Léčivý vývar

Polévky

Vývar. Má mnoho podob a dalo by se o něm psát hodiny. Vývar tu byl jako léčivá síla snad vždy. Vývar z kostí se nepoužívá jenom jako potravina, ale i jako součást léků po stejně dlouhou dobu – přes tisíc let. A co vývar z kostí vlastně je?

Jednoduše voda a kosti, které pomalu vaříme po dobu 30 minut až 48 hodin. Možná je to pro vás jen „obyčejná polévka“, ale věřte mi, jde o mnohem víc. Tím hlavním důvodem, proč byste měli zařadit vývar z kostí do svého jídelníčku, je bio dostupný kolagen.

A to je ta hlavní věc! Kolagen je nejhojnější protein v těle – pomáhá, posiluje, chrání a drží tělo pohromadě. Kolagen vytváří kosti, chrupavky, zuby, šlachy, vazy, klouby a je klíčem ke krásným vlasům, pokožce i nehtům.

Navíc posiluje svaly, pomáhá buněčnému růstu a podporuje orgány trávicího traktu – jícen, žaludek, tlusté a tenké střevo. Při vaření vývaru z kostí se kolagen rozštěpuje na želatinu, která se snadno tráví a vstřebává do těla.

Při vyšší teplotě je želatina tekutá, když ji uložíte do chladu, tak ztuhne na rosol. Z výsledků nespočtu studií má želatina dvě významné úlohy pro naše zažívání: chrání a utěsňuje střeva (v podstatě je chrání tím, že potahuje sliznici a chrání tak proti dalšímu poškozování z jídla a pití).

Zvyšuje celkovou nutriční hodnotu (kombinací želatiny s dalšími potravinami vzroste celková nutriční hodnota daného jídla). Sečteno podtrženo, konzumace zdrojů kolagenu, jako je vývar z kostí a hydrolyzovaný kolagen (to je rozložená forma hovězí želatiny bez chuti v prášku) zlepšuje zdraví.

Další benefity vývaru

Dalším důvodem, proč zařadit vývar z kostí do jídelníčku, jsou bio dostupné živiny. Vývar totiž obsahuje předem strávené živiny, díky čemuž je naše tělo lépe přijímá. Živiny, které se ve vývaru nachází (samozřejmě konkrétní výživová hodnota se liší od typu použitých kostí, chrupavek, vazů, zeleniny, bylinek i koření) jsou:

– aminokyseliny (především glycin, prolin, hydroxyprolin)

– rozmanitá řada snadno stravitelných minerálních látek

– glukosaminoglykany (kyselina hyaluronová, sulfát chondroitinu, glukosamin – ty v podstatě lubrikují a chrání pokožku a hrají důležitou roli v pojivové tkáni)

– zdravé tuky (podporují dobrou náladu, pocit nasycení a zdraví mozku a pomáhají přenášet důležité vitaminy jako A, D, E a K po celém těle)

– v neposlední řadě vitaminy a živiny, na které si jen vzpomenete – další nutriční hodnotu dodáte vývaru jednoduchým přidáním zeleniny, bylinek a koření  

Ač se to nemusí zdát, je vývar z kostí také dobrý pro naši peněženku. Umožňuje nám totiž využít v podstatě „odpad“. Kuřecí skelet a kůže, kosti a nožky, slupky a odkrojky ze zeleniny – to všechno se při přípravě léčivého vývaru zužitkuje.

Dokonce můžete použít znovu kosti a skelet z již upečeného kuřete, hovězích i vepřových žeber atd. Navíc je vývar skvělým a zdravým zvýrazňovačem chuti – nejen polévek, dušených jídel, omáček – zapomeňte na umělé kostky bujonu plné chemikálií.

Vědecká fakta

Studie věnované želatině, poukazují na tyto prospěšné účinky:

  • ulevuje od artritidy a bolesti kloubů
  • chrání buňky
  • působí proti stárnutí
  • zamezuje tvorbě nádorů
  • posiluje nehty
  • pomáhá zmírňovat stav cukrovky a snižovat cukr v krvi
  • podporuje regulaci inzulinu
  • pomáhá regulovat krvácení z nosu, silnou menstruaci, vředy či krvácení z měchýře
  • zlepšuje spánek
  • pomáhá normalizovat hladinu žaludečních šťáv – může omezovat celulitidu – pomáhá čelit degenerativním a zánětlivým onemocněním

Studie zaměřené na vývar z kostí ukázaly, že dokáže:

  • podpořit imunitu
  • bojovat se záněty
  • ulevit od rýmy a bronchitidy
  • posilovat kosti a zuby
  • zlepšit hydrataci
  • podpořit hubnutí
  • obnovit tělesné kapacity při cvičení pomocí rehydratace a elektrolytů – za pomoci kombinace vývaru z kostí a zeleniny
  • budovat svalstvo
  • zlepšit náladu

Vývar pro zlepšení nálady

Ptáte se, jak dokáže vývar zlepšit náladu? Naše strava nám ovlivňuje střevní mikroflóru a ta má zase vliv na mozek. Podle neurobiologů naše střevní mikroflóra neustále komunikuje s mozkem.

Možná je vám známý pojem mikrobiom – to je souhrn bakterií, které střevní mikroflóru tvoří. A je u něho známo, že ovlivňuje nastavení mozku již od útlého dětství až do dospělosti spolu s náladou, pamětí a schopností učit se a zvládat stres.

A asi by vás nemělo překvapit, že až 80% imunitního systému se nachází právě v zažívacím traktu. Zmiňuji to, protože bych ráda navázala na čím dál častější pojem – syndrom propustného střeva.

Ve zdravém zažívání funguje stěna tenkého střeva jako vratná – propouští vodu a potřebné živiny, ale zabraňuje průniku škodlivých látek. Jenže špatná strava, léky, plísňové a bakteriální přemnožení výstelku oslabují a mohou vyvolat právě tento syndrom propustného střeva.

Příznaky jsou různé – od potravních alergií, senzitivity, přes bolest hlavy, migrény, artritidu, ekzémy, kopřivky až po chronickou únavu. Bohužel ale syndrom propustného střeva může navíc v těle přispívat k oxidačnímu stresu a zánětu a to způsobuje propustnost bariéry mezi mozkem a krevním oběhem.

Takže toxiny a molekuly, které v těle už tak nemají co dělat, mohou dál pronikat až do mozku. No a vítejte na světě choroby typu: ADHD, ALS, Alzheimerova choroba a demence, anorexie a bulimie, autismus, cukrovka, epilepsie a záchvaty, infekce nervové soustavy, poruchy nálad, roztroušená skleróza, mrtvice, tiky apod.

Důležitý je výběr masa

Na začátku všeho je důležitý výběr masa a drůbeže. Nejlepší je použít maso z volného chovu (to znamená, že nebyly podány zvířeti antibiotika ani hormony a mohlo se volně pást na své přirozené potravě), organické nebo bio.

Můžete volit nákup velkých částí zvířete, dostanete tak z jednoho nákupu více pokrmů (maso + kosti). Nebo lze nakoupit pouze kosti, morek a jednotlivé části do vývarů (krk, klouby atd.). Takovéto části obvykle stojí zlomek ceny a většinou stačí požádat svého farmáře nebo řezníka.

Kuřecí skelety se dají krásně sehnat už i vakuované od farmářů (např. Rodina Němcovi, Světničkové kuře). Naše Maso mají vždy morkové kosti, které se špatně shánějí. 

img_0035-7123955

V čem vařit?

Co se týče samotného vaření. Vývary z kostí je opravdu důležité vařit pomalu a za to delší dobu, abyste získali maximum. Nejlépe 4 až 48 hodin. Takovéto vývary je nejlepší vařit buď ve velkém hrnci na polévku (klidně 6 litrové a více) a nebo v pomalém hrnci. Pomalý hrnec je elektrický přístroj, který dokáže vařit při nízkých teplotách. 

Dále se doporučuje upřednostnit nerezové cedníky, nerezové naběračky či zavařovací sklenice nad těmi plastovými. Horké tekutiny mohou z plastů uvolňovat toxiny.

Myslete na to, že jsou živočišné bílkoviny jediným zdrojem kolagenu v potravě, proto představuje vývar z kostí pro člověka skvělý přírodní dostupný zdroj živin. A i když potrava rostlinného původu neobsahuje kolagen, dokáže jeho produkci podpořit (primárně potraviny bohaté na vitamin C, B komplex, A, D a E).

© 2021 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang