Krevetové etouffee – tento klasický guláš z americké Louisiany se připravuje z krevet, cibule, celeru, zelené papriky a jednoduché jíšky na zahuštění. Podávejte ho s rýží a připravte si pravé cajunské jídlo.

Co je etouffee?

Étouffée v podstatě znamená „dušené“ a je to běžná kuchařská technika z jihu Ameriky; fricassee je totéž. Uděláte aromatickou omáčku a vaříte v ní maso nebo rybu, ne tak dlouho jako u dušení nebo guláš a ne tak krátce jako soté.

Mimo klasické krevetové étouffée můžete připravit i smažené krevety.

Krevetové étouffée v sobě spojuje všechny charakteristické znaky louisianské kuchyně: V případě, že se jedná o pravé etouffee, je nutné použít krevety z Mexického zálivu, které se připravují z mouky a oleje, „svatou trojici“ cibule, celeru a zelené papriky, tradiční cajunské koření a pálivou omáčku.

Ingredience na etouffee

  • 2 kg krevet, oloupaných (krunýře si nechte na krevetový vývar)
  • 1/4 šálku rostlinného oleje nebo sádla
  • 1/4 hrnku mouky
  • 1/2 velké cibule, nakrájené na kousky
  • 1 paprika, nakrájená na kousky
  • 1 až 2 jalapeño papričky, nakrájené na kousky
  • 1 velké žebro celeru, nasekané
  • 4 nasekané stroužky česneku
  • 500 ml krevetového vývaru (viz výše), škeblové šťávy nebo rybího vývaru
  • 1 lžíce cajunského koření
  • 1/2 lžičky celerového semínka
  • 1 lžíce sladké papriky
  • sůl
  • 3 zelené cibulky, nakrájené na kousky
  • pálivá omáčka, například Crystal nebo Tabasco, podle chuti

Na krevetový vývar

  • skořápky z krevet
  • 1/2 velké cibule, nakrájené na kousky
  • vrchní a spodní část z 1 zelené papriky
  • 2 stroužky česneku, nasekané
  • 1 celerové žebro, nasekané
  • 5 bobkových listů

Postup

  1. Připravte vývar z krevet: Do hrnce nalijte 2 litry vody a přidejte všechny ingredience na krevetový vývar. Přiveďte k varu, snižte teplotu a vývar vařte 45 minut doměkka. Přecedíme přes jemné síto do jiného hrnce na mírném ohni.
  2. Na tento recept budete potřebovat pouze asi 2 šálky vývaru. Zbylý vývar použijte na polévku, rizoto apod. V lednici vydrží týden, ve zmrazeném stavu až tři měsíce.
  3. Připravte jíšku: Pro přípravu etouffee začněte tím, že uděláte jíšku. Rostlinný olej nebo sádlo zahřívejte v těžkém hrnci na mírném ohni 1 až 2 minuty. Vmíchejte mouku a dbejte na to, aby se v ní netvořily hrudky. Za častého míchání ji nechte vařit, dokud nezíská velmi hnědou barvu; to by mělo trvat asi 10 minut.
  4. Přidejte zeleninu: Přidejte celer, zelenou papriku, jalapeño a cibuli, dobře promíchejte a za občasného míchání vařte na středním plameni 4 minuty. Přidejte česnek a vařte další 2 minuty.
  5. Pomalu přidejte krevetový vývar, pak koření a krevety: Odměřte 2 šálky krevetového vývaru a pomalu ho po troškách přidávejte za stálého míchání, aby se vše spojilo. Zálivka nejprve vývar nasaje a ztuhne, pak povolí. Podle potřeby přidejte další vývar, aby omáčka měla hustotu sirupu.
  6. Přidejte cajunské koření, celerové semínko a papriku a dobře promíchejte. Podle chuti osolte a vmíchejte krevety. Hrnec přikryjte, nastavte nejnižší stupeň ohřevu a vařte 10 minut.
  7. Dokončete a podávejte: Přidejte zelenou cibulku a pálivou omáčku podle chuti. Podávejte s bílou rýží a studeným pivem nebo limonádou.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang