Toto je snadný a rychlý recept na smaženou rýži, jakou dostanete ve své oblíbené čínské restauraci. Stačí vám rýže, vejce, mrkev, hrášek a sójová omáčka. Pokud chcete, můžete rýži ozdobit nakrájenou zelenou cibulkou.
Příprava
- Příprava: 5 minut
- Doba vaření: 15 minut
- Celkem: 20 minut
- Počet porcí: 8
Ingredience
- 2/3 šálku nakrájené mrkve
- 1/2 šálku mraženého zeleného hrášku
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 1 mletý stroužek česneku (volitelné)
- 2 velká vejce
- 3 šálky vařené bílé rýže
- 1 lžíce sójové omáčky nebo dle chuti
- 2 lžičky sezamového oleje nebo dle chuti
Postup
- Mrkev vložíme do malého hrnce a zalijeme ji vodou. Přivedeme k mírnému varu a vaříme 3-5 minut. Vmícháme hrášek a ihned slijeme v cedníku.
- Rozehřejeme pánev na vysokém ohni. Přidáme rostlinný olej, vmícháme mrkev, hrášek a česnek, a vaříme asi 30 sekund. Poté přidáme vejce a rychle promícháme, aby se smíchala se zeleninou.
- Vmícháme uvařenou rýži. Přidáme sójovou omáčku a rýži promícháme.
- Pokapeme sezamovým olejem a znovu promícháme.
Tip
Smaženou rýži si můžete snadno přizpůsobit a připravit ji v několika variantách. Přidejte do ní např. kuřecí maso, krevety, lososa, kukuřici či jakoukoliv další zeleninu. Ze smažené rýže tak vytvoříte jedinečné pokrmy, ať už jste vegetariáni nebo milovníci masa.