
Grilování je českým národním sportem, stejně jako pojídání vepřové panenky. Proč obojí nespojit a nevychutnat si grilovanou marinovanou panenku?
Příprava
- Příprava: 20 minut
- Marinování: 6 hodin
- Grilování: 15 min
- Celkem: 6 hodin 35 minut
Grilovaná vepřová panenka je dostačující na 4 porce.
Ingredience
- 1 celá vepřová panenka, přibližně 0,5 kg
- 1 limetka
- 1/2 hrnečku čerstvě vymačkané limetkové šťávy
- 1/4 hrnečku medu
- 1 1/2 lžičky soli
- 1/2 lžičky česnekového prášku
- 1 chilli paprička
- 1 lžička rostlinného oleje
- 1 lžíce koriandru
Postup
Vepřovou panenku zbavte přebytečného tuku a kůže. Do malé uzavíratelné nádoby dejte limetkovou kůru a šťávu, med, sůl a česnekový prášek a protřepejte. Polovinu marinádové směsi nalijte do uzavíratelného sáčku, přidejte papričku a protřepejte.
Do sáčku vložte vepřovou panenku, uzavřete jej a odstraňte co nejvíce vzduchu. Marinujte v chladničce 6 až 24 hodin, přičemž v polovině doby sáček otočte. Zbylou marinádu dejte do zakryté nádoby a uchovávejte v chladničce, dokud nebude připravena k použití.
Panenku vyjměte ze sáčku a nechte ji při přípravě grilu odležet při pokojové teplotě. Vyjměte rezervovanou marinádu z chladničky. Zapalte gril a potřete jej rostlinným olejem. Vyjměte panenku ze sáčku a položte ji doprostřed roštu. Grilujte 12 až 15 minut, přičemž ho každé 2 minuty otočte.
Maso vyjměte z grilu, položte je na kus alobalu přeloženého na okrajích tak, aby vznikl košík, a přelijte marinádou. Zabalte a nechte 10 minut odpočívat. Poté panenku nakrájejte na plátky. Ozdobte koriandrem a podávejte.
Výživové hodnoty
- 200 kalorií
- tuky 5 g
- bílkoviny 24 g
- sacharidy 15 g
- cholesterol 74 mg
- sodík 600 mg