsi suchých ingrediencí. Ujistěte se, že jsou krevety rovnoměrně obalené.
  4. Ve velké hluboké pánvi nebo hrnci zahřejte dostatečné množství oleje na střední teplotu. Ideální teplota je kolem 180 °C.
  5. Postupně přidejte obalené krevety do horkého oleje a smažte je asi 2-3 minuty na každé straně, dokud nezískají zlatohnědou a křupavou strukturu.
  6. Vyjměte smažené krevety z oleje a položte je na papírový ubrousek, aby se odstranil přebytečný tuk.
  7. Smažte zbývající krevety stejným způsobem, dokud nebudou všechny hotové.

Mražené krevety recept

Mražené krevety jsou skvělou volbou pro milovníky mořských plodů, kteří si chtějí vychutnat čerstvou a výtečnou chuť bez nutnosti získávat čerstvé krevety. Tento recept vám ukáže, jak připravit mražené krevety tak, aby byly dokonale chutné a zachovaly si svou kvalitu.

Ingredience na mražené krevety

  • Mražené krevety (dle požadovaného množství)
  • Voda
  • Sůl
  • Citronová šťáva (volitelně)
  • Rozmrazené krevety, připravené k vaření, jsou čerstvé a zachovávají svou výživovou hodnotu. Postup přípravy je jednoduchý a rychlý.

Postup na mražené krevety

  1. Vezměte mražené krevety a vložte je do misky s dostatečným množstvím studené vody.
  2. Nechte krevety ponořené ve vodě a postupně se rozmrzají. Doba rozmrazení závisí na velikosti a tloušťce krevet, obvykle to trvá asi 15-20 minut. Důležité je nepoužívat teplou vodu, aby se předešlo částečnému vaření krevet.
  3. Poté, co jsou krevety plně rozmrazené, můžete je opláchnout pod studenou tekoucí vodou, aby se odstranily případné zbytky ledu.
  4. Pokud chcete krevetám dodat osvěžující citrusovou chuť, můžete je potřít citronovou šťávou a nechat je asi 5 minut odpočinout.
  5. Do hrnce nalijte vodu a přidejte sůl podle chuti. Dno hrnce by mělo být pokryto vodou, ale nedochází k přetečení.
  6. Přiveďte vodu k varu a opatrně vložte rozmrazené krevety. Vařte je 2-3 minuty, dokud nezískají nádherně růžovou barvu a nezatáhnou se do tvaru písmene „C“. Důležité je nepřevařit krevety, aby si udržely svou jemnou texturu.
  7. Po uvaření okamžitě vytáhněte krevety z vody a nechte je okapat.
  8. Mražené krevety jsou nyní připravené k podávání. Můžete je servírovat samotné nebo je použít jako ingredienci v jiných receptech.
  9. Pokud se rozhodnete použít mražené krevety v jiném receptu, můžete je přidat do wok pánve nebo hrnce a připravit je s různými zeleninovými směsmi, jako jsou čerstvé papriky, cibule, mrkev nebo cuketa. Přidejte omáčku podle vaší představy, jako například sójovou omáčku, sladkokyselou omáčku nebo kokosové mléko s kari kořením.

Křupavé smažené krevety – recept

Smažené krevety jsou ozdobou každého nejen svátečního stolu. Labužníci a příznivci darů moře by neměli váhat.

Ingredience na křupavé smažené krevety

  • 500 g nevařených velkých jumbo krevet, oloupaných, ocasy ponechány vcelku
  • ⅓ šálku mouky
  • lžička soli
  • ½ lžičky černého pepře
  • 3 velká vejce
  • 1,5 šálku strouhanky
  • 1 šálek rostlinného oleje (na smažení)

Postup na křupavé smažené krevety

  1. Ve středně velké míse vyšlehejte vejce do pěny. V jiné míse smíchejte mouku, sůl a pepř. Krevety obalte v mouce a přebytečnou směs setřeste.
  2. Ponořte je do vajec a poté je obalte ze všech stran ve strouhance.
  3. Do velkého hrnce nalijte tolik oleje, aby dosáhl hloubky 5 cm, a zahřejte jej na 180 °C. Do horkého oleje přidávejte krevety jednu po druhé.
  4. Smažte je, dokud nejsou propečené, asi 1 minutu. Kleštěmi přeneste krevety na papírové utěrky a osušené je naaranžujte na talíř. V případě potřeby podávejte s omáčkou dle chuti.
Krevety můžete podávat samotné i s přílohou.

Krevety v těstíčku – recept

Krevety v křupavém těstíčku jsou lahodným pokrmem, kterým zaujmete jak svou rodinu, tak i hosty na večeři. Tyto chutné krevety jsou obaleny v lehkém těstíčku a smaženy do křupava. Připravte si tento jednoduchý a přitom ohromující recept na krevety v těstíčku a bavte se při jejich konzumaci.

Ingredience na krevety v těstíčku

  • 500 g krevet
  • 1 šálek hladké mouky
  • 1/2 šálku kukuřičné mouky
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky mletého pepře
  • 1/2 lžičky papriky
  • 1/2 lžičky česnekového prášku
  • 1/2 lžičky cibulového prášku
  • 1 šálek studené vody
  • 1 vejce
  • olej na smažení
  • limetky (pro servírování)
  • čerstvá petrželka (pro servírování)

Postup na krevety v těstíčku

  1. Krevety očistěte, odstraňte hlavičky a střeva. Můžete nechat ocasovou část připojenou nebo ji odstranit podle vašich preferencí. Důkladně je osušte papírovým ubrouskem.
  2. Ve velké míse smíchejte hladkou mouku, kukuřičnou mouku, sůl, mletý pepř, papriku, česnekový prášek a cibulový prášek.
  3. Do směsi přidejte studenou vodu a vejce. Dobře promíchejte, dokud nedostanete hladké těsto bez hrudek.
  4. Ve velké pánvi zahřejte dostatečné množství oleje na střední teplotu. Mělo by být dostatečně hluboké, aby krevety mohly plavat.
  5. Krevety ponořte do těstíčka a jemně je obracejte, aby byly rovnoměrně obalené. Poté je opatrně sliďte do rozpáleného oleje.
  6. Smažte krevety asi 2-3 minuty, nebo dokud nejsou zlatavě hnědé a křupavé. Pravidelně je otáčejte, aby se smažily rovnoměrně.
  7. Jakmile jsou krevety hotové, vyjměte je z oleje a položte na papírový ubrousek, aby se odsál přebytečný tuk.
  8. Na talíři připravte podložku z čerstvé petrželky. Položte na ni křupavé krevety.
  9. Podávejte krevety v těstíčku s čerstvě vymačkanými limetkami jako přílohou. Limetky poskytují osvěžující kyselou chuť, která se skvěle doplňuje s krevetami.
  10. Krevety v těstíčku můžete podávat jako předkrm, hlavní jídlo nebo jako součást bohatého aperitivního stolu.

Na závěr

Krevety v těstíčku jsou skvělým pokrmem, který vás okouzlí svou křupavostí a vynikající chutí. Tento jednoduchý recept je ideální pro večerní večeři nebo oslavu s přáteli a rodinou. S pomocí tohoto receptu si můžete snadno připravit křehká a lahodná kreveta v křupavém těstíčku.

S doprovodem čerstvé petrželky a šťavnatých limetek budou tyto krevety jistě hit na stole. Takže neváhejte a vyzkoušejte si tento recept a potěšte své chuťové buňky chutnými krevetami v těstíčku.

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang