
Na první pohled se může zdát, že je salát náročnější na přípravu, kvůli pečení v troubě, to však může být i výhodou. Batáty a řepu je možné nakrájet a vložit do trouby např. večerní sprchou či úklidem. Po návratu do kuchyně je pak už téměř hotovo.
Porce: pro 1
Doba přípravy: 10 minut
Doba pečení: cca 30-45 minut
Potřebné ingredience:
- 2 hrsti baby špenátu
- 2 bílky – které zbyly např. z velikonočních mini mazanců
- 2 menší batáty
- 1/2 řepy
- 1 polévková lžíce lahůdkového droždí (nemusí být)
- olivový olej, balsamico – množství dle chuti
- 1 lžička kokosového oleje
- sůl
TIP: Dejte šanci také tradičnímu receptu na šopský salát. Tento proslulý bulharský salát je nejen zdravý, ale také skvěle chutná.
Postup:
Předehřejeme troubu zhruba na 150°. Oloupeme batáty a řepu a nakrájíme na střední kostky. Vložíme na plech vyložený alobalem nebo pečícím papírem, zakapeme olivovým olejem, posolíme a dáme do trouby zhruba na 30-45 min.
Omyjeme salát, osušíme, vložíme do misky, zakapeme olivovým olejem a balsamicem a pořádně promícháme. Na pánvi rozpustíme kokosový olej a osmažíme bílky, osolíme a opepříme dle chuti. Až budou batáty s řepou hotové, přidáme je do mísy se salátem, přidáme bílky a zasypeme lahůdkovým droždím.