Recept na pečená kuřecí stehna v domácí teriyaki omáčce

Drůbeží masoGrilováníHlavní jídlaKuřecí masoMaso
Kuřecí stehna v teriyaki omáčce

Hledáte recept na domácí teriyaki omáčku ke kuřecímu, které se peče v troubě, aby vzniklo to nejchutnější lepkavé kuře? Pak pokračujte ve čtení. Dozvíte se o zdravotních výhodách kuřete a najdete zde různé recepty (nejen) na domácí kuře teriyaki. Jako přílohu k tomuto pokrmu zvolte vynikající růžičkovou kapustu se slaninou.

Kuřecí maso je jedním z nejoblíbenějších a nejuniverzálnějších druhů masa, které se objevuje na našich talířích. Existuje nespočet způsobů jeho přípravy, jednoduchých i složitých. Obsahuje kvalitní bílkoviny spolu s živinami, jako jsou vitaminy B6 a B12, niacin, selen a fosfor.

Kuřecí maso

Pokud hledáte nejzdravější kousky kuřete, je nejlepší volbou maso bez kůže. Tmavé maso (stehna a kýta) sice obsahuje o něco více tuku než bílé maso (prsa a křídla), ale rozdíl v tuku mezi tmavým a světlým masem je trpasličí oproti rozdílu v tuku mezi kusy s kůží a bez kůže.

Kuřecí maso je velmi výživné a je dobrým zdrojem bílkovin. Přidání kuřecího masa do jídelníčku může podpořit hubnutí, růst svalů a zdraví kostí.

Grilování a pečení kuřete patří mezi nejzdravější způsoby, jak si kuře vychutnat.

Smažené kuře, kuře z rožně a kuřecí maso k obědu jsou některé druhy kuřecího masa, které byste měli v rámci zdravé výživy omezit nebo se jim vyhnout.

Grilované a pečené kuře je zdravější oproti smaženému.

Kuře teriyaki – recept

Tento recept na teriyaki kuře se rychle stane vaším novým oblíbeným. Na jedné pánvi se osmahnou kousky kuřecích prsíček a poté se zalijí snadnou a lahodně aromatickou omáčkou.

Ingredience na kuře teriyaki

  • 600 g kuřecích prsou bez kůže, nakrájených na 2,5 cm velké kostky
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1/4 šálku sójové omáčky s nízkým obsahem sodíku
  • 1/4 šálku vody
  • 2 lžíce medu
  • 1 a 1/2 lžíce baleného světlého hnědého cukru
  • 1 lžíce rýžového octa
  • 1/4 lžičky opečeného sezamového oleje
  • 2 lžičky oloupaného a mletého čerstvého zázvoru
  • 2 lžíce oloupaného a mletého čerstvého česneku (2 stroužky)
  • 2 lžičky kukuřičného škrobu
  • sezamová semínka a nakrájená zelená cibulka, k podávání (nepovinné)

Postup na kuře teriyaki

  1. Na 30 cm pánvi s nepřilnavým povrchem rozehřejte na středně vysoké teplotě olivový olej.
  2. Přidejte kuře a nechte ho zespodu asi 3-4 minuty opékat, pak ho obraťte a pokračujte v pečení, dokud střed nezaregistruje teplotu přibližně 71 °C, tedy asi o 3 minuty déle.
  3. Zatímco se kuře vaří, v malé míse (nebo v odměrce na tekutiny) prošlehejte sójovou omáčku, vodu, med, hnědý cukr, rýžový ocet, sezamový olej, zázvor, česnek a kukuřičný škrob.
  4. Omáčku vmíchejte k uvařenému kuřeti a pokračujte ve vaření a míchání, dokud omáčka nezhoustne, asi 30 až 60 sekund.
  5. Podávejte teplé, případně ozdobené zelenou cibulkou a sezamovými semínky.
Kuřecí teriayki můžete posypat cibulkou a sezamovými semínky.

Kuřecí stehna s omáčkou teriyaki – recept

Tento recept na teriyaki kuře používá domácí teriyaki omáčku k glazování kuřecích stehen, která se pečou v troubě, aby bylo kuře co nejchutnější.

Ingredience na kuřecí stehna s omáčkou teriyaki

  • ½ šálku bílého cukru
  • ½ šálku sójové omáčky
  • ¼ šálku jablečného octa
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1 lžíce studené vody
  • 1 stroužek česneku, mletý
  • ½ lžičky mletého zázvoru
  • ¼ lžičky mletého černého pepře
  • 12 kuřecích stehen bez kůže a kostí

Postup na kuřecí stehna s omáčkou teriyaki

  1. Předehřejte troubu na 220 °C. Lehce vymažte pekáč o rozměrech 23 x 33 cm.
  2. V malém hrnci na mírném ohni smíchejte cukr, sójovou omáčku, jablečný ocet, kukuřičný škrob, studenou vodu, česnek, zázvor a pepř.
  3. Za častého míchání vařte, dokud teriyaki omáčka nezhoustne a nezačne bublat, 3 až 5 minut. Odstavte z ohně.
  4. Kuřecí stehna vložte do připravené zapékací misky. Každé stehno potřete z obou stran omáčkou. Přebytečnou omáčku si nechte na zalití.
  5. Pečte v předehřáté troubě 30 minut.
  6. Kuře otočte a potřete omáčkou. Pokračujte v pečení a každých 10 minut podlijte zbylou omáčkou, dokud kuře nezrůžoví a šťáva nebude čirá, tedy dalších 20 až 30 minut.
  7. Podávejte horké a pochutnejte si.
Pečení v troubě dodává kuřeti lepší chuť.

Kuřecí maso s rýží a omáčkou teriyaki – recept

Připravte se na to, že se vaše chuťové pohárky dostanou do ráje s touto syčící kuřecí teriyaki smaženou rýží! Šťavnaté kuřecí kousky, zelenina a nadýchaná rýže zalitá sladkou a pikantní omáčkou teriyaki, jejichž příprava zabere 1 hodinu 35 minut.

Ingredience na kuřecí maso s rýží a omáčkou teriyaki

  • 2 kuřecí prsa bez kůže a kostí, nakrájená na kostky
  • 1 šálek teriyaki omáčky (240 ml)
  • 2 lžičky oleje
  • ½ šálku cibule (75 g), nakrájené na kostičky
  • 1 lžíce česneku, mletého
  • ½ šálku mrkve (60 g), nakrájené na kostičky
  • 1 šálek brokolice (150 g)
  • 3 vejce, rozšlehaná
  • 3 šálky hnědé rýže (690 g), uvařené
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce sezamového oleje
  • pepř, podle chuti

Postup na kuřecí maso s rýží a omáčkou teriyaki

  1. Kuře marinujte v teriyaki omáčce v chladničce alespoň hodinu.
  2. Do pánve wok nebo hluboké pánve přidejte kuře v teriyaki marinádě a důkladně je opečte na prudkém ohni. Odstavte.
  3. Na stejné pánvi přidejte olej a osmahněte cibuli, česnek a mrkev, dokud cibule nezprůsvitní.
  4. Přidejte brokolici a vařte další 3-4 minuty. Všechnu uvařenou zeleninu odsuňte na stranu pánve.
  5. Rozšlehejte vejce a nalijte je do uvolněné poloviny pánve. Vejce rozkvedlejte a smíchejte se zbytkem zeleniny.
  6. Přidejte rýži, vařené kuřecí maso, sójovou omáčku, sezamový olej a pepř. Dobře promíchejte a nechte rýži vařit, dokud nebude mírně křupavá.
Kuřecí teriyaki připravíte za necelé dvě hodiny.

Recept na kuřecí maso s omáčkou a rýží

Rýže s omáčkou podávaná s ochucenými kuřecími prsíčky smaženými na pánvi – vždy oblíbené!

Ingredience na kuřecí maso s omáčkou a rýží

Rýže

  • 4 šálky vody
  • 2 šálky dlouhozrnné bílé rýže

Kuře

  • 1 hrnek hladké mouky
  • ½ lžičky soli
  • ¼ lžičky mletého černého pepře
  • ¼ lžičky mleté papriky
  • ¼ lžičky sušeného tymiánu, rozdrceného
  • 4 kuřecí prsa bez kůže a kostí
  • 3 lžíce másla

Omáčka

  • ¾ šálku studené vody
  • ¼ lžičky soli

Postup na kuřecí maso s omáčkou a rýží

  1. Připravte rýži: v hrnci na středním plameni přiveďte vodu a rýži k varu. Snižte teplotu na minimum, přikryjte a vařte, dokud rýže nezměkne, asi 20 minut. Odstavte z ohně a udržujte v teple.
  2. Zatímco se rýže vaří, připravte kuře: ve středně velké míse prošlehejte mouku, sůl, pepř, papriku a tymián. Kuřecí prsa obalte v moučné směsi a několikrát je otočte, dokud se dobře nepotáhnou. Dvě lžíce moučné směsi si nechte na omáčku.
  3. Na velké pánvi na středním ohni rozpusťte máslo. Obalené kuře na pánvi smažte, dokud nebude zvenku zlatavě hnědé a šťáva nebude vytékat, asi 10 minut z každé strany.
  4. Okamžitý teploměr zapíchnutý do středu by měl ukazovat nejméně 74 °C. Pomocí kleští přeneste kuře na talíř a nechte v pánvi případné kapky.
  5. Připravte omáčku: v misce prošlehejte 3/4 šálku vody, 2 lžíce mouky a sůl a nalijte do pánve. Tekutinu prošlehejte s kapáním z pánve a seškrábněte všechny připečené kousky ze dna pánve.
  6. Za stálého šlehání vařte na mírném ohni, dokud nezhoustne a nevytvoří se bublinky. Pokud je omáčka příliš hustá, přidejte po jedné lžíci vody navíc.
  7. Kuře podávejte s teplou rýží a omáčku přelijte pomocí naběračky.
Recept na kuře s omáčkou a rýží je velmi jednoduchý.

Dušené kuře s omáčkou – recept

Tento klasický recept na jídlo pro duši obsahuje křehká kuřecí stehna, která jsou zalitá domácí omáčkou a podávají se na bílé rýži.

Ingredience na dušené kuře s omáčkou

  • 2 lžičky soli
  • 2 lžičky hrubě mletého černého pepře
  • 1 lžička granulované cibule
  • 1 lžička granulovaného česneku
  • 1 lžička citronového pepře
  • 1 lžička ancho chilli (nebo můžete použít obyčejné chilli)
  • 1/4 lžičky kajenského pepře
  • 1,3 kg kuřecích stehen s kostí
  • 2 lžičky neutrálního oleje
  • 6 lžic nesoleného másla
  • 1 žlutá cibule nakrájená na plátky
  • 6 lžic hladké mouky
  • 4 šálky kuřecího vývaru, nejlépe neslaného
  • 6 šálků vařené bílé rýže

Postup na dušené kuře s omáčkou

  1. Rozpalte velkou holandskou troubu na středně silném ohni; můžete použít i litinovou pánev.
  2. V malé misce smíchejte sůl, pepř, granulovanou cibuli, granulovaný česnek, citronový pepř, ancho chilli a kajenský pepř.
  3. Kuře ze všech stran okořeňte kořenící směsí a nezapomeňte stáhnout kůži, abyste maso ochutili.
  4. Do předehřáté holandské trouby nalijte olej. Kuře opečte z obou stran, asi 6 minut. Kuře vyjměte a dejte stranou.
  5. Do holandské trouby přidejte máslo a nakrájenou cibuli, promíchejte dřevěnou lžící nebo špachtlí a podle potřeby seškrábněte potraviny přichycené ke dnu.
  6. Cibuli smažte, dokud nezměkne a nezprůsvitní, asi 5 až 7 minut.
  7. Postupně přidávejte mouku a míchejte, dokud se dobře nespojí s cibulí a máslem.
  8. Přidejte kuřecí vývar a intenzivně šlehejte, dokud nevznikne hladká omáčka.
  9. Omáčku přiveďte k mírnému varu a kuřecí stehna vraťte zpět do holandské trouby.
  10. Přikryjte a snižte teplotu na minimum.
  11. Kuře v omáčce vařte 1 hodinu nebo dokud nejsou kuřecí stehna měkká a propečená; občas promíchejte.
  12. Kuře položte na talíř na uvařenou rýži a navrch dejte lžíci další omáčky; ihned podávejte.
Dušené kuře je oblíbený pokrm, který se skládá z kuřete zalitého hnědou omáčkou.

Vyzkoušet můžete také další recepty s kuřecím masem: těstovinový salát s kuřecím masem, kuřecí kung pao, kuřecí roláda se šunkou a sýrem nebo indické kari s kokosovým masem.

Ke kuřeti se hodí šopský salát, americké brambory, salát coleslaw nebo okurkový salát s jogurtem.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang