Kuřecí rizoto s houbami – recept

Hlavní jídlaHoubyKuřecí masoMinutkyRizotoRýže
Kuřecí rizoto s houbami

Kuřecí rizoto s houbami (nebo také české rizoto) je jedním z hlavních pokrmů, který není náročný na přípravu a milovníci hub jej budou milovat. Jaké ingredience si na přípravu rizota přichystat? A jak postupovat při jeho přípravě?

Italské krémové rizoto s kuřecím masem a s houbami lze přichystat poměrně rychle ze snadno dostupných ingrediencí. Jaké potraviny jsou k přípravě kuřecího rizota s houbami třeba?

Další oblíbenou variantou rizota je srbské rizoto z mletého masa. Jedná se o jednoduchý pokrm, který lze připravit na jedné pánvi.

Jak na přípravu jednoduchého rizota?

Ve své nejklasičtější a základní podobě je rizoto jednoduché – máslo, cibule, volitelně víno, rýže a vývar, zakončené parmezánem.

V receptech se tradičně používá rýže Arborio, což je krátkozrnná rýže. Střednězrnná rýže Carnaroli však ve skutečnosti obsahuje více škrobu, má pevnější strukturu a delší zrno než Arborio. Použitím obou druhů rýže neuděláte chybu, ale Arborio je pro přípravu rizota šetrnější.

Kuřecí rizoto – recept na české rizoto s houbami

Houbové a kuřecí rizoto – recept na mix těchto dvou pokrmů tvoří fantasticky vydatné a hedvábné hlavní jídlo. Podávejte ho s parmezánem navíc pro ještě větší dobrotu.

Ingredience na kuřecí rizoto s houbami

  • 2 lžíce másla
  • 225 g žampionů/hub nakrájených na tenké plátky
  • 270 g kuřecích prsou bez kůže a kostí, nakrájených na 1 cm kousky
  • 1 lžička soli, rozděleno
  • 1/4 lžičky čerstvě mletého černého pepře
  • 5 a 1/2 šálku kuřecího vývaru z konzervy s nízkým obsahem sodíku nebo domácího vývaru, v případě potřeby přidejte další šálky
  • 1 lžíce rostlinného oleje
  • 1/2 šálku nakrájené cibule
  • 1 a 1/2 šálku rýže Arborio
  • 1/2 šálku suchého bílého vína
  • 1/2 šálku strouhaného parmezánu a další na podávání
  • 2 lžíce nasekané čerstvé petrželky

Postup na kuřecí rizoto s houbami

  1. Ve velkém hrnci rozehřejte máslo na mírném ohni. Přidejte houby. Za častého míchání vařte, dokud houby nezhnědnou, asi 5 minut.
  2. Přidejte kuře, 1/4 lžičky soli a pepř. Vařte, dokud není kuře hotové, 3 až 4 minuty. Směs vyjměte z pánve. Ve středně velkém hrnci přiveďte vývar k varu.
  3. Ve velkém hrnci rozehřejte olej na mírném ohni. Přidejte cibuli a za občasného míchání vařte, dokud nezprůsvitní, asi 5 minut. Přidejte rýži a míchejte, dokud nezačne být neprůhledná, asi 2 minuty.
  4. K rýži přidejte víno a zbývající 3/4 lžičky soli. Za častého míchání vařte, dokud se všechno víno nevstřebá.
  5. Přidejte asi 1/2 šálku vroucího vývaru a za častého míchání vařte, dokud se nevstřebá. Rýže a vývar by měly jemně bublat; podle potřeby upravte teplotu.
  6. Pokračujte ve vaření rýže, přidávejte po 1/2 šálku vývaru a nechte rýži, aby ho vstřebala, než přidáte další 1/2 šálku. Takto vařte rýži, dokud nezměkne, celkem 25 až 30 minut. Vývar, který se nevstřebal, by měl být zahuštěn škrobem z rýže. Možná nebudete muset spotřebovat všechnu tekutinu, případně budete potřebovat více vývaru nebo trochu vody.
  7. Vmíchejte kuřecí maso a houby, parmezán a petrželku a prohřejte. Kuřecí rizoto podávejte s dalším parmezánem.
České rizoto s houbami patří mezi oblíbený pokrm.

Recept na rizoto z kuřecího masa

Rizoto z kuřecího masa je nejlepší zimní večeře z jednoho hrnce – ideální prostředek, jak nechat vyniknout jednoduché, uklidňující ingredience.

Ingredience na rizoto z kuřecího masa

  • 60 g másla
  • 1 velká cibule nakrájená nadrobno
  • 2 snítky tymiánu, natrhané lístky
  • 250 g balení kaštanových hub, nakrájených na plátky
  • 300 g rýže na rizoto
  • 1,5 litru horkého kuřecího vývaru
  • 200 g vařeného kuřecího masa nakrájeného na kousky
  • 50 g strouhaného parmezánu a další na podávání (nepovinné)
  • malé balení petrželky, jemně nasekané

Postup na rizoto z kuřecího masa

  1. Na velké pánvi rozehřejte máslo na mírném ohni a přidejte cibuli. Vařte 10 minut do změknutí, pak vmíchejte lístky tymiánu a houby. Povařte 5 minut, přisypte rýži a promíchejte, aby se ve směsi obalily.
  2. Přilijte čtvrtinu vývaru a pokračujte ve vaření za občasného míchání a dolévání vývaru podle toho, jak se vstřebává (možná nebudete potřebovat všechen vývar).
  3. Když se většina vývaru vstřebá a rýže je téměř uvařená, přidejte kuře a promíchejte, aby se prohřálo. Dobře okořeňte a vmíchejte parmezán a petrželku. Podávejte posypané dalším parmezánem, pokud máte rádi.
Rizoto z kuřecího masa při podávání posypte petrželkou.

Rizoto s kuřecím masem a zeleninou – recept

Velmi snadný a lahodný recept na rizoto s kuřecím masem a zeleninou, který je ideální pro celou rodinu. Večeře bude na stole za méně než 30 minut.

Ingredience na rizoto s kuřecím masem a zeleninou

  • 4 šálky kuřecího vývaru
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce másla
  • 1 malá cibule (nakrájená nadrobno)
  • 680 g kuřecích prsou (vykostěných, nakrájených na kostičky)
  • 2 šálky červené papriky (nakrájené na kostičky)
  • 1 šálek rýže Arborio
  • 1/2 šálku parmezánu (nastrouhaného)
  • 1/2 lžičky černého pepře

Postup na rizoto s kuřecím masem a zeleninou

  1. Ohřejte kuřecí vývar a udržujte ho teplý.
  2. Ve velkém hrnci rozehřejte olej a máslo, přidejte cibuli a vařte, dokud nebude čirá.
  3. Přidejte na kostičky nakrájené kuřecí maso a smažte, dokud zvenku nezbělá (není zcela uvařené).
  4. Ke kuřeti přidejte papriku a vařte další 3-4 minuty.
  5. Přidejte rýži. Promíchejte, aby se zcela obalila v másle/oleji.
  6. Do směsi kuřete a rýže přidejte horký kuřecí vývar – po jedné naběračce – a často míchejte. Jakmile se vývar vstřebá, přidejte další.
  7. Postup opakujte, dokud nespotřebujete téměř všechen vývar – mělo by to trvat asi 17-25 minut.
  8. Pokračujte, dokud není rýže zcela uvařená a pokrm není krémový.
  9. Vmíchejte parmezán a černý pepř. Kuřecí rizoto se zeleninou podávejte teplé.
Kuřecí rizoto můžete doplnit houbami.

Rizoto s masem – recept

Rizoto s masem je snadná večeře na všední den, která obsahuje chutná kuřecí stehna. Použít můžete také zbytky kuřecího masa, grilované kuře nebo vařené kuře z rožně.

Ingredience na rizoto s masem

Rizoto

  • 4 šálky kuřecího vývaru
  • ¼ šálku sušených rajčat v oleji, nasekaných (zbavených oleje)
  • 5 stroužků česneku mletého
  • 1,5 šálku rýže Arborio
  • 1 šálek suchého bílého vína
  • 2 lžíce másla
  • ⅔ šálku čerstvě nastrouhaného nebo rozdrobeného parmezánu při pokojové teplotě
  • 115 g čerstvého špenátu
  • sůl a pepř

Koření na kuře

  • 1 lžička uzené papriky
  • ½ lžičky chilli
  • 1 lžička italského koření
  • ½ lžičky česnekového prášku
  • ¼ lžičky kajenského pepře
  • ¼ lžičky soli

Kuře

  • 680 g kuřecích stehen bez kůže a kostí
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
  • 2 lžíce olivového oleje
  • nasekaná petrželka (na ozdobu, nepovinné)

Postup na rizoto s masem

  1. Použijte pánev se silným dnem, například litinovou pánev, aby se rýže nepřichytila ke dnu pánve a nepřipálila se. Poznámka: během vaření rizota můžete také vařit kuře podle pokynů uvedených níže.
  2. Kuřecí vývar zahřejte v samostatném hrnci na teplotu a udržujte ho horký.
  3. Slijte olej ze sušených rajčat a nechte si ho jen tolik (asi 1 polévkovou lžíci), abyste na něm mohli osmahnout česnek. Na litinové pánvi (nebo jiné pánvi s těžkým dnem) smažte mletý česnek s nakrájenými sušenými rajčaty asi 1 až 2 minuty.
  4. Přidejte rýži a promíchejte ji dřevěnou lžící nebo špachtlí, aby se pokryla olivovým olejem. Za stálého míchání restujte rýži na olivovém oleji asi 1 minutu na středním ohni. Dbejte na to, aby se rýže nepřipálila.
  5. Přidejte bílé víno a za občasného míchání vařte na mírném ohni, dokud se víno do rýže zcela nevstřebá.
  6. Přidejte k rýži ½ šálku horkého kuřecího vývaru a na středním ohni občas míchejte, dokud se vývar téměř nevstřebá. Nemusíte míchat neustále, stačí jednou za minutu nebo dvě.
  7. Když se vývar téměř vstřebá, přidejte k rýži další ½ šálku kuřecího vývaru a postup opakujte. Pokračujte v přidávání kuřecího vývaru po ½ šálku, dokud nebude rýže měkká, ale ne příliš. Možná nebudete muset použít všechen kuřecí vývar. Nebo ho můžete použít více. Rýže by měla mít strukturu „al dente“ (trochu tvrdá na skus, ale v žádném případě ne křupavá) a zrnka by měla být viditelně oddělená (ne kašovitá).
  8. Snižte teplotu na minimum a přidejte máslo a strouhaný parmezán. Vše dobře promíchejte, dokud se parmezán nerozpustí.
  9. Na mírném ohni přidejte špenát a promíchejte ho. Stáhněte z ohně, přikryjte pánev pokličkou a nechte špenát několik minut zavadnout. Znovu promíchejte, aby se zavadlý špenát dostal do rizota.
  10. Kuřecí rizoto dochuťte solí a pepřem.
Před podáváním rizoto s masem můžete posypat nastrouhaným sýrem.

Postup na kuře do rizota s masem

  1. Poznámka: kuře můžete vařit současně s přípravou rizota.
  2. V malé misce smíchejte koření na kuře. Kuřecí stehna nakrájejte na menší kousky (ale ne příliš malé). Kuřecí stehna vydatně okořeňte kořením z obou stran. Nemusíte použít celé množství.
  3. Rozpalte prázdnou velkou pánev s vysokým dnem a těžkým dnem (například nerezovou nebo litinovou) na středním ohni po dobu 3 minut. Tím se pánev prohřeje.
  4. Přidejte 2 lžíce olivového oleje. Přidejte kuřecí stehna. Kuře opékejte 5 minut na jedné straně na středním ohni, aniž byste s ním hýbali. Kuře se tak opeče.
  5. Kuřecí stehna otočte, snižte teplotu na nízkou až střední a vařte ještě asi 5 minut nebo déle, dokud nejsou propečená. Teploměr na maso by měl v nejsilnější části kuřete zaznamenat 74 °C. Odstavte z ohně. Kuře vyjměte z pánve.
  6. Na rizoto přidejte uvařené kuře a podávejte. Pokud chcete, posypte nasekanou čerstvou petrželkou.

Recept na zapečené rizoto

Upečte toto jednoduché rizoto v troubě, zatímco se budete věnovat něčemu jinému – výsledné zapečené rizoto je stále úžasně krémové. Zapečené rizoto připravíte za necelou hodinu.

Ingredience na zapečené rizoto

  • 250 g balení uzené slaniny nakrájené na malé kousky
  • 1 cibule, nakrájená nadrobno
  • 25 g másla
  • 300 g rýže na rizoto
  • půl sklenice bílého vína (nepovinné)
  • 150 g balení cherry rajčátek, rozpůlených na poloviny
  • 700 ml horkého kuřecího vývaru (z kostky je vhodný)
  • 50 g nastrouhaného parmezánu

Postup na zapečené rizoto

  1. Troubu předehřejte na 200 °C ventilátor 180 °C plyn. Kousky slaniny opékejte na pánvi nebo v zapékací misce 3-5 minut dozlatova a dokřupava. Vmíchejte cibuli a máslo a vařte 3-4 minuty, dokud nezměkne.
  2. Přisypte rýži a dobře promíchejte, až se obalí. Přilijte víno, pokud ho používáte, a vařte 2 minuty, dokud se nevstřebá.
  3. Přidejte cherry rajčátka a horký vývar, poté rýži rychle promíchejte. Přikryjte těsně přiléhající pokličkou a pečte 18 minut, dokud není uvařená. Vmíchejte většinu parmezánu a podávejte posypané zbytkem.

Recept na rychlé rizoto

Jak připravit rizoto do půl hodiny? Tento recept na česnekové parmezánové rychlé rizoto může být hvězdou představení, kterému říkáme večeře – určitě potěší celou rodinu.

Ingredience na rychlé rizoto

  • 1/2 střední cibule (nakrájené nadrobno)
  • 4 stroužky česneku (mleté)
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce másla
  • 4 šálky zeleninového vývaru
  • 1/4 šálku suchého bílého vína
  • 1 šálek rýže Arborio
  • 1 šálek čerstvě nastrouhaného parmezánu (plus další na podávání)
  • 3 lžíce čerstvě nasekané petrželky

Postup na rychlé rizoto

  1. Začněte ohříváním vývaru a udržujte ho v teple.
  2. Do velké pánve na středním ohni přidejte máslo a olej (můžete použít wok).
  3. Přidejte cibuli a smažte ji, dokud nezměkne, pak přidejte česnek. Vařte ještě 1 minutu.
  4. Přidejte rýži a promíchejte ji (pokud můžete, dbejte na to, aby se olej dostal na každé zrnko rýže).
  5. Přidejte víno a míchejte, dokud se nevstřebá.
  6. Přidejte jednu naběračku vývaru a míchejte, dokud se nevstřebá.
  7. Tento postup opakujte, dokud nespotřebujete téměř všechen vývar – mělo by to trvat asi 17-25 minut.
  8. Když přidáte poslední naběračku vývaru, přidejte také petrželku, ale vývar nechte vstřebat jen do poloviny a pak přidejte sýr.
  9. Nechte sýr vstřebat, dokud nebude krémový a hustý, ale ne polévkový.
  10. Podávejte a podle potřeby přidejte další parmezán.
Stejně jako kuřecí rizoto, i česnekové můžete doplnit houbami.

Vyzkoušejte také zeleninové rizoto, rizoto bez masa, rajskou polévku s rýží, kuřecí směs s rýží nebo zapečené kuře s rýží.

Kuřecí rizoto se zeleninou vs. kuře na houbách s rýží

Ať už zvažujete rizoto s houbami či kuřecím masem, nezaměňte při výběru receptu název s kuřetem na houbách s rýží. Ve skutečnosti se jedná o dva rozdílné pokrmy. Kuřecí rizoto se zeleninou, známé jako české rizoto, je rýže smíchaná s kuřetem a zeleninou, stejně jako italské rizoto s houbami. Naopak kuře na houbách s rýží se podává s omáčkou a rýží zvlášť.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang