Možná jste tento slavný pokrm ochutnali ve svých oblíbených čínských restauracích. V „západočínských“ restauracích je chuť jemnější a sladší než v autentické čínské kuchyni. Pravá sečuánská kuchyně je ostřejší a obsahuje velké množství zrnek sečuánského pepře a suchých chilli papriček.

Chcete-li si zkusit kuřecí Kung Pao uvařit doma, tak čtěte dále. V tomto článku najdete několik receptů na různé variace tohoto tradičního čínského pokrmu, jakým je právě Kung Pao.

Co je Kung Pao a odkud pochází?

Kuře Kung Pao pochází z čínské provincie Sichuan, neboli Sečuán. Známé je také jako Kung Po nebo Gung Bao. Předpokládá se, že je toto jídlo pojmenováno po zesnulém guvernérovi provincie S’čchuan Ding Baozhenovi, jehož soukromý kuchař tento pokrm vymyslel.

Tradičně se Kung Pao skládá z vykostěných kuřecích kostek, sečuánského pepře, pražených arašídů, sečuánských sušených chilli papriček a jarní cibulky.

chinese-gb30e809e5_1920-7968029
Kuře Kung Pao pochází z čínské provincie Sichuan, neboli Sečuán.

Základní ingredience na pravé Kung Pao

Kuřecí maso – Můžete použít kuřecí stehna nebo prsa nakrájená na malé kostičky. Dbejte na to, abyste kuřecí kousky nakrájeli na stejně velké kostky. Marinujte je alespoň 15 minut, abyste dosáhli křehkého výsledku.

Pražené arašídy – Křupavé zlaté arašídy jsou jednou z klíčových ingrediencí tohoto pokrmu. Syrové arašídy opečte na pánvi do zlatavé křupavé barvy a přidejte je do smaženého pokrmu těsně před podáváním. Nebo použijte hotové nesolené pražené arašídy.

Sečuánské sušené chilli papričky – Pro intenzivní kouřovou pálivost použijte sečuánské sušené chilli papričky. Pokud nemůžete sečuánské chilli snadno sehnat, použijte své oblíbené sušené červené chilli papričky buď jemné nebo pálivé.

Sečuánská zrnka pepře – Sečuánský pepř má pálivé, citrusové a mravenčivě znecitlivující aroma. V sečuánské čínské kuchyni se hojně používá, proto abyste si uvařili i doma autentický pokrm, vřele doporučujeme jeho použití v receptech.

Zázvor a česnek – Pro nejlepší aroma použijte velké množství čerstvě nasekaného zázvoru a česneku.

Zelenina – Přidejte cibuli a nadrobno nakrájenou jarní cibulku.

Omáčka Kung Pao – Na omáčku Kung Pao budete potřebovat běžnou sójovou omáčku, tmavou sójovou omáčku, cukr, rýžové víno Shao Xing, ústřičnou omáčku a sezamový olej. Na zahuštění omáčky se přidá špetka kukuřičného škrobu. Pro autentičtější chuť můžete přidat také kapku čínského černého rýžového octa.

Pravé Kung Pao – recept

Snadný recept na kuře Kung Pao připravený s vynikající domácí pikantní, sladkou a slanou omáčkou. Naučte se, jak si tuto slavnou klasickou sečuánskou čínskou pochoutku připravit doma z jednoduchých ingrediencí.

israel-albornoz-8iiaalrjr54-unsplash-7580363
Pravé čínské kuřecí Kung Pao je plné autentických sečuánských chutí.

Příprava

  • Příprava: 5 minut
  • Doba vaření: 10 minut
  • Doba marinování: 15 minut
  • Počet porcí: 4

Ingredience na pravé Kung Pao

Na pokrm Kung Pao

  • 400 g kuřecích prsou nakrájených na malé kostičky
  • 1/2 cibule nakrájené na malé kostičky
  • 3 stroužky česneku nakrájené nadrobno
  • 1 lžíce jemně nasekaného nebo nastrouhaného zázvoru
  • 3-4 jarní cibulky nakrájené na tenké plátky
  • 6-8 sušených chilli papriček
  • 1 lžíce sečuánského drceného pepře
  • 100 g pražených nesolených arašídů
  • 2-3 lžíce arašídového, slunečnicového, zeleninového nebo řepkového oleje

Na marinádu na kuřecí maso

  • 2 lžíce lehké sójové omáčky
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžička kukuřičného nebo bramborového škrobu

Na omáčku Kung Pao

  • 1 lžíce lehké sójové omáčky
  • 1 lžička tmavé sójové omáčky
  • 1 lžíce rýžového vína Shao Xing nebo rýžového octa
  • 2 lžíce ústřičné omáčky
  • 2 lžičky cukru
  • 1 lžička sezamového oleje
  • 1/2 lžičky kukuřičného nebo bramborového škrobu

Postup na pravé Kung Pao

  1. Nejprve nakrájíme kuřecí maso na malé kostky a marinujeme je se sójovou omáčkou, jedlou sodou, cukrem a kukuřičným škrobem. Necháme marinovat minimálně 15 minut, ideálně až 1 hodinu.
  2. Připravíme si omáčku Kung Pao tak, že všechny ingredience na omáčku rozšleháme v malé misce. Hotovou omáčku odložíme stranou.
  3. Syrové arašídy opražíme na mírně rozpálené pánvi s kapkou oleje, dokud nebudou křupavé. Jakmile arašídy začnou hnědnout, stáhneme je z ohně a dáme stranou. Pokud používáme hotové pražené arašídy, můžeme tento krok vynechat.
  4. Rozpálíme si velkou pánev na středním plamenu, přidáme 1 lžíci oleje a smažíme kousky kuřete 2-3 minuty nebo dokud nejsou propečené. Poté je vyjmeme z pánve a dáme stranou.
  5. Podle potřeby přidáme do pánve ještě trochu oleje. Na středním plamenu několik sekund smažíme cibuli. Poté přidáme sušené chilli papričky, česnek, zázvor a zrnka sečuánského pepře. Vaříme několik sekund, dokud česnek mírně nezhnědne.
  6. Poté vložíme uvařené kuřecí kousky zpět do pánve a zalijeme ho připravenou omáčkou. Vaříme, dokud není omáčka hustá a lesklá.
  7. Nyní přidáme pražené arašídy a nasekanou jarní cibulku. Vše rovnoměrně spojíme. Vypneme oheň a přendáme na servírovací talíř. Podáváme s nudlemi nebo s rýží.

TIP: Dbejte na to, abyste arašídy nepražili na vysokém žáru, protože se mohou snadno spálit. Smažte je na mírném ohni a průběžně míchejte. Jakmile začnou hnědnout, ihned je stáhněte z ohně a nechte dojít.

Vepřové Kung Pao – recept

Vepřové Kung Pao je vynikající obměnou klasického kuřecího Kung Pao. Skvěle chutná se smaženou rýží. Je trochu pikantní, ale přidáním cukety a papriky chuť tohoto pokrmu vyvážíte a zlepšíte jeho strukturu.

Příprava

  • Příprava: 10 minut
  • Doba vaření: 30 minut
  • Počet porcí: 5

Ingredience na vepřové Kung Pao

  • 900 g vepřového masa nakrájeného na malé kousky
  • 10 kusů sušeného červeného chilli
  • 1 lžíce mletého zázvoru
  • 1 lžíce mletého česneku
  • 1 středně velká cuketa nakrájená na kostičky
  • 1 malá červená paprika nakrájená na kostičky
  • 2 lžíce vína Sherry
  • 5 lžic sójové omáčky
  • 1 lžíce rýžového nebo jablečného octa
  • 4 lžička kukuřičného škrobu
  • 3 lžičky bílého cukru
  • 1/2 lžičky sezamového oleje
  • 3 lžíce vody
  • 1 šálek řepkového nebo arašídového oleje

Postup na vepřové Kung Pao

  1. Ve velké míse smícháme vepřové maso, 2 lžíce sójové omáčky a 2 lžičky kukuřičného škrobu. Dobře promícháme a necháme 1 hodinu stát.
  2. Mezitím si připravíme omáčku tak, že smícháme ocet, cukr, víno, 2 lžičky kukuřičného škrobu, sezamový olej a vodu. Promícháme, aby se všechny ingredience spojily. Dáme stranou.
  3. V hluboké pánvi rozehřejeme olej na vaření. Jakmile se olej rozpálí, osmažíme marinované vepřové maso, dokud nezíská světle až středně hnědou barvu. Vepřové maso vyjmeme z pánve a dáme na talíř vyložený papírovou utěrkou, aby utěrka absorbovala přebytečný olej.
  4. V pánvi znovu použijeme olej na vaření a zahřejeme ho. Osmahneme papriku, cuketu, zázvor a česnek.
  5. Do zeleninové směsi přidáme osmažené vepřové maso, arašídy a chilli. Pokračujeme ve vaření další 4 minuty.
  6. Přilijeme omáčku. Smažíme za stálého míchání, aby se ingredience rozprostřely. Pokračujeme ve vaření, dokud konzistence nezhoustne. Přendáme na servírovací talíř a podáváme.

TIP: Máte-li rádi chuť Kung Pao, ale jste vegetariáni, upravte si tento recept tím, že místo masa použijete hlívu ústřičnou nebo tofu. Kousky tofu jednoduše osmažte na pánvi a poté je přidejte do pánve k ostatním ingrediencím.

Kuřecí Kung Pao s rýží – recept

Jednoduchý recept na klasické čínské kuřecí Kung Pao s rýží, který je plný autentických sečuánských chutí. Jedno z nejoblíbenějších čínských smažených jídel v Číně i po celém světě. Je tak rychlé, snadné, lahodné a super návykové.

chinese-ge237df972_1920-2923432
Kuřecí Kung Pao je jedním z nejoblíbenějších čínských smažených jídel v Číně i po celém světě.

Příprava

  • Příprava: 30 minut
  • Doba vaření: 20 minut
  • Počet porcí: 6

Ingredience na kuřecí Kung Pao s rýží

Na pokrm Kung Pao

  • 900 g kuřecích prsou bez kůže a kostí nakrájených na tenké plátky
  • 1/4 šálku sójové omáčky
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 3 lžíce sezamového oleje
  • 1 červená paprika nakrájená na kostičky
  • 1 zelená paprika nakrájená na kostičky
  • 1 svazek zelené jarní cibulky nakrájený na kousky
  • 1/2 šálku kešu oříšků nebo arašídů
  • 10 sušených červených chilli papriček
  • 6 mletých stroužků česneku
  • 1 lžíce čerstvého mletého zázvoru
  • vařená rýže k podávání

Na omáčku Kung Pao

  • 1/4 šálku sójové omáčky
  • 1/3 šálku rýžového octu
  • 2 lžíce cukru

Postup na kuřecí Kung Pao s rýží

  1. Nejdříve si připravíme omáčku tak, že v misce smícháme veškeré ingredience – sójovou omáčku, rýžový ocet a cukr. Promícháme a dáme stranou.
  2. Ve velké míse smícháme kukuřičný škrob a sójovou omáčku a šleháme, dokud směs nebude hladká a jednolitá. Kousky kuřecích prsou obalíme ve směsi sójové omáčky a kukuřičného škrobu a dáme stranou.
  3. Ve velké pánvi rozehřejeme sezamový olej na vysokém plamenu. Kuřecí kousky smažíme 3-4 minuty, dokud lehce nezhnědnou a nebudou propečené. Kuře vyjmeme z pánve a dáme stranou.
  4. Na středním plamenu rozehřejeme opět sezamový olej. Když je pánev rozpálená, smažíme papriky asi 4 minuty, dokud nezačnou měknout. Přidáme zelenou cibulku, kešu oříšky, zázvor, česnek a sušené chilli papričky. Zeleninovou směs smažíme další 2 minuty.
  5. Přidáme do pánve kuřecí maso a omáčku. Pánev přivedeme k varu a vaříme asi 2 minuty, dokud omáčka nezhoustne. Podáváme s bílou nebo hnědou rýží.

TIP: Kuřecí maso nakrájejte na malé kostičky o stejné velikosti a smažte na vysoké teplotě tak, aby se všechny kousky opekly rovnoměrně a nepřevařily se. Ideální je použít pánev wok, abyste měli dostatek prostoru a tepla pro všechny ingredience. Pokud ji ovšem nemáte, vystačíte si s obyčejnou velkou pánví.

Krevetové Kung Pao – recept

Krevetové Kung Pao je chutnou obměnou tradičního receptu s kuřecím masem. Jeho příprava zabere pouze 20 minut, a je tak řazeno mezi jednoduché Kung Pao.

allan-ronson-nf0yypqqi0e-unsplash-5466176
Krevetové Kung Pao je chutnou obměnou tradičního receptu s kuřecím masem a jeho příprava zabere pouze 20 minut.

Příprava

  • Příprava: 15 minut
  • Doba vaření: 5 minut
  • Počet porcí: 2

Ingredience na jednoduché Kung Pao

Na pokrm Kung Pao

  • 2 lžíce oleje
  • kousek oloupaného zázvoru nakrájeného na tenké plátky
  • 1/4 nakrájené cibule
  • 1/2 zelené papriky nakrájené na kousky
  • 10 sušených červených chilli papriček
  • 300-350 g velkých krevet bez skořápky, oloupaných a zbavených jadérek
  • 1/4 šálku pražených arašídů
  • 3 stonky jarní cibulky

Na omáčku Kung Pao

  • 2 lžíce klasické sójové omáčky
  • 2 lžíce sladké sójové omáčky
  • 1/2 lžičky kukuřičného škrobu
  • 4 lžíce vody
  • 1/2 lžičky sezamového oleje
  • bílý pepř
  • 1/2 lžičky rýžového nebo jablečného octa
  • 1/2 lžičky cukru

Postup na jednoduché Kung Pao

  1. Na omáčku smícháme všechny ingredience v misce. Připravenou omáčku dáme stranou.
  2. Rozehřejeme velkou pánev a přidáme olej na vaření. Když je olej rozpálený, přidáme zázvor a několikrát rychle promícháme.
  3. Přidáme cibuli, zelenou papriku a sušené červené chilli papričky. Smažíme, dokud neucítíme pikantní vůni chilli.
  4. Přidáme krevety a pražené arašídy a pokračujeme v míchání. Když jsou krevety téměř uvařené, přidáme připravenou omáčku. Mícháme, dokud omáčka nezhoustne.
  5. Přidáme nasekané jarní cibulky, promícháme, vyklopíme na talíř a podáváme.
IngredienceRecept

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang