Recept – králičí žebra s nádivkou

Hlavní jídlaMasoSlané recepty

O konzumaci hovězího, vepřového nebo kuřecího masa možná neuvažujete, ale co si myslíte o králičím mase? Králičí maso je udržitelným, zdravým zdrojem bílkovin.

Králičí maso je zdravé a velmi bezpečné, pokud je důkladně tepelně upraveno stejným způsobem jako maso jiných zvířat. Existuje mnoho úprav králičího masa, např. králík s nádivkou, králík na černo, králík se špenátem nebo pečený králičí hřbet.

Králičí maso

Králičí a zaječí maso jsou vynikajícími zdroji bílkovin. Bílkoviny nás také udržují zdravé tím, že budují a obnovují naše svaly, kůži a krev. Králičí a zaječí maso jsou vynikajícími zdroji železa. Železo pomáhá vytvářet zdravou krev, která proudí naším tělem a dodává nám energii k aktivitě a síle.

Díky nízkému obsahu tuku může králičí maso usnadnit snížení příjmu kalorií, aniž byste se vzdali chuti. Je stejně výživné jako ryby a má vyšší obsah bílkovin než mnoho kusů hovězího masa.

Králičí maso obsahuje méně tuku a je výživné podobně jako ryby.

Králičí maso a zdraví

Výhody. Většina lidí považuje králičí maso za chutné, protože má jemnou chuť, kterou lze podle chuti dochutit a použít do mnoha pokrmů, včetně dušeného masa a smažených pokrmů. Králičí maso patří mezi libové bílkoviny, což znamená, že je prospěšné pro vaše srdce a nepřispívá k vysoké hladině cholesterolu nebo srdečním chorobám.

Nevýhody. Pokud vám nevadí konzumace králičího masa, může vás odradit skutečnost, že králičí maso může být v obchodě s potravinami těžko k sehnání. Pokud žijete na venkově, možná nemáte možnost navštívit menší řeznictví, které má na skladě vzácnější druhy masa.

Jak péct králíka

Králičí maso se připravuje podobně jako kuřecí, smaží se na mírném ohni asi 20 minut, dokud vnitřní teplota nedosáhne 71 °C. V ideálním případě vařte rychle pouze libové a křehké kusy králíka, jako je hřbet – ostatní kusy jsou mnohem vhodnější pro pečení v hrnci nebo dušení.

Králičí hřbet – recept

Jednoduchý recept na pečeného králíka ochucený bílým vínem, česnekem a bylinkami. Křehké bílé maso pečené v neuvěřitelně lahodné omáčce.

Ingredience na králičí hřbet

  • 1 králík (cca 1,5 kg)
  • 2 lžíce olivového oleje (30 ml)
  • ⅓ šálek bílého vína (75 ml)
  • 8 středně velkých stroužků česneku rozdělených na části
  • 4-5 snítek rozmarýnu, podle velikosti, rozdělené
  • ½ šálku vody (125 ml)
  • jemná mořská sůl a mletý černý pepř
Zbytky kostí využijete při přípravě vývaru.

Postup na králičí hřbet

  1. Rozmrazte a nakrájejte králíka. Na pečení budete potřebovat šest částí: 2 zadní nohy, 2 přední nohy a hřbetní část (bůček) nakrájený na 2 kusy.
  2. Položte králíka na velké prkénko na krájení vleže na zádech a rozevřete ho. Odřízněte břišní pláty. Přejděte pod podpaží a odřízněte přední nohy s celou lopatkou.
  3. Zadní nohy uchopte rukama a tuto část rozlomte. Najděte místo, kde je ocasní kost, a podél něj nařízněte.
  4. Rozřízněte páteř a žebra. Prsty najděte poslední žebro a rozřízněte ho přímo podél něj. Opakujte na druhé straně. Celý řez bude připomínat písmeno V. Uchopte kus rukama a rozlomte ho tak, abyste viděli spoj mezi kostmi, a řežte přímo tam.
  5. Rozdělte hřbetní kýtu nebo bedra uprostřed. Najděte místo, kde je obratel, a nařízněte přímo tam. Přitlačte nožem nebo použijte sekáček.
  6. Kousky vložte do pekáče.
  7. Marinování králíka: v malé misce smíchejte olivový olej, bílé víno, 4 rozdrcené stroužky česneku, 2-3 snítky nasekaného rozmarýnu, sůl a pepř. Nalijte na maso a několikrát ho v marinádě otočte, aby se celé obalilo. Přikryjte plastovou fólií a nechte marinovat nejméně 1 hodinu, nejlépe 3-4 hodiny.
  8. Asi 30 minut před přípravou vyjměte z lednice.
  9. Předehřejte troubu na 200 °C.
  10. Do pekáče přidejte 3-4 celé stroužky česneku a zbývající větvičky rozmarýnu. Přilijte vodu.
  11. Králíka pečte asi 30 až 40 minut a každých 10 minut kousky masa obracejte. Pokud chcete, aby maso získalo větší barvu, zapněte gril během posledních 5 minut pečení.
  12. Doba pečení: přední stehna a kousky zadního pásu jsou menší než zadní stehna. Obvykle se vyndávají již po 30 minutách, ale vždy zkontrolujte, zda je vnitřní teplota správná; měla by být 71 °C.

