Srbské rizoto – nejlepší recept

Hlavní jídla

Srbské rizoto z mletého masa je jednoduchý pokrm, který lze připravit na jedné pánvi. Na přípravu není srbské rizoto vůbec náročné, navíc je dokonce zdravé a chutné. Odkud srbské rizoto pochází? A jak si srbské rizoto s vepřovým masem připravit doma?

Rizoto je původem italský pokrm. Srbské rizoto ovšem není jeho variantou, je to originální pokrm. Skládá se z rýže, vepřového (mletého) masa a zeleniny. Známé srbské vepřové rizoto si v Česku našlo svoje místo a stalo se populárním pokrmem. Recept na srbské rizoto s vepřovým mletým masem by nemělo chybět v žádné domácí kuchařce.

Rizoto – původ

Rizoto je tradiční italské jídlo. Správně by se mělo jednat o rýžový pokrm vařený ve vývaru. Konečný produkt by měl mít krémovou konzistenci.

Risotto, jak se říká rizotu v italštině, pochází ze severní Itálie. Od svého vzniku získalo mnoho různých podob. Gurmáni by ovšem mohli namítat, že většina z nich nejsou vůbec risottem, nýbrž jiným rýžovým pokrmem.

Pravé italské rizoto má mít krémovou konzistenci a srbskému rizotu není moc podobné.

Pravé italské rizoto obsahuje v základu cibuli, máslo a víno. Rýže by měla mít vysoký podíl škrobu a její zrna by měla být střední velikosti a kulatějšího tvaru.

Tento typ rýže má díky většímu množství škrobu schopnost vytvořit krémovou konzistenci díky lepkavému povrchu po jejím uvaření.

Co je to srbské rizoto

Srbské rizoto, neboli džuveč, je tradiční jihoevropské jídlo podobné rizotu. Svůj původ překvapivě nemá v Srbsku, avšak v Turecku.

Není tedy pravým rizotem, ani není ze Srbska. Jeho název může být proto zavádějící. Nicméně je široce rozšířené po Evropě a stalo se nedílnou součástí mnohých kuchyní – ať už domácích nebo například závodních.

Běžné složení srbského rizota tvoří rýže, maso a hlavně sezónní zelenina. Nejtypičtější zeleninou pro srbské rizoto jsou rajčata a papriky. Díky nim tento pokrm získává jeho charakteristickou, známou červenou barvu.

Rajčata a papriky jsou běžně využívanou ingrediencí rizota po srbsku – dodávají mu typickou červenou barvu.

Srbské rizoto není náročné na přípravu, tak se jeho asi nejoblíbenější forma v podobě srbského rizota s vepřovým masem těší velké oblíbenosti.

Srbské rizoto – recept

Suroviny:

  • 250 g mletého masa (může být vepřové, nebo také mix)
  • 250 g rýže
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 2-3 lžíce rajčatového protlaku
  • 2-3 lžíce čerstvého či mraženého hrášku
  • 1 červená paprika nebo 3 lžíce sterilizované kapie
  • 600 ml masového vývaru
  • mletá sladká paprika
  • sůl
  • pepř
  • olej

Postup:

Na pánvi nebo v hrnci rozehřejeme olej a zpěníme cibuli nakrájenou nadrobno. Přidáme mleté maso, které osolíme a opepříme.

Když je maso opečené, přidáme česnek, po chvíli i protlak. Posypeme paprikou a promícháme.

Přidáme rýži, hrášek a nakrájenou papriku. Zalijeme vývarem a za občasného míchání dusíme pod pokličkou do změknutí rýže.

Nakonec můžeme rizoto dochutit solí či pepřem.

Rizoto by mělo mít krémovější konzistenci. Docílíme toho například přidáním dodatečného vývaru nakonec.

TIP: Nejlepší je srbské rizoto se sýrem – stačí posypat nakonec nastrouhaným tvrdým sýrem a výborný pokrm je na světě.

Recept

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang