![](https://www.receptik.cz/wp-content/uploads/2011/02/cevabcici-1024x576.jpg)
Čevabčiči (čevapčiči) je pokrm, který je u nás poměrně oblíbený. Často se ovšem nepřipravuje tradičně a nepoužívá se ani klasická příloha.
Původ čevabčiči (někdy také čevapčiči) musíme hledat v turkických oblastech. Příslušníci turkických národů jsou velmi rozšířenou etnickou skupinou v oblasti Eurasie, proto s jejich migrací expandovala i specifická kuchyně.
Dostala se tak i na Balkánský poloostrov, odkud se rozšířila do dalších částí Evropy. Tak se na „Starý kontinent“ dostal i kebab (čevap), z něhož vlastně tento pokrm vznikl.
Z původního tvaru servírované porce (pláty, kuličky, váleček) bylo čevabčiči upraveno do několika malých šišek.
Čevabčiči na první pohled nepůsobí příliš zdravě a mnoho lidí jej považuje za nezdravý pokrm. Pokud ovšem použijete kvalitní mleté maso, může se stát součástí racionálního jídelničku. Zvláště, když sáhnete po méně tučném masu.
Zaměříte-li se navíc na vhodné přílohy (ajvar je např. velmi zdravý), nemusíte se tohoto tradičního pokrmu obávat a můžete si jej dát s čistým svědomí.
Jste fandou vepřového masa? Tak neváhejte a vyzkoušejte řízky z kotlety.
Ingredience na čevapčiči
- 40 dkg vepřové kýty
- 2 žloutky
- 2 lžíce červeného vína
- červená paprika
- 2 cibule
Postup na čevapčiči
- Maso umeleme, osolíme, opepříme a dobře propracujeme, pak přidáme sladkou papriku a ještě prohněteme.
- Nakonec přidáme červené víno, žloutky a znovu propracujeme. Na prkénku posypaném moukou utvoříme váleček asi o průměru 5 cm a z něho nakrájíme dílky as 3 cm široké.
- Z každého dílku vyválíme šišku. Šišky pečeme na roštu velmi pomalu.
- Cibuli nakrájíme na kolečka a poklademe je na upečené čevabčiči.
Mleté maso
Čevapčiči se připravuje z mletého masa, obvykle hovězího, jehněčího, skopového či vepřového, často jde o jejich směs.
Typickou příměsí do masa je koření čubrica a cibule. Do originální verze koření čubrica se přidává jen pískavice, saturejka, jedlá sůl, má světle hnědou, nikoli červenou barvu a není pálivá, jen mírně pikantní, a umocní přirozenou chuť masa.
Příprava masa je zpravidla smažením na pánvi. V Česku se servíruje s nakrájenou cibulí a hořčicí, přílohou mohou být brambory nebo chléb. V balkánských zemích se servíruje povětšinou grilované s ajvarem a červenou cibulkou, případně tvarohem či jogurtem, a k tomu obvykle pita chléb (nebo bílý) a různé placky.
![](https://www.receptik.cz/wp-content/uploads/2023/04/cevabcici-s-ajvarem-1024x683.jpg)
Nejlepší recept na čevabčiči
Tento recept na čevabčiči je inspirovaný bulharskou verzí receptu. Pokud máte chuť na tu českou verzi, čtěte ještě níže.
Ingredience na nejlepší čevabčiči
- 500 g mletého masa, ideálně hovězího a skopového (případně jehněčího)
- 1-2 lžíce perlivé minerální vody
- 1 stroužek čerstvého česneku
- Sůl a mletý pepř podle chuti
- 2 lžičky koření čubrica (hlídat si původní, výše zmíněné složení)
- 2 cibule, nejlépe červené, nakrájené na polohrubo nebo na tenké plátky
- ½ lžičky jedlé sody (není nutné)
- Zakysaná smetana (je možné s ní maso pokapat nebo podávat zvlášť)
- Přílohy – nejlépe bílá bageta, pita chléb
Postup na nejlepší čevabčiči
- Maso promíchejte s minerální vodou, sodou, osolte, opepřete, přidejte čubricu, česnek, cibuli a nechte v chladničce čtyři hodiny odpočinout.
- Poté utvořte podlouhlé válečky.
- Pokud chcete, aby vypadaly efektně, napíchněte je na předem namočené dřevěné špejle a grilujte celkem osm minut ze všech stran dohněda.
- Podávejte se zakysanou smetanou a pečivem.
TIP: Z mletého masa můžete připravit třeba klasické hamburgery, sekanou nebo třeba pštrosí vejce.
Recept na čevabčiči v troubě
Jednoduchý, chutný recept na čevabčiči pečené v troubě na plechu. Podávané s vařeným bramborem s petrželí, hořčicí a kolečky cibule.
Ingredience na čevabčiči v troubě
- 500 g mleté hovězí
- 500 g mleté vepřové (tučnější)
- 2 ks cibule
- 1 lžíce sádla
- 1 ks vejce
- sůl
- pepř
- plnotučná hořčice
- 1 ks cibule (na kolečka, na ozdobu)
Postup na čevabčiči v troubě
- Cibule oloupeme, dvě z nich nakrájíme nadrobno, zbývající třetí cibuli později nakrájíme na kolečka a přidáme k hotovému čevabčiči na talíř.
- Na pánvi rozehřejeme sádlo a orestujeme v něm cibuli nakrájenou nadrobno. Přendáme do mísy a necháme vychladnout.
- K cibuli přidáme mleté maso, osolíme, opepříme. Do směsi rozklepneme vejce a promícháme.
- Rukama namočenýma ve studené vodě tvarujeme z masa stejně dlouhé válečky, klademe je na plech vyložený pečicím papírem.
- Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 15-20 minut.
- Hotové čevabčiči podáváme s bramborem posypanými nasekanou petrželí, na talíř přidáme lžíci hořčice a nakonec ozdobíme cibulí nakrájenou na kolečka.
Čevabčiči z mletého masa – recept
Recept na klasické čevabčiči tak, jak ho známe ze školních a závodních jídelen.
Ingredience na čevabčiči z mletého masa
- 500 g mletého masa (vepřové, hovězí, jehněčí nebo míchané)
- 2 cibule (1 do směsi, 1 na podávání)
- 1 vejce
- 3 stroužky česneku
- 1 lžička majoránky
- 1 lžička mleté sladké papriky
- chilli podle chuti
- strouhanka podle potřeby
- sůl a pepř (1 lžička od každého)
- sádlo nebo olej
Postup na čevabčiči z mletého masa
- Mleté maso dejte do mísy a postupně přidejte vajíčko, prolisovaný česnek, najemno nasekanou cibulku a koření. Směs masa a koření důkladně promíchejte, aby se propojily chutě a pokud je směs trochu řidší, můžete přidat strouhanku na zahuštění.
- Z masové směsi vytvarujte šišky (válečky) o trošku větší než je velikost palce a poté smažte ve vrstvě rozpáleného oleje v hluboké pánvi. Zprudka čevabčiči orestujte tak, aby maso uprostřed zůstalo trošku světlejší.
- Hotové čevabčiči podávejte s vařeným bramborem, syrovou cibulí, nakládanou okurkou a plnotučnou hořčicí.
TIP: Pokud chcete čevabčiči trošku více křupavější, můžete válečky lehce poprášit ze všech stran hladkou moukou.
![](https://www.receptik.cz/wp-content/uploads/2023/04/cevabcici-na-grilu-1024x683.jpg)
Recept na čevabčiči na chorvatský způsob
Tento recept na čevapčiči připravíte velice snadno, je neuvěřitelně vydatný a chutný a má úspěch u každého, kdo jej ochutnal.
Ingredience na chorvatské čevabčiči
- 500 g mletého hovězího masa
- 250 g mletého vepřového masa
- 1 větší cibule
- 4 velké stroužky česneku
- 3 lžíce nasekané petrželky
- 1 lžíce sladké papriky
- ½ lžíce pálivé papriky
- ½ lžičky sladké uzené papriky
- ¾ lžičky jedlé sody
- 2 lžíce strouhanky
- 2-3 lžíce vody
- ¾ lžíce vegety nebo jiného zeleninového vývaru v prášku
- 1 lžička soli
- 1 lžička mletého černého pepře
Postup na chorvatské čevabčiči
- Vložte mleté maso do mísy. Cibuli nakrájejte velmi najemno a stroužky česneku utřete. Přidejte do mísy. Přidejte nasekanou petrželku, všechny druhy papriky, jedlou sodu, strouhanku, vodu, vegetu, sůl a pepř. Dobře promíchejte ručním mixérem vybaveným háky na těsto.
- Přikryjte mísu potravinářskou fólií a nechte ji 1 až 2 hodiny odpočívat v chladničce.
- Z masové směsi odebírejte porce o hmotnosti asi 50-55 g a tvarujte válečky. Měly by být silné asi jako palec a dlouhé asi 7-10 cm. Z tohoto množství vyjde asi 18 válečků.
- Cevapčiči grilujte na rozpálené grilovací pánvi nebo na grilu asi 12-14 minut, mezi tím je několikrát otočte, nebo dokud nejsou hnědé a propečené.
- Podávejte horké s rýží, ajvarem, zakysanou smetanou, cibulí a nebo šopským salátem.
- Čevapčiči lze znovu ohřívat v troubě při teplotě 180 °C asi 10 minut nebo dokud se neprohřejí.
Recept na grilované čevabčiči
V této chutné srbské verzi se používá mleté vepřové, hovězí a jehněčí maso. Skvěle se podává v sendviči.
Ingredience na grilované čevabčiči
- 1,5 kg mletého vepřového masa
- 500 g libového mletého hovězího masa
- 250 g mletého jehněčího masa
- 1 vaječný bílek
- 4 stroužky česneku, mleté
- 2 lžičky mletého černého pepře
- 1 lžička soli
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžička kajenského pepře
- ½ lžičky papriky
Postup na grilované čevabčiči
- Předehřejte venkovní gril na střední teplotu a rošt lehce potřete olejem.
- Ve velké míse smíchejte mleté vepřové maso, mleté hovězí maso, mleté jehněčí maso a vaječný bílek. Přidejte česnek, černý pepř, sůl, jedlou sodu, kajenský pepř a papriku.
- Rukama dobře promíchejte; vytvarujte klobásky o tloušťce asi 2-3 cm.
- Klobásky pečte na předehřátém grilu za občasného otáčení, dokud nebudou uprostřed růžové, asi 30 minut. Teploměr zapíchnutý do středu by měl ukazovat 70 °C.
- Podávejte v pita chlebu jako sendvič s ajvarem a čerstvou cibulí.
Čevabčiči je chutné a snadné jídlo, které je skvělým způsobem, jak si vychutnat chutě balkánského regionu. Ať už si na něm pochutnáte v restauraci, nebo si ho připravíte doma, určitě se stane hitem. Je to skvělé jídlo na pohoštění, protože se snadno a rychle připravuje a může se podávat s různými přílohami.