Srbské rizoto z mletého masa – nejlepší recept

Hlavní jídlaMinutkyPro začátečníkyRizotoRýžeVepřové maso

Srbské rizoto z mletého masa je jednoduchý pokrm, který lze připravit na jedné pánvi. Na přípravu není srbské rizoto vůbec náročné, navíc je dokonce zdravé a chutné. Odkud srbské rizoto pochází? A jak si srbské rizoto s vepřovým masem připravit doma?

Rizoto je původem italský pokrm. Srbské rizoto ovšem není jeho variantou, je to originální pokrm. Skládá se z rýže, vepřového (mletého) masa a zeleniny.

Známé srbské vepřové rizoto si v Česku našlo svoje místo a stalo se populárním pokrmem. Recept na srbské rizoto s vepřovým mletým masem by nemělo chybět v žádné domácí kuchařce. A nebo zkuste jenom rizoto z mletého masa.

TIP: Vyzkoušejte také nejlepší recept na čevabčiči z mletého masa, nebo třeba karbanátky krumlovský drak či krůtí karbanátky v troubě, kuřecí rizoto a krémové rizoto.

Rizoto – původ

Rizoto je tradiční italské jídlo. Správně by se mělo jednat o rýžový pokrm vařený ve vývaru. Konečný produkt by měl mít krémovou konzistenci.

Risotto, jak se říká rizotu v italštině, pochází ze severní Itálie. Od svého vzniku získalo mnoho různých podob. Gurmáni by ovšem mohli namítat, že většina z nich nejsou vůbec risottem, nýbrž jiným rýžovým pokrmem.

Pravé italské rizoto má mít krémovou konzistenci a srbskému rizotu není moc podobné.

Pravé italské krémové rizoto obsahuje v základu cibuli, máslo a víno. Rýže by měla mít vysoký podíl škrobu a její zrna by měla být střední velikosti a kulatějšího tvaru.

Tento typ rýže má díky většímu množství škrobu schopnost vytvořit krémovou konzistenci díky lepkavému povrchu po jejím uvaření.

Co je to srbské rizoto s vepřovým masem

Srbské rizoto s vepřovým masem, neboli džuveč, je tradiční jihoevropské jídlo podobné rizotu. Svůj původ překvapivě nemá v Srbsku, avšak v Turecku.

Není tedy pravým rizotem, ani není ze Srbska. Jeho název může být proto zavádějící. Nicméně je široce rozšířené po Evropě a stalo se nedílnou součástí mnohých kuchyní – ať už domácích nebo například závodních.

Běžné složení srbského rizota tvoří rýže, vepřové maso a hlavně sezónní zelenina. Nejtypičtější zeleninou pro srbské rizoto jsou rajčata a papriky. Díky nim tento pokrm získává jeho charakteristickou, známou červenou barvu.

Srbské rizoto s vepřovým masem není náročné na přípravu, tak se jeho asi nejoblíbenější forma v podobě srbského rizota s vepřovým masem těší velké oblíbenosti.

Rýži můžete také nahradit kroupami a připravit tak lahodný zdravý pokrm s novou chutí. Víte, jak dlouho se vaří kroupy?

Srbské rizoto z mletého masa – recept

Mleté maso dodává tradičnímu srbskému rizotu jeho typickou chuť. S tímto receptem si připravíte doma vynikající srbské rizoto z mletého masa s cibulí, česnekem, rajským protlakem a kořením.

Ingredience na srbské rizoto z mletého masa

  • 250 g mletého masa (může být vepřové, nebo také mix)
  • 250 g rýže
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 2-3 lžíce rajčatového protlaku
  • 2-3 lžíce čerstvého či mraženého hrášku
  • 1 červená paprika nebo 3 lžíce sterilované kapie
  • 600 ml masového vývaru
  • mletá sladká paprika
  • sůl
  • pepř
  • olej

Postup na srbské rizoto z mletého masa

  1. Na pánvi nebo v hrnci rozehřejte olej a zpěňte cibuli nakrájenou nadrobno. Přidejte při přípravě srbského rizota mleté vepřové maso (nebo mix), které osolíme a opepříme.
  2. Když je maso opečené, přidejte česnek, po chvíli i protlak. Posypejte paprikou a promíchejte.
  3. Přidejte rýži, hrášek a nakrájenou papriku. Zalijte vývarem a za občasného míchání duste pod pokličkou do změknutí rýže.
  4. Nakonec můžete rizoto dochutit solí či pepřem.
  5. Rizoto by mělo mít krémovější konzistenci. Docílíte toho například přidáním vývaru nakonec.

TIP: Nejlepší je srbské rizoto s mletým vepřovým masem a se sýrem – stačí posypat nakonec nastrouhaným tvrdým sýrem a výborný pokrm je na světě.

Srbské rizoto recept

Srbské rizoto s mletým hovězím masem patří mezi oblíbené pokrmy. Jak připravit srbské rizoto doma?

Srbské rizoto recept – ingredience

  • 500 g libového mletého hovězího masa
  • 1 malá cibule nakrájená nadrobno
  • 2 stroužky česneku, jemně nasekané
  • 1/4 lžičky pepře
  • 1 šálek nevařené rýže
  • 3 a 1/2 šálku hovězího ochuceného vývaru
  • 1/2 šálku strouhané mrkve
  • 1/2 šálku strouhaného čerstvého parmezánu
  • 3 lžíce nasekané čerstvé pažitky

Postup na srbské rizoto recept

  1. Na pánvi s nepřilnavým povrchem vařte hovězí maso, cibuli, česnek a pepř na středním ohni 5 až 7 minut, občas promíchejte, dokud není hovězí maso důkladně uvařené. V případě potřeby nechte okapat. Vmíchejte rýži; za stálého míchání vařte 2 minuty.
  2. Vmíchejte vývar a zahřejte ho k varu. Snižte teplotu na středně nízkou. Přikryjte a vařte 10 minut.
  3. Vmíchejte mrkev. Vařte odkryté ještě 5 až 7 minut nebo dokud se tekutina nevstřebá.
  4. Sejměte pánev z ohně. Vmíchejte sýr. Přikryjte; nechte 3 minuty stát. Posypte pažitkou.
srbske-rizoto-recept-3394661
Srbské rizoto můžete podávat posypané sýrem.

Srbské vepřové rizoto

Srbské vepřové rizoto nejen výborně chutná, ale také vás báječně zasytí. Tento recept na srbské vepřové rizoto navíc obsahuje houby, které mu dodají jedinečnou chuť.

Srbské vepřové rizoto ingredience

  • 7 šálků vývaru, například kuřecího
  • 1 cibule, nakrájená nadrobno
  • 1 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 170 g žampionů nakrájených na plátky
  • 2 šálky rýže
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • ⅓ šálku červeného vína
  • 1 a ½ šálku vepřového masa
  • ⅓ šálku sýra

Srbské vepřové rizoto – postup

  1. Vývar přiveďte k varu a udržujte na mírném ohni.
    Na velké nepřilnavé pánvi rozehřejte na středně nízké teplotě olivový olej. Vmíchejte cibuli a smažte ji, dokud nezačne měknout, asi 5 minut.
  2. Do pánve s cibulí přidejte houby a promíchejte. Přidejte tymián a sůl. Poté, co houby začnou měknout, po 3 až 4 minutách vmíchejte rýži a následně víno na vaření.
  3. Když se víno na vaření z větší části vstřebá, naberte do rýže asi ½ šálku vývaru. Směs na rizoto promíchejte a vařte, dokud se vývar nevstřebá.
  4. Přidejte další naběračku vývaru a postup opakujte. Během vaření rizota často míchejte.
  5. Po přidání asi 2 šálků vývaru vmíchejte do pánve s rýží vepřové maso. Přidejte dalšího ½ šálku vývaru, promíchejte, aby se vše spojilo, a pokračujte v postupném přidávání vývaru do rizota.
  6. Jakmile se všechna nebo většina tekutiny vstřebá a rýže je měkká na skus, je rizoto téměř hotové.
  7. Postupným přiléváním tekutiny na vaření a pravidelným mícháním trvá asi 30 minut.
  8. Vmíchejte sýr, aby se rozpustil a spojil s rizotem. Přidejte několik zrnek černého pepře. Na talíři podávejte sýr navíc. Dobrou chuť.

TIP: Dalším balkánským pokrmem z mletého masa je tradiční čevabčiči.

Vepřové maso po srbsku

Vepřové maso po srbsku představuje lahodnou kombinaci chuti masa, koření a zeleniny. Podávat ho můžete k rýži i jiným přílohám.

Vepřové maso po srbsku – ingredience

  • 4 lžíce másla
  • 4 lžíce rostlinného oleje
  • 1 kg vykostěného vepřového masa, pečeného a rozdrceného
  • 3 středně velké cibule nakrájené na plátky
  • 2 lžičky kypřicího prášku
  • 1/2 lžíce pálivé papriky
  • 2 zelené papriky
  • 2 žluté papriky
  • 2 červené papriky
  • 2 nebo 3 feferonky, nakrájené na kolečka
  • 1 šálek hovězího vývaru
  • 1 malá plechovka rajčatového protlaku
  • 3 stroužky mletého česneku
  • Sůl podle chuti
  • 1 bobkový list

Postup na vepřové maso po srbsku

  1. Na velké pánvi rozehřejte olej a máslo. Po rozpálení přidejte cibuli a smažte ji do měkka dozlatova.
  2. Posypte ji moukou nebo škrobovou moučkou a přidejte papriku. Několik minut dobře míchejte.
  3. Snižte teplotu a přidejte vepřové maso, papriku, hovězí vývar, rajčatový protlak, česnek, sůl a bobkový list.
  4. Dobře promíchejte. Přiveďte k varu, pak snižte teplotu na minimum a přikryté vařte 1 až 1 a 1/2 hodiny.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang