Vepřová pečeně – nejlepší recept

Hlavní jídlaMasoOmáčkyVepřové masoZnojemská omáčka

Voňavá vepřová pečeně patří k nejlepším jídlům, které lze nabídnout hostům. Můžete si připravit vepřové na cibulce, vepřové v mrkvi, a spoustu dalších variant. Je ideální na sváteční dny nebo nedělní obědy pro celou rodinu. Upéct vepřovou pečeni, aby chutnala skvěle, však není vůbec jednoduchý úkol. Díky podrobnému popisu to ovšem nakonec zvládne i méně zkušený kuchař. Jaké existují recepty s vepřovou pečení? Co uvařit z vepřové pečeně?

Samotný název vepřové pečeně vybízí k tomu, aby se maso vložilo do trouby a upeklo do křupava. Pečeně, část vepře, se však nerovná pečínce, pečenému pokrmu. Mnohé pokusy upéct vepřovou pečeni proto končí nezdarem, jelikož se mnozí domnívají, že stačí maso jen okořenit a hodit do trouby. Pro chutnou pečínku je však potřeba udělat mnohem více.

Jak na pečenou vepřovou pečeni?

Šťavnatá vepřová pečeně

Vepřová pečeně je kus masa, který se nachází podél páteře vepře, hned mezi kýtou a krkovičkou. Jde o libové maso ze hřbetu a zádového svalu vepře. Známá je také pod názvem kotleta. Po úpravě je obvykle sušší, proto je těžké upéct vepřovou pečeni tak, aby byla šťavnatá a dobře ochucená. Nejchutnější je zpravidla ta část, která se nachází přímo u kosti.

Vepřová pečeně s kostí se nazývá kotleta a bez kosti karé.

Vepřovou pečeni lze připravit na mnoho způsobů. Není nutné ji pouze vkládat do trouby, lze ji rovněž připravovat na grilu, smažit, opékat nebo rožnit. Jedním z častých receptů jsou špízy nebo řízky z vepřové pečeně. Připravit si můžete také vepřovou pečeni na houbách.

Jaké maso pro pečenou šťavnatou vepřovou pečeni?

Koupit lze buď kotletu i s kostí nebo karé, což je vykostěná vepřová pečeně. Vepřová pečeně se vždy peče vykostěná, pokud řezník maso již v masně nevykostí, je zbytečné si přidělávat práci a vyplatí se koupit si karé. Není však nutné trvat pouze na pečeni, velmi dobré je také další pečené vepřové maso, například pečená vepřová kýta.

Kosti z vepřové pečeně lze případně vložit do pekáčku společně s masem, vytvoří tak silnější šťávu. Ani péct bez kostí však není chyba a i tak lze vykouzlit chutnou pečínku.

Úplně nejlepší variantou je sehnat pečeni s tukovou vrstvou, jde však o výjimečný úlovek. Díky této vrstvě lze docílit šťavnaté vepřové pečeně, která bude mít dostatek chuti a nebude vysušená.

Co uvařit z vepřové pečeně – recepty

Existuje nespočet receptů, které lze využít, když člověk neví, co k obědu. Vepřovou pečeni lze opravdu připravit na velké množství způsobů. Jedním z těch nejoblíbenějších je recept vepřová pečeně na smetaně. Tradičně se připravuje s knedlíkem a nejrůznějšími omáčkami. Vepřová pečeně skvěle chutná na houbách, na česneku, na žampionech nebo na pivu. Přílohou může být cokoliv, na co mají strávníci chuť. Majitelé pomalého hrnce si jistě zamilují vepřovou panenku v pomalém hrnci.

Ani to však není vše. Zdravější variantou je pečení na zelenině, ideální pro ty, kteří hledají způsob, jak rychle zhubnout, nebo v mléce s bylinkami, jako to dělají Italové. Lze také usmažit řízky z vepřové pečeně nebo ugrilovat špízy se zeleninou a slaninou. Grilování vepřové pečeně je také obvyklým způsobem přípravy.

Samozřejmě lze z vepřové pečeně připravit tradiční českou pečínku, ke které lze však použít také plecko nebo krkovici. Obzvlášť výtečná je pak pečená vepřová kýta.

Špízy z vepřové pečeně jsou jedním ze skvělých receptů.

Vepřovou pečeni lze použít i na tradiční knedlo vepřo zelo. Protože se jedná o libové maso, je potřeba ho při pečení dostatečně podlévat a hlídat, aby se nevysušilo.

TIP: Hosté po sváteční večeři určitě nepohrdnou míchanými drinky. Co třeba vyzkoušet populární Aperol Spritz? Dětem zase udělají radost zdravé smoothie recepty.

Vepřová pečeně – jednoduchý recept

Pro přípravu pečené vepřové pečeně budeme potřebovat:

  • 1 kg vepřové pečeně bez kosti (karé)
  • 2 lžíce sádla
  • 2 stroužky česneku
  • 2 až 3 cibule
  • půl lžičky celého kmínu
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžíce hladké mouky
  • sůl

A samozřejmě přílohu dle chuti. Může jít o houskové či karlovarské knedlíky, avšak třeba také brambory na jakýkoliv způsob. Kdo se rozhodne pro brambory, měl by si rozhodně zjistit, jak dlouho se brambory vaří.

Krok 1. – příprava vepřové pečeně – recept

Pečené vepřové maso je lahůdkou, kterou stojí za to si čas od času dopřát. Pečínka se však řadí mezi náročnější a déle trvající recepty, kterým je potřeba věnovat trochu více úsilí. Jak připravit maso na pečení?

Pokud pracujeme s vepřovou pečení s tukovou vrstvou je potřeba ji předem nařezat až k masu asi v centimetrových rozestupech. V takovém případě je důležité vmasírovat sůl do zářezů, aby se dostala k masu.

Poté maso převážeme potravinářským provázkem. Tento krok je nezbytný proto, aby se vepřová pečeně dobře propekla. Osolíme a okořeníme. Dále maso osmažíme na pánvi. Tukem potřeme pečeni a vložíme ji do rozpálené pánve. Zprudka na pánvi osmažíme ze všech stran, aby se maso zatáhlo. Díky tomu dosáhneme kýžené šťavnatosti masa po vyjmutí z trouby.

Připravíme si také základ pro šťávu. Cibuli nakrájíme nadrobno, česnek rozmačkáme. Přidáme na pánev, kde je necháme změknout. Tento základ vložíme pod maso do pekáčku.

Cibule zabrání tomu, aby se maso válelo ve vlastní šťávě.

Krok 2. – pomalu pečené vepřové maso v troubě

Maso pečeme v troubě na 120 stupňů. Délka pečení závisí na hmotnosti masa. Maso s váhou okolo 800 g vyžaduje dobu pečení vepřového masa v troubě asi 1 hodinu, dvojnásobná dávka 2 hodiny apod. Důležité je však péct vepřové maso v troubě pomalu. Jedině pomalu pečené vepřové maso se totiž nevysuší a zůstane šťavnaté.

Pečeme v pekáčku bez pokličky do chvíle, kdy bude maso růžové. Často vepřové maso během pečení v troubě poléváme tukem, jinak však pečeme bez tekutiny. Maso by se nemělo válet ve vlastní šťávě, tím lze zabránit právě cibulovým základem nebo kostmi.

Krok 3. – vepřová pečeně v troubě – omáčka

Tekutiny z pekáčku, kde se maso peklo, slijeme do kastrůlku nebo misky. Zvlášť si umícháme jíšku v barvě výsledné omáčky. Jíšku postupně zaléváme tekutinou, mícháme metličkou, čímž odstraníme žmolky. Poté vaříme zhruba 20 minut. Přecedíme nebo rozmixujeme mixérem. Tím získáme hladkou omáčku k vepřové pečeni.

Nakonec maso nakrájíme na plátky, polijeme omáčkou a servírujeme s knedlíkem, bramborem nebo těstovinami.

IngredienceRecept

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang