Grilovaná vepřová panenka – recept

Hlavní jídlaMarinádyVepřové maso

Grilování je českým národním sportem, stejně jako pojídání vepřové panenky. Proč obojí nespojit a nevychutnat si grilovanou marinovanou panenku?

Příprava

  • Příprava: 20 minut
  • Marinování: 6 hodin
  • Grilování: 15 min
  • Celkem: 6 hodin 35 minut

Grilovaná vepřová panenka je dostačující na 4 porce.

Ingredience

  • 1 celá vepřová panenka, přibližně 0,5 kg
  • 1 limetka
  • 1/2 hrnečku čerstvě vymačkané limetkové šťávy
  • 1/4 hrnečku medu
  • 1 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky česnekového prášku
  • 1 chilli paprička
  • 1 lžička rostlinného oleje
  • 1 lžíce koriandru

Postup

Vepřovou panenku zbavte přebytečného tuku a kůže. Do malé uzavíratelné nádoby dejte limetkovou kůru a šťávu, med, sůl a česnekový prášek a protřepejte. Polovinu marinádové směsi nalijte do uzavíratelného sáčku, přidejte papričku a protřepejte.

Do sáčku vložte vepřovou panenku, uzavřete jej a odstraňte co nejvíce vzduchu. Marinujte v chladničce 6 až 24 hodin, přičemž v polovině doby sáček otočte. Zbylou marinádu dejte do zakryté nádoby a uchovávejte v chladničce, dokud nebude připravena k použití.

Panenku vyjměte ze sáčku a nechte ji při přípravě grilu odležet při pokojové teplotě. Vyjměte rezervovanou marinádu z chladničky. Zapalte gril a potřete jej rostlinným olejem. Vyjměte panenku ze sáčku a položte ji doprostřed roštu. Grilujte 12 až 15 minut, přičemž ho každé 2 minuty otočte.

Maso vyjměte z grilu, položte je na kus alobalu přeloženého na okrajích tak, aby vznikl košík, a přelijte marinádou. Zabalte a nechte 10 minut odpočívat. Poté panenku nakrájejte na plátky. Ozdobte koriandrem a podávejte.

Výživové hodnoty

  • 200 kalorií
  • tuky 5 g
  • bílkoviny 24 g
  • sacharidy 15 g
  • cholesterol 74 mg
  • sodík 600 mg
IngredienceRecept

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang