Falafel to sice není, ale neskromně musím říct, že kuličky jsou opravdu moc dobré. Jsou přesně takové jak mám ráda, uvnitř mazlavější s kůrkou na povrchu. Já všechno peču v troubě, takže kůrčička není tak křupavá, ale pokud a vás nejsou smažené věci těžké, budou možná ještě lepší, i s hummusem.

A víte, co miluji na tomto jídle úplně nejvíc? Jeho univerzálnost. Můžete si dát kuličky s bramborovou kaší jako vydatný oběd, se zeleninovým salátkem k lehké večeři nebo jimi naplnit tortilu a přidat hummus. Možností je takové množství, že vám zkrátka nemůže zevšednět.

Ingredience

Co si musíme připravit?

  • 250 g uvařené cizrny – zde popis vaření cizrny
  • 2 lžičky uzené papriky
  • 1/2 lžičky mletého kmínu
  • citron
  • sůl, pepř
  • 2 velké stroužky česneku
  • 1 lžíce tamari omáčky
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 mrkve (200 g)
  • 1 menší cuketa (200 g)
  • olivový olej

A jak na to?

Postup přípravy

Cizrnu necháme přes noc namočit ve studené vodě (na uvedené množství jsem použila jeden větší šálek suché cizrny). Druhý den ji propláchneme studenou vodou a necháme přibližně 30 minut vařit. Neměla by být příliš měkká a při rozkousnutí by měla lehce křupnout. Struktura by měla být o něco měkčí než na falafel, na který se pouze namáčí. Po uvaření zcedíme a necháme vychladnout.

Očistíme zeleninu, mrkev a česnek oloupeme a z cukety seřízneme konec se stopkou. Vše nastrouháme na jemném struhadle a důkladně ze zeleniny vymačkáme tekutinu. Na pánvi si rozehřejeme olivový olej a nejprve na něm opékáme cuketu s mrkví. Zhruba po pěti pěti minutách přidáme česnek a restujeme společně ještě dalších pět minut. Když začne zelenina lehce hnědnout, zaprášíme kmínem a uzenou paprikou a necháme koření cca 3 minuty rozvonět.

Zeleninovou směs necháme chladnout a mezitím v mixeru rozmixujeme cizrnu. Cizrnovou hmotu přendáme do větší mísy, přidáme tamari omáčku, olivový olej, citronovou šťávu, sůl, pepř a orestovanou zeleninu. Vše důkladně promícháme a vypracujeme hladké těsto, ze kterého namočenými dlaněmi tvoříme kuličky. Bokem si připravíme misku s trochou olivového oleje a každou kuličku jím lehce potřeme, aby měly kůrku.

Pečeme při 200 stupních přibližně 25 minut, podle velikosti kuliček.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang