Recepty – znojemská omáčka z čerstvých okurek

Hlavní jídlaOmáčkyZavařené okurkyZnojemská omáčka

Ingredience:

  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce mouky
  • 3 zrnka pepře
  • sůl
  • 3 sterilované okurky
  • 1 lžička cukru
  • 1-2 bobkové listy
  • 100 ml smetany ke šlehání

Postup:

Cibuli nadrobno nasekáme a osmahneme na másle. Do cibule přidáme mouku a důkladným promícháním připravíme jíšku, kterou za stálého míchání zalijeme vývarem. Přidáme nasekanou petržel a sůl a zvolna vaříme na menším plameni.

Oloupanou okurku zbavenou semínek nahrubo nastrouháme a přidáme do omáčky.

Vmícháme smetanu a pozvolna vaříme asi 10 minut. Nakonec znojemskou omáčku dochutíme, solí, cukrem, octem a nasekaným koprem.

Tato znojemská okurková omáčka má široké možnosti využití. Můžeme ji podávat k vařenému, uzenému nebo pečenému masu, stejně jako k vařeným vejcím, rybě nebo jen k pečeným bramborám. Okurková omáčka chutná výborně také s rýží.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang