Recept na domácí bezlepkové gnocchi

Bramborová jídlaBramborové přílohyGnocchi, nokyPřílohy
Domácí bezlepkové gnocchi

Tyto bezlepkové noky chutnají jako brambory a mají pružnou strukturu i bez lepku.

Příprava

  • Příprava: 30 minut
  • Vaření: 55 minut
  • Přídavný čas: 15 minut
  • Celkem: 1 hodina 40 minut
  • Počet porcí: 8

Ingredience

  • 700 g brambor
  • 1 vejce při pokojové teplotě, lehce rozšlehané
  • ⅓ šálku bramborového škrobu
  • 1 lžíce sladké rýžové mouky
  • ½ lžičky jemné soli
  • 2 lžíce rýžové mouky nebo podle potřeby

Postup

  1. Předehřejte troubu na 200 °C.
  2. Každou bramboru několikrát propíchněte vidličkou a položte na plech.
  3. Brambory pečte v předehřáté troubě, dokud po propíchnutí nožem nezměknou, přibližně 50 minut.
  4. Nechte je vychladnout, dokud se s nimi nedá snadno manipulovat, asi 10 minut.
  5. Brambory oloupejte a propasírujte přes rýžovar nebo mlýnek do velké mísy.
  6. Uprostřed udělejte důlek a vlijte do něj vejce. Dobře promíchejte.
  7. V míse prošlehejte bramborový škrob, mouku ze sladké rýže a sůl.
  8. Přisypte ji na bramborovou směs.
  9. Míchejte, dokud se nevytvoří měkké těsto.
  10. Těsto rozdělte nožem nebo vykrajovačem na 4 stejné díly.
  11. Pracovní plochu poprašte rýžovou moukou, aby se těsto nelepilo.
  12. Z jednoho kousku těsta vyválejte váleček o průměru asi 2,5 cm.
  13. Nakrájejte na noky o velikosti 2,5 cm.
  14. Každý z nich jemně rozválejte hřbetem vidličky, aby se vytvořily vroubky.
  15. Postup opakujte se zbývajícím těstem.
  16. Setřeste přebytečnou rýžovou mouku a nechte noky asi 5 minut odpočívat.
  17. Přiveďte k varu velký hrnec osolené vody.
  18. Po částech přidávejte gnocchi a vařte je bez míchání, dokud nevyplavou na povrch, 1 až 2 minuty.
  19. Vyjměte je děrovanou lžící.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang