Domácí burger – recept na domácí bulku a maso, jak připravit a ochutit a maso na burger

Hlavní jídla

Kde se vzal burger? Jednoduše řečeno karbanátek vložený mezi dva plátky rozkrojené housky? Co je na něm tak zvláštního, že poblouznil celý svět a stal se králem fast foodu? Nemusí však jít jen jídlo ze stánku. Poctivý burger si lze snadno připravit i doma, a to včetně bulky. Jak připravit maso na domácí burger?

Vznik hamburgeru se pojí s poptávkou společnosti na přelomu 19. a 20. století. Tehdy se s pokrokem doby rozvíjela industrializace a dělnická třída volala po cenově rozumných potravinách, jež by se daly jíst mimo domov. Není jasné, zda má klasický burger prapůvod v USA nebo v německém přístavním městě Hamburgu. Misky vah jsou vyrovnané.

Burgery jsou natolik oblíbené napříč strávnickými preferencemi, že zabrousily i do vod čistě veganských. Rostlinné náhražky masa přibývají na pultech kosmickou rychlostí. Jaký je cizrnový burger? Nebo Mana burger? Bezmasý burger v house? Firma Beyond Meat má odpověď. A nabízí mnohem víc než jen rostlinné náhražky masa a burger be masa.

Soudobá obliba hamburgeru, jemuž mnozí přezdívají láska v housce, zasáhla všechny kontinenty a sehnat jej lze prakticky kdekoli. Ačkoli se někteří dušují, že nejlepší burgery pocházejí z mezinárodních fastfoodových řetězců, jiní nedají dopustit na burger plnohodnotně připravený doma. Jak na něj?

Jaké je tajemství šťavnatého domácího burgeru?

Výroba domácího burgeru může leckomu připadat až primitivní, ovšem jde opravdu jen o to, poskládat do housky maso a pár listů salátu s rajčetem? Nebo se za vlastní přípravou skrývá něco víc? Jaké je tajemství šťavnatého burgeru, po němž se bude návštěva olizovat ještě druhý den?

Jak předchozí věta napovídá, základem masa na burger je šťáva! Nejde přitom vůbec o druh hovězího masa, z něhož budou domácí hovězí burgery zhotoveny. Zodpovědět dotaz, jaké kravské maso na burger se nejvíc hodí, je jednoduché. Namlít se dá jak pravá svíčková, ramínko, hovězí krk i zadní hovězí. Podstatné je především opékání a důmyslná příprava masa na burger.

Nestačí maso jen opéct na pánvi. Je důležité jej důkladně namlít a zpracovat.

U všech receptů je příprava masa na burger alfou a omegou úspěchu. Před samotným mletím masa je žádoucí zbavit flákotu všech blan a nakrájet ho na menší kostičky, což ulehčí mletí. Omytí masa pod tekoucí vodou patří k samozřejmostem. Maso je lepší promlít na hrubo, na tloušťku zhruba 5 mm a pro každý jeden burger počítat s plus mínus 200 gramy syrového masa.

TIP: Portobello burger oslní svým houbovým nápadem. Kdo říká, že všechny burgery musejí být z masa? Ovšem takový naked burger s avokádovým dipem nebo paleo burgery, dávají masožravcům za pravdu. Burger z masa je burger z masa.

Aby si burger zachoval při pečení svou celistvost, šťavnatost a nedrolil se, je zaběhlou praxí podpořit pojivost masa několikerým hozením namleté koule na kuchyňský stůl. Údery mají za následek, že bude maso držet pohromadě. Z každé koule je poté vytvarována placka o výšce dva centimetry a průměru burgerové housky. Jemné promáčknutí masa uprostřed placky přispěje k řádnému propečení.

Pro podporu šťavnatosti masa lze do mletého masa přidat další ingredience, tedy vejce, strouhanku a smíchat se studenou vodou. Domácí burger je perfektní odpovědí na otázku, co dnes uvařit k večeři.

Domácí hamburger – recept

Recept na domácí hamburger zvládne kdokoli. Ačkoli klasický burger by se měl skládat jen a pouze z mletého masa, může vyvstat otázky, jak ochutit maso na burger. Pár přísad navíc přidá na chuti i atraktivitě. Jaké ingredience to jsou?

  • 800 g hovězí maso mleté nahrubo
  • nadrobno nakrájená cibule
  • stroužek česneku
  • nasekaná petržel
  • půl lžičky dijonské hořčice a majonézy (případně i kečupu)
  • 2 lžičky worcester/barbeque omáčky
  • žloutek
  • sůl a pepř
  • lžíce olivový olej 
  • kyselá okurka
  • rajče
  • hlávkový salát

V míse promíchat osolené a opepřené přísady a zformovat čtyři burgery o síle 2 centrimetrů a palcem udělat uprostřed placky prohlubeň, aby se burger při opékání nevyboulil. Směs nechat odpočinout v ledničce.

Na rozehřáté pánvi burgery zlehka potřít olivovým olejem, ještě trochu osolit a opepřit a opékat zhruba 4 minuty po obou stranách, dokud nebudou opečené do zlatova, s pomalu hnědnoucím prostředkem. Kdo má rád burger medium propečený do růžova, může dobu opékání mírně zkrátit.

Správný burger musí mít odpovídající tloušťku a průměr.

Spolu s burgery je dobrý nápad opéct vnitřní strany housek, což burgeru dodá křupavou auru. Spodní díl housky potřít dresinkem, v podobě majonézy smíchané s hořčicí a případně kečupem, položit list salátu a plátek rajčete. Navrch přijde upečené maso a následně kolečka cibule a okurka. Barbecue nebo worcester omáčka bude třešničkou na dortu.

Domácí bulky na hamburger

Jak udělat domácí hamburger se vším všudy? Včetně domácí bulky na hamburger? Nic není tak složité, jak se na první pohled může zdát. Co bude potřeba k výrobě domácích housek?

  • 275 g hladké mouky
  • 170 ml teplé vody
  • 20 ml oleje
  • 20 g droždí
  • lžička krupicového cukru
  • 2 lžičky soli
  • 1 vejce

Mouku smíchat se solí. Rozdrolené droždí smíchat s cukrem a přilít přibližně 10 ml vlažné vody. Do mouky přilít olej, půlku rozmíchaného vajíčka a zbytek vlažné vody a vše důkladně promíchat. Těsto musí lepit. Poté ho vyklopit na pomoučenou kuchyňskou desku, hníst rukou a nechat vykynout přikryté v teple. Mělo by během kynutí zdvojnásobit svůj objem.

Po vykynutí tvořit jednotlivé bulky a vyskládat je na plech na pečící papír. Důležité je ponechat mezi bulkami rozestupy zhruba 5 centimetrů, přikrýt je potravinovou fólií a nechat půl hodiny dokynout. Troubu předehřát na 200 °C. Bulky před pečením pomazat vajíčkem s vodou a posypat seznamovými semínky. Pečení by mělo trvat zhruba 10 minut.

Bulky nejlépe nechat vychladnout přikryté utěrkou, po vychladnutí rozkrojit a případně ještě obě strany opéct na pánvi do křupava.

Recept

© 2021 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang