Ingredience

  • 1 malá cibule nakrájená na kousky
  • 1 libra mletého jehněčího masa
  • 1 libra mletého hovězího masa
  • 1 lžíce mletého česneku
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 lžička sušené majoránky
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 1 lžička sušeného rozmarýnu
  • 1 lžička čerstvě mletého černého pepře
  • ¼ lžičky mořské soli
  • vroucí voda podle potřeby
  • 12 polévkových lžic humusu
  • 12 koleček pita chleba
  • 1 malá hlávka salátu, rozdrobená
  • 1 velké rajče, nakrájené na plátky
  • 1 velká červená cibule, nakrájená na plátky
  • 170 g rozdrobeného sýra feta
  • 24 lžic omáčky tzatziki

Postup

  • Krok 1 – Cibuli vložte do kuchyňského robotu a rozmixujte na jemno. Cibuli přendejte na kousek sýrové utěrky a vymačkejte z ní tekutinu. Vložte cibuli do velké mísy.
  • Krok 2 – Jehněčí maso, hovězí maso, česnek, oregano, kmín, majoránku, tymián, rozmarýn, černý pepř a sůl smíchejte rukama s cibulí, dokud se dobře nepromísí. Mísu zakryjte plastovou fólií a nechte v chladničce, dokud se chutě nespojí, přibližně 2 hodiny.
  • Krok 3 – Předehřejte troubu na 325 °C (165 °C).
  • Krok 4 – Vložte masovou směs do kuchyňského robotu a pulzujte, dokud nebude jemně nasekaná a lepkavá, asi 1 minutu. Masovou směs zabalte do formy na bochník o rozměrech 7×4 palce a dbejte na to, aby v ní nebyly žádné vzduchové kapsy. Bochník vložte do pekáče a nalijte kolem něj tolik vroucí vody, aby sahala do poloviny jeho stěn.
  • Krok 5 – Pečte v předehřáté troubě, dokud střed není růžový, 45 až 60 minut. Okamžitý teploměr zapíchnutý do středu by měl ukazovat nejméně 165 °C (74 °C). Odlijte nahromaděný tuk a nechte mírně vychladnout.
  • Krok 6 – Masovou směs na gyros nakrájejte na tenké plátky.
  • Krok 7 – Na každý pita chléb rozetřete 1 lžíci humusu; na každý dejte masovou směs gyros, salát, rajče, červenou cibuli, sýr feta a omáčku tzatziki.
IngredienceRecept

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang