Pečené batáty

Tento recept na sladké brambory pečené v troubě doslova láká k vyzkoušení. Dochuťte je k dokonalosti a pak je pečte v troubě, dokud nezkaramelizují. Pokud milujete batáty musíte ochutnat i batátové hranolky.

Jak připravit batáty?

Pořádně je vydrhněte. I když byly sladké brambory před příchodem do supermarketu opláchnuty, rozhodně nejsou čisté. Abyste se ujistili, že ve vašem jídle neskončí špína a nečistoty, nezapomeňte je pořádně vydrhnout.

Sladké brambory se při vaření zahřívají a vytvářejí páru. Aby sladké brambory nepraskly, je nutné do každé sladké brambory několikrát píchnout vidličkou, aby vzduch mohl uniknout a brambory se uvařily rovnoměrně.

Sladké brambory položte na plech a pečte je přibližně hodinu při teplotě 200 °C. Protože sladké brambory nemají vždy stejný tvar a velikost, může být nutné je péct o něco méně nebo o něco déle, v závislosti na velikosti. Zda jsou sladké brambory propečené, poznáte tak, že je snadno propíchnete nožem.

Tipy na podávání pečených batát

Pečené batáty lze podávat mnoha způsoby. Myslím, že jsou skvělou přílohou k různým hlavním jídlům, včetně:

  • Hovězí maso – Můžete je naplnit trhaným hovězím nebo je položit vedle porce hovězího bůčku.
  • Kuřecí maso – Jednoduchá pečená kuřecí prsa, pečené kuře na balsamiku a kuře na medové hořčici.
  • Vepřové maso – Vepřové kotlety s jablky jsou na podzim vynikající a hromadu šťavnatých a křehkých karnitas navrch nepřekonáte.

Jak skladovat zapečené batáty?

Sladké brambory jsou skvělou ingrediencí pro přípravu jídla. Upečte si jich několik na začátku týdne a pochutnávejte si na nich po celý týden. Pokud vám zůstanou zbytky, dají se velmi snadno skladovat.

Vydlabanou dužinu nebo celé sladké brambory vložte do nádoby v lednici na 3 až 5 dní.

K zamrazení: Pokud máte hodně zbytků, můžete je zmrazit. Stačí vydlabat dužinu do nádoby a zmrazit ji až na 3 měsíce.

Sladké brambory vložte na pár minut do mikrovlnné trouby nebo na 10 až 15 minut do trouby při teplotě 180 °C, nebo dokud se neprohřejí.

Pečené batáty v troubě
Z batátů lze snadno připravit i hranolky, které se teď dostávají do daleko větší obliby.

Pečené batáty s česnekem – recept

Kombinace sladkých zapečených batát v kombinaci s pikantní vůní česneku jsou skvělou přílohou k pečenému masu jako je vepřová panenka.

Ingredience na pečené batáty s česnekem

  • 2 kg sladkých brambor (batátů)
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 lžička sušeného česneku
  • 1 lžička soli
  • černý pepř

Postup na pečené batáty s česnekem

  1. Předehřejte troubu na 220 °C.
  2. Brambory nakrájejte na kostky, slupku ponechte. Ve velké míse smíchejte brambory s olivovým olejem, česnekem a solí.
  3. Plech na pečení vyložte papírem papírem a sladké brambory na něj rozložte v rovnoměrné vrstvě.
  4. Pečte asi 25 minut, dokud brambory nezměknou a zespodu nezhnědnou.
  5. Podávejte teplé.

Pečené batáty v troubě – recept

Pečené sladké brambory jsou snadnou přílohou nebo hlavním jídlem. Sladké brambory jsou velmi univerzální, lze je připravit na sladko i na slano a jsou plné vitamínů a živin.

Ingredience na pečené batáty v troubě

  • 4 sladké brambory
  • Košer sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
  • Máslo, volitelně

Postup na pečené batáty v troubě

  1. Předehřejte troubu na 205 °C. Sladké brambory dobře omyjte a vydrhněte.
  2. Sladké brambory položte na plech a do každé brambory udělejte vidličkou nebo ostrým nožem 4 až 5 otvorů.
  3. Pečte v troubě přibližně 60 minut nebo do změknutí.
  4. Zda jsou hotové, vyzkoušejte tak, že do nich píchnete vidličkou nebo nožem. Po vložení byste měli cítit jen malý odpor.

Zapečené batáty se sýrem – recept

Sýrové česnekové sladké brambory jsou ideální přílohou nebo svačinou. Teplý sýr mozzarella a parmezán doplňují tyto křehké sladké brambory dušené česnekovým máslem.

Ingredience na zapečené batáty se sýrem

  • 4 malé nebo středně velké sladké brambory podélně rozpůlené (konce odříznuté)
  • 1/4 šálku rozpuštěného česnekového másla
  • Mořská sůl podle chuti
  • Černý pepř podle chuti
  • 3/4 šálku strouhaného sýra Mozzarella
  • 1/2 šálku čerstvě nastrouhaného parmezánu
  • 2 lžíce sušené nebo čerstvé nasekané petrželky

Postup na zapečené batáty se sýrem

  1. Troubu předehřejte na 220 °C. Potřete brambory česnekovým máslem a každou bramboru osolte a opepřete.
  2. Brambory položte řeznou stranou dolů na lehce vymaštěný plech, dokud nezezlátnou a dužina nezměkne (asi 20-30 minut, v závislosti na vaší troubě).
  3. Vyjměte je z trouby, otočte je řeznou stranou nahoru (slupkou dolů) a posypte mozzarellou, parmezánem a petrželkou.
  4. Změňte nastavení trouby na pečení na mírném nebo středním ohni a pečte, dokud sýr nezezlátne a nerozpustí se (asi 2 minuty).
  5. V případě potřeby posypte ještě solí a pepřem. Podávejte teplé.
Pečené batáty se zeleninou
Pečené batáty zkombinujte s krémovým sýrem a zeleninou – skvělé vegetariánské jídlo.

Batáty pečené v troubě – recept

Tento recept na pečené sladké brambory je velmi snadný, zdravý a chutný. Křupavé batáty skvěle chutnají se sýrovou omáčkou.

Ingredience na batáty pečené v troubě

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 3 velké sladké brambory
  • 2 špetky sušeného oregana
  • 2 špetky soli
  • 2 špetky mletého černého pepře

Postup na batáty pečené v troubě

  1. Předehřejte troubu na 175 °C. Dno skleněné nebo nepřilnavé zapékací misky potřete olivovým olejem, jen tolik, aby se pokryl.
  2. Sladké brambory omyjte a oloupejte; nakrájejte je na středně velké kousky.
  3. Vložte je do zapékací misky a promíchejte, aby se obalily olivovým olejem.
  4. Posypte oreganem, solí a pepřem.
  5. Pečte v předehřáté troubě, dokud nejsou měkké a vidličkou změklé, asi 1 hodinu.

Recept na kaši z batátů

Uvařte je do měkka, přidejte teplé mléko a rozmačkejte na hladkou a krémovou kaši, pak vmíchejte trochu másla a javorového sirupu a získejte lahodně sladkou a jednoduchou sváteční nebo podzimní přílohu, kterou si zamiluje celá rodina.

Ingredience na kaši z batátů

  • 6 středně velkých sladkých brambor, oloupaných a nakrájených na kostky
  • ¾ šálku teplého mléka
  • ½ šálku změklého másla, nakrájeného na kousky
  • ¾ šálku javorového sirupu nebo podle chuti

Postup na kaši z batátů

  1. Přiveďte k varu velký hrnec osolené vody.
  2. Přidejte sladké brambory, snižte teplotu na středně nízkou a vařte je 20 až 30 minut doměkka.
  3. Slijte je a přendejte do mísy.
  4. Brambory rozmačkejte šťouchadlem na brambory.
  5. Pomalu přimíchávejte po 1/2 šálku teplého mléka, dokud nedosáhnete požadované konzistence.
  6. Vmíchejte máslo a javorový sirup, dokud se dobře nespojí a máslo se nerozpustí. Podávejte teplé.

Pečené batáty se zeleninou – recept

Tyto pečené brambory se zeleninou jsou ideálním způsobem, jak využít zbytky zeleniny a sýr ze spíže pro snadný oběd nebo jídlo na všední večer.

Ingredience na pečené batáty se zeleninou

  • 4 středně velké brambory, omyté a osušené
  • 3-4 šálky zeleniny nakrájené na kousky
  • Košer sůl a čerstvě mletý černý pepř
  • 170 g řeckého jogurtu nebo nízkotučné zakysané smetany
  • ¼ lžičky česnekového prášku
  • ¼ šálku mléka
  • 1 šálek vyzrálého sýra gouda, rozdělený
  • 1 lžička čerstvého tymiánu, nasekaná

Postup na pečené batáty se zeleninou

  1. Předehřejte troubu na 220° C. Brambory několikrát propíchněte vidličkou z každé strany a pečte 45 až 60 minut, dokud nejsou po zmáčknutí uprostřed měkké.
  2. Zatímco se brambory pečou, promíchejte zeleninu na plechu se 2 lžícemi olivového oleje, 1½ lžičkou kuchyňské soli a několika zrnky černého pepře.
  3. Během posledních 20 minut pečení brambor přidejte plech do trouby (na mřížku pod brambory).
  4. Po 10 minutách zeleninu vyklopte, aby se opekla ze všech stran.
  5. Vyjměte brambory a zeleninu z trouby a nechte brambory vychladnout tak dlouho, až s nimi budete moci manipulovat – nebo v dalším kroku použijte jen chňapku. Troubu nechte zapnutou.
  6. Brambory podélně rozkrojte a vydlabejte vnitřek, přičemž dávejte pozor, abyste nepotrhali slupku, do středně velké mísy.
  7. Do brambor vmíchejte jogurt nebo zakysanou smetanu, česnekový prášek, mléko, 3/4 hrnku sýra, tymián, 3/4 lžičky kuchyňské soli a několik zrnek černého pepře.
  8. Vydlabejte náplň zpět do bramborových slupek a náplň všech brambor doplňte opečenou zeleninou a zbylým sýrem.
  9. Brambory položte na plech a pečte 10 až 15 minut, dokud se náplň neprohřeje a sýr nerozpustí. V případě potřeby posypte vršky brambor tymiánem navíc.
Pečené batáty s česnekem
Zapečené batáty jsou skvělou přílohou k pečenému masu nebo třeba skvělou součástí salátu.

Batáty pečené v troubě – recept

Dokonale upečené sladké brambory jsou jednodušší, než si myslíte! Naučte se péct sladké brambory snadno a rychle podle mé spolehlivé metody. Batáty jsou skvělé v kombinaci s avokádovou pomazánkou nebo dipem.

Ingredience na batáty pečené v troubě

  • 4 středně velké, dlouhé a tenké sladké brambory
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička mořské nebo košer soli

Postup na batáty pečené v troubě

  1. Předehřejte troubu na 205° C.
  2. Velký plech vyložte pergamenovým papírem nebo fólií. Odložte stranou.
  3. Sladké brambory omyjte a důkladně osušte. Do každé brambory udělejte několik otvorů vidličkou – já dělám 8 otvorů.
  4. Sladké brambory pokapejte olivovým olejem a posypte solí. Jemně vetřete olivový olej a sůl do slupky sladkých brambor a ujistěte se, že je pokryta celá brambora.
  5. Sladké brambory položte na připravený plech a pečte 45 minut nebo dokud brambory snadno nepodlehnou zapíchnuté vidličce nebo noži.
  6. Před rozdělením a posypáním oblíbenými přílohami nechte brambory pět minut vychladnout.

Recept na pečené batáty se zeleninou

Zeleninové pečené brambory jsou skvělým řešením pro jídlo na všední večer – zejména pokud se snažíte podávat bezmasá jídla. Batáty jsou naplněné plné mrkve, brokolice, papriky, oliv a švýcarského sýra.

Ingredience na pečené batáty se zeleninou

  • 4 velké brambory
  • Rostlinný olej
  • Sůl
  • Sůl a pepř
  • 1 malá mrkev nakrájená na proužky zápalek
  • 2 šálky růžiček brokolice velikosti sousta
  • ½ červené papriky, zbavené semínek a nakrájené na kousky
  • ¼ šálku nakrájených černých oliv
  • ½ šálku strouhaného švýcarského sýra

Postup na pečené batáty se zeleninou

  1. Pečeme brambory. Předehřejte troubu na 190 °C.
  2. Brambory vydrhněte a osušte. Po celém povrchu je propíchejte vidličkou. Lehce je potřete rostlinným olejem a posypte solí.
  3. Položte je na mřížku a pečte, dokud nůž zapíchnutý do středu brambory snadno nevklouzne dovnitř, přibližně 1 hodinu až 1 hodinu a 15 minut.
  4. V hrnci přiveďte k varu vodu. Přidejte 1/4 lžičky soli. Přidejte mrkev, brokolici a papriku. Vařte do křupava, asi 4 minuty. Nechte okapat.
  5. Do vrcholků brambor udělejte hluboký křížek a zmáčkněte je, aby se otevřely.
  6. Dužinu načechrejte vidličkou. Osolte a opepřete. Zeleninu a olivy rozdělte mezi brambory. Posypte sýrem a podávejte.
IngredienceRecept

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang