Okurková omáčka je oblíbeným doprovodem k různým druhům masitých, i zeleninových pokrmů. Okurkovou omáčku si můžete připravit snadno, rychle, a hned na několik různých způsobů.

Okurková omáčka se vyznačuje relativně jednoduchou a rychlou přípravou. Podávat ji můžete k pokrmům z vepřového i hovězího masa (např. pečené hovězí), případně si ji můžete připravit rovnou s masem.

Obvyklými ingrediencemi pro okurkovou omáčku jsou, samozřejmě, okurky, dále vývar, cibulka, koření, sůl, mouka na zahuštění a obvykle také lák z nakládaných okurek. Někdy se okurková omáčka připravuje také se smetanou – smetanová okurková omáčka je hutnější, má také jemnou chuť.

Okurkova omacka recept
Okurková omáčka se výborně hodí k pečenému masu.

Jednoduchá okurková omáčka – recept

Tlačí vás čas nebo se zrovna neřadíte mezi nejzručnější šéfkuchaře na světě? Prozradíme vám recept na jednoduchou okurkovou omáčku, kterou zaručeně všechny ohromíte třeba při rodinné večeři.

Ingredience na jednoduchou okurkovou omáčku

  • 2 lžíce změklého másla
  • 1 cibule, nakrájená na kousíčky
  • 1 lžíce cukru krystal
  • 4 lžíce hladké mouky
  • špetka soli
  • 2 nakládané okurky, nakrájené na kostičky

Jednoduchá okurková omáčka – postup

  1. Na vhodné pánvi rozpusťte máslo a okamžitě snižte plamen. Nechte zesklovatět nakrájenou cibulku a poté přisypte cukr. Promíchejte vařečkou.
  2. Po troškách přidávejte hladkou mouku a vypracujte jíšku. Přidejte pepř, sůl, a mírně nařeďte vodou. Důkladně promíchejte.
  3. Přiveďte k varu, stáhněte plamen a přidejte okurky. Promíchejte.
  4. Omáčku můžete dle potřeby dosolit.

Okurková omáčka s vepřovým masem – recept

Okurkovou omáčku si můžete připravit buďto samostatně, jako jsme si předvedli v receptu výše, nebo přímo s masem. Příkladem je tato výborná okurková omáčka s vepřovým masem, známá též jako znojemská pečeně.

Okurková omáčka s vepřovým masem ingredience

  • 600 g vepřové krkovice, nakrájené na plátky
  • 1 lžíce sádla
  • 1 lžíce másla nebo oleje
  • 100 g nakládaných okurek
  • 1 cibule, nakrájená na kostičky
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce hořčice
  • Sůl a pepř dle chuti
  • 100 ml vývaru

Okurková omáčka s vepřovým masem – postup

  1. Ve vhodném hrnci rozpusťte sádlo a nechte na něm zesklovatět cibulku. Přisypejte po troškách mouku a vypracujte jíšku.
  2. Směs propasírujte a přidejte hořčici, vývar, pepř, promíchejte a přidejte smetanu tak, aby omáčka byla dostatečně hustá. Vypněte hořák.
  3. Plátky krkovice osolte, opepřete a obalte v mouce.
  4. Na vhodné pánvi zprudka opečte krkovici, přidejte okurky, promíchejte a přilijte omáčku z hrnce.
  5. V případě potřeby nařeďte vývarem, přiklopte a duste zhruba 10-15 minut.
Okurkova omacka recept
Základ pro okurkovou omáčku jsou nakládané okurky.

Okurková omáčka s hovězím masem – recept

Okurková omáčka se skvěle hodí k velkému množství jídel. Ukážeme vám, jak si připravit lahodnou okurkovou omáčku s hovězím masem.

Ingredience na okurkovou omáčku s hovězím masem

  • 750 g hovězího masa, nakrájené na plátky
  • 3 nakládané okurky, nakrájené na kousky
  • 1 cibule, nakrájená na kostičky
  • 500 ml hovězího vývaru
  • 1 lžíce hořčice
  • 1 lžíce hladké mouky + další pro případ potřeby
  • Sůl a pepř dle chuti
  • Sladká paprika
  • Nové koření
  • Olej
  • Špek nebo slanina, nakrájená na kostičky

Okurková omáčka s hovězím masem – postup

  1. Hovězí plátky prošpikujte kostičkami slaniny nebo špeku. Maso osolte a opepřete.
  2. Ve vhodné pánvi rozpalte opatrně sádlo a opečte na něm zprudka plátky masa. Vyjměte a do zbylé šťávy se sádlem přidejte nakrájenou cibulku.
  3. Opečte, promíchejte a přidejte okurk a lžíci hořčice. Promíchejte vařečkou a snižte plamen.
  4. Postupně zahustěte hladkou moukou, přidejte sladkou papriku, nové koření, a zalijte vývarem. Promíchejte, nechte přivést k varu, stáhněte plamen a vraťte do pánve plátky masa.
  5. Přiklopte a na mírném plameni duste 60-90 minut. Kontrolujte, občas promíchejte, v případě potřeby můžete mírně rozředit vývarem.
  6. V případě potřeby osolte a podávejte s knedlíkem nebo rýží.

Snadná okurková omáčka – recept

Hledáte spíše recept na snadnou světlou okurkovou omáčku? Můžete si ji připravit podle následujícího postupu, nebo připravit smetanový okurkový salát.

Ingredience na světlou okurkovou omáčku

  • 3 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 500-600 ml vývaru
  • 100 ml smetany
  • Sůl a pepř dle chuti
  • 6 nakládaných okurek, nakrájených na kostičky

Postup na světlou okurkovou omáčku

  1. Ve vhodném hrnci rozpusťte dvě lžíce másla, přisypejte mouku a vypracujte světlou jíšku.
  2. Po troškách a za stálého míchání metličkou přilévejte vývar. Přiveďte k varu, snižte plamen a nechte 20 minut lehce probublávat, občas promíchejte.
  3. Zbývající lžící másla rozpusťte v jiném hrnci a poduste na něm okurky. Přidejte okurky ke světlému základu na omáčku, osolte, opepřete, a v případě potřeby přilijte část láku z nakládaných okurek.
  4. Stáhněte plamen a přidejte smetanu. Důkladně promíchejte, aby omáčka byla hladká a konzistentní. Můžete podávat nebo skladovat v ledničce.

Znojemská omáčka s okurkami – recept

Oblíbenou variantou okurkové omáčky je znojemská omáčka. Jak si připravit znojemskou omáčku snadno a rychle?

Ingredience na znojemskou omáčku s okurkami

  • 850 g hovězího masa
  • 3 cibule, nakrájené na kostičky
  • 4 nakládané okurky, nakrájené na kostičky
  • 100 g slaniny
  • 100 g hladké mouky
  • 100 ml oleje
  • Vývar nebo voda na podlévání

Znojemská omáčka s okurkami – postup

  1. Hovězí maso prošpikujte slaninou, opepřete a osolte.
  2. Na pánvi rozpalte olej a maso na něm zprudka ze všech stran opečte.
  3. V hrnci rozpalte olej, osmahněte na něm cibulku a podlijte hrnkem vývaru nebo vody. Promíchejte.
  4. Postupně přidejte mouku, nechte zahustite a poté podlijte zhruba 4-5 hrnky vody nebo vývaru.
  5. Opět důkladně promíchejte a přidejte maso. Přiveďte k varu, snižte plamen, přiklopte a duste doměkka. Občas promíchejte, v případě potřeby podlijte.
Okurkova omacka recept
Domácí okurkovou omáčku můžete dochutit koprem.

Okurková omáčka recept

Okurkovou omáčku si můžete připravit také samostatně. Takto připravenou domácí okurkovou omáčku můžete servírovat dle libosti. Hotovou okurkovou omáčku můžete také zamrazit.

Ingredience na okurkovou omáčku

  • 3 lžíce másla
  • 1 cibule
  • 2 lžíce hladké mouky
  • několik zrnek nového koření
  • ½ litru vývaru z bujónu
  • 250 ml mléka
  • lžíce cukru
  • lžíce láku z okurek
  • 200 g sterilovaných kyselých okurek

Postup na okurkovou omáčku

  1. Nadrobno nasekanou cibulku dozlata usmažíme na 2 lžících másla, zaprášíme moukou a usmažíme světlou jíšku.
  2. Vývar smícháme s mlékem, zalijeme jím připravenou jíšku a přivedeme k varu. Po přejití varem přidáme do omáčky nové koření a na mírném ohni vaříme asi 30 minut.
  3. Na pánvi rozpálíme lžíci másla a na něm osmahneme drobněji nakrájené okurky. Okurky přidáme do horké omáčky, povaříme a na závěr dochutíme (solí, cukre, nálevem z okurek).
  4. Okurkovou omáčkou přeléváme vařené hovězí maso a obložíme houskovým knedlíkem.

Smetanová okurková omáčka z vývaru – recept

K přípravě okurkové omáčky můžete samozřejmě použít i vodu, vývar jí ale dodá jedinečnou, silnou chuť.

Ingredience na smetanovou okurkovou omáčku z vývaru

  • 100 g másla
  • 4 lžíce hladké mouky
  • 500 ml silného vývaru
  • 3/4 hrnku smetany
  • 3/4 hrnku kysané smetany
  • 4 nakládané okurky, nakrájené na kostičky
  • 1 šalotka, nakrájená na kousky
  • 1 a 1/2 lžičky sladké papriky
  • Cukr, sůl a ocet dle chuti

Postup na smetanovou okurkovou omáčku z vývaru

  1. Polovinu másla rozpusťte na pánvi a osmahněte na ní šalotku.
  2. Přidejte sladkou papriku, promíchejte a opatrně zahustěte moukou.
  3. Přilijte vývar, důkladně promíchejte a přiveďte k varu.
  4. Vařte 20-25 minut, přidejte okurky, smetanu, dobře promíchejte a snižte plamen. Nechte prohřát dalších 8-10 minut.
  5. Nakonec dochuťte octem, solí a cukrem. Nezapomeňte průběžně ochutnávat, aby omáčka nebyla moc kyselá nebo naopak příliš sladká.

Okurková omáčka se směsí koření – recept

K masu si můžete připravit také vynikající okurkovou omáčku se směsí koření. Tato okurková omáčka se výborně hodí k hovězímu nebo vepřovému masu.

Ingredience na okurkovou omáčku se směsí koření

  • 750 ml hovězího vývaru
  • 3/4 hrnku vody
  • 3 nakládané okurky, nakrájené na kostičky
  • 1 lžička hořčice
  • 3/4 hrnku zakysané smetany
  • Pár kuliček nového koření
  • Pár kuliček černého pepře
  • 1 bobkový list
  • 1/4 lžičky tymiánu
  • Sůl, cukr, a citronová šťáva nebo ocet dle chuti

Postup na okurkovou omáčku se směsí koření

  1. Ve vhodném hrnci přiveďte k varu vývar a přidejte okurky. Stáhněte plamen.
  2. V menším rendlíku nechte zhruba 15 minut louhovat vodu se směsí koření. Poté vodu sceďte do prvního hrnce.
  3. Smíchejte smetanu, mouku a hořčici. Důkladně promíchanou směs přidejte k omáčce a přiveďte k varu.
  4. Snižte plamen a za častého míchání vařte zhruba 20 minut.
  5. Ochutnejte a poté podle potřeby dolaďte solí, cukrem a citronovou šťávou nebo octem.

TIP: Pokud máte na zahrádce velkou sklizeň okurek vyzkoušejte i vydařené smoothie okurka jablko, které Vás nadchne nebo okurkový sendvič.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang