
Není nic lepšího než čerstvě upečený sladký bramborový koláč, který zahájí sváteční období.
Příprava
- Příprava: 15 minut
- Doba pečení: 1 hodina 40 minut
- Počet porcí: 8
Ingredience
- 500 g sladkých brambor se slupkou
- 1/2 šálku změklého másla
- 1 šálek bílého cukru
- 1/2 šálku bílého cukru
- 1/2 šálku mléka
- 2 velká vejce
- 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- 1 nepečený koláčový korpus
Postup
- Celé sladké brambory vložíme do hrnce, zalijeme vodou a přivedeme k varu. Vaříme 40-50 minut, dokud po propíchnutí vidličkou nezměknou.
- Předehřejeme troubu na 175 °C.
- Vyjmeme sladké brambory z hrnce a propláchneme je pod studenou vodou. Odstraníme slupku a vyhodíme ji.
- Rozlomíme dužinu sladkých brambor a vložíme ji do mísy. Přidáme máslo a promícháme elektrickým mixérem, dokud se dobře nespojí. Přidáme cukr, mléko, vejce, muškátový oříšek, skořici a vanilku. Šleháme při střední rychlosti, dokud směs nebude hladká. Nalijeme náplň do nepečeného koláčového korpusu.
- Pečeme v předehřáté troubě 55-60 minut dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá.
- Vyjmeme koláč z trouby a před podáváním necháme vychladnout.
Tipy
- Po vyjmutí z trouby bude koláč lehce nafouklý, ale po vychladnutí splaskne.
- Sladký bramborový koláč můžete skladovat v ledničce pevně zabalený ve skladovací fólii nebo alobalu po dobu 3-4 dnů. Jakmile koláč vychladne na pokojovou teplotu, měli byste ho uložit do lednice.