pecene-brambory-s-cesnekem

Jednoduchá domácí večeře. Opečené brambory s česnekem jsou výborné samotné i jako příloha k masu nebo grilované zelenině. Jak se dají připravit skvělé česnekové pečené brambory?

Česnekové zapečené brambory si můžete připravit na spoustu různých způsobů a podávat je k obědu či večeři. Podávat je můžete s kuřecím, hovězím, rybím nebo jiným masem (např. k vepřové roládě z plece), s restovanou zeleninou, nebo třeba i samotné.

Shrnutí článku

Pečené brambory s česnekem a bylinkami – s parmazánem nebo samotné s bylinkami jsou pečené brambory velmi rychlé a jednoduché na přípravu.

Česnekové brambory pečené v troubě – ať už jsou brambory pečené v troubě na plátky nebo celé, jedná se o dietnější variantu.

Pečené brambory ve slupce nebo se sýrem – přestože brambory pečené ve slupce se mohou vařit déle, jejich chuť je nenahraditelná a společně se sýrem chutnají výborně.

Vyzkoušet můžete i veganskou alternativu v rámci paleo diety. Dalším oblíbeným pokrmem z brambor jsou bramborové halušky a bramborový koláč. Nebo si můžete zvolit jiný typ opékaných brambor a připravit si pečené batáty!

Pečené brambory s česnekem – recept

Příprava pečených brambor s česnekem není nic složitého ani zdlouhavého. Přesvědčí vás o tom tento recept. Pečené brambory můžete podávat třeba s pečeným lososem.

Ingredience

  • 1,5 kg malých brambor
  • 1/4 šálku olivového oleje
  • 1,5 lžičky soli
  • 1 lžička čerstvě mletého černého pepře
  • 2 lžíce mletého česneku (6 stroužků)
  • 2 lžíce mleté čerstvé petrželky

Postup

  1. Předehřejte troubu na 200 °C. Brambory rozkrojte na poloviny nebo čtvrtiny a vložte je do mísy s olivovým olejem, solí, pepřem a česnekem a promíchejte, dokud se brambory dobře neobalí.
  2. Přeneste brambory na plech a rozložte je po celém povrchu.
  3. Pečte v troubě 45 minut až 1 hodinu nebo dokud nezhnědnou a nezkřehnou. Během pečení brambory dvakrát otočte špachtlí, aby se rovnoměrně opekly.
  4. Vyjměte brambory z trouby, promíchejte je s petrželkou, podle chuti okořeňte a podávejte horké.
Pecene cesnekove brambory
Pečené česnekové brambory chutnají výborně i s petrželkou

Česnekové brambory s bylinkami – recept

Česnekové brambory jsou vynikající pochoutkou, při jejichž přípravě si kromě česneku můžete vyhrát i s bylinkami. A čerstvé bylinky se také skvěle hodí k těmto pečeným topinamburám.

Ingredience

  • 1 kg brambor, nakrájených na centimetrové kostky
  • 2 lžíce kvalitního olivového nebo řepkového oleje
  • 1 lžička mořské soli
  • 3/4 lžičky čerstvě mletého černého pepře
  • 2 lžíce mletého česneku (nebo 8 stroužků česneku, mletých)
  • 2 lžíce čerstvé nasekané petrželky

Postup

  1. Předehřejte troubu na 200 °C. Plech nebo tác lehce postříkejte olejem ve spreji.
  2. Brambory na plech rozložte v jedné vrstvě. Pokapejte je olejem a dochuťte solí, pepřem a česnekem.
  3. Promíchejte, aby byly brambory rovnoměrně ochucené.
    Pečte v troubě 45-55 minut za občasného obracení, dokud nebudou křupavé a zlatavé.
  4. Vyjměte brambory z trouby a podle chuti je ještě trochu osolte a opepřete. Posypte petrželkou a ihned podávejte.

Víte, jak vařit brambory? Příprava pro salát, kaši nebo ve slupce je odlišná a opečené brambory tak mohou mít více variací.

Pecene cesnekove brambory
Česnekové pečené brambory chutnají výborně s bylinkami.

Pečené brambory v troubě s česnekem – recept

Brambory z trouby chutnají vždy výborně. Díky tomuto receptu je můžete ozvláštnit česnekem, který jim dodá typickou chuť.

Ingredience

  • 1,5 kg brambor, omytých a rozčtvrcených
  • 1/4 šálku (60 ml) olivového oleje
  • 6 velkých stroužků česneku nakrájených nadrobno nebo mletých
  • sůl a čerstvý černý pepř
  • 1 lžíce italského koření
  • 3/4 šálku čerstvého strouhaného parmezánu
  • 1/2 šálku nesoleného másla
  • čerstvá nasekaná petržel na ozdobu
  • 1/2 šálku křupavých kousků slaniny (nepovinné)

Postup

  1. Předehřejte troubu na 200 °C. Velký plech vymažte nepřilnavým sprejem nebo olivovým olejem a dejte stranou.
  2. Baby červené brambory spařte ve vroucí vodě po dobu 5 až 8 minut, aby se předvařily. Při pečení budou brambory uvnitř křehčí.
  3. Ve velké míse smíchejte 1/4 šálku olivového oleje, česnek, sůl, bylinky, pepř a parmezán a promíchejte. Přidejte ještě trochu olivového oleje, pokud parmezán většinu oleje absorboval.
  4. Uvařené brambory prohoďte česnekovo-parmezánovou směsí, aby se rovnoměrně obalily.
  5. Obalené brambory naaranžujte řeznou stranou dolů v jedné vrstvě na připravený plech. Plech umístěte na spodní rošt trouby.
  6. Brambory s česnekovým máslem a parmezánem pečte 25 minut, přičemž je po 15 minutách obracejte kleštěmi nebo špachtlí, dokud brambory nezhnědnou a na okrajích nebudou křupavé.
  7. Mezitím v mikrovlnné troubě opatrně rozpusťte máslo a smíchejte ho s čerstvou nasekanou petrželkou. Upečené brambory vyjměte z trouby a pokapejte je máslovou petrželovou omáčkou.
  8. Přidejte kousky slaniny, dobře promíchejte a ihned podávejte pečené brambory s česnekovým máslovým parmezánem.

Pečené brambory v troubě na plátky – recept

Připravit si můžete také pečené brambory v troubě na plátky. Podávat je můžete samotné, nebo s masem či zeleninovou směsí.

Ingredience

  • 900 g oloupaných a na tenké plátky nakrájených brambor
  • 300 ml mléka
  • 150 ml lehké smetany
  • 2 oloupané a rozdrcené stroužky česneku
  • trochu nastrouhaného muškátového oříšku
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř

Postup

  1. Předehřejte troubu na 180 °C.
  2. Do velkého hrnce dejte brambory, mléko, smetanu, česnek, muškátový oříšek, trochu soli a pepře a přiveďte k varu. Snižte teplotu a za pravidelného míchání vařte 3 minuty.
  3. Odstavte z ohně a přendejte brambory s omáčkou do zapékací misky.
  4. Pečte 40-50 minut, dokud nejsou brambory upečené a povrch není zlatavý.

Česnekové pečené brambory můžete servírovat mnoha způsoby, aby byly ještě chutnější a atraktivnější. Přidejte čerstvé bylinky, jako je rozmarýn, tymián nebo petrželka, pro extra aroma a chuť. Nebo je podávejte s různými dipy, jako je zakysaná smetana s pažitkou, jogurtový dip s bylinkami nebo aioli.

Pečené brambory ve slupce s česnekem – recept

Oblíbenou variací na pečené brambory jsou pečené brambory ve slupce s česnekem. Připravte si je s námi snadno a rychle.

Ingredience

  • 1 kg brambor
  • 2 stroužky česneku
  • sušená bazalka a petržel
  • sůl a pepř
  • 2 bobkové listy
  • olivový olej

Postup

  1. Brambory omyjte a vařte je 10 minut ve vroucí vodě (celé brambory) s bobkovým listem. Díky tomu se brambory v troubě upečou rychleji, aniž by se připálily.
  2. Jakmile jsou brambory na dotek měkké, nechte je okapat a každou bramboru nakrájejte na 3-4 kousky. Nechcete, aby byly kousky malé.
  3. Přidejte olivový olej, česnek a bylinky, osolte a opepřete a jemně brambory promíchejte, aby byly pokryty bylinkami a olivovým olejem.
  4. Vložte brambory do trouby a pečte 25-30 minut.
Pecene cesnekove brambory
Pečené brambory s česnekem můžete upéct i ve slupce v troubě.

Brambory na česneku se sýrem – recept

Brambory na česneku jsou výbornou přílohou například k masitým pokrmům – ať už z vepřového, kuřecího, nebo třeba z ryb.

Ingredience

  • 750 g nových brambor
  • 1/4 šálku másla, rozpuštěného
  • 1/4 šálku extra panenského olivového oleje
  • 3 stroužky česneku, mleté
  • sůl
  • čerstvě mletý černý pepř
  • 1 šálek strouhané mozzarelly
  • 1/2 šálku čerstvě nastrouhaného parmezánu
  • 1/4 šálku jemně nasekané petrželky

Postup

  1. Předehřejte troubu na 170 °C a velký plech vyložte pergamenovým papírem.
  2. Do každé brambory udělejte malé zářezy jako do harmoniky a dbejte na to, abyste ji neprořízli celou. Brambory položte na velký plech.
  3. V malé misce vyšlehejte rozpuštěné máslo, olivový olej a česnek. Směsí potřete brambory a poté je osolte a opepřete. Pečte 20 minut, dokud se zářezy nezačnou oddělovat a brambory nezačnou zlátnout.
  4. Potřete brambory další směsí rozpuštěného másla a posypte je mozzarellou a parmazánem. Pečte dalších 23 až 25 minut nebo dokud nejsou brambory zvenku křupavé a uvnitř měkké.
  5. Ozdobte petrželkou a podávejte teplé.
Pecene cesnekove brambory
Pečené česnekové brambory můžete ozvláštnit rozmarýnem.

Pečené brambory na plechu – recept

Pečené brambory na plechu mají jedinečnou chuť domova. Připravte si pečené brambory na plechu jako od maminky.

Ingredience

  • 1 kg baby gold brambor, rozčtvrcených
  • 1 lžíce olivového oleje
  • sůl a pepř podle chuti
  • 1/2 lžíce čerstvého tymiánu
  • 1/2 lžíce čerstvé nasekané petrželky
  • 6 stroužků česneku, mletých
  • 1,5 lžíce nesoleného másla

Postup

  1. Přiveďte velký hrnec vody k varu, přidejte brambory a vařte 5-6 minut. Mezitím předehřejte troubu na 200 °C.
  2. Slijte vodu z hrnce a brambory promíchejte s olivovým olejem, solí a pepřem, tymiánem, petrželkou a 5 prolisovanými stroužky česneku.
  3. Urovnejte brambory na plech v jedné vrstvě řeznou stranou dolů. Pečte 20-25 minut a v polovině pečení je obraťte. Chcete-li získat extra křupavé brambory, opékejte je na konci 1-2 minuty.
  4. Zatímco se brambory pečou, dejte máslo a rezervovaný prolisovaný česnek do malé misky. V přikryté mikrovlnné troubě ohřívejte 15-20 sekund, dokud se máslo nerozpustí.
  5. Když jsou brambory hotové, přendejte je do servírovací mísy a pokapejte je česnekovým máslem. Promíchejte a podávejte.

Nakonec je možné je podávat posypané strouhaným parmezánem nebo jiným oblíbeným sýrem těsně před dopečením, aby se sýr krásně rozpustil.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang