Knedlíky houskové z droždí – Recept

Hlavní jídlaHousky a rohlikyKnedlíkyPřílohy
Houskový knedlík

Houskové knedlíky patří mezi klasiky naší kuchyně. Naučíme vás, jak si připravit houskové knedlíky z droždí – možná vás překvapí, jak je jejich příprava snadná. Kdybyste chtěli zkusit i jiný recept, můžete si připravit třeba hrnkové knedlíky v mikrovlnce.

Recepty na houskové knedlíky se v různých regionech liší, ale obecně se používá buď mouka, nebo starý chléb (ztvrdlé pečivo), droždí (nebo jiné kypřící látky), vejce, sůl a tekutina na vaření.

Domácí houskový knedlík

Pro tak vážený pokrm se české houskové knedlíky jednoduše připravují z mouky, mléka, vajec a kostek starého chleba, které se vytvarují do bochníku nebo rohlíku. Poté se uvaří, nakrájí na plátky a podávají.

Výborně se hodí k nasáknutí velkého množství omáčky a obvykle se podávají k pečené vepřové panence, vepřové pečeni, pečené huse, pečené kachně, kuřecímu paprikáši, svíčkové omáčce, hovězí pečeni s koprovou omáčkou, vepřovému guláši nebo klasickému hovězímu guláši z hospody.

Houskové knedlíky se hodí ke guláši, pečené kachně nebo svíčkové omáčce.

TIP: K veganské svíčkové omáčce (recept) se místo klasického houskového knedlíku podávají špaldové knedlíky.

Recept na domácí knedlík – recept

Ačkoli se většina knedlíků jednoduše uvaří a podává, některé se později smaží na pánvi a používají se jako předkrm k uzeninám, jako je salám, šunka, sýr, kysané zelí a hořčice, nebo k jiným podobným omáčkám. Pro tento klasický recept doporučujeme použít kvalitní krájený bílý chléb.

Ingredience na domácí knedlík

  • 4 hrnky hladké mouky
  • 1/4 lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžička soli plus další do vody na vaření
  • 2 velké žloutky
  • 1 a 1/2 šálku mléka
  • 10 plátků bílého chleba bez kůrky, nakrájených na 1centimetrové kousky (asi 4 šálky)
  • omáčka na podávání
  • čerstvá petrželka, na ozdobu

Postup na domácí knedlík

  1. Ve velké míse prošlehejte mouku, prášek do pečiva a sůl. Odstavte.
  2. Žloutky a mléko ušlehejte v samostatné středně velké míse. Směs vajec a mléka vlijte do mísy s moukou.
  3. Těsto zpracovávejte – dánskou metlou, rukama nebo stojanovým mixérem s hákem na těsto – dokud se nepřestane lepit na stěny mísy. Přikryjte a nechte 1 hodinu stát.
  4. Přiveďte velký hrnec s osolenou vodou k pomalému varu.
  5. Do těsta ručně nebo ve stojanovém mixéru s hákem na těsto zapracujte 4 hrnky kostek chleba, dokud se dobře nerozpustí.
  6. Z těsta vytvarujte pomoučenýma rukama 3 nebo 4 válečky dlouhé asi 20 cm a široké 6 cm.
  7. Jakmile se voda začne vařit, opatrně do ní vsuňte knedlíky a promíchejte je, aby se nepřichytily. Pokud se do hrnce nevejdou všechny závitky, vařte je po částech.
  8. Snižte teplotu, přiklopte a vařte 10 až 15 minut. Při rychlém vaření se mohou závitky rozpadnout.
  9. Po 10 minutách vaření vyjměte 1 knedlík z hrnce děrovanou lžící a zkontrolujte jeho propečenost proříznutím středu knedlíku nití nebo ostrým nožem. Knedlík je hotový, když nůž po rozříznutí vyjde téměř čistý.
  10. Po uvaření knedlíky jeden po druhém vyjměte a nakrájejte je na 2centimetrové kousky buď nití, nebo ostrým nožem. Postup opakujte, dokud nejsou všechny knedlíky vyjmuty z vody a nakrájeny.
  11. Podávejte teplé s omáčkou a ozdobte čerstvou petrželkou.
  12. Zbytky uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě v lednici až týden a ohřejte je v páře nebo krátce v mikrovlnné troubě.
Knedlíky můžete posypat petrželkou nebo ji přidat přímo do těsta.

TIP: Spolu s chlebem můžete do těsta přidat 2 až 4 lžíce čerstvé petrželky, pažitky nebo kopru. Nebo pokud vám zbylo více droždí, připravte drožďovou pomazánku.

Kynuté houskové knedlíky – recept

Pokud jste fanoušky knedlíků, obzvlášť těch, které mimořádně dobře nasáknou omáčku, určitě je budete chtít zařadit do svého jídelníčku. Podávejte horké s omáčkou.

Ingredience na kynuté houskové knedlíky

  • 1 šálek teplého mléka (40 °C)
  • 1 lžíce bílého cukru
  • 1 lžička aktivního sušeného droždí
  • 1 lžička soli
  • 1 velké vejce, rozšlehané
  • 2 a ¾ šálku „okamžité“ mouky Wondra nebo více podle potřeby

Postup na kynuté houskové knedlíky

  1. V míse smíchejte teplé mléko, cukr a droždí. Nechte asi 10 minut kynout.
  2. Do směsi droždí přidejte vejce a sůl. Přisypte 2 a ¾ hrnku mouky. Míchejte dřevěnou lžící, dokud se nezačne odlepovat od stěn mísy a nevytvoří těsto.
  3. Hněťte na lehce pomoučeném povrchu, dokud není těsto hladké a mírně pružné, asi 3 minuty.
  4. Přeneste těsto do lehce olejem vymazané mísy a obracejte ho, aby se obalilo olejem. Přikryjte a nechte na teplém místě kynout, dokud se těsto nezdvojnásobí, asi 2 hodiny.
  5. Přeneste těsto zpět na pracovní plochu, vytlačte z něj přebytečný vzduch a vytvarujte z něj relativně jednolitou kouli.
  6. Těsto rozdělte na dva stejné díly. Z každého kousku vytvarujte stejnoměrnou kouli. Každou kuličku rozválejte na 5 až 6 cm širokou trubičku.
  7. Přikryjte je plastovou fólií nebo čistou kuchyňskou utěrkou a nechte 20 až 25 minut kynout.
  8. Mezitím přiveďte velký hrnec s osolenou vodou k trvalému varu.
  9. Opatrně zvedněte vykynutý kousek těsta a přeneste ho do vroucí vody. Znovu ho přiveďte k varu. Pevně přikryjte a nechte 10 minut vařit. Odklopte, obraťte a nechte vařit dalších 10 minut.
  10. Přendejte na talíř a po celé ploše propíchněte párátkem nebo dřevěnou špejlí, čímž se ze středu uvolní pára.
  11. Pomocí provázku nebo nitě nakrájejte 2 až 2,5 cm velké knedlíky. Přeneste je na servírovací talíř.
  12. Opakováním kroků 9 až 11 připravte zbývající knedlíky.
Knedlo vepřo zelo s houskovým knedlíkem je českou klasikou.

TIP: Pokud nemáte k dispozici mouku Wondra, můžete ji nahradit z poloviny hladkou a z poloviny semolinovou moukou.

Houskový kynutý knedlík – recept

Tyto knedlíky jsou chytrým nápadem, jak využít starý chléb, a budou vítaným doplňkem jakéhokoli pečeného guláše nebo nákypu. Tradičně se vaří a podávají nakrájené na plátky.

Ingredience na houskový kynutý knedlík

  • 4 lžičky sušeného rychle působícího droždí
  • 150 ml mléka
  • 850 g hladké mouky plus další na poprášení
  • 180 g den starých rohlíků
  • 1 žloutek

Postup na houskový kynutý knedlík

  1. V míse smíchejte droždí se špetkou cukru a 2 lžícemi vlažného mléka. Přisypte hrst mouky, přidejte zbytek mléka a nechte 5 minut odstát, nebo dokud kvásek nezpění.
  2. Chléb nakrájejte na plátky silné 1 cm a poté je příčně nakrájejte na kostičky.
  3. Pro přípravu těsta prosejte zbývající mouku do mísy stojanového mixéru spolu se špetkou soli.
  4. Žloutek vmíchejte do směsi droždí spolu s dalšími 200 ml vody a přidejte k mouce. Pomocí háků na těsto promíchejte, abyste vypracovali hladké, měkké a velmi mírně lepivé těsto.
  5. Kostky chleba vložte do síta a vyklepejte z nich případné drobky, poté je přidejte do těsta a ručně je do něj zapracujte – uvařený chléb absorbuje dodatečnou vlhkost a je třeba ho v těstě pravidelně rozdělovat.
  6. Vraťte těsto do mísy, lehce ho poprašte moukou, přikryjte čistou utěrkou a nechte na teplém místě kynout asi 1 hodinu nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem. Během kynutí těsto v míse několikrát přeložte. Knedlíky z dobře vykynutého těsta si lépe udrží svůj tvar.
  7. Vykynuté těsto vyklopte na moukou vysypanou pracovní plochu, lehce ho propracujte a rozdělte na 4 stejně velké díly.
  8. Každou z nich postupně prohněťte a vytvořte 4 hladké kuličky. Dlaněmi je postupně rozválejte na stejně velké špalíčky o průměru asi 5 cm. Tyto špalíky se musí podélně vejít do největšího hrnce nebo pekáče – pokud je to nutné, nakrájejte je na více kusů, ale šířka by měla zůstat stejná.
  9. Na koncích knedlíků zatlačte špičky mírně dovnitř, aby konce měly stejný průměr jako střed; knedlíky se tak budou vařit rovnoměrně.
  10. Vyválené knedlíky rozložte na pomoučený plech a přikryjte je utěrkou, aby neoschly. Nechte je ještě 10-20 minut kynout a jednou je otočte, aby nebyly na jedné straně ploché.
  11. Ve velkém hrnci přiveďte k varu vodu a přidejte sůl. Knedlíky můžete vařit najednou nebo v dávkách, záleží na velikosti hrnce – důležité je, aby mohly ve vodě volně plavat.
  12. Knedlíky vsuňte do vroucí vody, poté ztlumte oheň a v případě potřeby je opatrně zvedněte ze dna pánve pomocí dřevěné lžíce.
  13. Vařte je 8 minut a během vaření je několikrát opatrně otočte. Když knedlíky vyndáte, položte je na chladicí mřížku a po celé délce je propíchněte špejlí, aby z nich vyšla pára a nerozvařily se. Při podávání je nakrájejte na plátky.
  14. To můžete snadno provést pomocí kousku silné bavlněné nitě: zasuňte ji pod špalek, konce na obou stranách vytáhněte nahoru, překřižte je a zatáhněte.
  15. Knedlíky podávejte k dušeným a zapékaným pokrmům.
Nejen k omáčkám, ale také k dušeným a zapečeným pokrmům se hodí houskové knedlíky.

Recept na kynutý knedlík houskový

Co je skutečnou chloubou české kuchyně? Správně – houskové knedlíky! Příprava zabere něco málo přes hodinu a recept je pro 2 velké knedlíky.

Ingredience na kynutý knedlík houskový

  • 3 a ¾ hrnku hrubé mouky (500 g)
  • 1 šálek vlažného mléka (240 ml) nebo vody
  • ½ hrnku chlebových kostek ze starého bílého chleba, nakrájených na 1 cm kousky
  • 1 vejce
  • 2 lžičky aktivního sušeného droždí nebo 10 g čerstvého droždí
  • ½ lžičky soli
  • špetka krystalového cukru

Postup na kynutý knedlík houskový

  1. Nakrájejte starý bílý chléb na centimetrové kousky.
  2. Ve velké míse smíchejte mouku se 2 špetkami soli. Uprostřed udělejte důlek. Do středu dejte droždí a posypte ho špetkou cukru.
  3. Přilijte vlažného mléka a vidličkou rozmíchejte s trochou mouky. Nechte 5 minut odstát, dokud se droždí nerozpustí.
  4. V samostatné míse rozšlehejte zbylé mléko s vejcem. Směs přidejte do mísy s moukou a droždím.
  5. Těsto na knedlíky hněťte, dokud není hladké. Použijte ruce nebo kuchyňský mixér s příslušným nástavcem. Pokud je těsto příliš lepivé, přidejte trochu mouky.
  6. Teprve nyní přidejte na kostičky nakrájený chléb a spojte.
  7. Mísu přikryjte čistou kuchyňskou utěrkou a těsto nechte na teplém místě 45 minut kynout, dokud se nezdvojnásobí.
  8. Mezitím si připravte hrnec s mírně vroucí osolenou vodou, ve které se knedlík uvaří, nebo pařák, pokud hodláte knedlík vařit v páře.
  9. Vykynuté těsto rozdělte na 2 kusy a z každého vytvarujte váleček. Jeden bochánek by měl být asi 20-25 cm dlouhý a 7 cm silný.
  10. Knedlíky vařené ve vodě: knedlíky vařte 18 minut v osolené vroucí vodě, v polovině varu (po 9 minutách) je obraťte. Během vaření přikryjte hrnec pokličkou.
  11. Knedlíky vařené v páře: vařte knedlíky 25 minut v páře v hrnci s vhodnou vložkou nebo v pařáku zakrytém pokličkou. Během napařování knedlíky neobracejte.
  12. Uvařené knedlíky opatrně vyjměte. Hodit se může velká lopatka na knedlíky.
  13. Pokud jste knedlíky vařili, ihned je několikrát propíchněte vidličkou. Propíchnutí knedlíků při vyndávání z vody je nezbytné. Jinak by uvnitř zůstala pára a knedlíky by nebyly tak nadýchané, jak by měly být.
  14. Knedlíky vařené v páře nepropichujete, protože neabsorbují tolik vody jako jejich vařená varianta.
  15. Knedlíky nakrájejte na 1 cm silné kousky a podávejte je teplé jako přílohu.
Pokud vaříte knedlíky v páře, v průběhu je nepropichujte.

Pokud knedlíky nepodáváte hned po uvaření, potřete jejich povrch trochou rozpuštěného sádla nebo másla. Knedlíky tak zůstanou měkké a jejich povrch se nevysuší.

Houskové knedlíky se krájí staromódním způsobem, a to pomocí bavlněné nitě. Ještě teplý knedlíkový bochánek můžete krájet velmi ostrým nožem. Můžete také použít kráječ na knedlíky – celý rohlík tak nakrájíte najednou.

Knedlíky vařené v páře vždy nabídnou vizuálně nejpřitažlivější výsledek. Povrch bude pěkně hladký a pravidelný.

TIP: Každá mouka je jiná. Pokud je těsto příliš řídké, přidejte trochu mouky. A naopak: pokud je těsto příliš husté, přidejte po lžičkách trochu vody.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang