Není nic lepšího než čerstvě upečený sladký bramborový koláč, který zahájí sváteční období.

Příprava

  • Příprava: 15 minut
  • Doba pečení: 1 hodina 40 minut
  • Počet porcí: 8

Ingredience

  • 500 g sladkých brambor se slupkou
  • 1/2 šálku změklého másla
  • 1 šálek bílého cukru
  • 1/2 šálku bílého cukru
  • 1/2 šálku mléka
  • 2 velká vejce
  • 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1 nepečený koláčový korpus

Postup

  1. Celé sladké brambory vložíme do hrnce, zalijeme vodou a přivedeme k varu. Vaříme 40-50 minut, dokud po propíchnutí vidličkou nezměknou.
  2. Předehřejeme troubu na 175 °C.
  3. Vyjmeme sladké brambory z hrnce a propláchneme je pod studenou vodou. Odstraníme slupku a vyhodíme ji.
  4. Rozlomíme dužinu sladkých brambor a vložíme ji do mísy. Přidáme máslo a promícháme elektrickým mixérem, dokud se dobře nespojí. Přidáme cukr, mléko, vejce, muškátový oříšek, skořici a vanilku. Šleháme při střední rychlosti, dokud směs nebude hladká. Nalijeme náplň do nepečeného koláčového korpusu.
  5. Pečeme v předehřáté troubě 55-60 minut dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá.
  6. Vyjmeme koláč z trouby a před podáváním necháme vychladnout.

Tipy

  1. Po vyjmutí z trouby bude koláč lehce nafouklý, ale po vychladnutí splaskne.
  2. Sladký bramborový koláč můžete skladovat v ledničce pevně zabalený ve skladovací fólii nebo alobalu po dobu 3-4 dnů. Jakmile koláč vychladne na pokojovou teplotu, měli byste ho uložit do lednice.
IngredienceRecept

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang