
Hit všech výletů – voňavá plněná sekaná. Sekáči, to je náš nový seriál receptů s mletým masem. Začneme vylepšenou klasikou – voňavou plněnou sekanou nejen na prázdninové výlety. A už v příštím díle se můžete těšit na méně tradiční pochoutku z krůtího mletého masa.
Na výlety do přírody se musíte pořádně vybavit. Kšiltovka, sluneční brýle, opalovací krém, kapesníky, pití a samozřejmě pořádná svačina. Večer před výletem upečte sekanou. Do rána se rozleží a zpevní, takže ji ráno stačí jenom úhledně nakrájet, vložit mezi dva chleby a můžete vyrazit.

Budete potřebovat:
- cca 3/4 kg mletého masa (směs hovězího a vepřového)
- 3 vejce
- 1 menší cibuli
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce plnotučné hořčice
- 2–3 snítky čerstvého tymiánu nebo majoránky
- 2 lžičky soli
- celý pepř čerstvě namletý
K podávání:
- chléb se slunečnicí
- hořčice
- kyselé okurky
Uvařte dvě vejce natvrdo, zchlaďte a oloupejte. Předehřejte troubu na 200 stupňů. Cibuli nakrájejte na opravdu drobné kostičky. Do mísy dejte mleté maso, zbylé vajíčko, hořčici, prolisovaný česnek, sůl a pepř.
Nebojte se množství soli a nešetřete ani pepřem. Sekaná, zvlášť podávaná zastudena, totiž snese výraznější ochucení. Přidejte lístky tymiánu nebo majoránky. Do mísy vlijte cca 0,5 dcl ledové vody, zamíchejte nejdřív lžící a potom pořádně propracujte rukou.
Sekaná tak bude držet pohromadě i bez přidání strouhanky. Na závěr vmíchejte kostičky cibule. Menší pekáček vymažte olejem. Zhruba polovinu mletého masa dejte do pekáčku a začněte tvořit „spodek“ sekané.
Přidejte celá vejce, zakryjte je zbytkem směsi a dotvarujte šišku sekané tak, aby vajíčka nikde nevykukovala. Vršek potřete olejem, můžete dozdobit snítkou tymiánu a dejte do trouby. Po 15 minutách stáhněte troubu na 180 stupňů a pečte ještě 35 minut.
Sekanou nechte chvíli odležet a podávejte zatepla s bramborovou kaší, nebo zastudena s chlebem se slunečnicí, hořčicí a kyselou okurkou.