Pečené brambory na grilu

Zlatavé, křupavé zvenku a krémové uvnitř, tyto brambory využívají vše, co milujete na horké pánvi s bramborami pečenými v troubě, a přidávají kouř z grilu. Jinými slovy, chutnají úžasně. Navíc si je můžete připravit venku a v létě jídlo připravené venku chutná lépe než jídlo připravené uvnitř. Grilovaná kukuřice a grilovaný lilek souhlasí.

Přestože gril nemůže stoprocentně nahradit kouřové cosi, které těmto bramborám dodá, máme pro vás tip, jak připravit pečené brambory v troubě. Kromě receptů, jak udělat brambory na grilu se dozvíte i o zdravotních přínosech brambor.

Opékané brambory

Lidé si často mylně spojují brambory s přibýváním na váze a epidemií obezity. Ve skutečnosti jsou však brambory zdraví prospěšné a hrají zásadní roli v boji proti podvýživě a hladovění po celém světě. Přitom způsob přípravy brambor může významně ovlivnit jejich výživovou hodnotu a zdravotní účinky.

Brambory jsou škrobovitá zelenina s vysokým obsahem kvalitních bílkovin a prakticky bez tuku. Jsou také skvělým zdrojem vitamínů a minerálů. Způsoby vaření však mohou změnit obsah makronutrientů a mikronutrientů.

Pokud je budete konzumovat s mírou, mohou vám pečené brambory pomoci regulovat hladinu cukru v krvi a zhubnout, pokud je to jeden z vašich cílů. Mají také protirakovinné účinky a mohou zlepšovat zdraví srdce a střev.

Pečení brambor však může vést k tvorbě akrylamidu, chemické látky, která může mít toxické účinky. Kratší vaření brambor při nižších teplotách může přispět k jeho snížení. Kromě toho dbejte na výběr zálivek.

Brunch můžete doplnit grilovanými bramborami.

Navzdory všeobecnému přesvědčení jsou pečené brambory nutričně bohatou potravinou s vysokým obsahem vitamínů, minerálů a kvalitních bílkovin. Navíc neobsahují téměř žádný tuk.

Dbejte na to, abyste brambory pekli kratší dobu při nižších teplotách, čímž se sníží riziko tvorby akrylamidu. Nebo zvolte způsoby vaření, při kterých akrylamid vůbec nevzniká, jako je vaření v páře.

Nejlepší pečené brambory na grilu – recept

Křupavé grilované brambory jsou snadné a skvěle se hodí jako příloha ke každému receptu na grilování. Zvenku zlatavé, uvnitř křehké, bez vaření a uklízení. Připravíte za půl hodiny.

Ingredience na nejlepší pečené brambory na grilu

  • 700 g červených baby brambor (malé brambory) nebo zlatých baby brambor
  • 1 lžička sušeného rozmarýnu
  • 1 lžička česnekového prášku
  • 3/4 lžičky soli
  • 1/2 lžičky mletého černého pepře
  • 1/4 lžičky sušeného oregana
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • strouhaný parmezán volitelně k podávání
  • nasekané čerstvé bylinky, jako je petrželka, rozmarýn nebo bazalka, volitelně k podávání

Postup na nejlepší pečené brambory na grilu

  1. Brambory opláchněte a osušte (není třeba je loupat). Nakrájejte je příčně na 0,5 cm plátky (pokud jsou brambory menší než golfový míček, můžete je rozpůlit nebo rozčtvrtit). Vložte je do velké mísy.
  2. V malé misce smíchejte rozmarýn, česnekový prášek, sůl, pepř a oregano.
  3. Brambory pokapejte olejem a posypte kořením. Promíchejte, aby se rovnoměrně obalily.
  4. Předehřejte gril na středně vysokou teplotu (asi 190 až 200 °C).
  5. Položte dva velké (asi 60 cm dlouhé) pláty silného alobalu dolů na velký plech (plech použijete pro snadný transport) tak, aby se kusy fólie (alobalu) uprostřed mírně překrývaly a vytvořily širší plát. Natřete je nepřilnavým sprejem.
  6. Rozložte brambory na fólii v jedné vrstvě (pokud dáváte přednost tomu, aby se potraviny nedotýkaly fólie, můžete mezi ně přidat vrstvu pečicího papíru). Navrch položte další dva překrývající se pláty fólie a pak okraje po celém obvodu přehněte, aby se utěsnily a vytvořily balíček.
  7. Směrem k horní části balíčku nechte trochu místa, aby mohl cirkulovat vzduch.
  8. Pomocí pečicího plechu přeneste brambory ke grilu a pak je pomocí kleští přendejte na gril. Přikryjte je a grilujte 15 minut.
  9. Opatrně otevřete fólii a pomocí kleští brambory otočte. Na první straně by měly být sytě zlatavé (pokud ne, pokračujte v pečení ještě 3 až 5 minut).
  10. Volně položte fólii zpět, zavřete gril a grilujte dalších 5 až 10 minut, dokud brambory po píchnutí vidličkou nezměknou.
  11. Balíček brambor přesuňte zpět na plech a přendejte je do servírovací mísy (nebo je podávejte přímo z fólie). Podávejte teplé, podle potřeby posypané parmezánem a nasekanými čerstvými bylinkami.
Klasický recept na grilovaný brambory nezabere ani 30 minut.

Brambory v alobalu na grilu – recept

Brambory na grilu v alobalu jsou jedním z nejoblíbenějších receptů na grilování. Není nic jednoduššího než připravit grilovanou zeleninu a tyto bramborové balíčky nejsou výjimkou. Recept zabere 50 minut.

Ingredience na brambory v alobalu na grilu

  • 1,3 kg brambor nakrájených na 0,5 cm plátky
  • 1 malá cibule nakrájená na tenká kolečka
  • 3 lžíce másla
  • sůl a pepř podle chuti
  • volitelně: žampiony, kousky slaniny, sýr

Postup na brambory v alobalu na grilu

  1. Alobalové balíčky položte na pult a postříkejte je sprejem na vaření.
  2. Omyjte a nakrájejte brambory (a případně cibuli/houby).
  3. Na každý kousek alobalu položte plátky brambor (přibližně 1 brambora na balíček) a libovolné přílohy. Navrch dejte pořádnou porci másla a podle chuti osolte/opepřete. Každý balíček přeložte a uzavřete.
  4. Grilujte na středním ohni 30 minut nebo do změknutí.
Po ogrilování brambory vyjměte z alobalu a nechte trochu vychladnout.

Recept na pečené brambory ve slupce

Tento recept na česnekové brambory je opravdu oblíbený. Na povrchu jsou lahodně křupavé a uvnitř dokonale měkké a jemné. Když hledáte snadnou bramborovou přílohu, zejména pro větší počet lidí, je tento pokrm z pečených brambor skvělým receptem. Příprava zabere 1 hodinu.

Ingredience na pečené brambory ve slupce

  • 2 kg červených brambor nakrájených na čtvrtky
  • ¼ šálku olivového oleje
  • 6 stroužků česneku mletého
  • ½ šálku parmezánu
  • 2 lžičky sušeného tymiánu
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička černého pepře
  • čerstvá nasekaná petrželka na podávání

Postup na pečené brambory ve slupce

  1. Předehřejte troubu na 200 °C a lehce vymažte pekáč 23 x 33 cm.
  2. Brambory vložte do zapékací misky nebo mísy spolu s olivovým olejem, prolisovaným česnekem, parmezánem, tymiánem, solí a pepřem.
  3. Pečte, dokud brambory nezískají zlatohnědou barvu a nebudou zvenku křupavé, přibližně 45-55 minut, v polovině pečení je jednou přehoďte.
  4. Podle potřeby je ozdobte petrželkou a podávejte teplé.
Příloha z brambor ve slupce se hodí k masu i grilované zelenině.

Jak udělat americké brambory – recept

Vždy perfektní pečené brambory. Žádné vaření, 1 pánev, 30 minut, dokonale křupavé okraje a měkký vnitřek. Dokonalá příloha k brunchi.

Ingredience na americké brambory

  • 450 g žlutých brambor, nakrájených na rovnoměrné 0,5 cm kousky (upravte množství podle potřeby)
  • 1-2 lžíce avokádového oleje
  • 1/2 lžičky mořské soli
  • 1/4 lžičky černého pepře
  • 1 lžíce čerstvě nasekaného rozmarýnu (nepovinné)

Postup, jak udělat americké brambory

  1. Předehřejte troubu na 218 °C a 1 velký plech vyložte pečicím papírem.
  2. Poznámka: pokud recept zdvojnásobíte nebo znásobíte, dbejte na to, abyste plech nepřeplnili nebo nepřidali do trouby příliš mnoho brambor najednou, jinak se budou špatně péct a místo toho se budou dusit, což povede k tomu, že brambory budou kašovité a méně propečené/křupavé.
  3. Na plech přidejte nakrájené brambory a pokapejte je avokádovým olejem. Brambory by měly být obalené, ale ne nasáklé olejem. Poté přidejte sůl, pepř a rozmarýn (volitelně) a dobře promíchejte.
  4. Pečte, dokud nebudou zlatohnědé a křupavé, nebo asi 20-25 minut. Že jsou brambory hotové, poznáte podle toho, že jsou zespodu a na okrajích zlatohnědé a uprostřed měkké.
  5. Ihned si je vychutnejte s přílohami a omáčkami podle výběru. My dáváme přednost kečupu nebo pálivé omáčce.
  6. Vychlazené zbytky skladujte v chladničce až 3-4 dny (nejsou vhodné do mrazničky). Ohřívejte v mikrovlnné troubě nebo na litinové pánvi na středním ohni.
Množství brambor můžete upravit dle potřeby.

Kuře a grenaille brambory – recept

Tento recept na kuřecí a opečené brambory je snadný na přípravu, která zabere necelou hodinu.

Ingredience na kuře a grenaille brambory

  • 500 g brambor grenaille
  • 500 g kuřecích křídel
  • svazek bílé cibule
  • sůl, pepř, bylinky
  • 2 jarní cibulky
  • svazek petrželky

Postup na kuře a grenaille brambory

  1. Grenaille předvařte 10 minut.
  2. Mezitím v hrnci rozpusťte přikrytou bílou cibuli.
  3. Do misky vložte brambory na grenaille, kuřecí prsa a cibuli.
  4. Pokapejte olivovým olejem.
  5. Přidejte sůl, pepř, bylinky dle vlastního výběru a promíchejte.
  6. Pečte 30 minut při 200 °C.
  7. Před podáváním nasekejte na povrch pokrmu trochu petrželky.

Recept na brambory na kontaktním grilu

Tyto křupavé grilované brambory jsou zlatavě hnědé a lahodné. Snadná letní příloha, která se hodí ke všemu, co grilujete, a jejíž příprava nezabere ani půl hodiny.

Ingredience na brambory na kontaktním grilu

  • 2 středně velké omyté brambory Russet
  • 2 lžičky olivového oleje
  • mořská sůl a čerstvý pepř podle chuti

Postup na brambory na kontaktním grilu

  1. Předehřejte gril na středně vysokou teplotu (lze použít i gril v místnosti/kontaktní).
  2. Nakrájejte brambory na 0,5 cm silné plátky. Lze použít kráječ na brambory s vroubky, ale stačí i rovné řezy.
  3. Brambory potřete olivovým olejem. Podle chuti je osolte a opepřete.
  4. Snižte teplotu na grilu na střední a položte plátky brambor přímo na gril; zavřete víko.
  5. Pečte, dokud brambory z jedné strany nezezlátnou, asi 6 až 10 minut, přičemž dbejte na to, aby se nepřipálily, a podle toho upravte plamen.
  6. Otočte je a vařte, dokud nejsou uvnitř po propíchnutí vidličkou měkké, ale zvenku mírně křupavé a dozlatova opečené.
  7. Sundejte je z grilu a ihned podávejte s oblíbenou omáčkou.

Vyzkoušejte grilovanou zeleninu v troubě, lososa na grilu, grilovaný hermelín v troubě, vepřovou panenku na grilu, burger nebo cuketu na grilu.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang