Fazolky na kyselo – recept na nejlepší zelené fazolky na kyselo

Hlavní jídla

Zelené fazolky jsou výbornou zeleninovou přílohou k masu a skvěle se vyjímají také v polévkách. Jsou plné vitamínů a vlákniny a kromě toho mají také nízký glykemický index, díky čemuž jsou vhodnou zeleninou pro diabetiky. Jaké další benefity zelené fazolky přináší a jak vytvořit jednoduchý a zároveň chutný recept na zelené fazolky na kyselo?

Fazole vs. fazolky? Název skoro stejný, zařazením se však liší. Zatímco fazole jsou klasickou luštěninou, fazolky patří mezi zeleninu. Mnozí strávníci si je pamatují ze školních jídelen, pokud se však fazolkám rozhodnou dát druhou šanci – neprohloupí.

Fazolky se hodí k masu jako je zvěřina či grilovaný steak, avšak skvěle se vyjímají i v jarním odlehčeném jídelníčku jako součást salátů nebo příloha k rybám. Zelené fazolky jsou vhodné i pro ty nejmenší – od 9. do 12. měsíce se hodí také jako první příkrmy.

Fazolky na kyselo – odvláknění lusků

Kromě toho, že se fazolky vaří poměrně krátkou dobu, je dobré vědět ještě to, že fazolky občas potřebují odvláknit. Některé odrůdy fazolek sice tuhé vlákno nemají, jiné fazolové lusky však mají vlákno, které se nedá dobře rozkousat.

Toto vlákno je tedy třeba nožíkem sloupnout a fazolky očistit. Může se jednat o pracnou činnost, protože fazolové lusky mají vlákna po obou stranách. Pokud jsou kuchaří netrpěliví, většinou stačí vlákna sloupnout do půlky. Samotné vaření je už mnohem jednodušší.

Zelené fazolky na kyselo – ingredience

Hlavním aktérem receptu jsou samozřejmě zelené fazolky. Ke konzumaci jsou nejvhodnější a také nejchutnější mladé lusky. Jako u každé zeleniny také platí, že čím čerstvější, tím lepší. Také starší lusky není třeba zcela zatracovat, chuťově však již nebudou tak jemné.

Starší fazolové lusky navíc snesou i delší tepelnou úpravu a je možné je také krátce podusit. Jaké ingredience jsou tedy potřeba pro recept na fazolky na kyselo se smetanou?

  • 500 g fazolových lusků
  • 500 ml vývaru (zeleninový či masový)
  • 1 kelímek smetany na šlehání
  • 2 lžičky cukru
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce soli
  • Citronová šťáva

Fazolové lusky existují ve vícero odrůdách. Pro tento recept lze použít jak fazolky žluté, tak fazolky zelené. U zelených lusků se zvlášť vyplatí po uvaření fazolky okamžitě zchladit studenou vodou. Ta pomůže zachovat barvu, křupavost a chuť.

Zelené fazolky mají nízký glykemický index, díky čemuž jsou vhodnou zeleninou pro diabetiky.
Zelené fazolky mají nízký glykemický index, díky čemuž jsou vhodnou zeleninou pro diabetiky.

Co se vývaru na omáčku týče, použít lze jak zeleninový, tak masový. Vodu z vyvařených fazolek není třeba do omáčky vůbec používat, nejedná se totiž o žádný gurmánský zážitek. Nedoporučuje se používat ani bujón, který by chuť omáčky přebil.

Pokud v lednici momentálně není smetana na šlehání, recept se povede i se smetanou na vaření. Co se okyselení týče, místo citronu je možné použít také ocet. Cukr a sůl pro dochucení záleží na chuti strávníků.

Jak dlouho vařit fazolky?

U vaření fazolek je dobré mít na paměti, že jim k uvaření stačí pouhých 5 minut. Poté je třeba fazolky slít a zchladit studenou vodou. Tento krok se vyplatí nepřeskočit, protože pomůže zastavit tepelnou úpravu fazolek.

Fazolky tak budou křupavé a zachovají si i svou barvu. Kdyby se fazolky vařily déle, rozvařily by se a chuťově by strávníky jistě nepotěšily. Z toho tedy vyplývá, že se fazolky nevaří společně s omáčkou, která na uvaření potřebuje delší čas.

Fazolky na kyselo se smetanou – postup

Zelené fazolky na kyselo na smetaně jsou ideální zdravou večeří. Podávat je lze s bramborami nebo knedlíkem a vajíčkem. Při náhradě živočišné smetany veganskou alternativou lze navíc fazolky na kyselo se smetanou začlenit i do veganské stravy.

Jak tedy na fazolky na kyselo? Recept je poměrně jednoduchý. Fazolky nejprve očistíme tak, že je odvlákníme. Odkrojíme oba konce fazolek a z obou stran je zbavíme tuhých vláken, které nejsou dobře konzumovatelné.

Při náhradě živočišné smetany veganskou alternativou lze navíc fazolky na kyselo se smetanou začlenit i do veganské stravy.
Při náhradě živočišné smetany veganskou alternativou lze navíc fazolky na kyselo se smetanou začlenit i do veganské stravy.

Takto očištěné fazolky opláchneme a rozkrájíme na menší kousky. V kastrolu rozpustíme máslo a hned jak zpění, vsypeme do něj mouku na jíšku. Mícháme do té doby, než se mouka spojí s máslem.

Poté zalíváme vývarem zhruba po třetinách a mícháme metličkou, aby v omáčce nebyly žmolky. Tento základ omáčky vaříme zhruba 20 minut a sem tam zamícháme, aby se mouka nepřipálila. Mezitím přivedeme k varu velký hrnec vody osolený lžící soli.

Fazolky ve vodě vaříme 5 minut. Hotové lusky ihned slijeme a zchladíme studenou vodou, aby se přerušila tepelná úprava. Fazolky tak nebudou rozměklé a zachovají si svou barvu. V tomto momentě je již recept na zelené fazolky na kyselo téměř hotový.

Nyní zbývá jen zalít uvařenou omáčku smetanou a několik vteřin provařit společně. Nakonec omáčku osolíme, přimícháme cukr a citronovou šťávu či vinný ocet dle chuti. Do omáčky vhodíme okapané fazolky a podáváme.

Zelené fazolky v jiných receptech

Recept na zelené fazolky na kyselo na smetaně pomůže chutně zahrnout tuto zdravou zeleninu do každodenního jídelníčku. Koho by však tento recept neoslovil, může fazolky využít i v jiných pokrmech pro jednoduché obědy či zdravé večeře.

Skvěle se hodí k náhražkám masa jako je tofu či tempeh. Stačí pak přidat rýži a další orestovanou zeleninu a rychlý recept je na světě. Podobně lze fazolky zahrnout i do zeleninového rizota. Fazolky své místo najdou také v polévkách.

Mezi jednoduché a chutné podzimní recepty s fazolkami patří např. silný zeleninový vývar. Křupavé zelené fazolky také krásně vyniknou v každém salátu. Milovníci lehkých jídel tak mohou vyzkoušet např. netradiční batátový salát.

 Křupavé zelené fazolky také krásně vyniknou v každém salátu.
Křupavé zelené fazolky také krásně vyniknou v každém salátu.

Zelené fazolky a zdraví

Správně uvařené fazolky potěší nejen chutí, avšak také svými benefity pro zdraví. Z vitamínů obsahují nejvíce vitaminu C, dále jsou bohaté na vitamin A, B6 a K. Vitaminy to však pro zelené fazolky nekončí. Obsahují také totiž celou řadu minerálních látek.

Mezi ty se řadí např.:

  • vápník
  • železo
  • draslík
  • hořčík

Vitamin B je důležitý k boji proti depresím, které jsou v zimním období velmi časté. Vitaminy B jsou také potřebné během těhotenství – foláty jsou důležité pro zdravý růst a vývoj plodů. Vápník je zase potřeba k udržování silných a zdravých kostí.

Pro svůj nízký glykemický index jsou vhodné pro diabetiky a díky obsažené vláknině přispívají k lepšímu trávení. Fazolové lusky jsou také plné antioxidantů, které přispívají k likvidování škodlivých volných radikálů v těle.

Recept

© 2021 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang