Plněná sekaná – recept na nejlepší plněnou sekanou

Hlavní jídlaHovězí masoVepřové maso

Hit všech výletů – voňavá plněná sekaná. Sekáči, to je náš nový seriál receptů s mletým masem. Začneme vylepšenou klasikou – voňavou plněnou sekanou nejen na prázdninové výlety. A už v příštím díle se můžete těšit na méně tradiční pochoutku z krůtího mletého masa.

Na výlety do přírody se musíte pořádně vybavit. Kšiltovka, sluneční brýle, opalovací krém, kapesníky, pití a samozřejmě pořádná svačina. Večer před výletem upečte sekanou. Do rána se rozleží a zpevní, takže ji ráno stačí jenom úhledně nakrájet, vložit mezi dva chleby a můžete vyrazit.

vonava_plnena_sekana-1024x720-6433038

Budete potřebovat:

  • cca 3/4 kg mletého masa (směs hovězího a vepřového)
  • 3 vejce
  • 1 menší cibuli
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce plnotučné hořčice
  • 2–3 snítky čerstvého tymiánu nebo majoránky
  • 2 lžičky soli
  • celý pepř čerstvě namletý

K podávání:

  • chléb se slunečnicí
  • hořčice
  • kyselé okurky

Uvařte dvě vejce natvrdo, zchlaďte a oloupejte. Předehřejte troubu na 200 stupňů. Cibuli nakrájejte na opravdu drobné kostičky. Do mísy dejte mleté maso, zbylé vajíčko, hořčici, prolisovaný česnek, sůl a pepř.

Nebojte se množství soli a nešetřete ani pepřem. Sekaná, zvlášť podávaná zastudena, totiž snese výraznější ochucení. Přidejte lístky tymiánu nebo majoránky. Do mísy vlijte cca 0,5 dcl ledové vody, zamíchejte nejdřív lžící a potom pořádně propracujte rukou.

Sekaná tak bude držet pohromadě i bez přidání strouhanky. Na závěr vmíchejte kostičky cibule. Menší pekáček vymažte olejem. Zhruba polovinu mletého masa dejte do pekáčku a začněte tvořit „spodek“ sekané.

Přidejte celá vejce, zakryjte je zbytkem směsi a dotvarujte šišku sekané tak, aby vajíčka nikde nevykukovala. Vršek potřete olejem, můžete dozdobit snítkou tymiánu a dejte do trouby. Po 15 minutách stáhněte troubu na 180 stupňů a pečte ještě 35 minut.

Sekanou nechte chvíli odležet a podávejte zatepla s bramborovou kaší, nebo zastudena s chlebem se slunečnicí, hořčicí a kyselou okurkou.

IngredienceRecept

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang