Tento recept na krémový a křupavý sendvič s okurkou představuje krásnou rovnováhu mezi dekadencí a lehkostí. Smetanová sýrovo-jogurtová pomazánka doplňuje osvěžující křupavou okurku, zatímco vydatná chuť a struktura celozrnného chleba drží vše pohromadě.

Klasický okurkový sendvič je tradiční britská svačinka k čaji, která prošla zkouškou času. Je to jednoduchý, ale chutný pokrm, který lze podávat jako předkrm nebo lehký oběd. Je to jeden z nejlehčích sendvičů, které můžete připravit, a jeho jemná chuť se skvěle hodí k šálku horkého čaje.

Recept na okurkový sendvič

Tradiční okurkový sendvič se připravuje z bílého chleba, másla a plátků okurky nebo salátu z okurek. Máslo pomáhá okurce přilnout k chlebu a dodává mu nádech, který doplňuje osvěžující chuť okurky. Někteří lidé dávají přednost přidání trochy majonézy nebo smetanového sýra pro zvýšení krémovitosti, zatímco jiní se rozhodnou přidat sůl a pepř pro další chuť.

Ingredience na okurkový sendvič

  • 50 g smetanového sýru pokojové teploty
  • 1 lžíce nízkotučného řeckého jogurtu
  • 1 lžíce nakrájené čerstvé pažitky
  • 1 lžíce nasekaného čerstvého kopru
  • ¼ lžičky mletého pepře
  • 2 plátky celozrnného sendvičového chleba
  • ⅓ šálku tence nakrájené okurky

Postup na okurkový sendvič

  1. V malé misce smíchejte smetanový sýr, jogurt, pažitku, kopr a pepř, dokud se dobře nespojí.
  2. Směs rovnoměrně rozetřete na jednu stranu každého krajíce chleba. Na 1 plátek položte plátky okurky a na ně druhý plátek chleba, sýrem dolů.
  3. Ze sendviče odkrojte kůrku a šikmo jej rozkrojte na polovinu.

Čajové sendviče

Jsou ideální na pozdní snídani ke Dni matek, na dětskou oslavu nebo na maturitní večírek, ale můžete si jich udělat jen pár a uspořádat si malý soukromý čajový dýchánek nebo rychlý a snadný oběd.

Tradice čajových sendvičů vznikla v polovině 19. století, kdy se stalo módou podávat v pozdním odpoledni něco na zahnání hladu před dlouhým čekáním na večeři v osm hodin.

Čajový sendvič může mít různé podoby, ale měl by být snadno manipulovatelný a měl by se dát sníst na dvě nebo tři sousta. Může to být dlouhý úzký sendvič, trojúhelníkový polosendvič nebo malá sušenka. Může se také vykrajovat do jiných ozdobných tvarů pomocí vykrajovátek na cukroví.

Chléb je tradičně bílý, tence nakrájený a namazaný máslem. Kůrka chleba se od sendviče čistě odřízne až po jeho přípravě, ale před podáváním. Moderní varianty chleba mohou zahrnovat pšeničný, pumpernickel, kváskový nebo žitný chléb. Chléb používaný k přípravě čajových sendvičů se někdy označuje jako sendvičový chléb.

Náplně jsou lehké a v poměru k množství chleba jsou „jemné“ nebo „delikátní“. Pomazánky mohou obsahovat máslo, smetanový sýr nebo majonézové směsi a sendviče často obsahují čerstvou zeleninu, jako jsou ředkvičky, olivy, okurky, chřest nebo řeřicha.

Zejména okurkový sendvič je považován za charakteristický čajový sendvič. Mezi další oblíbené náplně čajových sendvičů patří rajčata, sýr pimento, šunka s hořčicí, uzený losos se smetanovým sýrem, ovocný džem, kuřecí maso na kari, rybí pasta a vaječný salát.

Sendviče s okurkou doplňte koprem, který se k okurce velice hodí.

Sandwich recept

Tyto jednoduché sendviče s křupavými, tenkými plátky okurek uvnitř plátků chleba potřených máslem nebo smetanovým sýrem jsou jemné jako jarní vánek.

Ingredience na sandwich recept

  • 1/2 salátové okurky, oloupané a nakrájené na tenké plátky
  • sůl
  • 8 plátků bílého chleba
  • 4 lžíce másla nebo smetanového sýra, změklého při pokojové teplotě
  • mletý pepř
  • Volitelně: řeřicha, lístky máty, citronová kůra, kopr, pažitka nebo petržel

Postup na sandwich recept

  1. Na plech vyložte papírové utěrky a rozložte na ně okurky. Lehce je posypte solí a nechte 20 minut odležet. Osušte je dalšími papírovými utěrkami. Plátky ochutnejte, a pokud jsou mdlé, posypte je ještě solí.
  2. Na prkénko položte plátky chleba a jeden krajíc bohatě potřete máslem nebo smetanovým sýrem. Na jeden plátek budete potřebovat asi 1-2 lžičky v závislosti na velikosti plátků chleba.
  3. Na polovinu plátků chleba položte okurky tak, aby se překrývaly. Pokud jsou okurky velmi tenké, udělejte 2 vrstvy, pokud jsou silné, udělejte jednu. Okurková náplň by měla být silná asi 0,5 cm.
  4. Plátky okurek posypte pepřem. Pokud chcete, doplňte okurky jednou z volitelných ingrediencí. Navrch položte druhý plátek chleba.
  5. Chléb nakrájejte na obdélníky, trojúhelníky nebo čtvrtky. Uspořádejte na talíře (nebo na talíř) a podávejte.

Jednohubky z toustového chleba – recepty

Připravte si na odpolední čaj lahodný sortiment senzačních jednohubek. Od jemných sendvičů na dvě sousta až po otevřené sendviče – pro každého máme něco.

Trojité sendviče s okurkou a bylinkami – recept

Tyto malé sendviče vyniknou především na řezu, kdy se v plné kráse ukážou tři vrstvy pečiva promazané lahodnou okurkovou náplní.

Ingredience na trojité sendviče s okurkou a bylinkami

  • 1 malá okurka nakrájená na tenké plátky
  • 200 g měkkého sýra
  • ½ malého svazku máty, jemně nasekané
  • malý svazek pažitky, nasekaný
  • 9 tenkých plátků celozrnného chleba

Postup na trojité sendviče s okurkou a bylinkami

  1. Plátky okurky položte na kuchyňský papír, aby se osušily. V malém kuchyňském robotu nebo ručním mixérem našlehejte sýr, mátu a trochu koření.
  2. Vmíchejte většinu pažitky a sýrovou směs rozetřete na 6 plátků chleba. Ponechte si 12 plátků okurky a zbytek naaranžujte na sýr.
  3. Navrstvěte 2 plátky chleba namazané sýrem a okurkou a na ně položte jeden nenamazaný plátek. Tento postup zopakujte ještě dvakrát.
  4. Pomocí dobrého nože ořízněte kůrky z trojúhelníčků a každý z nich rozkrojte na 4 čtverečky. Každý mini sendvič doplňte dalším plátkem okurky. Při podávání posypte zbylou pažitkou.

Mrkvové sendviče s humusem – recept

Pro někoho možná nezvyklá kombinace, ale mrkev s humusem a rozinkami a mátou potěší nejen vyznavače veganských jednohubek.

Ingredience na mrkvové sendviče s humusem

  • 1 velká mrkev, oloupaná a nastrouhaná
  • 2 lžíce rozinek
  • 1 lžíce olivového oleje
  • ½ lžíce bílého vinného octa
  • 1 lžíce nasekané máty
  • 4-6 plátků hnědého chleba
  • 3 lžíce humusu

Postup na mrkvové sendviče s humusem

  1. Mrkev smíchejte s rozinkami, olivovým olejem a octem. Okořeňte a přidejte mátu.
  2. Potřete 2-3 plátky chleba humusem, navrch dejte mrkvovou směs a překryjte dalšími 2-3 plátky. Nakrájejte na trojúhelníky a podávejte.

Japonské sendviče katsu sando – recept

Příprava těchto jednohubek zabere o něco více času, ale můžeme vám slíbit, že vynaložené úsilí se rozhodně vyplatí a sendviče s řízečky zmizí během chvilky.

Ingredience na japonské sendviče katsu sando

  • 25 g bílého zelí, jemně nakrouhaného
  • 25 g červeného zelí, jemně nakrouhaného
  • 1 lžíce bílého octa
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 rozšlehané vejce
  • 150 g panko strouhanky
  • 80 g kousků vepřové kotlety nebo 3-4 mini kuřecí řízky, naklepané na plocho
  • 6 velkých oloupaných syrových krevet, každou rozpůlíme na 2 tenké plátky
  • řepkový olej, na smažení
  • 2-4 lžíce majonézy
  • 4 plátky bílého chleba

Na omáčku tonkatsu:

  • 2 lžíce kečupu
  • 1 lžíce worcestrové omáčky
  • 1 lžička sójové omáčky
  • 1 lžíce cukru krupice
  • ¼ lžičky hořčice (žluté nebo dijonské)
  • ½ lžičky bílého octa

Postup na japonské sendviče katsu sando

  1. Zelí vložte do dvou oddělených malých misek, každou z nich pokapejte ½ lžící octa a nechte marinovat. Mouku, vejce a strouhanku dejte na samostatné talíře. V misce smíchejte všechny přísady na omáčku tonkatsu a dejte je stranou.
  2. Vepřové nebo kuřecí maso poprašte moukou, ponořte z obou stran do vajíčka a poté do strouhanky a ujistěte se, že je dobře obalené. V hluboké pánvi rozehřejte 1 cm oleje, až strouhanka zasyčí, jakmile ji tam vhodíte.
  3. Smažte vepřové nebo kuřecí maso 2-3 minuty z každé strany nebo dokud není strouhanka zlatohnědá. Vyjměte a posypte trochou soli. Uchovávejte v teple.
  4. Stejným způsobem poprašte, namočte a obalte krevety. V případě potřeby přidejte na pánev ještě trochu oleje a krevety osmažte.
  5. Plátky chleba potřete majonézou a položte je na prkénko, poté dva plátky pokapejte omáčkou tonkatsu. Na jeden plátek s tonkatsu položte vepřové nebo kuřecí maso a na druhý naaranžujte krevety v jedné vrstvě.
  6. Na krevety dejte lžíci nakládaného zeleného zelí a na vepřové nebo kuřecí maso nakládané červené zelí. Na každý z nich přitiskněte další plátek chleba majonézou dolů, aby vznikl sendvič.
  7. Okraje seřízněte ostrým nožem a každý rozkrojte na čtyři díly.

Jednohubky s rostbífem – recept

Skvělé otevřené sendviče s rostbífem nebo pastrami, což je nakládané, pomalu pečené hovězí maso. Můžete si jej připravit doma, ale pohodlnější je si koupit již hotové.

Ingredience na jednohubky s rostbífem

  • 4 ředkvičky nakrájené na tenké plátky
  • 2 lžíce bílého vinného octa
  • 1 lžička krupicového cukru
  • 3 mini bagely rozdělené na poloviny nebo plátky toustového chleba
  • 100 g crème fraîche
  • 1 lžíce hrubozrnné hořčice
  • 6 plátků pastrami nebo rostbífu
  • hrst řeřichy

Postup na jednohubky s rostbífem

  1. Ředkvičky, ocet, cukr a pořádnou špetku soli dejte do mísy a nechte 30 minut nebo až 24 hodin nakládat.
  2. Až budete chtít podávat, opečte nasucho pečivo a smíchejte přitom crème fraîche a hořčici.
  3. Při podávání potřete pečivo hořčičným crème fraîche, na každou polovinu dejte plátek hovězího masa, několik nakládaných ředkviček a několik snítek řeřichy. Na závěr posypeme černým pepřem.

TIP: Do sendvičů můžete nakrájet místo masa i plátky marinovaného tofu.

Připravit můžete i otevřené okurkové sendviče, které nám připomínají spíše klasické jednohubky.

Recepty se salátovou okurkou

Ačkoli by se mohlo zdát, že okurka se hodí pouze do salátů, opak je pravdou. Okurku můžete použít do různých sendvičů, nakládat, nebo z ní připravit například polévku nebo okurkovou omáčku.

Sendvič s krabím masem a okurkou – recept

Krabí maso se i u nás dá sehnat v konzervách nebo jej můžete nahradit krabími tyčinkami. Při servírování opět na řezu vyniknou všechny vrstvy pečiva i pomazánky.

Ingredience na sendvič s krabím masem a okurkou

  • 200 g bílého krabího masa
  • 6 lžic majonézy
  • kůra z 1 citronu a vymačkaná šťáva
  • malá hrst pažitky, jemně nasekané
  • 9 plátků celozrnného nebo žitného chleba
  • trocha změklého másla
  • ½ okurky nakrájené na velmi jemné plátky

Postup na sendvič s krabím masem a okurkou

  1. V míse smíchejte krabí maso, majonézu, citronovou kůru, trochu šťávy, pažitku a pořádně opepřete. Každý krajíc chleba namažte jednou stranou másla.
  2. Krabí majonézu rozdělte mezi 3 plátky chleba, každý z nich přiklopte dalším plátkem máslem nahoru, na něj naaranžujte plátky okurky, dochuťte.
  3. Nakonec překryjte posledními plátky chleba máslem dolů. Odřízněte kůrky a nakrájejte je na malé trojúhelníčky.

Nakládaná salátová okurka – recept

Tato nakládaná salátová okurka vás dostane. Je příjemně nakyslá a skvěle doplní jakékoli grilované nebo uzené maso.

Ingredience na nakládanou salátovou okurku

  • 1 velká okurka, konce okrájené, rozříznutá na polovinu a spirálovitě nakrájená na silné proužky
  • 1 lžička mořské soli
  • 1 lžíce bílého vinného octa
  • 1 lžíce moučkového cukru
  • ½ lžičky semínek koriandru
  • malá hrst kopru

Postup na nakládanou salátovou okurku

  1. V cedníku promíchejte proužky okurky se solí. Nechte je 15 minut odstát, poté z nich rukama vymačkejte přebytečnou vlhkost a osušte je utěrkou.
  2. V malé misce smíchejte ostatní přísady a poté vmíchejte okurku.
  3. Podávejte k uzeným rybám, ideálně k lososovi.

Okurková polévka – recept

V létě není nálada na teplé a dlouze připravované polévky, tak vyzkoušejte tuto lahodnou okurkovou polévku podávanou zastudena.

Ingredience na okurkovou polévku

  • 2 okurky
  • 150 g řeckého jogurtu
  • 1 až 2 limetky, odšťavněné, podle chuti
  • malá hrst nasekaného estragonu
  • 3 snítky máty, natrhané lístky
  • malý svazek pažitky, nasekaný
  • řepkový olej k podávání

Postup na okurkovou polévku

  1. Třetinu jedné okurky nakrájejte nadrobno a dejte stranou, až ji budete později podávat.
  2. Zbývající okurky nakrájejte nahrubo a spolu s jogurtem a limetkovou šťávou z jedné limetky je vložte do mixéru nebo kuchyňského robotu. Přidejte estragon, většinu lístků máty a většinu pažitky.
  3. Mixujte, dokud směs nebude hladká. Polévku ochutnejte a přidejte část nebo celou limetkovou šťávu z druhé limetky, pokud chcete více kyselosti.
  4. Nalijte polévku do misek nebo malých šálků, posypte ji nadrobno nakrájenou okurkou, zbylými lístky máty a zbytkem pažitky. Těsně před podáváním zakápněte trochou řepkového oleje.

Na závěr

Okurkové sendviče jsou v západních zemích nedílnou součástí každého čajového dýchánku a v poslední době i narozeninových oslav, párty a nebo třeba svatebních hostin.

U těchto sendvičů se klade důraz na tvar a velikost, vždy je odkrojená kůrka z toustového chleba, případně je chléb vykrojen vykrajovátkem do různého tvaru. Velikost je také důležitá, sousto by mělo být tak na dvě kousnutí a ideálně tak velké, aby se dalo držet v jedné ruce.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang