Chipotle omáčka je oblíbená pro svou jedinečnou kombinaci kouřové a pikantní chuti, která dokáže povýšit jakýkoliv pokrm na novou úroveň. Tato krémová omáčka, vyrobená z uzených papriček chipotle, je ideální jak dip k hranolkům nebo zelenině, tak i jako dochucovadlo pro tacos, burritos nebo grilované maso.
Chipotle omáčka je oblíbeným dipem nejen do Tacos – hodí se také k batátovým hranolkům či grilovanému masu nebo steaku z hovězí svíčkové. V tom článku se dočtete, co je chipotle omáčka, k jakým pokrmům se nejčastěji podává a v neposlední řadě varianty receptů na tuto skvělou omáčku.
Shrnutí článku
Co je to Chipotle majonéza – Chipotle omáčka je krémová omáčka z pálivých papriček, která se hodí například k burgerům nebo jiným masům
Recepty na domácí Chipotle majonézu – verze Chipotle majonézy je hned několik. Ať už se jedná o krémovou omáčku, domácí Taco Bell Chipotle omáčku nebo omáčku na styl majonézy, vždy každý pokrm skvěle doplní
Zajímavosti o Chipotle majonéze – Chipotle majonéze obsahuje například vitamin A a C a navíc má protizánětlivé účinky
Co je to chipotle omáčka
Chipotle omáčka je oblíbená krémová omáčka z pálivých, uzených papriček Chipotle smíchaných s majonézou a zakysanou smetanou nebo smetanou. Najdete ji v (nejen) zahraničních restauracích rychlého občerstvení, jako je Taco Bell nebo Subway.
Je to univerzální omáčka nebo koření, které skvěle dochutí a ozvláštní sendviče, domácí hranolky, grilovaná jídla, tacos a mnoho dalšího. Existují různé způsoby její přípravy, nicméně všechny jsou si dost podobné.
Chipotle Mayo
Chipotle Mayo je pikantní obměna klasického koření. Chipotle papričky dušené v omáčce Adobo, zářivý limetkový nádech, pikantní česnek a cibulový prášek, to vše smíchané v tradičním majonézovém základu, abyste získali tu nejchutnější omáčku.
Chipotle Mayo se skládá z majonézy (nebo veganské majonézy), limetkové šťávy, Chipotle (buď sušené mleté Chipotle, nebo Chipotle v plechovce v omáčce Adobo), soli a koření. Recept na přípravu Chipotle Mayo uvádíme níže.
Oproti Chipotle majonéze se pak tradiční omáčka skládá z vaječných žloutků, hořčice, citronové šťávy, bílého vinného octa, rostlinného oleje, soli a cukru. Recept na klasickou majonézu naleznete níže.
Domácí Chipotle omáčka – recept
Tento recept na krémovou Chipotle omáčku je rychlý a snadný na přípravu a zaměřuje se více na Chipotle a méně na ostatní ingredience pro skutečnou Chipotle chuť, takže dobré! Recept je pro 2 šálky omáčky.
Ingredience
- 200 g plechovka papriček Chipotles v omáčce Adobo (nebo použijte Chipotle omáčku)
- ½ šálku mexické zakysané smetany je také dobrá
- ¼ šálku majonézy
- 3 lžíce nasekaného koriandru
- 1 lžička kajenského pepře
- 1 lžička česnekového prášku
- ½ lžičky kmínu
- sůl podle chuti
Postup
- Všechny ingredience vložte do kuchyňského robotu. Zpracujte je do hladka.
- Uchovávejte ve vzduchotěsné sklenici v chladničce.
Krémová omáčka Chipotle – recept
Tato snadná, kouřová Chipotle omáčka je skvělým kořením, které můžete mít vždy po ruce! Použijte ji k ochucení svých oblíbených Tacos, mís nebo jako dip k veganským batátovým hranolkům.
Ingredience
- ½ kelímku plnotučného řeckého jogurtu
- ¼ šálku majonézy
- 1 paprička Chipotle z plechovky Chipotles v omáčce Adobo
- 1 oloupaný stroužek česneku
- 1 lžička limetkové šťávy
- 1 lžička extra panenského olivového oleje
- 1 lžička medu nebo javorového sirupu
- mořská sůl a čerstvě mletý černý pepř
Postup
- Do kuchyňského robotu dejte jogurt, majonézu, papričky Chipotle, česnek, limetkovou šťávu, olivový olej, med, špetku soli a čerstvě mletého černého pepře a rozmixujte dohladka.
- Podle chuti dochuťte další solí a pepřem.
Pikantní omáčka Chipotle – recept
Recept na pikantní a krémovou omáčku z Chipotles z Adobo, obyčejného jogurtu nebo mexické smetany, česneku a limetkové šťávy. Chipotle omáčku připravíte za 5 minut (recept je pro 1 šálek omáčky).
Ingredience
- 1 kelímek obyčejného jogurtu (doporučujeme evropský jogurt (např. řecký jogurt) nebo mexickou cremu (nebo crème fraiche)
- 1-2 malé papričky Chipotles v Adobo bez semínek – upravte podle chuti na základě požadovaného stupně pálivosti
- 1 stroužek česneku
- šťáva z 1 limetky
- sůl podle chuti
Postup
- Všechny ingredience smíchejte v mixéru nebo miniaturním kuchyňském robotu. Mixujte, dokud nezískáte hladkou krémovou omáčku. Ochutnejte a upravte množství koření podle svých preferencí.
- Použijte ihned nebo uchovávejte v chladničce, dokud nebude připravena k použití.
- Omáčka bude hned po přípravě velmi tekutá, to je normální, nechte ji v chladničce zhoustnout (pokud dáváte přednost hustší omáčce).
Domácí Taco Bell Chipotle omáčka – recept
Vychutnejte si koření a chuť Chipotle omáčky Taco Bell z domova. Tento recept obsahuje pouze šest ingrediencí a jeho příprava je velmi snadná.
Ingredience
- 3 lžíce Adobe papriček v chilli omáčce
- 1/3 šálku bílého octa
- 1/3 šálku vody
- 3 lžíce podmáslí v prášku
- 1 lžička česnekového prášku
- 1 lžička cibulového prášku
Postup
- Rozmixujte papričky v mixéru nebo kuchyňském robotu.
- Přidejte ostatní přísady a rozmixujte do hladka.
- Uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě.
Domácí chilli omáčka – recept
Nejen Chipotle omáčka se hodí k Tacos nebo hranolkům. Proto vyzkoušejte domácí chilli omáčku, která je hotová během chvilky. Je to skvělá náhrada za kupovanou chilli omáčku v lahvičce.
Ingredience
- 1 šálek rajčatové omáčky
- ¼ šálku hnědého cukru
- 2 lžíce octa
- ¼ lžičky nového koření
Postup
- Rajčatovou omáčku, hnědý cukr, ocet a koření míchejte v míse, dokud se důkladně nespojí.
- Nalijte do přikryté nádoby a uložte do chladničky, dokud nebude připravena k použití.
Chipotle majonéza – recept
Chipotle Mayo je kouřová pikantní mexická omáčka na Tacos nebo většinu mexických jídel. Lze ji připravit jako veganskou s hedvábné tofu. Neobsahuje lepek.
Ingredience
- 1/2 šálku majonézy (nebo použijte zakysanou smetanu, veganskou majonézu nebo ji připravte z hedvábného tofu)
- 1 lžíce vody
- 1 -2 lžičky limetkové šťávy (podle chuti)
- 1/8 lžičky soli, více podle chuti
- 1/2 lžičky chilli
- 1 lžička uzené papriky
- 1/8- 1/4 lžičky mleté papričky Chipotle – můžete také použít jednu papričku Chipotle z konzervy (smíchejte ji s majonézou v mixéru) nebo jen vmíchejte lžičku nebo dvě pikantní kouřové omáčky Adobo z konzervy
Postup
- Pokud připravujete s majonézou, dejte všechny ingredience do malé misky. S Chipotle buďte opatrní (vždy můžete přidat více).
- Vidličkou nebo malou metličkou vyšlehejte do hladka. (Pokud používáte hedvábné tofu, viz recept níže).
- Ochutnejte, upravte koření, případně přidejte více koření.
- Uchovávejte v malé sklenici v lednici, vydrží až 2 týdny.
- Pokud připravujete veganskou verzi s hedvábným tofu – nahraďte majonézu ½ balíčku hedvábného tofu (asi 165 g), vynechte vodu a přidejte 2 lžíce olivového oleje.
- Zvyšte množství soli na ½ až ¾ lžičky, přidejte ¼ lžičky cukru a 1 lžičku jablečného octa (kromě limetky) a vše vložte do kuchyňského robotu a rozmixujte do hladké a krémové konzistence.
- Pro nejlepší chuť použijte papričku Chipotle z konzervy (nebo polovinu) nebo jen lžičku či dvě omáčky Adobo z konzervy. Upravte množství soli a limetky.
Recept na klasickou majonézu
Majonézu můžeme použít jak na oblíbené sendviče, tak i jako dokonalou marinádu – toto krémové koření není špatné. Přinášíme vám proto spolehlivý návod, jak si ji vyrobit doma.
Ingredience
- 2 žloutky
- 1 lžíce soli
- 1 lžička suché hořčice
- 2 lžíce citronové šťávy
- 1 lžíce bílého vinného octa
- 2 šálky rostlinného oleje
- 1 lžička krystalového cukru
Postup
- V těžké středně velké míse vyšlehejte žloutky se solí a suchou hořčicí dohladka. Pomalu zašlehejte citronovou šťávu a ocet, až vznikne hustá hmota.
- Za stálého šlehání pomalu přilévejte olej, dokud nevznikne hustá majonéza. Dochuťte cukrem.
- Spotřebujte ihned nebo uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě v chladničce po dobu až 2 týdnů.
Veganská majonéza – recept
Pokud nemůžete žít bez majonézy, nemusíte, pokud se chcete stravovat vegansky. Zde je snadný recept na veganskou majonézu. Zabere jen 5 minut, chutná neuvěřitelně a používá jednoduché ingredience.
Ingredience
- 1/2 šálku originálního sójového mléka (125 ml)
- 2 lžičky jablečného octa nebo limetkové šťávy či bílého octa
- 1/2 lžičky česnekového prášku
- 1/2 lžičky mořské soli
- 1 lžička dijonské hořčice
- 1 šálek oleje (250 ml), doporučujeme jakýkoli neutrální olej (nepoužívejte kokosový olej)
Postup
- Ujistěte se, že všechny ingredience mají pokojovou teplotu. Pokud je mléko studené, můžete ho asi 20 sekund ohřívat v mikrovlnné troubě.
- Přidejte originální sójové mléko, jablečný ocet, česnekový prášek, mořskou sůl a hořčici do sklenice ponorného mixéru a promíchejte.
- Směs sójového mléka zalijte olejem. Nechte ji asi minutu odstát.
- Vložte ponorný mixér na dno nádoby. Mixujte a držte jej pevně přitisknutý ke dnu asi 15 sekund.
- Pomalu pohybujte mixérem nahoru a dolů, abyste řádně promíchali a zapracovali všechny ingredience, dokud nebudou husté a zcela spojené.
- Ochutnejte a v případě potřeby přidejte/upravte některé přísady. Vložte do uzavřené sklenice v lednici. V lednici ještě více zhoustne. Vychutnejte si.
Zajímavosti o Chipotle majonéze
Chipotle majonéza je oblíbená pro svou kouřovou a pikantní chuť, která pochází ze zauzených jalapeño papriček, známých jako chipotle.
Chipotle papričky jsou sušené a zauzené jalapeño papričky. Tento proces jim dodává charakteristickou kouřovou chuť. Chipotle majonéza se skvěle hodí k masu, hranolkám, burgerům nebo jako dip k různým pokrmům.
Omáčku je možné ozvláštnit přidáním medu, zakysané smetany nebo česneku, což dodá omáčce další rozměr chuti.
Chipotle papričky obsahují vitamíny A a C, které jsou dobré pro imunitní systém. Mají také protizánětlivé vlastnosti díky kapsaicinu, který je v papričkách přítomen.