TIP: Zbylé břišní pláty můžete osmažit na pánvi nebo je přidat do vývaru z kosti. Ze zbytků kostí po konzumaci připravte králičí vývar.

Recept na králíka se špenátem

Tento recept na králíka se špenátem vyžaduje delší přípravu (necelé 3 hodiny), ale výsledek stojí za to.

Ingredience na králíka se špenátem

  • 1 kus králíka
  • 400 g špenátu
  • 1 velká cibule
  • 6 až 7 stroužků česneku
  • 2 ks rajčat
  • 2 až 3 ks zelené papriky
  • asi 3 1/3 lžíce (50 ml) oleje
  • 1 šálek bílého vína
  • 1 šálek červeného vína
  • asi 1 šálek vody (nebo kuřecího vývaru)
  • 2 ks bobkový listu
  • 1 lžička černého pepře (nebo podle chuti mletý)
  • 2 až 3 větvičky rozmarýnu (čerstvé nebo sušené)
  • 2 špetky papriky
  • sůl, podle chuti
  • 5 až 6 stroužků petrželky

Postup na králíka se špenátem

  1. Očištěného a omytého králíka nakrájejte na velké kusy, které osolte a posypte černým pepřem.
  2. Pokud chcete, můžete je uzavřít na pánvi, ale není to nutné.
  3. Papriky, cibule, rajčata a česnek očistěte, omyjte a nakrájejte na objemné kusy. Omytý špenát nasekejte a rozmačkejte s trochou soli.
  4. Do hliněného hrnce o objemu 4,5 až 5 litrů nalijte trochu tuku, na něj naaranžujte vrstvu zeleniny i špenátu, které také osolte, a na ně naaranžujte králíka. Navrch přidejte bobkový list, špetku papriky a snítky rozmarýnu a petrželky a pokapejte olejem. Stejným způsobem připravte další vrstvu.
  5. Nalijte oba druhy vína a vodu nebo vývar. Pro větší množství omáčky můžete přidat více tekutiny.
  6. Hliněný hrnec přikryjte a vložte do trouby, která není předehřátá a je zapnutá na teplotu 150 °C.
  7. Králíka v hliněném hrnci pečte na mírné teplotě po dobu 2 hodin, poté odstraňte pokličku a teplotu zvyšte na 180 °C. Pečte, dokud na povrchu lehce nezhnědne.
  8. Králík se špenátem v hliněném hrnci se podává teplý, posypaný čerstvou petrželkou.

Grilovaná králičí žebra – recept

Rozdrcené dřevité byliny dodají králíkovi neuvěřitelnou chuť, zejména když se do něj dostane kouř.

Pokud budete připravovat v troubě, několikrát kousky králíka otočte, abyste zajistili rovnoměrnou barvu a propečení. Pokud ho budete připravovat na grilu, budete potřebovat 5 dřevěných nebo kovových špejlí (dřevěné před použitím namočte). Ať už grilujete, nebo pečete, zde jsou přibližné časové údaje:

  • břicho: 25 až 30 minut.
  • ledviny a játra: 30 minut; játra: 4 minuty.
  • hřbet a žebra: 15 až 20 minut.
  • kýta a plec: 30 minut: 35 až 40 minut.

Ingredience na grilovaná králičí žebra

  • 1,2 kg králíka, nejlépe divokého, kloubového
  • 1 hrst čerstvého tymiánu a rozmarýnu, natrhané listy
  • 4 stroužky česneku, oloupané
  • olivový olej
  • 1 citron, kůra a šťáva
  • 1 lžička medu
  • 4 silné plátky pancetty (vyšší kvalita)
  • sůl
  • čerstvě mletý černý pepř

Postup na grilovaná králičí žebra

  1. Vložte kousky králíka do mísy. Pomocí tloučku a hmoždíře nebo šlehače rozdrťte nebo rozšlehejte tymiánové a rozmarýnové lístky na kaši, pak přidejte stroužky česneku a znovu rozdrťte nebo rozšlehejte.
  2. Vmíchejte 8 lžic olivového oleje, citronovou kůru a šťávu a med a touto směsí zalijte králíka. Maso dejte stranou a nechte ho zatím v pokojové teplotě, než zapálíte gril.
  3. Vezměte si několik snítek čerstvého tymiánu a svažte je k sobě jako malý štěteček. Pokaždé, když maso otočíte, potřete ho trochou marinády, abyste získali krásnou vrstvu chuti.
  4. Marinádu nechte stranou, vyjměte kousky masa a dochuťte je solí a pepřem. Mezi dva kusy bůčku vložte pancettu a použijte 3 špejle. Na gril položte stehna a plecko. Po 10 minutách pečení na ně položte bůček.
  5. Po dalších 10 minutách položte hřbet a žebra. Dbejte na to, abyste maso každou chvíli otočili. Pečujte o něj tak, že budete kontrolovat teplotu a průběžně ho polévat marinádou.
  6. Každou ledvinu rozřízněte do tří čtvrtin a rozevřete ji jako knihu. Játra rozkrojte na 4 části a na každý zbývající špíz napíchněte jeden kousek, poté ledvinu a další játra.
  7. Když jsou všechny kousky masa krásně propečené, přidejte na gril napíchané kousky ledvinek a jater a opečte je dozlatova spolu se zbývajícími 2 plátky pancetty. Po několika minutách, až pancetta zhnědne, ji položte na maso na chladnějším konci grilu.
  8. Králíka můžete podávat s libovolnými bílými fazolemi, pečenými bramborami, grilovanou zeleninou nebo různými saláty – záleží opravdu na tom, jak se cítíte a jaké je počasí.
  9. Stačí, když doprostřed stolu postavíte velkou mísu s vybranou přílohou a na prkénko naservírujete všechno maso. Krásně se k tomu hodí sklenka bílého vína. Jednoduché, poctivé a zatraceně dobré.

TIP: Poud nemáte zrovna králičí maso, připravte si vepřová žebra v troubě.

Plněné králičí maso – recept

Plněný králičí hřbet s kaštany a houbami je lehčí a méně tradiční variantou večeře. Hlavní složky však zůstávají: libové bílé maso, které je křehké a šťavnaté, a klasická nádivka francouzského typu z krémových kaštanů a zemitých hub.

Ingredience na plněné králičí maso

Králičí hřbet s nádivkou

  • 1 králičí hřbet (350-400 g)
  • 400 g kaštanů, oloupaných a uvařených
  • 400 g ořechového chleba (nebo libovolného selského chleba dle vlastního výběru)
  • 2 šalotky
  • 4 stroužky česneku
  • 400 g bílých hub
  • 50 g másla
  • 3 snítky koriandru
  • 3 snítky petrželky
  • 3 lístky šalvěje
  • pepř (čerstvě rozlámaný)
  • sůl
  • řeznický provázek

Brambory

  • 500 g malých brambor s bílou slupkou, očištěných od slupky
  • 1 lžíce provensálských bylinek
  • 3 stroužky česneku, mleté
  • ¼ šálku extra panenského olivového oleje
  • pepř
  • sůl (čerstvě nadrcená)
Králičí maso je plněno nádivkou francouzského typu.

Postup na plněné králičí maso

  1. Předehřejte troubu na 200 °C. Umístěte rošt do nejnižší polohy trouby.
  2. Vyndejte králičí maso z lednice, položte ho na papírové utěrky a nechte ho ohřát na pokojovou teplotu (zajistí se tak rovnoměrnější propečení).
  3. 300 g kaštanů a 300 g žampionů nakrájejte nahrubo (100 g celých kaštanů a 100 g celých žampionů si nechte stranou). Jemně nasekejte 2 stroužky česneku (2 celé stroužky česneku ve slupce si nechte stranou). Šalotku, koriandr, petržel a 1 lístek šalvěje nakrájejte najemno.
  4. Na velké pánvi na másle 2 minuty smažte prolisovaný česnek a šalotku (dokud nezrůžoví). Přidejte nakrájené houby, kaštany, bylinky a chléb (nahrubo rozdrobený prsty). Podle chuti dochuťte (solí a pepřem) a dřevěnou lžící zhruba promíchejte, až se všechny ingredience spojí v drobivou nádivku. (Pokud se vám zdá příliš suchá, přidejte 1 až 2 lžíce vody – chléb ji rychle vstřebá).
  5. Nádivku přendejte do mísy a dejte stranou (pánev nechte na sporáku – brzy ji použijeme k rychlému opečení králíka).
  6. Na čistou pracovní plochu položte králičí hřbet (hřbetem dolů). Rozetřete na něj nádivku a pevně ji (rukama) stlačte do těsného špalíku přímo uprostřed hřbetu.
  7. Hřbet srolujte a pevně uzavřete řeznickým provázkem. Mezi provázek vsuňte zbývající 2 listy šalvěje.
  8. Na brambory, celé houby (zbývajících 100 g), celé kaštany (zbývajících 100 g) a 2 celé zbývající stroužky česneku – V malé misce prošlehejte bylinky, česnek a olej, dokud se nespojí. Brambory, kaštany a houby dejte do velké mísy a zalijte směsí oleje. Promíchejte a posypte solí a pepřem.
  9. Králičí hřbet opatrně vložte do pánve na středně vysokou teplotu s kouskem másla a rychle opečte (1-2 minuty ze všech 4 stran).
  10. Králičí hřbet opatrně přendejte do velké těžké zapékací mísy a kolem něj naházejte brambory, houby a kaštany. Pečte 45 minut pod pokličkou.
  11. Po 45 minutách brambory, houby a kaštany opatrně proházejte (aby byly rovnoměrně upečené) stěrkou. Ze dna pánve slijte trochu šťávy a nalijte ji na králičí hřbet. Vraťte na 15 minut do trouby, pokličku sundejte.
  12. Při podávání přendejte králíka na talíř, nakrájejte ho na 8 plátků a rozprostřete kolem brambory, houby a kaštany.

Pomalu pečené králičí maso – recept

Naučte se vařit králíka podle tohoto receptu, který se skvěle hodí k večeři a podává se s rýží a domácím chlebem.

Ingredience na pomalu pečené králičí maso

  • 1 králík, očištěný a nakrájený na kousky
  • 1 lžíce mletého černého pepře
  • 1 a ¾ lžičky soli
  • ¼ šálku rostlinného oleje
  • 1 cibule, nakrájená nadrobno
  • 1 šálek vody
  • ¾ šálku kečupu
  • 1 a ½ lžíce worcestrové omáčky
  • 4 lžičky bílého cukru
  • 1 lžíce papriky
  • 1 stroužek česneku, nasekaný
Králíka podávejte s chlebem nebo rýží.

Postup na pomalu pečené králičí maso

  1. Předehřejte troubu na 175 °C.
  2. Kousky králíka okořeňte pepřem a solí.
  3. Na velké pánvi rozehřejte na středním plameni rostlinný olej. Přidejte králíka a opečte ho na rozpáleném oleji ze všech stran dohněda. Vložte do pekáče o rozměrech 23 x 33 cm.
  4. Ve střední misce smíchejte cibuli, vodu, kečup, worcesterskou omáčku, cukr, papriku a česnek; dobře promíchejte a přelijte přes králíka.
  5. Pečte odkryté v předehřáté troubě za častého podlévání, dokud není králík velmi měkký, asi 90 minut. Okamžitý teploměr zapíchnutý do masa nejblíže kosti by měl ukazovat nejméně 72 °C.

TIP: Vyzkoušejte také recepty na pečeného králíka, králíka pečeného s bůčkem, pečené brambory se slaninou nebo (pokud vám zbyl špenát) špenátové lasagne či špenátový quiche.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang