
Dušená mrkev je svěží a snadná příloha, která je plná chuti. Zde je návod, jak tuto zdravou oranžovou zeleninu připravit v páře.
Příprava
- Příprava: 5 minut
- Vaření: 5 minut
- Celkem: 10 minut
- Počet porcí: 4
Ingredience
- 8 středně velkých mrkví
- 1 lžíce olivového oleje (nebo másla)
- ¼ lžičky plus 1 špetka soli
- 1 lžíce nasekaného čerstvého tymiánu (můžete ještě přidat petrželku)
- 2 plátky citronu
Postup
- Oloupejte mrkev a nakrájejte ji na šikmé plátky o velikosti 1/4 palce.
- Do hrnce nebo kastrolu dejte asi 1 cm vody.
- Pokud používáte napařovací košík bez rukojeti, přidejte ho do hrnce nyní: hladina vody by měla být přímo pod košíkem.
- Přiveďte vodu k varu.
- Po uvaření přidejte mrkev (v parním koši, pokud má rukojeť).
- Vařte v páře s přiklopenou pokličkou, dokud nezměkne, asi 4 až 5 minut.
- Pro posouzení propečenosti ji vyzkoušejte vidličkou.
- Zeleninu opatrně vyjměte do mísy.
- Promíchejte ji s olivovým olejem, košer solí a čerstvými bylinkami. Případně ji pokapejte šťávou ze 2 citronů.