Ingredience

  • 5 lžic olivového oleje, rozděleno
  • 2 šálky perlového (izraelského) kuskusu
  • 2 ½ šálku vody
  • ½ šálku francouzské čočky
  • voda na zakrytí
  • 2 římská (švestková) rajčata, nakrájená na kostičky
  • 1 malá okurka, zbavená semínek a nakrájená na kostičky
  • 1 červená paprika, nakrájená na kostičky
  • ½ šálku sušených brusinek
  • ½ šálku zlatých rozinek
  • ⅓ šálku červené cibule nakrájené na kostičky
  • ¼ šálku čerstvé pažitky (nepovinné)
  • 2 polévkové lžíce nasekané plocholisté petrželky nebo více podle chuti
  • 1 jarní cibulka nakrájená najemno

Ingredience na dressing

  • ¼ šálku olivového oleje
  • 2 citrony, odšťavněné
  • 2 lžíce medu nebo více podle chuti
  • sůl a mletý černý pepř podle chuti

Postup

  • Krok 1 – Na pánvi na středním plameni rozehřejte 1 lžíci olivového oleje. Kuskus na rozpáleném oleji vařte a míchejte, dokud se neopeče a nezapáchá, 3 až 4 minuty. Přidejte ke kuskusu 2 1/2 šálku vody a přiveďte k varu; pánev přikryjte a vařte, dokud kuskus nezměkne, asi 10 minut. Kuskus propláchněte v cedníku studenou vodou a přendejte do mísy. Do kuskusu vmíchejte 1/4 šálku olivového oleje a promíchejte.
  • Krok 2 – Čočku vložte do malé pánve a zalijte vodou; přiveďte ji k varu. Snižte teplotu na středně nízkou a vařte, dokud čočka nezměkne, 15 až 20 minut. Čočku slijte a propláchněte v cedníku pod studenou vodou; přidejte ji ke kuskusu.
  • Krok 3 – Do směsi kuskusu a čočky vmíchejte rajčata, okurku, červenou papriku, brusinky, rozinky, červenou cibuli, pažitku, petrželku, zelenou cibulku a sumak.
  • Krok 4 – V misce vyšlehejte 1/4 šálku olivového oleje, citronovou šťávu, med, sůl a pepř; nalijte na směs kuskusu a čočky a promíchejte, až se obalí. Salát uložte do chladničky, aby se chutě spojily, a to na 8 hodin až přes noc.
IngredienceRecept

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang