Houskové knedlíky patří mezi klasiky naší kuchyně. Naučíme vás, jak si připravit houskové knedlíky z droždí – možná vás překvapí, jak je jejich příprava snadná. Kdybyste chtěli zkusit i jiný recept, můžete si připravit třeba hrnkové knedlíky v mikrovlnce.
Recepty na houskové knedlíky se v různých regionech liší, ale obecně se používá buď mouka, nebo starý chléb (ztvrdlé pečivo), droždí (nebo jiné kypřící látky), vejce, sůl a tekutina na vaření.
Domácí houskový knedlík
Pro tak vážený pokrm se české houskové knedlíky jednoduše připravují z mouky, mléka, vajec a kostek starého chleba, které se vytvarují do bochníku nebo rohlíku. Poté se uvaří, nakrájí na plátky a podávají.
Výborně se hodí k nasáknutí velkého množství omáčky a obvykle se podávají k pečené vepřové panence, vepřové pečeni, pečené huse, pečené kachně, kuřecímu paprikáši, svíčkové omáčce, hovězí pečeni s koprovou omáčkou, vepřovému guláši nebo klasickému hovězímu guláši z hospody.
TIP: K veganské svíčkové omáčce (recept) se místo klasického houskového knedlíku podávají špaldové knedlíky.
Recept na domácí knedlík – recept
Ačkoli se většina knedlíků jednoduše uvaří a podává, některé se později smaží na pánvi a používají se jako předkrm k uzeninám, jako je salám, šunka, sýr, kysané zelí a hořčice, nebo k jiným podobným omáčkám. Pro tento klasický recept doporučujeme použít kvalitní krájený bílý chléb.
Ingredience na domácí knedlík
- 4 hrnky hladké mouky
- 1/4 lžičky prášku do pečiva
- 1 lžička soli plus další do vody na vaření
- 2 velké žloutky
- 1 a 1/2 šálku mléka
- 10 plátků bílého chleba bez kůrky, nakrájených na 1centimetrové kousky (asi 4 šálky)
- omáčka na podávání
- čerstvá petrželka, na ozdobu
Postup na domácí knedlík
- Ve velké míse prošlehejte mouku, prášek do pečiva a sůl. Odstavte.
- Žloutky a mléko ušlehejte v samostatné středně velké míse. Směs vajec a mléka vlijte do mísy s moukou.
- Těsto zpracovávejte – dánskou metlou, rukama nebo stojanovým mixérem s hákem na těsto – dokud se nepřestane lepit na stěny mísy. Přikryjte a nechte 1 hodinu stát.
- Přiveďte velký hrnec s osolenou vodou k pomalému varu.
- Do těsta ručně nebo ve stojanovém mixéru s hákem na těsto zapracujte 4 hrnky kostek chleba, dokud se dobře nerozpustí.
- Z těsta vytvarujte pomoučenýma rukama 3 nebo 4 válečky dlouhé asi 20 cm a široké 6 cm.
- Jakmile se voda začne vařit, opatrně do ní vsuňte knedlíky a promíchejte je, aby se nepřichytily. Pokud se do hrnce nevejdou všechny závitky, vařte je po částech.
- Snižte teplotu, přiklopte a vařte 10 až 15 minut. Při rychlém vaření se mohou závitky rozpadnout.
- Po 10 minutách vaření vyjměte 1 knedlík z hrnce děrovanou lžící a zkontrolujte jeho propečenost proříznutím středu knedlíku nití nebo ostrým nožem. Knedlík je hotový, když nůž po rozříznutí vyjde téměř čistý.
- Po uvaření knedlíky jeden po druhém vyjměte a nakrájejte je na 2centimetrové kousky buď nití, nebo ostrým nožem. Postup opakujte, dokud nejsou všechny knedlíky vyjmuty z vody a nakrájeny.
- Podávejte teplé s omáčkou a ozdobte čerstvou petrželkou.
- Zbytky uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě v lednici až týden a ohřejte je v páře nebo krátce v mikrovlnné troubě.
TIP: Spolu s chlebem můžete do těsta přidat 2 až 4 lžíce čerstvé petrželky, pažitky nebo kopru. Nebo pokud vám zbylo více droždí, připravte drožďovou pomazánku.
Kynuté houskové knedlíky – recept
Pokud jste fanoušky knedlíků, obzvlášť těch, které mimořádně dobře nasáknou omáčku, určitě je budete chtít zařadit do svého jídelníčku. Podávejte horké s omáčkou.
Ingredience na kynuté houskové knedlíky
- 1 šálek teplého mléka (40 °C)
- 1 lžíce bílého cukru
- 1 lžička aktivního sušeného droždí
- 1 lžička soli
- 1 velké vejce, rozšlehané
- 2 a ¾ šálku „okamžité“ mouky Wondra nebo více podle potřeby
Postup na kynuté houskové knedlíky
- V míse smíchejte teplé mléko, cukr a droždí. Nechte asi 10 minut kynout.
- Do směsi droždí přidejte vejce a sůl. Přisypte 2 a ¾ hrnku mouky. Míchejte dřevěnou lžící, dokud se nezačne odlepovat od stěn mísy a nevytvoří těsto.
- Hněťte na lehce pomoučeném povrchu, dokud není těsto hladké a mírně pružné, asi 3 minuty.
- Přeneste těsto do lehce olejem vymazané mísy a obracejte ho, aby se obalilo olejem. Přikryjte a nechte na teplém místě kynout, dokud se těsto nezdvojnásobí, asi 2 hodiny.
- Přeneste těsto zpět na pracovní plochu, vytlačte z něj přebytečný vzduch a vytvarujte z něj relativně jednolitou kouli.
- Těsto rozdělte na dva stejné díly. Z každého kousku vytvarujte stejnoměrnou kouli. Každou kuličku rozválejte na 5 až 6 cm širokou trubičku.
- Přikryjte je plastovou fólií nebo čistou kuchyňskou utěrkou a nechte 20 až 25 minut kynout.
- Mezitím přiveďte velký hrnec s osolenou vodou k trvalému varu.
- Opatrně zvedněte vykynutý kousek těsta a přeneste ho do vroucí vody. Znovu ho přiveďte k varu. Pevně přikryjte a nechte 10 minut vařit. Odklopte, obraťte a nechte vařit dalších 10 minut.
- Přendejte na talíř a po celé ploše propíchněte párátkem nebo dřevěnou špejlí, čímž se ze středu uvolní pára.
- Pomocí provázku nebo nitě nakrájejte 2 až 2,5 cm velké knedlíky. Přeneste je na servírovací talíř.
- Opakováním kroků 9 až 11 připravte zbývající knedlíky.
TIP: Pokud nemáte k dispozici mouku Wondra, můžete ji nahradit z poloviny hladkou a z poloviny semolinovou moukou.
Houskový kynutý knedlík – recept
Tyto knedlíky jsou chytrým nápadem, jak využít starý chléb, a budou vítaným doplňkem jakéhokoli pečeného guláše nebo nákypu. Tradičně se vaří a podávají nakrájené na plátky.
Ingredience na houskový kynutý knedlík
- 4 lžičky sušeného rychle působícího droždí
- 150 ml mléka
- 850 g hladké mouky plus další na poprášení
- 180 g den starých rohlíků
- 1 žloutek
Postup na houskový kynutý knedlík
- V míse smíchejte droždí se špetkou cukru a 2 lžícemi vlažného mléka. Přisypte hrst mouky, přidejte zbytek mléka a nechte 5 minut odstát, nebo dokud kvásek nezpění.
- Chléb nakrájejte na plátky silné 1 cm a poté je příčně nakrájejte na kostičky.
- Pro přípravu těsta prosejte zbývající mouku do mísy stojanového mixéru spolu se špetkou soli.
- Žloutek vmíchejte do směsi droždí spolu s dalšími 200 ml vody a přidejte k mouce. Pomocí háků na těsto promíchejte, abyste vypracovali hladké, měkké a velmi mírně lepivé těsto.
- Kostky chleba vložte do síta a vyklepejte z nich případné drobky, poté je přidejte do těsta a ručně je do něj zapracujte – uvařený chléb absorbuje dodatečnou vlhkost a je třeba ho v těstě pravidelně rozdělovat.
- Vraťte těsto do mísy, lehce ho poprašte moukou, přikryjte čistou utěrkou a nechte na teplém místě kynout asi 1 hodinu nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem. Během kynutí těsto v míse několikrát přeložte. Knedlíky z dobře vykynutého těsta si lépe udrží svůj tvar.
- Vykynuté těsto vyklopte na moukou vysypanou pracovní plochu, lehce ho propracujte a rozdělte na 4 stejně velké díly.
- Každou z nich postupně prohněťte a vytvořte 4 hladké kuličky. Dlaněmi je postupně rozválejte na stejně velké špalíčky o průměru asi 5 cm. Tyto špalíky se musí podélně vejít do největšího hrnce nebo pekáče – pokud je to nutné, nakrájejte je na více kusů, ale šířka by měla zůstat stejná.
- Na koncích knedlíků zatlačte špičky mírně dovnitř, aby konce měly stejný průměr jako střed; knedlíky se tak budou vařit rovnoměrně.
- Vyválené knedlíky rozložte na pomoučený plech a přikryjte je utěrkou, aby neoschly. Nechte je ještě 10-20 minut kynout a jednou je otočte, aby nebyly na jedné straně ploché.
- Ve velkém hrnci přiveďte k varu vodu a přidejte sůl. Knedlíky můžete vařit najednou nebo v dávkách, záleží na velikosti hrnce – důležité je, aby mohly ve vodě volně plavat.
- Knedlíky vsuňte do vroucí vody, poté ztlumte oheň a v případě potřeby je opatrně zvedněte ze dna pánve pomocí dřevěné lžíce.
- Vařte je 8 minut a během vaření je několikrát opatrně otočte. Když knedlíky vyndáte, položte je na chladicí mřížku a po celé délce je propíchněte špejlí, aby z nich vyšla pára a nerozvařily se. Při podávání je nakrájejte na plátky.
- To můžete snadno provést pomocí kousku silné bavlněné nitě: zasuňte ji pod špalek, konce na obou stranách vytáhněte nahoru, překřižte je a zatáhněte.
- Knedlíky podávejte k dušeným a zapékaným pokrmům.
Recept na kynutý knedlík houskový
Co je skutečnou chloubou české kuchyně? Správně – houskové knedlíky! Příprava zabere něco málo přes hodinu a recept je pro 2 velké knedlíky.
Ingredience na kynutý knedlík houskový
- 3 a ¾ hrnku hrubé mouky (500 g)
- 1 šálek vlažného mléka (240 ml) nebo vody
- ½ hrnku chlebových kostek ze starého bílého chleba, nakrájených na 1 cm kousky
- 1 vejce
- 2 lžičky aktivního sušeného droždí nebo 10 g čerstvého droždí
- ½ lžičky soli
- špetka krystalového cukru
Postup na kynutý knedlík houskový
- Nakrájejte starý bílý chléb na centimetrové kousky.
- Ve velké míse smíchejte mouku se 2 špetkami soli. Uprostřed udělejte důlek. Do středu dejte droždí a posypte ho špetkou cukru.
- Přilijte ⅓ vlažného mléka a vidličkou rozmíchejte s trochou mouky. Nechte 5 minut odstát, dokud se droždí nerozpustí.
- V samostatné míse rozšlehejte zbylé mléko s vejcem. Směs přidejte do mísy s moukou a droždím.
- Těsto na knedlíky hněťte, dokud není hladké. Použijte ruce nebo kuchyňský mixér s příslušným nástavcem. Pokud je těsto příliš lepivé, přidejte trochu mouky.
- Teprve nyní přidejte na kostičky nakrájený chléb a spojte.
- Mísu přikryjte čistou kuchyňskou utěrkou a těsto nechte na teplém místě 45 minut kynout, dokud se nezdvojnásobí.
- Mezitím si připravte hrnec s mírně vroucí osolenou vodou, ve které se knedlík uvaří, nebo pařák, pokud hodláte knedlík vařit v páře.
- Vykynuté těsto rozdělte na 2 kusy a z každého vytvarujte váleček. Jeden bochánek by měl být asi 20-25 cm dlouhý a 7 cm silný.
- Knedlíky vařené ve vodě: knedlíky vařte 18 minut v osolené vroucí vodě, v polovině varu (po 9 minutách) je obraťte. Během vaření přikryjte hrnec pokličkou.
- Knedlíky vařené v páře: vařte knedlíky 25 minut v páře v hrnci s vhodnou vložkou nebo v pařáku zakrytém pokličkou. Během napařování knedlíky neobracejte.
- Uvařené knedlíky opatrně vyjměte. Hodit se může velká lopatka na knedlíky.
- Pokud jste knedlíky vařili, ihned je několikrát propíchněte vidličkou. Propíchnutí knedlíků při vyndávání z vody je nezbytné. Jinak by uvnitř zůstala pára a knedlíky by nebyly tak nadýchané, jak by měly být.
- Knedlíky vařené v páře nepropichujete, protože neabsorbují tolik vody jako jejich vařená varianta.
- Knedlíky nakrájejte na 1 cm silné kousky a podávejte je teplé jako přílohu.
Pokud knedlíky nepodáváte hned po uvaření, potřete jejich povrch trochou rozpuštěného sádla nebo másla. Knedlíky tak zůstanou měkké a jejich povrch se nevysuší.
Houskové knedlíky se krájí staromódním způsobem, a to pomocí bavlněné nitě. Ještě teplý knedlíkový bochánek můžete krájet velmi ostrým nožem. Můžete také použít kráječ na knedlíky – celý rohlík tak nakrájíte najednou.
Knedlíky vařené v páře vždy nabídnou vizuálně nejpřitažlivější výsledek. Povrch bude pěkně hladký a pravidelný.
TIP: Každá mouka je jiná. Pokud je těsto příliš řídké, přidejte trochu mouky. A naopak: pokud je těsto příliš husté, přidejte po lžičkách trochu vody.