Recept na dokonalé smažené krevety

Hlavní jídlaKrevetyMořské plody

Tento recept na dokonale smažené a šťavnaté krevety zvládnete za méně než 10 minut. Tady je naše tajná směs koření a přesný návod, jak připravit podle nás ty nejlepší soté krevety.

Krevety jsou oblíbeným pokrmem v mnoha kuchyních po celém světě. Dají se použít na mnoho způsobů, od asijských smažených pokrmů a kari až po italské těstoviny a mexické tacos. V závislosti na receptu je můžete také vařit, dusit, grilovat nebo péct.

Krevety jsou také skvělým zdrojem zdravých tuků a esenciálních mastných kyselin, které jsou důležité pro zdravou výživu. Krevety mají také nízký obsah kalorií a cholesterolu, takže jsou skvělou volbou pro lidi, kteří se snaží zhubnout.

Pokud máte rádi krevety, tak věřte, že omáčka ke krevetám, je také skvělá volba!

Ingredience na dokonalé smažené krevety

  • 1,5 kg středně velkých krevet
  • ¾ lžičky soli
  • ¾ lžičky uzené papriky
  • ¾ lžičky sušeného česneku
  • ¾ lžičky sušené cibule
  • ¾ lžičky kmínu
  • 3 lžíce másla nebo olivového oleje
  • 3 plátky citronu
  • čerstvý koriandr nebo petržel na ozdobu

Postup na dokonalé smažené krevety

  1. Krevety rozmrazte, pokud jsou mražené, a osušte je.
  2. Ve středně velké míse smíchejte krevety se solí, uzenou paprikou, česnekem, cibulí a kmínem.
  3. Ve velké pánvi rozehřejte máslo, přidejte krevety a smažte je 1 až 2 minuty z každé strany, dokud nejsou propečené.
  4. Krevety pokapejte šťávou z citronu a ihned podávejte.
Stejně jako k rybám, i ke krevetám podávejte plátek citronu nebo limetky.

Jak se jí krevety

Stejně jako krabi i krevety se rozlamují rukama. Uchopte krevetu, odlomte hlavu od zbytku těla a potom ze spodní části krevetu otevřete a maso vyjměte, dále pak opatrně a lehce nařízněte hřbet a vytáhněte tmavé střívko uvnitř, následně krevetu důkladně omyjte.

Máte-li krevety většího vzrůstu, oddělte jim hlavičku vidličkou a nožem, nožem odloupněte krunýř. Ocasní ploutvička a poslední článek krevety se mohou nechat neoloupané, při jídle se vám za ně bude kreveta dobře držet. Konzumuje se pouze maso, které má v ocásku. Je velmi chutné a snadno stravitelné.

Jak připravit mražené krevety?

Ne vždy se poštěstí koupit čerstvé krevety, proto je skvělou volbou použít i mražené.

U receptu z mražených krevet stačí jen rozmrazit, většinou bývají připravené k další úpravě. Pozor, když je dáte rozmrazit do vody ve snaze zrychlit tento proces, není to nejšťastnější řešení.

Chcete-li využít vodu, pak dejte krevety do sáčku, který nepropustí vodu a poté do vody. Maso z krevet do sebe nenasákne vodu a nebude rozmělněné a blátivé.

Krevety na másle – recept

Tyto krevety na česnekovém másle jsou šťavnaté, naložené ve snadné česnekové a citronové omáčce. Ideální rychlá večeře nebo předkrm! Pokud milujete česnek, zamilujete si tyto citronové krevety, které jsou na stole za méně než 10 minut.

Ingredience na krevety na másle

  • 4 lžíce másla
  • 450 g velkých krevet, oloupané
  • sůl a pepř podle chuti
  • 1 lžička italského koření
  • 2-3 lžičky mletého česneku použijte více, pokud máte rádi česnek
  • šťávu z jednoho citronu
  • 1 lžíce nasekané petrželky

Postup na krevety na másle

  1. Máslo dejte do velké pánve a rozpusťte ho na středně vysoké teplotě. Přidejte krevety a ochuťte je solí, pepřem a italským kořením.
  2. Za občasného míchání vařte 3-5 minut, dokud krevety nezrůžoví a nebudou dál průhledné.
  3. Přidejte česnek a vařte ještě jednu minutu.
  4. Vmíchejte citronovou šťávu a petrželku a podávejte.
Smažené krevety jsou výborný předkrm nebo večeře.

Smažené krevety v těstíčku – recept

Tento recept na jižanské smažené krevety je snadný, chutný a velmi snadný na přípravu. Křupavé na povrchu a plné chuti. Za 15 minut, od začátku do konce, budete mít připravené chutné jídlo z křupavých mořských plodů.

Ingredience na smažené krevety v těstíčku

  • 450 g syrových krevet oloupaných a zbavených vnitřností
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1 a 1/2 lžičky soli nebo podle chuti
  • 1/2 lžičky černého pepře nebo podle chuti
  • 2 lžičky sušeného česneku
  • 2 lžičky papriky
  • 2 lžičky oregana
  • 1/2 hrnku plnotučného mléka
  • olej na smažení

Postup na smažené krevety v těstíčku

  1. Do velké mísy přidejte mléko, 1/2 lžičky soli, 1 lžičku oregana, 1 lžičku papriky, 1 lžičku granulovaného česneku a krevety a nechte je 10 minut odstát.
  2. Mouku ochuťte zbylou solí, paprikou, oreganem, sušeným česnekem a černým pepřem.
  3. Krevety vyjměte z mléčné směsi a dobře je obalte v ochucené mouce. Dbejte na to, abyste krevety opravdu dobře obalily velkým množstvím ochucené mouky. Krevety by neměly být pod moukou vidět.
  4. Krevety smažte 3-4 minuty nebo dokud nejsou křupavé.
  5. Krevety vyjměte z oleje a položte je na talíř s papírovou utěrkou.
  6. Ihned podávejte a pochutnejte si.

Ke křupavým krevetám se hodí mnoho příloh. Vyzkoušejte například tradiční zelný salát coleslaw, rajčatovo-avokádový salát nebo třeba kukuřičný chléb.

Obalované krevety – recept

Tyto smažené krevety jsou velké krevety obalené v ochucené strouhance a poté usmažené dozlatova. Perfektní hlavní chod nebo předkrm, který je ještě lepší než ten, který dostanete v restauraci!

Ingredience na obalované krevety

  • 900 g velkých krevet zbavte kůže a oloupejte, ale ocásky ponechte.
  • 1/2 hrnku hladké mouky
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky pepře
  • 1/4 lžičky sušeného česneku
  • 3 rozšlehaná vejce
  • 1 a 3/4 hrnku panko strouhanky
  • olej na smažení
  • citronové klínky a petržel na ozdobu volitelně
  • koktejlová omáčka k podávání

Postup na obalované krevety

  1. Do středně velké mísy dejte mouku, sůl, pepř a sušený česnek. Promíchejte, aby se směs spojila.
  2. Do druhé mísy dejte vejce. Do třetí misky dejte strouhanku.
  3. Každou krevetu namočte nejprve do mouky, pak do vejce a nakonec ji obalte ve strouhance, aby se rovnoměrně obalily. Každou obalenou krevetu položte na plech. Postup opakujte, dokud nejsou všechny krevety obalené ve strouhance.
  4. V hlubokém velkém hrnci rozehřejte olej na 180 °C.
  5. Přidejte postupně část krevet a smažte je 3-4 minuty nebo dozlatova. Osušte je na papírových utěrkách.
  6. Postup opakujte se zbývajícími krevetami.
  7. Krevety položte na talíř. Ihned podávejte s koktejlovou omáčkou. V případě potřeby ozdobte plátky citronu a petrželkou.

TIP: Milujete smažená jídla? Jednou za čas s nimi zahřeší snad každý. Vyzkoušejte i tyto smažené mozzarellové tyčinky!

Oblíbeným a rychlým způsobem přípravy krevet je smažení v tempuře.

Krevety v těstíčku – recept

Krevetová tempura je dokonalý japonský předkrm připravený z lehkého těstíčka a usmažený do křupava za pouhých 15 minut.

Ingredience na krevety v těstíčku

  • 1 a 1/2 hrnku mouky
  • 3/4 hrnku kukuřičného škrobu
  • 1 a 1/2 lžíce prášku do pečiva
  • 1 a 1/2 hrnku sodovky, studené
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/4 lžičky bílého pepře
  • rostlinný olej , na smažení
  • 450 krevet, vyloupaných (21-25 kusů)

Postup na krevety v těstíčku

  1. Hrnec s olejem zahřejte na středně vysokou teplotu, dokud nedosáhne 190 °C.
  2. V míse společně prošlehejte mouku, kukuřičný škrob, prášek do pečiva, sůl a bílý pepř.
  3. Krevety ve směsi lehce obalte a dejte stranou.
  4. Přidejte sodu, prošlehejte a ponořte krevety do těstíčka a poté je opatrně smažte na oleji 2-3 minuty nebo dozlatova.

Podávejte jako svačinu s jasmínovou rýží posypanou čerstvou nakrájenou zelenou cibulkou.
Můžete je přidat do tacos a připravit tak lahodné a křupavé fusion taco ochucené teriyaki omáčkou.

Udělejte si zábavnou hostinu z asijských svačinek a podávejte je spolu s domácími dračími závitky, potstickery nebo jarními závitky.

Smažené křupavé krevety – recept

Nejlepší recept na smažené krevety. Jsou namočené v podmáslí, obalené v lehké a křupavé ochucené mouce a usmažené dozlatova!

Ingredience na smažené křupavé krevety

  • 2 hrnky hladké mouky
  • Sůl
  • 1 lžička koření na krevety
  • ½ lžičky černého pepře
  • 2 hrnky podmáslí
  • 4 hrnky arašídového nebo rostlinného oleje na smažení
  • 900 g středně velkých krevet, oloupaných a zbavených jadérek
  • Volitelně k podávání: tatarská omáčka (nebo jiná omáčka k namáčení), plátky citronu, čerstvá petrželka

Postup na smažené křupavé krevety

  1. V mělké misce smíchejte mouku, 1 lžíci soli, koření na krevety a černý pepř.
  2. Do samostatné mělké misky dejte podmáslí.
  3. Nalijte olej do litinové pánve a zahřívejte jej na středně vysoké teplotě, dokud nedosáhne 190 °C.
  4. Mezitím krevety osušte a nejprve je obalte ve směsi mouky, poté je obalte v podmáslí a znovu obalte ve směsi mouky. Po každém obalení krevety protřepejte, aby se zbavily přebytečné mouky nebo těsta.
  5. Krevety smažte po částech dozlatova (asi 2-3 minuty). Krevety přendejte děrovanou lžící na tác vyložený papírovou utěrkou. Podle chuti je osolte.
  6. Smažené krevety udržujte v teple v troubě o teplotě 90 °C, zatímco budete smažit zbývající dávky.

TIP: Smažené pokrmy jsou oblíbené všude po světě, u nás je to klasický smažený sýr, ale už jste zkusili třeba smaženou mozzarellu?

Varianty receptu

  • Do moučné směsi přidejte jiné koření. Zkuste například papriku, sušený česnek, cibulový prášek, celerovou sůl, cajunské koření nebo kajenský pepř pro okořenění.
  • Pokud používáte větší krevety, mírně prodlužte dobu vaření.
  • Chcete-li obsloužit menší rodinu, rozdělte všechny ingredience na polovinu a usmažte pouze 450 g krevet.
  • Místo pánve nebo hrnce použijte k přípravě krevet fritézu. K naplnění fritézy budete potřebovat více oleje, ale je příjemné, když můžete nastavit teplotu a nemusíte se o ni starat!
  • Do moučné směsi přidejte trochu kukuřičné mouky, abyste získali trochu jinou chuť a strukturu.
  • Ke smažení můžete použít arašídový olej, ale dobře poslouží i rostlinný nebo řepkový olej.

Krevety jsou skvělým doplňkem jídelníčku každého milovníka mořských plodů a díky své všestrannosti je lze použít do různých pokrmů. Ať už hledáte zdravé a chutné jídlo, nebo jen rychlou a snadnou variantu večeře, krevety jsou ideální volbou.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang