Dušená mrkev

Dušená mrkev je svěží a snadná příloha, která je plná chuti. Zde je návod, jak tuto zdravou oranžovou zeleninu připravit v páře.

Příprava

  • Příprava: 5 minut
  • Vaření: 5 minut
  • Celkem: 10 minut
  • Počet porcí: 4

Ingredience

  • 8 středně velkých mrkví
  • 1 lžíce olivového oleje (nebo másla)
  • ¼ lžičky plus 1 špetka soli
  • 1 lžíce nasekaného čerstvého tymiánu (můžete ještě přidat petrželku)
  • 2 plátky citronu

Postup

  1. Oloupejte mrkev a nakrájejte ji na šikmé plátky o velikosti 1/4 palce.
  2. Do hrnce nebo kastrolu dejte asi 1 cm vody.
  3. Pokud používáte napařovací košík bez rukojeti, přidejte ho do hrnce nyní: hladina vody by měla být přímo pod košíkem.
  4. Přiveďte vodu k varu.
  5. Po uvaření přidejte mrkev (v parním koši, pokud má rukojeť).
  6. Vařte v páře s přiklopenou pokličkou, dokud nezměkne, asi 4 až 5 minut.
  7. Pro posouzení propečenosti ji vyzkoušejte vidličkou.
  8. Zeleninu opatrně vyjměte do mísy.
  9. Promíchejte ji s olivovým olejem, košer solí a čerstvými bylinkami. Případně ji pokapejte šťávou ze 2 citronů.
IngredienceRecept

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang