Zařaďte toto klasické tapas jídlo do svého repertoáru – jsou to jednoduše brambory v pikantní rajčatové omáčce.

Příprava

  • Příprava: 30-35 minut
  • Doba vaření: 50 minut
  • Počet porcí: 10-12 jako příloha
  • Obtížnost: Snadné

Ingredience

Na omáčku

  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 malá cibule nakrájená nadrobno
  • 2 nasekané stroužky česneku
  • 227 g plechovky nakrájených rajčat
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 2 lžičky sladké papriky
  • špetka chilli
  • špetka cukru
  • nasekaná čerstvá petrželka na ozdobu

Na brambory

  • 900 g brambor nakrájených na malé kostičky
  • 2 lžíce olivového oleje

Postup

  1. Na pánvi rozehřejeme olej a asi 5 minut na něm smažíme cibuli, dokud nezměkne. Přidáme česnek, nakrájená rajčata, rajčatový protlak, sladkou papriku, chilli, cukr a špetku soli a za občasného míchání přivedeme k varu. Snížíme teplotu na minimum a vaříme 10 minut, dokud se nerozvaří. Lze uchovávat v chladu až 24 hodin.
  2. Předehřejeme troubu na 200 °C (horkovzdušnou) nebo na 180 °C (plynovou).
  3. Brambory osušíme kuchyňským papírem, pak je vyklopíme do pekáče a zalijeme olivovým olejem a trochou koření. Pečeme 40-45 minut, dokud nebudou brambory křupavé a zlatavé.
  4. Nandáme brambory na talíře a přelijeme rajčatovou omáčkou. Při podávání je posypeme čerstvou petrželkou.
IngredienceRecept

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang