Španělská kuchyně je proslulá svými rozmanitými a chutnými pokrmy, a mezi nimi je zaslouženě Patatas Bravas. Tato jednoduchá, avšak lahodná předkrmová specialita je oblíbená jak u místních obyvatel, tak u návštěvníků Španělska.

Patatas bravas patří mezi oblíbené španělské tapas. Tapas je označení pro drobné občerstvení, degustační porce nebo jednohubky a mají svůj původ ve Španělsku, kde se tento způsob stravování těší velké oblibě. Je to způsob konzumace jídel, který se obvykle praktikuje v přítomnosti přátel nebo více osob, kteří společně sdílí různé pokrmy na společném stole.

Smažené brambory v pikantní rajčatové omáčce jsou oblíbenou a klasickou součástí španělských tapas. Podávajte je jako lahodný předkrm spolu s vynikající sušenou šunkou, jako je například jamón serrano nebo parmská šunka, a doplňte tento skvělý zážitek sklenkou vychlazeného suchého sherry.

Patatas Bravas

Patatas Bravas je typickým španělským pokrmem, který má své kořeny v Madridu a Katalánsku. Historie tohoto pokrmu je trochu mlhavá, ale traduje se, že byl vytvořen v průběhu 20. století. Někteří tvrdí, že význam názvu „Bravas“ (což v překladu znamená „divoký“ nebo „smělý“) odkazuje na pikantní omáčku, kterou patatas bravas často doprovází, a na smělost, kterou tato omáčka k bramborám do jídla přináší.

Příprava Patatas Bravas

Tradiční příprava patatas bravas zahrnuje několik kroků:

  1. Vaření brambor: Brambory jsou oloupané, nakrájené na kousky a uvařené. Poté jsou obvykle smažené dozlatova, což dodává pokrmu křupavou texturu.
  2. Pikantní omáčka k bramborám: Pikantní omáčka je klíčovou součástí patatas bravas. Tato omáčka k bramborám je obvykle vyrobena z rajčat, papriky, cibule, oleje a koření. Může být různě ostrá podle preferencí, ale její pikantní charakter je nepopiratelný.
  3. Servírování: Smažené brambory jsou obvykle pokapané pikantní omáčkou a někdy doplněné něčím jako majonézou nebo aioli. Celý pokrm je často posypán petrželkou pro osvěžující kontrast.

Variace na Patatas Bravas

I když tradiční recept na patatas bravas zahrnuje vaření brambor a pikantní omáčku, existuje mnoho regionálních a moderních variací tohoto pokrmu. Některé mohou obsahovat další přísady, jako je klobása nebo vaječná omeleta. V některých podáních jsou brambory pečené v troubě, což znamená zdravější alternativu.

Patatas bravas je lahodný předkrm, který je oblíbený jak u místních obyvatel, tak u návštěvníků Španělska.

TIP: Nechcete-li se vydat španělským směrem, ale naopak chcete-li jít americkou cestou, zkuste recept na americké brambory.

Patatas – recept

Patatas Bravas jsou ikonickým pokrmem španělské kuchyně, který si zamilujete pro jejich křupavost a pikantní chuť. Tento recept vám ukáže, jak připravit tyto lahodné brambory s vlastní pikantní omáčkou, která vás přenesou do španělských kulinářských uliček.

Ingredience na patatas

Na omáčku

  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 malá cibule nakrájená nadrobno
  • 2 nasekané stroužky česneku
  • 227 g plechovky nakrájených rajčat
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 2 lžičky sladké papriky
  • špetka chilli
  • špetka cukru
  • nasekaná čerstvá petrželka na ozdobu

Na brambory

  • 900 g brambor nakrájených na malé kostičky
  • 2 lžíce olivového oleje

Postup na patatas

  1. Na pánvi rozehřejeme olej a asi 5 minut na něm smažíme cibuli, dokud nezměkne. Přidáme česnek, nakrájená rajčata, rajčatový protlak, sladkou papriku, chilli, cukr a špetku soli a za občasného míchání přivedeme k varu.
  2. Snížíme teplotu na minimum a vaříme 10 minut, dokud se nerozvaří. Lze uchovávat v chladu až 24 hodin.
  3. Předehřejeme troubu na 200 °C (horkovzdušnou) nebo na 180 °C (plynovou).
  4. Brambory osušíme kuchyňským papírem, pak je vyklopíme do pekáče a zalijeme olivovým olejem a trochou koření. Pečeme 40-45 minut, dokud nebudou brambory křupavé a zlatavé.
  5. Nandáme brambory na talíře a přelijeme rajčatovou omáčkou. Při podávání je posypeme čerstvou petrželkou.
Tato lahodná pochoutka skládající se z křupavě opečených bramborových kousků doprovázených výbornou omáčkou je ideálním doplňkem k lahodnému vínu.

Dip k pečeným bramborám

Pečené brambory, zejména hranolky, jsou oblíbeným pokrmem po celém světě. Jejich křupavá textura a chuť je nesmírně chutná. Avšak, pokud chcete ještě více zvýraznit jejich kvality a přidat do zážitku z konzumace brambor něco extra, neměli byste opomenout výběr vhodného dipu.

1. Dip k pečeným bramborám z dýně

Toto je dýňový dip k bramborám, který se hodí ke všem druhům bramborových hranolek. Je lehký a osvěžující.

Pro přípravu budete potřebovat:

  • 1/2 šálku řeckého jogurtu
  • 1/2 šálku dýňového pyré
  • 1 lžičku medu
  • 1 lžičku citronové šťávy
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • Sůl a pepř podle chuti

2. Guacamole

Pro milovníky avokáda je guacamole dokonalým doplňkem k pečeným bramborám nebo hranolkám.

Základní recept zahrnuje:

  • 2 avokáda
  • 1 rajče, nasekané
  • 1/2 cibule, nasekaná
  • 1 jalapeño paprička, nasekaná (volitelně)
  • 2 lžíce čerstvého koriandru, nasekaného
  • šťáva z jedné limetky
  • sůl a pepř podle chuti

3. Sýrový dip k bramborám

Pro ty, kteří milují sýr, sýrový dip je nepřekonatelný. Můžete ho vyrobit smícháním několika druhů středně a silně uzených sýrů s mlékem nebo smetanou. Dochucení záleží na vaší chuti.

4. Pikantní dip s chipotle

Pokud máte rádi pikantní chuť, pikantní dip s chipotle je skvělým doplňkem k pečeným bramborám. Stačí smíchat majonézu s chipotle papričkami v adobo omáčce, citronovou šťávou a trochou česneku.

Dipy mohou znásobit radost z konzumace pečených brambor a přizpůsobit je vašim chutím. Experimentujte s různými chutěmi a ingrediencemi a objevte svůj oblíbený dip k bramborám, který udělá z pečených brambor dokonalý lahůdkový zážitek.

Při servírování se můžete také nechat inspirovat různými mezinárodními kuchyněmi a objevit nové a zajímavé chutě.

Vhodně zvolený dip k pečeným bramborám znásobí radost z jejich konzumace.

Omáčka k bramborám

Když jde o oblíbenou přílohu, pečené brambory mají ve světě gastronomie místo v srdcích mnoha lidí. Jejich křupavá kůrka a měkký, hladký střed udělají radost i pro ty náročnější chuťové pohárky. Ačkoli pečené brambory samy o sobě jsou chutné, dokonalým společníkem pro ně jsou omáčky, které zdůrazní jejich jedinečnou chuť a dodají jim nádech luxusu.

1. Klasický bramborový dip

Tento dip je jednoduchý a zároveň vynikající. Stačí smíchat zakysanou smetanu nebo řecký jogurt s jemně nasekanou cibulí a česnekem. Můžete přidat i kousek nasekaného čerstvého kopru a trochu citronové šťávy. Tato omáčka se skvěle hodí k jakýmkoli pečeným bramborům a dodá jim svěží nádech.

2. Pesto omáčka

Pokud máte rádi výrazné a bylinky plné chutě, pesto omáčka je pro vás. Stačí smíchat bazalkové pesto s olivovým olejem, citronovou šťávou a strouhaným parmezánem. Tato omáčka dodá bramborům výraznou a svěží chuť.

3. Hovězí omáčka k bramborám

Pro milovníky masa a sytých chutí může být hovězí omáčka skvělou volbou. Připravte si ji smícháním hovězího vývaru, cibule, česneku a trochy smetany. Přidejte také na kostky nakrájené hovězí maso a vařte, dokud omáčka nezhoustne. Tato omáčka bude výborným doplňkem ke křupavým bramborům.

4. Sýrová omáčka

Milujete sýr? Proč ho nepřidat do omáčky k bramborům? Stačí smíchat strouhaný sýr (cheddar, gouda nebo ementál) s mlékem a máslem a nechat rozpustit. Tato omáčka je bohatá a sýrová a bude k bramborům vynikajícím doplňkem.

Ať už si zvolíte klasický bramborový dip, pesto omáčku, hovězí omáčku, guacamole nebo sýrovou omáčku, pečené brambory budou díky těmto omáčkám ještě chutnější.

Experimentujte a objevujte nové chuťové kombinace, které vám udělají radost. Při servírování brambor s omáčkou nezapomeňte na dekoraci, aby váš pokrm vypadal i chutnal skvěle.

Při servírování pečených brambor s omáčkou nezapomeňte na dekoraci, aby váš pokrm vypadal i chutnal skvěle.

Patatas Bravas jsou chutnou ukázkou španělské kreativity v kuchyni. Tento pokrm je oblíbený nejen kvůli svému výraznému chuťovému dojmu, ale také kvůli společenskému aspektu – je skvělým pokrmem k sdílení s přáteli a rodinou. Pokud se ocitnete v Španělsku, nezapomeňte ochutnat tuto lahůdku a objevit půvab španělské kulinářské tradice.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang