Vepřová panenka – recept

Vepřové maso
veprova-panenka

Vepřová panenka je dlouhý, úzký, vykostěný kus masa, který pochází ze svaloviny podél páteře. Je jedním z nejchutnějších a nejkřehčích kusů vepřového masa na trhu, zároveň patří k nejdražším.

Existuje řada skvělých receptů na vepřovou panenku. Svůj originální recept na vepřovou panenku má jistě i Zdeněk Pohlreich a další výborní šéfkuchaři.

Jaké jsou nejlepší recepty na vepřovou panenku? Jak připravit vepřovou panenku v troubě a jak naložit panenku? Chutná lépe zapečená vepřová panenka, plněná panenka nebo panenka na pánvi?

Jak připravit nejlepší vepřovou panenku?

Typická vepřová panenka váží něco málo přes půl kila a vypadá jako půlmetrový válec široký asi tři až pět centimetrů s velmi malým množstvím viditelného tuku.

Vepřová panenka je tak libová, že se může snadno vysušit. Marináda na vepřovou panenku ji pomůže udržet vlhkou. Nejdůležitější je však vždy správná tepelná úprava pečené panenky či panenky na pánvi.

Nejlepší vepřová panenka se připravuje rychle

Tento všestranný kus masa se nejlépe hodí k rychlému pečení, smažení, grilování, smažení a dušení. Klíčové slovo receptů na vepřovou panenku je „rychlé“. Proto patří mezi oblíbené minutky. Vepřová panenka – recepty minutky jsou výbornou inspirací pro sváteční a přitom rychlé večeře.

Sama o sobě je pečená panenka i vepřová panenka na grilu pokrm jemné chuti. Nejlepší vepřová panenka je jako šťavnaté plátno pro omáčky, potírání a marinády na vepřovou panenku.

Medailonky z vepřové panenky

Vepřová panenka se často krájí na medailonky, což jsou oválné steaky, které jsou ještě křehčí po odříznutí přebytečného tuku. Medailonky z vepřové panenky se připravují tak, že se z panenky odstraní veškerý tuk a kůže a příčně se nakrájí na steaky.

Medailonky z vepřové panenky jsou univerzálním kusem masa, který se hodí pro řadu různých příležitostí. Díky své lahodné křehké struktuře jsou ideální pro slavnostní večeři. Protože vyžadují krátkou dobu přípravy, jsou vynikající volbou i pro večeře během všedního dne.

Medailonky z vepřové panenky s rýží

Recept na medailonky z vepřové panenky je jednoduchý a příprava zabere jen pár minut času. Je to tedy vepřová panenka – recept minutka. Velmi dobré jsou medailonky z vepřové panenky s rýží.

Ingerdience 

  • vepřová panenka
  • rýže (nejlépe parboiled)
  • sůl, pepř
  • oregáno
  • olivový olej
  • listová petržel
  • cuketa
  • červená paprika
  • rajče

Postup

  • Vepřovou panenku očistěte, omyjte, osušte a nakrájejte na širší plátky.
  • Každý medailonek z vepřové panenky je třeba osolit, opepřit a okořenit špetkou oregána.
  • Zprudka osmahněte na olivovém oleji z obou stran.
  • Poté dejte do trouby na 200 stupňů a pečte 8-10 minut.
  • Rýži důkladně propláchněte a dejte vařit. Do hotové rýže nasekejte listovou petržel.
  • Nakrájená rajčata společně s cuketou a paprikou jemně poduste na pánvi, osolte a opepřete a podávejte spolu s pečenou vepřovou panenkou a rýží.

Vepřová panenka ve slanině

Tato vepřová panenka obalená se slaninou je jedním ze zázračných receptů, k jejichž přípravě stačí pouze 4 ingredience: vepřové maso, slanina, med a olivový olej. Vepřové maso stačí opéct, zabalit do slaniny, pokapat medem a upéct. Je to neuvěřitelně snadné. Vepřová panenka zabalená ve slanině v troubě se jistě stane oblíbeným receptem.

veprova_panenka_ve_slanine-3542632
Vepřová panenka ve slanině se skvěle hodí jako slavnostní rodinná večeře.

Ingredience

  • 8 až 10 plátků anglické slaniny, dostatečně dlouhých, aby se vepřové maso dalo 1,5 krát omotat
  • 500 g vepřové panenky pokojové teploty
  • sůl a pepř
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce medu

Postup

  • Předehřejte troubu na 200 °C.
  • Slaninu položte vertikálně na prkénko. Slaniny by mělo být tolik, aby po srolování obepínala celou délku vepřové panenky.
  • Vepřové maso osolte a opepřete. Tenký konec řízku zastrčte pod sebe, aby bylo vepřové maso od konce ke konci zhruba stejně tlusté.
  • Na pánvi vhodné do trouby rozehřejte na vysokém plameni olej. Vepřové maso opečte ze všech stran, dokud pěkně nezhnědne. Vypněte oheň, vyjměte vepřové maso a nechte ho vychladnout tak, aby se s ním dalo manipulovat.
  • Vepřovou panenku položte na slaninu nejblíže k sobě. Pomocí dlouhého nože nadzvedněte slaninu pod vepřovým masem a srolujte vepřovou panenku tak, aby se slanina obtočila kolem řízku. Na konci položte slaninu švem dolů.
  • Pomocí nože přeneste vepřovou panenku se slaninou zpět na pánev. Pokapejte medem a potřete po celé ploše.
  • Přeneste pánev na 25 minut do trouby a pečte vepřovou panenku na slanině dokud vnitřní teplota nedosáhne 65 °C. Po 20 minutách pečení potřete slaninu šťávou z pánve, přičemž vytřete velké množství medu a šťávy, která se na pánvi nahromadila (díky tomu bude slanina sytě zlatavá).
  • Vyndejte z trouby a nechte pečenou panenku 5 minut odpočívat. Těsně před podáváním ji ještě jednou opečte. Podávejte vepřovou panenku s omáčkou z pánve.

Vepřová panenka sous vide

Vepřová panenka je dostatečně malá na to, aby se dala připravit relativně rychle, ale dostatečně velká a elegantní na to, aby se z ní stal mimořádný hlavní chod i ve všední den. Tato vepřová panenka sous vide vyniká skvělou chutí a máslovou, mimořádně jemnou strukturou.

Ingredience

  • 1 celá vepřová panenka, asi 450 g
  • kosher sůl a čerstvě mletý černý pepř
  • 6 až 8 snítek čerstvých bylinek, například čerstvého tymiánu, oregana nebo rozmarýnu, rozdělených na části
  • 2 stroužky česneku, rozdělené
  • 2 malé šalotky, nakrájené na plátky, rozdělené
  • 1 polévková lžíce rostlinného oleje
  • 1 polévková lžíce nesoleného másla

Postup

  • Vepřovou panenku vydatně osolte a opepřete. Spolu s polovinou bylinek, česnekem a šalotkou vložte do sáčků pro sous vide a rovnoměrně rozdělte. Sáčky uzavřete a vložte do vodní lázně na dobu doporučenou v tabulce.
  • Vepřovou panenku vyjměte z vodní lázně a sáčku. Bylinky, česnek a šalotku ze sáčku vyhoďte. Tekutinu ze sáčku si ponechte pro případ, že budete připravovat vepřovou panenku s omáčkou.
  • Panenku pečlivě osušte papírovými utěrkami. Do těžké litinové nebo nerezové pánve přidejte rostlinný olej, postavte ji na nejžhavější hořák, který máte k dispozici, a rozehřejte pánev, dokud se z ní nezačne velmi lehce kouřit.
  • Položte panenku na pánev pomocí prstů nebo kleští. Za občasného otáčení smažte, dokud maso z většiny stran nezhnědne, celkem asi 2 minuty.
  • Když je vepřová panenka z větší části propečená, přidejte máslo a rezervovanou polovinu česneku, šalotky a bylinek a smažte, naklánějte pánev a pomocí lžíce podlévejte vepřovou panenku aromatickým máslem, dokud není maso ze všech stran dobře propečené, ještě asi 30 sekund.
  • Vepřovou panenku sous vide přeneste na mřížku položenou na plechu s okrajem a přelijte kapáním. Nechte ji 1 až 2 minuty odpočívat, poté ji nakrájejte na plátky a podávejte.

Grilovaná panenka 

Neuvěřitelně šťavnaté grilované vepřové panenky lze dosáhnout za méně než 15 minut Tento jednoduchý recept na vepřovou panenku na grilu se hodí spojit s grilovanou zeleninou a připravit si tak výbornou, zdravou a sytou večeři.

Grilované medainlonky z vepřové panenky jsou skvělé s rýží. Vepřová panenka se však hodí servírovat i s těstovinami nebo s bramborovou kaší a zeleninou.

Ingredience

  • 500 g vepřové panenky nakrájené na medailonky
  • extra panenský olivový olej
  • sůl, pepř, česnekový prášek, steaková směs atd.

Postup

  • Gril zahřejte na vysokou teplotu, pak jeden hořák ztlumte na nízkou teplotu.
  • Potřete vepřovou panenku po celém povrchu extra panenským olivovým olejem a poté ji ochuťte požadovaným kořením.
  • Vepřovou panenku položte na silně rozpálenou stranu grilu a grilujte 1/2 minuty ze všech čtyř stran, celkem 2 minuty, přičemž mezi obracením nechte víko zavřené.
  • Přesuňte vepřovou panenku na stranu grilu s nízkým žárem a grilujte další 2 minuty na každé ze dvou větších stran, celkem další 4 minuty, přičemž mezi obracením nechte víko zavřené.
  • Před podáváním nechte vepřové maso 10 minut odpočívat.

Vepřová panenka v listovém těstě 

Snadná vepřová panenka v listovém těstě plná chuti je ideálním hlavním jídlem pro slavnostní večeři s rodinou a přáteli. Parmazán a šunka se výborně doplňují se sladkou chutí restované cibule, zatímco maso je neuvěřitelně křehké a šťavnaté. Tento snadný recept na vepřovou panenku je působivým svátečním jídlem bez námahy.

Ingredience

  • 1 vepřová panenka (450 g)
  • listové těsto
  • 1 velká cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 2 nebo 3 plátky šunky nakrájené na tenké proužky
  • 100 g strouhaného parmazánu
  • 1 vejce
  • dijonská hořčice

Postup

  • Předehřejte troubu na 200 °C. Na olivovém oleji osmahněte cibuli a česnek a dejte stranou (pro větší chuť můžete ochutit lžící nebo dvěma bílého vína nebo kuřecího vývaru). Vepřovou panenku osolte a opepřete a maso opékejte 5 minut z každé strany. Maso odložte stranou a šťávu z vaření si nechte na později.
  • Když vepřová panenka trochu vychladne, rozložte listové těsto, potřete bílkem, položte proužky šunky a posypte parmazánem. Panenku naaranžujte doprostřed plátu těsta, potřete hořčicí a posypte cibulí. Přelijte vyhrazenou šťávou z vaření.
  • Vepřovou panenku zabalte do listového těsta a okraje pevně přitiskněte. Celé těsto potřete žloutkem. Pečte 45 minut při 200 °C.
  • Vepřovou panenku v listovém těstě vyjměte z trouby a před krájením a podáváním ji nechte několik minut odpočinout.

Steak z vepřové panenky s rozmarýnem a balzamikem

Rozmarýnové steaky z vepřové panenky jsou neuvěřitelně chutné. Balzamiková marináda na vepřovou panenku je jednoduchá a přitom dodává skvělou chuť. Navíc je tato vepřová panenka jako minutka hotová skutečně za pár minut. Trochu déle trvá marinovaná vepřová panenka v troubě, chuťově je však rovněž vynikající.

Ingredience

  • 1 vepřová panenka
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř
  • ¼ šálku balzamikového octa
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 3 stroužky česneku, drcené
  • 2 větvičky čerstvého rozmarýnu, listy otrhané a jemně nasekané

Postup

  • Z vepřové panenky odstraňte tuk a kůži.
  • Položte ji na prkénko, přikryjte plastovou fólií a naklepejte.
  • Odstraňte plastovou fólii a na povrchu udělejte křížové řezy na obou stranách.
  • Nakrájejte na steaky o velikosti porce.
  • Z obou stran je posypte solí a pepřem.
  • Ve velkém zipovém sáčku smíchejte balzamikový ocet, olivový olej, česnek a rozmarýn.
  • Přidejte vepřové maso a dobře promíchejte, aby se obalilo.
  • Marinujte v chladničce alespoň 1 hodinu.
  • Předehřejte gril na nejvyšší stupeň.
  • Steaky z vepřové panenky grilujte přikryté asi 5 minut.
  • Otočte a steaky přelijte marinádou.
  • Grilujte dalších 10 minut a často je obracejte.
  • Doba přípravy grilované panenky se liší v závislosti na teplotě grilu.

Omáčka k vepřové panence – recepty 

Vepřová panenka s omáčkou je ideální způsob, jak připravit tento kousek vepřového masa. Pečená vepřová panenka se výborně doplňuje s medovo hořčičnou omáčkou a za ochutnání rozhodně stojí i vepřová panenka s houbovou omáčkou. Jak na nejlepší vepřovou panenku s omáčkou?

Vepřová panenka s hořčičnou omáčkou

Tato vepřová panenka s hořčičnou omáčkou je skvost mezi recepty, který dokazuje, že z mála ingrediencí lze připravit něco opravdu neuvěřitelného. Jedná se o vepřovou panenku s hořčičnou smetanovou omáčkou, která vypadá a chutná tak skvěle, že lze servírovat ke sváteční tabuli.

Ingredience

  • 2 vepřové panenky, každá o hmotnosti 500 g
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička pepře
  • 2 lžíce oleje (rostlinného, řepkového nebo olivového)
  • 1/2 šálku husté smetany
  • 1 polévková lžíce dijonské hořčice
  • 1 polévková lžíce plnotučné hořčice
  • 2 lžičky estragonu, jemně nasekané
  • 2 lžičky petrželky, jemně nasekané
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky pepře
  • 1 – 2 lžíce vody, podle potřeby

Postup

  • Předehřejte troubu na 200 °C. Umístěte mřížku nad plech (pro odpočinek upečeného masa).
  • Vepřovou panenku posypte po celé ploše solí a pepřem.
  • Na velké pánvi vhodné do trouby rozehřejte olej na středně vysoké teplotě. Vepřové maso opečte po celém povrchu dozlatova. Trvá to asi 5 minut.
  • Pánev s vepřovým přeneste do trouby. Pečte 12 až 15 minut nebo dokud teploměr neukáže 65 °C. To bude mít pečená vepřová panenka růžový nádech, což je ideální střední teplota pro optimální šťavnatost.
  • Vepřové maso vyjměte z pánve a přeneste na 5 minut na mřížku.
  • Vraťte stejnou pánev na sporák na střední teplotu. Přidejte smetanu a obě hořčice. Dobře promíchejte a seškrábejte dno pánve, aby se v omáčce rozpustily všechny zlatavé kousky, které ulpěly na dně pánve.
  • Jakmile se omáčka zahřeje, ale nevaří, vmíchejte sůl, pepř, estragon a petrželku. Pokud se vám omáčka zdá příliš hustá, zřeďte ji podle potřeby trochou vody. Není třeba vařit, omáčka je hotová.
  • Vepřovou panenku podávejte s hořčičnou omáčkou.

Vepřová panenka s houbovou omáčkou

Tento snadný recept na vepřovou panenku s krémovou houbovou omáčkou obsahuje rozplývající se vepřové medailonky zalité lahodným česnekovo houbovým krémem.

veprova_panenka_s_houbovou_omackou-3356011
Omáčky jdou s vepřovou panenkou výborně dohromady. Vepřová panenka s houbovou omáčkou je klasika, která potěší všechny jedlíky.

Ingredience

  • 1 vepřová panenka nakrájená na medailonky
  • sůl a pepř podle chuti
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 3 lžíce másla, rozdělené
  • žampiony cremini
  • 3 stroužky drceného česneku
  • 1/2 lžičky dijonské hořčice
  • 1/4 lžičky italského koření nebo provensálských bylinek
  • 1/4 šálku kuřecího/hovězího vývaru nebo vína (suché bílé nebo sherry)
  • 3/4 šálku husté smetany/šlehačky

Postup

  • Z vepřového masa odstraňte přebytečný tuk a udělejte z vepřové panenky medailonky. Každý kousek osolte a opepřete.
  • Do pánve na středním ohni přidejte olej a jednu lžíci másla. Pánev nechte několik minut rozehřát.
  • Vepřové maso opékejte 3 minuty z každé strany a poté ho přendejte na talíř.
  • Přidejte zbývající 2 lžíce másla, a jakmile se rozpustí, přidejte houby a za občasného míchání vařte 5-6 minut nebo dokud se voda neuvolní a nevyvaří.
  • Vmíchejte česnek, dijonskou hořčici, italské koření a kuřecí vývar. Nechte asi minutu probublávat.
  • Přidejte smetanu a nechte další minutu probublávat.
  • Vraťte do pánve vepřové maso a nechte ho vařit dalších 3-5 minut nebo dokud se vepřové maso nepropeče a omáčka se trochu nezredukuje/nezahustí. Možná budete muset trochu snížit teplotu, aby se omáčka prudce nevařila.
  • Podle potřeby dochuťte solí a pepřem a ihned podávejte.

Kategorie:

Vepřové maso

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang