Recept na nejlepší smažený sýr v horkovzdušné troubě

Bezmasá jídlaGrilované sýryHlavní jídlaSendvičeSýry
smazeny-syr-ve-friteze-4855919

Ještě někdo vyrůstal doma a ohříval chleba se sýrem v mikrovlnné troubě? Výsledek byl vždycky příšerný, chléb byl kašovitý a rozteklý sýr se dostal všude. Měli jste tedy někdy horký sýrový sendvič, který vám vydržel až do večeře, a nemuseli jste zapínat sporák? Řešením je horkovzdušná trouba.

Stačí říct, že horkovzdušná trouba je řešením pro vždy křupavé a vždy mazlavé sendviče s grilovaným sýrem. Tady je návod, jak je připravit – a možná je naučit připravovat i své děti.

Shrnutí článku

Recept na smažený sýr – recept na smažený sýr v horkovzdušné troubě je v podstatě rychlý a jednoduchý. Stačí připravit samotný sýr, chléb, případně další oblíbenou přílohu

Postup přípravy – extra rychlý smažený sýr v horkovzdušné troubě vyžaduje nastrouhané sýry, dostatek másla a chleba, na který se pokládají nastrouhané kousky sýru

Proč připravovat sýr v horkovzdušné troubě – důvodů, proč připravit (nejen) smažený sýr v horkovzdušné troubě je hned několik. Jedná se například o zdravější variantu „české klasiky,“ která obsahuje méně kalorií a navíc je extra rychlá na přípravu

Nejlepší smažený sýr v horkovzdušné troubě – recept

Jednou z nejlepších věcí na smažení grilovaných sýrových sendvičů v horkovzdušné troubě je, že sendvič můžete sestavit, vložit do horkovzdušné trouby, nastavit časovač a odejít. Když se vrátíte, budete mít dokonale křupavý chléb a roztavený sýr.

Tyto sendviče se připravují stejně jako jiné grilované sýry, tedy skládáním plátků toustu namazaných máslem a vrstev strouhaného sýra. Poté sendviče smažíte v horkovzdušné troubě asi 7 minut a v polovině je obrátíte.

Za necelých 10 minut budete mít zlatavě hnědý grilovaný sýr, aniž byste museli špinit pánev nebo zahřívat troubu.

Ingredience

  • 2 lžíce másla
  • plátky sýra, více kombinací
  • plátky rustikálního chleba nebo bílého či celozrnného sendvičového chleba

Postup

  1. Nechte 2 lžíce másla při pokojové teplotě, dokud nezměkne.
  2. Zahřejte horkovzdušnou troubu na 180 ºC.
  3. Na velkých otvorech struhadla nastrouhejte sýry.
  4. Smíchejte je ve středně velké míse.
  5. Každý ze 4 plátků sendvičového chleba namažte z jedné strany máslem.
  6. Přidejte sýry.
  7. Sendviče uzavřete zbylými 2 plátky chleba máslem nahoru.
  8. Sendviče mírně přitiskněte, aby se uzavřely.
  9. Smažte grilované sýry v horkovzdušné troubě, asi 3 minuty.
  10. Obraťte sendvič a smažte další 3 až 4 minuty.

Výhody smaženého sýru v horkovzdušné troubě

Smažený sýr v horkovzdušné troubě je zdravější než tradiční smažení na pánvi, protože vyžaduje méně oleje. To znamená méně kalorií a tuku, což je skvělá zpráva pro ty, kteří se snaží jíst zdravěji.

Horkovzdušná trouba zajišťuje rovnoměrné pečení díky cirkulaci horkého vzduchu. To znamená, že sýr bude krásně zlatavý a křupavý ze všech stran.

Příprava smaženého sýra v horkovzdušné troubě je velmi jednoduchá. Stačí sýr obalit v trojobalu (mouka, vejce, strouhanka), lehce postříkat olejem a péct na 200°C přibližně 10 minut.

Další výhodou je, že je navíc možné experimentovat s různými druhy sýra, jako je eidam, gouda nebo ementál. Každý sýr má jinou chuť a texturu, což může přinést zajímavé variace do tvého receptu.

Aby sýr při pečení nevytekl, je dobré ho před obalováním na chvíli zmrazit. Tím se zpevní a lépe drží tvar během pečení.

Smažený sýr je skvělý s různými přílohami, jako jsou hranolky, bramborová kaše nebo čerstvý salát. Nezapomeň na domácí tatarskou omáčku, která je k smaženému sýru naprosto dokonalá!

    IngredienceRecept

    © 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang