Domácí burger – jak připravit a ochutit – recept na maso i domácí bulku

GrilováníHlavní jídlaHovězí masoMasoOmáčky a dipyPečivoSlané recepty
domácí hamburger

Kde se vzal burger? Jednoduše řečeno karbanátek vložený mezi dva plátky rozkrojené housky? Co je na něm tak zvláštního, že poblouznil celý svět a stal se králem fast foodu? Nemusí však jít jen jídlo ze stánku. Poctivý domácí burger si lze snadno připravit i doma, a to včetně domácí bulky na burger. Když budete mít rozpálený gril přihoďte i pár kuřecích plátků a pozvěte přátele!

Vznik hamburgeru se pojí s poptávkou společnosti na přelomu 19. a 20. století. Tehdy se s pokrokem doby rozvíjela industrializace a dělnická třída volala po cenově rozumných potravinách, jež by se daly jíst mimo domov.

Není jasné, zda má klasický burger prapůvod v USA nebo v německém přístavním městě Hamburgu. Misky vah jsou vyrovnané.

Burgery jsou natolik oblíbené napříč strávnickými preferencemi, že zabrousily i do vod čistě veganských. Rostlinné náhražky masa přibývají na pultech kosmickou rychlostí. Jaký je cizrnový burger? Nebo Mana burger? Bezmasý burger v house? Firma Beyond Meat má odpověď. A nabízí mnohem víc než jen rostlinné náhražky masa a burger bez masa.

domaci-burger-8203022
Patříte spíše mezi fanoušky fastfoodových hamburgerů, nebo si ho rádi připravíte doma?

Soudobá obliba hamburgeru, jemuž mnozí přezdívají láska v housce, zasáhla všechny kontinenty a sehnat jej lze prakticky kdekoli.

Ačkoli se někteří dušují, že nejlepší burgery pocházejí z mezinárodních fastfoodových řetězců, jiní nedají dopustit na domácí hamburger z mletého masa plnohodnotně připravený doma. Jak na domácí burger a domácí housky na burgery?

Domácí burger – recept – jaké je tajemství jeho šťavnaté chuti?

Výroba domácího burgeru může leckomu připadat až primitivní, ovšem jde opravdu jen o to, poskládat do housky maso a pár listů salátu s rajčetem? Nebo se za vlastní přípravou skrývá něco víc? Jaké je tajemství šťavnatého domácího burgeru, po němž se bude návštěva olizovat ještě druhý den?

Jaké maso na hamburger a jak připravit maso na burger?

Jak předchozí věta napovídá, základem masa na burger je šťáva! Nejde přitom vůbec o druh hovězího masa, z něhož budou domácí hovězí burgery zhotoveny. Zodpovědět dotaz, jaké hovězí maso na burger se nejvíc hodí, je jednoduché.

Namlít se dá jak pravá svíčková, ramínko, hovězí krk i zadní hovězí. Ideální mleté hovězí maso na burgery by mělo být 80 % libového a 20 % tuku. Vyhněte se libovějšímu než 90 % – takové burgery mohou snadno skončit suché a křehké.

Pokud můžete, kupujte čerstvě namleté hovězí maso z řeznictví. Podstatné je především opékání a důmyslná příprava masa na burger.

Nestačí maso jen opéct na pánvi. Je důležité jej důkladně namlít a zpracovat.

U všech receptů je příprava masa na burger alfou a omegou úspěchu. Před samotným mletím masa je žádoucí zbavit flákotu všech blan a nakrájet ho na menší kostičky, což ulehčí mletí. Omytí masa pod tekoucí vodou patří k samozřejmostem.

Maso je lepší promlít na hrubo, na tloušťku zhruba 5 mm a pro každý jeden burger počítat s plus mínus 200 gramy syrového masa.

TIP: Portobello burger oslní svým houbovým nápadem. Kdo říká, že všechny burgery musejí být z masa? Ovšem takový naked burger s avokádovým dipem nebo paleo burgery, dávají masožravcům za pravdu. Burger z masa je burger z masa.

Příprava masa na burger – domácí hovězí burger

Jak udělat hamburger z mletého masa? Aby si burger zachoval při pečení svou celistvost, šťavnatost a nedrolil se, je zaběhlou praxí podpořit pojivost masa několikerým hozením namleté koule na kuchyňský stůl.

Údery mají za následek, že bude maso držet pohromadě. Z každé koule je poté vytvarována placka o výšce dva centimetry a průměru burgerové housky. Jemné promáčknutí masa uprostřed placky přispěje k řádnému propečení.

Pro podporu šťavnatosti masa lze do mletého masa přidat další ingredience, tedy vejce, strouhanku a smíchat se studenou vodou. Domácí burger je perfektní odpovědí na otázku, co dnes uvařit k večeři.

Jak ochutit maso na hamburger?

Příprava toho nejchutnějšího hamburgeru začíná dobře ochucenou placičkou. Mezi nejlepší a nejdůležitější koření patří samozřejmě sůl a pepř. Sůl zvýrazní chuť výsledného hamburgeru a čerstvě mletý pepř dodá masu výraznější chuť.

K dochucení můžete použít také mletý česnek, mletou cibuli a worcestrovou omáčku, ale pro chutný domácí hovězí burger nejsou nezbytně nutné.

Jak ochutit maso na burgery jinak? Vyzkoušejte netradiční přísady, jako je strouhaný sýr, nasekané čerstvé bylinky, sušené bylinky, například rozmarýn nebo oregano, nebo citrusovou kůru

%c2%a8jak-ochutit-maso-na-burger-7248151
Příprava nejchutnějšího hamburgeru začíná dobře ochucenou placičkou. Mezi nejlepší a nejdůležitější koření patří sůl a pepř.

Maso na burgery – recept

Recept na domácí hamburgery z mletého masa zvládne kdokoli. Ačkoli klasický burger by se měl skládat jen a pouze z mletého masa, může vyvstat otázky, jak ochutit maso na burgery. Pár přísad navíc přidá na chuti i atraktivitě. Jaké ingredience to jsou?

Maso na burgery -recept – ingredience

  • 800 g hovězí maso mleté nahrubo
  • nadrobno nakrájená cibule
  • stroužek česneku
  • nasekaná petržel
  • půl lžičky dijonské hořčice a majonézy (případně i kečupu)
  • 2 lžičky worcester/barbeque omáčky
  • žloutek
  • sůl a pepř
  • lžíce olivový olej 
  • kyselá okurka
  • rajče
  • hlávkový salát

Maso na burgery – recept – postup

  1. V míse promíchat osolené a opepřené přísady a zformovat čtyři burgery o síle 2 centrimetrů a palcem udělat uprostřed placky prohlubeň, aby se burger při opékání nevyboulil. Směs nechat odpočinout v ledničce.
  2. Na rozehřáté pánvi burgery zlehka potřít olivovým olejem, ještě trochu osolit a opepřit a opékat zhruba 4 minuty po obou stranách, dokud nebudou opečené do zlatova, s pomalu hnědnoucím prostředkem.
  3. Kdo má rád burger medium propečený do růžova, může dobu opékání mírně zkrátit.
domácí hamburger
Správný burger musí mít odpovídající tloušťku a průměr.

Domácí bulky na burger – recept

Jak udělat domácí hamburger se vším všudy? Včetně domácí bulky na burger? Nic není tak složité, jak se na první pohled může zdát. Co bude potřeba k výrobě domácí burger housky?

Housky na hamburger – recept – ingredience

  • 275 g hladké mouky
  • 170 ml teplé vody
  • 20 ml oleje
  • 20 g droždí
  • lžička krupicového cukru
  • 2 lžičky soli
  • 1 vejce

Housky na hamburger – recept – postup

  1. Mouku smíchat se solí. Rozdrolené droždí smíchat s cukrem a přilít přibližně 10 ml vlažné vody. Do mouky přilít olej, půlku rozmíchaného vajíčka a zbytek vlažné vody a vše důkladně promíchat. Těsto musí lepit.
  2. Poté ho vyklopit na pomoučenou kuchyňskou desku, hníst rukou a nechat vykynout přikryté v teple. Mělo by během kynutí zdvojnásobit svůj objem.
  3. Po vykynutí tvořit jednotlivé bulky a vyskládat je na plech na pečící papír. Důležité je ponechat mezi bulkami rozestupy zhruba 5 centimetrů, přikrýt je potravinovou fólií a nechat půl hodiny dokynout.
  4. Troubu předehřát na 200 °C. Bulky před pečením pomazat vajíčkem s vodou a posypat seznamovými semínky. Pečení by mělo trvat zhruba 10 minut.
  5. Domácí burger housky nejlépe nechat vychladnout přikryté utěrkou, po vychladnutí rozkrojit a případně ještě obě strany opéct na pánvi do křupava.

Recepty na burger – omáčka do hamburgeru

Příprava domácí omáčky na burger je neuvěřitelně snadná a je 98% pravděpodobnost, že všechny potřebné ingredience už máte v lednici a ve spíži.

K přípravě stačí jen šest ingrediencí, jedna malá miska a metlička. Je to dokonalý doplněk ke každému hamburgeru, a dokonce ho můžete použít i k namáčení hranolek.

Domácí omáčka na burger – ingredience

  • 115 g majonézy
  • 60 g kečupu
  • 2 lžičky vody z okurek
  • 2 lžičky krystalového cukru
  • 2 lžičky bílého octa
  • 1 lžička mletého černého pepře

Domácí omáčka na burger – postup

  1. V malé misce prošlehejte všechny přísady.
  2. Podávejte ihned na domácí housky na burgery nebo přikryté uchovávejte v chladničce po dobu až 1 týdne.

Nejlepší hamburger – recept

Toto je recept na nejlepší burger. Burgery jsou plné chuti a spolehlivě šťavnaté, i když jsou propečené.

Nejlepší burger – recept – ingredience:

  • 2 kousky bílého sendvičového chleba, zbavené kůrky a nakrájené na 0,5 cm velké kousky
  • ⅓ šálku mléka
  • 2 a ½ lžičky soli
  • 1 lžička čerstvě mletého černého pepře
  • 3 stroužky česneku, mleté
  • 1 a ½ lžíce worcestrové omáčky
  • 2 lžíce kečupu
  • 1400 g 80 až 85 % libového mletého hovězího masa
  • 3 šalvěje, bílá a zelená část, velmi jemně nakrájené (nepovinné)
  • 8 hamburgerových housek

Nejlepší burger – recept – postup

  1. Předehřejte gril na vysokou teplotu.
  2. Ve velké míse rozmačkejte chléb a mléko vidličkou, až vznikne kašovitá hmota. Přidejte sůl, pepř, česnek, worcestrovou omáčku a kečup a dobře promíchejte.
  3. Přidejte mleté hovězí maso a šalotku a maso rukama rozbijte. Vše promíchejte, dokud se rovnoměrně nespojí.
  4. Směs rozdělte na 8 stejných porcí a vytvarujte z nich kompaktní kuličky. Kuličky zploštěte do placiček. Uprostřed každé placičky vytvořte mírný důlek, aby se hamburgery na grilu nenafoukly.
  5. Grilovací rošty potřete olejem. Přikryté hamburgery grilujte 2 až 4 minuty, dokud nebudou z první strany pěkně propečené.
  6. Obraťte hamburgery a pokračujte v grilování ještě několik minut, dokud nedosáhnete požadované propečenosti. Před podáváním v případě potřeby opečte housky na chladnější straně grilu.
domaci-hovezi-burger-9039305
Hovězí burgery jsou plné chuti a spolehlivě šťavnaté, i když jsou propečené.

Hovězí burger – recept – hovězí burger na pánvi

Pokud toužíte po šťavnatém, křehkém hamburgeru se sýrem, do kterého se můžete pořádně zakousnout, pak musíte vyzkoušet přípravu na sporáku.

Hovězí burger – recept – hovězí burger na pánvi – ingredience

  • 1,5 kg mletého hovězího masa (80 až 85 % libového)
  • Sůl
  • Čerstvě mletý černý pepř
  • 4 až 6 rozdělených hamburgerových housek
  • Máslo nebo olej na pánev
  • 4 až 6 plátků sýra, například čedar, swiss, americký nebo provolone (nepovinné)
  • Přílohy k hamburgeru: plátky rajčat, plátky cibule, salát, kečup, hořčice, BBQ omáčka, okurky, pochutiny
hovezi-burger-na-panvi-4232608
Hamburger můžete doplnit nejrůznějšími ingrediencemi, na které máte zrovna chuť.

Hovězí burger – recept – hovězí burger na pánvi – postup

  1. Mleté hovězí maso rozdělte na 4 nebo 6 porcí podle počtu hamburgerů, které chcete připravit.
  2. Vytvarujte placičky.
  3. Na pánvi nebo velké pánvi rozehřejte na středním plameni kousek másla nebo lžičku oleje.
    Opečte housky. V případě potřeby pracujte v dávkách a pokládejte půlky housek řeznou stranou dolů na rozehřáté máslo nebo olej.
  4. Opékejte je, dokud povrch nezíská zlatohnědou barvu. Opečené housky přendejte na servírovací talíř.
  5. Zvyšte teplotu na středně vysokou a pánev pečlivě hlídejte. Jakmile uvidíte první pramínek kouře, jste připraveni hamburgery připravit. Vložte hamburgerové placičky na rozpálenou pánev a nechte mezi nimi trochu místa.
  6. V případě potřeby pracujte v dávkách. Burgery by měly při dotyku zasyčet – pokud se tak nestane, trochu zvyšte teplotu. Hojně je osolte a opepřete a smažte 3 až 4 minuty.
  7. Obraťte hamburgery a vařte je dalších 3 až 5 minut. Pod hamburgery rychle zasuňte špachtli a otočte je na druhou stranu. Na spodní straně by se měly objevit tmavě hnědé skvrny – pokud ne, příště zvyšte teplotu.
  8. Druhou stranu hamburgerů vydatně osolte a opepřete a opékejte je ještě 3 až 5 minut, aby byly propečené podle vašich představ. Pokud se hamburger při obracení rozpadne, přitiskněte okraje k sobě a pokračujte – hamburger bude stále skvělý!
  9. Pokud děláte cheeseburgery, posypte je sýrem hned, jak je obrátíte. Pokud se sýr netaví dostatečně rychle, přikryjte pánev pokličkou, aby se sýr lépe roztavil.
  10. Po dokončení přípravy hamburgerů je přendejte do opečených housek a dozdobte oblíbenými hamburgerovými přílohami.
IngredienceRecept

© 2023 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang