Citronové brambory na řecký způsob – recept

Americké bramboryBramborová jídlaBramborové přílohyPřílohy
citronove-brambory-na-recky-zpusob

Chcete si připravit brambory tak trochu jinak? Citronové brambory na řecký způsob, které si díky našemu receptu připravíte snadno a rychle, budou dokonalým oživením vašich obědů či večeří.

Příprava

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření: 1 hodina 10 minut
  • Celkem: 1 hodina 20 minut

Ingredience

  • 1,2 kg brambor
  • 375 ml kuřecího vývaru
  • 125 ml olivového oleje
  • 85 ml citronové šťávy
  • 5 stroužků česneku, jemně nastrouhaných
  • 1 lžíce sušeného oregana
  • 2 lžičky soli

Postup

  1. Předehřejte troubu na 200 °C.
  2. Oloupejte brambory a nakrájejte je na silné klínky – asi 3 cm silné.
  3. Vložte brambory do pekáče se všemi ostatními přísadami. Dobře promíchejte.
  4. Pečte 20 minut. Brambory otočte a pečte dalších 25 až 30 minut, dokud se tekutina z větší části nevstřebá do brambor/neodpaří a na pekáči nezůstane převážně olej. Brambory přendejte na samostatný plech.
  5. Původní pekáč na pečení vyklopte a odeberte z něj co nejvíce oleje (trochu šťávy nevadí) a brambory jím pokapejte.
  6. Přeneste brambory do trouby a pečte 35 až 40 minut, jednou nebo dvakrát je otočte, dokud nejsou brambory zlatavé a na okrajích trochu křupavé.
  7. Vraťte pekáč s česnekovou šťávou na posledních asi 5 až 10 minut do trouby, aby se šťáva zredukovala a česnek zezlátl.
  8. Brambory přendejte na servírovací talíř. Pokapejte je zredukovanou česnekovou šťávou z pekáče. Podávejte ozdobené plátky citronu a případně oreganem.
IngredienceRecept

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang