Fazolový salát

Fazolový salát patří k oblíbeným pokrmům, které spojují výživu, chutnost a jednoduchost přípravy. V tomto článku se podíváme na různé recepty na fazolový salát, které přinášejí různorodost do vašeho jídelníčku. Bez ohledu na to, zda jste příznivcem křupavých zelených fazolí, konzervovaných černých nebo červených fazolí, nebo si oblíbíte verzi s krémovým avokádem, zde naleznete inspiraci pro vytvoření chutných a osvěžujících fazolových salátů.

Fazole jsou bohaté na bílkoviny, vlákninu a důležité živiny, a právě z tohoto důvodu jsou skvělým základem pro vytvoření vynikajícího salátu. Jejich pestrobarevné variace a křupavá textura je přesně to, co potřebujete pro vytvoření osvěžujícího pokrmu, který potěší chuťové buňky i tělo.

Abychom vám usnadnili cestu ke kulinářskému úspěchu, připravili jsme pro vás několik receptů na nejlepší fazolový salát, které budou ideálními doplňky k různým pokrmům a příležitostem.

Milovníci luštěnin mohou vyzkoušet čočkovou pomazánku, čočkovou polévku nebo třeba cizrnu na paprice.

TIP: Vyzkoušejte také zelené fazolky na kyselo, červené fazole s rýží nebo třeba další recepty na fazole a fazolky.

Pro fazolový salát můžete použít více druhů fazolí.

Fazolový salát – fazolový salát z bílých fazolí – recept

Zde je návod na nejlepší recept na salát ze tří druhů fazolí. Je tak snadné ho připravit na pikniky a slavnosti.

Příprava

  • Příprava: 15 minut
  • Celkem: 15 minut

Ingredience na fazolový salát z bílých fazolí

  • 420 g fazolí
  • 420 g bílých fazolí nebo fazolí pinto
  • 420 g zelených fazolí
  • 420 g voskových fazolí
  • 1/2 střední bílé cibule
  • 1/4 střední červené cibule
  • 2 lžíce nasekané kadeřavé petrželky
  • ½ šálku bílého octa
  • ¼ šálku olivového oleje
  • 2 lžíce krystalového cukru
  • ¼ lžičky sušeného kopru a česnekového prášku
  • 1 lžička soli
  • čerstvě mletý černý pepř

Postup na fazolový salát z bílých fazolí

  1. Fazole slijte a propláchněte.
  2. Nakrájejte cibuli na tenké plátky. Petrželku nasekejte najemno.
  3. Ve velké míse vyšlehejte bílý ocet, olivový olej, cukr, kopr, česnek, prášek a sůl.
  4. Přidejte fazole, cibuli a petrželku a míchejte, dokud se neobalí.
  5. Můžete jíst ihned, ale pro dosažení nejlepších výsledků dejte salát na 1 hodinu do chladničky, aby se marinoval. Zbytky skladujte v chladu až 5 dní.

Jednoduchý fazolový salát – fazolový salát s cibulí – recept

Fazolový salát s cibulí je osvěžující a zdravá pochoutka, kterou můžete připravit rychle a snadno. Tento recept kombinuje chuť křupavých fazolí s jemnou sladkostí cibule a osvěžujícím dresinkem. Je ideálním doplňkem ke grilovanému masu nebo jen jako lehký oběd či večeře.

Ingredience na jednoduchý fazolový salát

  • 2 hrnky vařených fazolí (např. černé nebo červené fazole)
  • 1 střední cibule, nakrájená na tenké plátky
  • 1/4 šálku olivového oleje
  • 2 lžíce červeného vinného octa
  • 1 lžička medu
  • sůl a pepř podle chuti
  • 2 lžíce nasekané čerstvé petržele (volitelné)

Postup na jednoduchý fazolový salát

  1. Do mísy přidejte vařené fazole.
  2. V malé misce smíchejte olivový olej, červený vinný ocet, med, sůl a pepř. Dobře promíchejte, dokud se všechny ingredience nespojí v dresink.
  3. Plátky cibule dejte do misy s fazolemi.
  4. Nalijte připravený dresink přes fazole a cibuli.
  5. Šetrně promíchejte, aby se dresink rovnoměrně rozprostřel po fazolích a cibuli.
  6. Pokud máte rádi větší čerstvost, přidejte nasekanou petrželku.
  7. Nechte salát odpočinout alespoň 15 minut před podáváním, aby se chutě sladily.
  8. Podávejte jako přílohu nebo samostatný pokrm a užijte si chutný fazolový salát s cibulí.

Fazolový salát s majonézou – recept

Fazolový salát s majonézou je výbornou volbou pro milovníky krémových salátů. Tato jednoduchá a chutná předkrmy spojuje výhody fazolí s bohatou chutí majonézy a osvěžující cibulí. Tento recept je skvělým doplňkem k piknikům, grilovanému kuřeti nebo jako snadný oběd.

Ingredience na fazolový salát s majonézou

  • 2 hrnky vařených fazolí (např. zelené nebo žluté fazole)
  • 1 střední cibule, nakrájená na tenké plátky
  • 1/2 šálku majonézy
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 2 lžičky bílého vinného octa
  • 1 lžička cukru
  • sůl a pepř podle chuti

Postup na fazolový salát s majonézou

  1. Do mísy přidejte vařené fazole.
  2. V malé misce smíchejte majonézu, dijonskou hořčici, bílý vinný ocet, cukr, sůl a pepř. Dobře promíchejte, dokud nevznikne hladký dresink.
  3. Plátky cibule dejte do mísy s fazolemi.
  4. Nalijte připravený dresink přes fazole a cibuli.
  5. Šetrně promíchejte, aby se dresink rovnoměrně rozprostřel po fazolích a cibuli.
  6. Nechte salát v lednici odpočinout alespoň 30 minut, aby se chutě spojily a salát zchladil.
  7. Před podáváním dochuťte solí a pepřem podle chuti.
  8. Podávejte jako přílohu nebo samostatný pokrm a užijte si chutný fazolový salát s majonézou a cibulí.
Zařaďte fazolový salát do nedělní jídelní tabule.

Studený fazolový salát – recept

Studený fazolový salát s cibulí je osvěžujícím pokrmem, který můžete připravit rychle a snadno. Tento recept využívá fazole v rajské omáčce pro intenzivní chuť a kombinuje je s jemnou cibulí, což vytváří skvělou přílohu nebo lehký pokrm.

Ingredience na studený fazolový salát

  • 2 plechovky fazolí v rajské omáčce (400 g každá)
  • 1 střední cibule, nakrájená na tenké plátky
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce červeného vinného octa
  • sůl a pepř podle chuti
  • 2 lžíce nasekané petržele (volitelné)

Postup na studený fazolový salát

  1. Otevřete plechovky s fazolemi v rajské omáčce a vložte obsah do síta. Opláchněte fazole studenou vodou, aby se zbavily nadbytečné omáčky.
  2. Do mísy přidejte opláchnuté fazole.
  3. Přidejte nakrájenou cibuli do mísy s fazolemi.
  4. V malé misce smíchejte olivový olej, červený vinný ocet, sůl a pepř. Dobře promíchejte, dokud se všechny ingredience spojí v dresink.
  5. Nalijte připravený dresink přes fazole a cibuli.
  6. Šetrně promíchejte, aby se dresink rovnoměrně rozprostřel po fazolích a cibuli.
  7. Pokud máte rádi větší čerstvost, přidejte nasekanou petrželku.
  8. Nechte salát odpočinout alespoň 30 minut v lednici, aby se chutě sladily a salát zchladil.
  9. Před podáváním dochuťte solí a pepřem podle chuti.
  10. Podávejte studený fazolový salát s cibulí jako přílohu nebo samostatný pokrm a užijte si jeho výraznou chuť.

Nejlepší fazolový salát – recept

Nejlepší fazolový salát s cibulí a avokádem je osvěžující kombinací chutí a textur. Tento recept využívá křupavých fazolí, jemné cibule a krémové avokádo, aby vytvořil dokonalou rovnováhu v každém soustu. Ideální na pikniky, grilovaná jídla nebo jako lehký oběd.

Ingredience na nejlepší fazolový salát

  • 2 hrnky vařených fazolí (např. černé nebo červené fazole)
  • 1 střední cibule, nakrájená na tenké plátky
  • 2 avokáda, oloupaná, jádro odstraněno a nakrájená na kostky
  • 1/4 šálku olivového oleje
  • 2 lžíce červeného vinného octa
  • 1 lžička medu
  • sůl a pepř podle chuti
  • 2 lžíce nasekané čerstvé petržele (volitelné)

Postup na nejlepší fazolový salát

  1. Do mísy přidejte vařené fazole.
  2. Přidejte nakrájenou cibuli a kostky avokáda do mísy s fazolemi.
  3. V malé misce smíchejte olivový olej, červený vinný ocet, med, sůl a pepř. Dobře promíchejte, dokud se všechny ingredience spojí v dresink.
  4. Nalijte připravený dresink přes fazole, cibuli a avokádo.
  5. Šetrně promíchejte, aby se dresink rovnoměrně rozprostřel po fazolích, cibuli a avokádu.
  6. Pokud máte rádi větší čerstvost, přidejte nasekanou petrželku.
  7. Nechte salát odpočinout alespoň 15 minut před podáváním, aby se chutě sladily a avokádo stalo krémovějším.
  8. Podávejte tento nejlepší fazolový salát s cibulí a avokádem jako přílohu nebo samostatný pokrm a užijte si ho ve všech jeho chutích a texturách.

Salát s fazolemi – recept

Fazolový salát s cibulí je jednoduchý, ale lahodný pokrm, který spojuje křupavé fazole s jemnou sladkostí cibule. Tento recept využívá směs bílých a černých fazolí, aby dodal pestré barvy a chuti této osvěžující předkrm.

Ingredience na salát s fazolemi

  • 2 hrnky směsi bílých a černých fazolí (z konzervy nebo vařené)
  • 1 střední cibule, nakrájená na tenké plátky
  • 1/4 šálku olivového oleje
  • 2 lžíce červeného vinného octa
  • 1 lžička medu
  • sůl a pepř podle chuti
  • 2 lžíce nasekané čerstvé petržele (volitelně)

Postup na salát s fazolemi

  1. Do mísy přidejte směs bílých a černých fazolí.
  2. V malé misce smíchejte olivový olej, červený vinný ocet, med, sůl a pepř. Dobře promíchejte, dokud se všechny ingredience spojí v dresink.
  3. Přidejte nakrájenou cibuli do mísy s fazolemi.
  4. Nalijte připravený dresink přes fazole a cibuli.
  5. Šetrně promíchejte, aby se dresink rovnoměrně rozprostřel po fazolích a cibuli.
  6. Pokud máte rádi větší čerstvost, přidejte nasekanou petrželku.
  7. Nechte salát odpočinout alespoň 15 minut před podáváním, aby se chutě sladily.
  8. Podávejte tento fazolový salát s cibulí jako přílohu nebo samostatný pokrm a užijte si jednoduchost a výbornou chuť tohoto receptu.
Fazole můžete v salátu kombinovat s různými druhy zeleniny.

Fazolový salát je jedním z těch pokrmů, které vám umožní být kreativní a experimentovat s různými chutěmi a texturami. Bez ohledu na to, zda upřednostňujete jednoduchou verzi s cibulí, majonézou nebo osvěžující kombinaci s avokádem, fazolové saláty jsou vždy zdravou a chutnou volbou.

Takže neváhejte, pusťte se do přípravy těchto skvělých receptů a ochutnejte neodolatelnou chuť fazolových salátů sami. Vaše chuťové pohárky vám za to určitě poděkují.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang