Vepřová panenka na grilu v alobalu – recept na grilovanou panenku

GrilováníHlavní jídlaMarinádyMasoVepřové maso

Grilování je českým národním sportem, stejně jako pojídání vepřové panenky. Proč obojí nespojit a nevychutnat si grilovanou marinovanou panenku?

Při přípravě grilované vepřové panenky se vaší fantazii rozhodně meze nekladou. Můžete si dosytosti vyhrát s kořením, dalšími přísadami, ale třeba také s přílohami. Podávat ji můžete například s domácími hranolkami nebo s různými druhy salátů.

Jak nejlépe naložit panenku na gril

Nevíte, jak nejlépe naložit panenku na gril? Poradíme vám. Je až neuvěřitelné, jak pár obyčejných ingrediencí dokáže zcela proměnit vaše jídlo.

Správně naložená vepřová panenka na grilování by měla být uložená v lednici přes noc. Takto dosáhnete křehkého masa plného lahodné chuti.

Ingredience na jak nejlépe naložit panenku na gril

  • ¼ šálku olivového oleje
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 2 lžíce medu raději jemný a řídký
  • 2 lžíce dijonské hořčice
  • 1 lžíce hnědého cukru
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička worcestrové omáčky
  • 2 stroužky česneku mletého
  • 1 lžíce nasekané petrželky
  • ½ lžičky česnekového prášku
  • ½ lžičky soli
  • mletý černý pepř podle chuti

Postup jak nejlépe naložit panenku na gril

  1. V odměrce smíchejte ingredience na marinádu. Dobře prošlehejte.
  2. Vložte vepřovou panenku do sáčku do mrazničky a zalijte ji marinádou. Sáček dobře uzavřete a marinádu
  3. Marinujte v chladničce nejméně 1 hodinu a maximálně 3 dny.
  4. Vepřovou panenku vyjměte ze sáčku a vyhoďte marinádu, rozmarýn a sáček. Panenku upečte na grilu nebo v troubě na minimální teplotu 75 °C a poté ji nechte 3 minuty odpočinout. Nakrájejte na plátky a podávejte.
Grilovana veprova panenka recept
Vepřovou panenku můžete okořenit dle libosti.

Vepřová panenka na grilu v alobalu – recept

Vepřová panenka na grilu v alobalu je skvělým nápadem na oběd nebo večeři. Jak si ji připravíte?

Ingredience na vepřovou panenku na grilu v alobalu

  • 500 g marinované vepřové panenky
  • 4 šálky nakrájených malých červených brambor
  • 1 a 1/2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce mletého česneku
  • 1 lžíce čerstvého rozmarýnu
  • 1 lžíce čerstvé šalvěje, nasekaná
  • 3 lžíce parmezánu, rozdrobeného
  • sůl a pepř podle chuti

Vepřová panenka na grilu v alobalu – postup

  1. Rozehřejte gril na střední teplotu.
  2. V míse smíchejte nakrájené brambory s olivovým olejem, česnekovými bylinkami, parmazánem, solí a pepřem. Míchejte, dokud se dobře nespojí a zcela nepokryjí.
  3. Vezměte velkou část hliníkové fólie a dobře ji nastříkejte sprejem na vaření.
  4. Do středu alobalu položte marinovanou čerstvou vepřovou panenku a podél každé strany vyložte brambory.
  5. Opatrně alobal na každé straně přeložte a vytvořte balíček.
  6. Balíček položte na gril švem nahoru a grilujte 30 minut.
  7. Sundejte z grilu, velmi opatrně otevřete (pára bude horká) a zkontrolujte, zda vepřové maso dosáhlo vnitřní teploty 80 °C.
  8. V případě potřeby ozdobte dalšími bylinkami a parmazánem.

Vepřová panenka na grilu marináda – recept

Víte si rady s přípravou vepřové panenky na grilu, marináda vám ale dělá problémy? Vyzkoušejte tento návod.

Vepřová panenka na grilu marináda ingredience

  • 1/4 šálku olivového oleje
  • 2 lžíce hnědého cukru
  • 5 stroužků drceného česneku
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce bílého vinného octa
  • 1 lžička mleté hořčice
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky černého pepře

Postup na vepřovou panenku na grilu marináda

  1. V malé míse smíchejte olivový olej, hnědý cukr, česnek, citronovou šťávu, sójovou omáčku, bílý vinný ocet, mletou hořčici, sůl a pepř.
  2. Směsí přelijte vepřovou panenku v plastovém sáčku. Uzavřete a vložte do chladničky na 4 hodiny až přes noc.
Grilovana veprova panenka recept
Se správnou marinádou chutná vepřová panenka dvojnásobně dobře.

Grilovaná vepřová panenka – recept

Grilovaná vepřová panenka je pro spoustu lidí výtečná lahůdka, kterou si rádi dopřejí na rodinném grilování i jako běžný oběd.

Grilovaná vepřová panenka – ingredience

  • 1 vepřová panenka
  • 3 stroužky česneku mletého (asi 1 lžíce)
  • 1/4 šálku jablečného octa
  • 3 lžíce dijonské hořčice
  • 2 lžíce čistého javorového sirupu
  • 1 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky černého pepře
  • Rostlinný olej na grilování

Postup na grilovanou vepřovou panenku

  1. V malé misce nebo odměrce na tekutiny rozšlehejte česnek, jablečný ocet, hořčici, javorový sirup, olivový olej, sůl a pepř. Marinádu nalijte do velkého pevného sáčku se zipem.
  2. Z vepřové panenky odřízněte stříbrnou kůži. Odřízněte velké kusy přebytečného tuku. Vepřové maso vložte do sáčku s marinádou, pevně jej uzavřete a sáček „zmáčkněte“, aby bylo vepřové maso obalené ze všech stran.
  3. Vložte sáček do zapékací misky nebo na talíř, aby se zachytily případné kapky. Nechte marinovat v chladničce po dobu 2 hodin nebo až 1 dne a občas otočte. Před grilováním nechte 30 minut stát při pokojové teplotě.
  4. Když je maso připraveno k přípravě, předehřejte gril na střední teplotu (asi 175 °C). Ujistěte se, že jsou rošty velmi čisté. Vepřové maso vyjměte z marinády a oklepejte z něj přebytečnou. Marinádu a sáček zlikvidujte. Vepřové maso položte na gril a přiklopte.
  5. Pečte přibližně 12 až 15 minut.
  6. Panenku vyjměte na talíř, přikryjte ji a před krájením a podáváním ji nechte 10 minut odpočívat. Dobrou chuť!

Panenka v celku recept

Chtěli byste si připravit panenku v celku? Recept je překvapivě snadný, a výsledkem je dokonale křehké maso.

Ingredience na panenku v celku recept

  • 500-1000 g vepřové panenky – větší velikost ovlivní množství potřebné marinády
  • ⅓ šálku marinády dle výběru
  • Sůl a pepř

Postup – panenka v celku recept

  1. Z vnější strany panenky odstraňte přebytečný tuk (nepovinné). Před grilováním nechte vepřové maso 20 minut odpočívat při pokojové teplotě.
  2. Vepřové maso marinujte a posypte solí a pepřem. Doporučuje se marinovat vepřovou panenku těsně před grilováním. Panenka je velmi „porézní“, takže rychle nasákne marinádu. Předehřejte gril na vysokou teplotu.
  3. Vepřovou panenku grilujte asi 4 minuty z každé strany (celkem 4 strany). Před grilováním poslední strany zkontrolujte teplotu nejsilnější části masa, abyste zjistili, jak blízko je 70 °C. Celková doba grilování by měla být 12-18 minut.
  4. Před krájením ostrým kuchařským nožem nechte grilovanou panenku v kuse 10 minut odpočívat, poté ji nakrájejte proti směru vlákna (kolmo ke svalovým vláknům).
Grilovana veprova panenka recept
Ugrilovat si můžete také vepřovou panenku v celku.

Vepřová panenka na grilu – jak grilovat panenku – recept

Nevíte, jak grilovat panenku? Vepřová panenka na grilu se dá připravit relativně snadno – přesvědčte se sami.

Ingredience na vepřovou panenku na grilu

  • 1 vepřová panenka (1 až 1,5 kg)
  • 1/4 šálku lehce zabaleného tmavého hnědého cukru
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička uzené papriky
  • 1/2 lžičky cibulového prášku
  • 1/2 lžičky česnekového prášku

Postup – jak grilovat panenku

  1. Ořízněte vepřovou panenku. Tenkým ostrým nožem odstraňte z povrchu svíčkové vazivo a tuk.
  2. V malé misce smíchejte 1/4 šálku cukru, 1 lžičku soli, 1 lžičku uzené papriky, 1/2 lžičky cibulového prášku a 1/2 lžičky česnekového prášku.
  3. Potřete povrch masa kořením a dejte stranou, zatímco budete připravovat gril. Maso můžete také pevně zabalit do plastové fólie a potřené vepřové maso uložit do chladničky na 1 hodinu nebo až přes noc.
  4. Připravte gril na zónové grilování. V případě plynového grilu rozpalte jednu stranu na vysoký nebo středně vysoký žár a druhou stranu nechte nezapálenou. U grilu na dřevěné uhlí zapalte komín s uhlíky, uhlíky nasypte na jednu stranu grilu a druhou stranu nechte prázdnou.
  5. Maso položte na přímý žár. Přiklopte a grilujte, přičemž maso pouze jednou obraťte, 5 až 7 minut z každé strany. Pokud se maso začne příliš připalovat, přesuňte je na nepřímý oheň a pokračujte v pečení, dokud nedosáhne správné vnitřní teploty, celkem asi 18 minut.
  6. Panenku vyjměte z grilu na čisté prkénko a volně ji podložte alobalem. Odpočívejte 10 minut; maso se dopeče zbytkovým teplem a šťávy se znovu rozdělí, čímž se dosáhne optimální chuti.
  7. Před podáváním maso příčně nakrájejte na tenké plátky.

Vepřová panenka na grilu – recept

Připravte si vynikající, křehkou vepřovou panenku na grilu, která vám rozhodně zachutná. Grilovaná vepřová panenka je dostačující na 4 porce.

Ingredience na vepřovou panenku na grilu

  • 1 celá vepřová panenka, přibližně 0,5 kg
  • 1 limetka
  • 1/2 hrnečku čerstvě vymačkané limetkové šťávy
  • 1/4 hrnečku medu
  • 1 a 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky česnekového prášku
  • 1 chilli paprička
  • 1 lžička rostlinného oleje
  • 1 lžíce koriandru

Postup na vepřovou panenku na grilu

  1. Vepřovou panenku zbavte přebytečného tuku a kůže. Do malé uzavíratelné nádoby dejte limetkovou kůru a šťávu, med, sůl a česnekový prášek a protřepejte.
  2. Polovinu marinádové směsi nalijte do uzavíratelného sáčku, přidejte papričku a protřepejte.
  3. Do sáčku vložte vepřovou panenku, uzavřete jej a odstraňte co nejvíce vzduchu. Marinujte v chladničce 6 až 24 hodin, přičemž v polovině doby sáček otočte. Zbylou marinádu dejte do zakryté nádoby a uchovávejte v chladničce, dokud nebude připravena k použití.
  4. Panenku vyjměte ze sáčku a nechte ji při přípravě grilu odležet při pokojové teplotě. Vyjměte rezervovanou marinádu z chladničky. Zapalte gril a potřete jej rostlinným olejem.
  5. Vyjměte panenku ze sáčku a položte ji doprostřed roštu. Grilujte 12 až 15 minut, přičemž ho každé 2 minuty otočte.Maso vyjměte z grilu, položte je na kus alobalu přeloženého na okrajích tak, aby vznikl košík, a přelijte marinádou.
  6. Zabalte a nechte 10 minut odpočívat. Poté panenku nakrájejte na plátky. Ozdobte koriandrem a podávejte.

Vepřová panenka na kontaktním grilu – recept

Máte doma kontaktní gril? Vepřovou panenku na kontaktním grilu si můžete připravit prakticky kdykoliv, a to díky tomuto skvělému receptu.

Vepřová panenka na kontaktním grilu – ingredience

  • 500 g vepřové panenky
  • Bílý jogurt
  • Grilovací koření

Postup na vepřovou panenku na kontaktním grilu

  1. Panenku omyjte, osušte, a nakrájejte na plátky.
  2. V misce smíchejte jogurt s grilovacím kořením a do směsi vložte maso.
  3. Nechte odpočívat v chladničce po dobu 3-24 hodin.
  4. Rozpalte kontaktní gril, položte na něj jednotlivé plátky masa a grilujte 10-20 minut.
IngredienceRecept

© 2023 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang