Jarní závitky se v Číně tradičně jedí během svátků jara, odtud také pochází jejich název. Věří se, že v novém roce přinesou bohatství a prosperitu, protože závitek má tvar a barvu zlaté tyčinky. Proto jsou jarní závitky (u nás někdy též nazývané jako letní závitky) chutným a snadným občerstvením, které lze připravit na čínský Nový rok nebo jako předkrmu večera při přípravě tradičních čínských nudlí.

Jaké jsou druhy jarních závitků?

Existují dva druhy jarních, resp. letních závitků. Čerstvé vietnamské závitky používají připravené ingredience, jako jsou pečené krevety v troubě a někdy vepřové maso, spolu s nudlemi a čerstvou zeleninou, které jsou zabalené v suchém obalu z rýžového papíru na závitky, který byl hydratován. Čerstvé vietnamské jarní závitky se po zabalení již dále nevaří.

Čínské závitky používají chlazené závitky podobné vaječným závitkům a smaží se v oleji, dokud nejsou na povrchu křupavé.

TIP: Milovníci asijské kuchyně jistě ocení recept na Kung Pao.

durian-pancake-1203030_1920-3410283
Existují 2 druhy jarních závitků – čerstvé vietnamské a smažené čínské.

Existují různé variace receptů na jarní a letní závitky, ať už na čerstvé vietnamské závitky, či na smažené čínské závitky. Náplň závitků si zvolíte jednoduše podle toho, co vám chutná a jaké máte preference. Můžete si připravit ty nejlepší jarní závitky s mletým vepřovým masem či s krevetami v těstíčku, letní závitky s kuřecím masem, nebo prostě jenom obyčejné zeleninové mini závitky se skleněnými nudlemi. Závitky můžete podávat třeba jako předkrm k vietnamskému bun bo nam bo.

Sehnat těsto na jarní závitky může být trochu složitější, obvykle ho seženete v asijských supermarketech, a to v různých velikostech.

TIP: Pokud stále nevíte, kde sehnat typicky asijské suroviny potřebné pro přípravu jarních, resp. letních závitků, zkuste vietnamskou tržnici SAPA, kterou najdete v Praze mezi Písnicí a Kunraticemi.

Jak zabalit jarní závitky?

Jarní závitky se mohou zdát děsivé, ale určitě si s nimi rychle poradíte. Pokud jste už někdy skládali např. burrito, máte velkou výhodu. Nestresujte se, pokud vaše jarní závitky nebudou úplně dokonalé hned napoprvé.

  1. Udělejte si základ. Začněte tím, že umístíte několik kousků salátu asi do jedné třetiny od spodní části kruhového obalu. Šířka vaší náplně určí šířku jarní rolky. Na obou stranách nechte několik centimetrů volných pro snadnější zabalení.
  2. Navrstvěte ingredience na hromádku. Poté přidejte zbývající přísady. Na přesném pořadí příliš nezáleží. Prostě je navršte na sebe a dbejte na to, aby zabíraly správnou šířku. Nevadí, když se náplně vysypou nahoru. Snažte se nechat horní třetinu obalu volnou pro zabalení.
  3. Srolujte náplň. Jemně vytáhněte spodní část obalu nahoru a přes spodní část náplně. Snažte se náplň udržet kompaktní, když rolujete směrem nahoru, dokud není náplň obalená.
  4. Obklopte boky a srolujte. Přetáhněte každou stranu tak, aby se náplň uzavřela. Pokračujte v balení směrem nahoru, dokud není jarní závitek zcela zabalený.
spring-roll-5921489_1920-2719757
Balení nebo rolování závitků se může na první pohled zdát složité, ale chce to jen trochu cviku.

Omáčky k jarním závitkům

Vietnamská omáčka na jarní závitky

Pokud hledáte tradiční vietnamskou omáčku na jarní závitky, je to právě tato. Má jen hrstku ingrediencí, ale pokud milujete jarní závitky, budete ji dělat znovu a znovu.

Ingredience

  • 1/3 šálku vody
  • 1/4 šálku rybí omáčky
  • 1/4 šálku cukru nebo dle chuti
  • 2 lžíce limetkové šťávy
  • 2 lžičky rýžového octa
  • 1-2 lžičky chilli česnekové omáčky
  • 1 umletý stroužek česneku
  • 2 lžičky sezamového oleje
  • 1 lžíce strouhané mrkve

Postup

  1. Pro přípravu vietnamské omáčky stačí smíchat všechny ingredience, míchat, dokud se cukru nerozpustí, a podávat. Podle chuti přidáváme cukr a sezamový olej.

Arašídová omáčka k jarním závitkům

Další mnohem jednodušší varianta omáčky na namáčení, pokud máte málo času nebo surovin. Skvěle se také hodí i k letním závitkům s krevetami.

Ingredience

  • 1 šálek sezamovo-zázvorové zálivky
  • 2 vrchovaté lžíce krémového arašídového másla

Postup

  1. V zavařovací sklenici smícháme zázvorový dresink a arašídové máslo, pevně zakryjeme víčkem a protřepeme, dokud nevznikne krémová a hladká omáčka.

Česneková chilli omáčka k letním závitkům

Tato omáčka se skládá z klasických vietnamských ingrediencí. Je spojením sladké, kyselé a slané chuti s nádechem pikantnosti.

Ingredience

  • 3 stroužky česneku nasekaného nadrobno
  • 2 kusy červeného chilli bez semínek, jemně nasekané
  • 1 lžička bílého octa
  • 1 lžíce moučkového cukru
  • 1 lžíce rybí omáčky
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • 1/4 lžičky soli
  • 2 lžíce vody

Postup

  1. Omáčku připravíme tak, že jednoduše smícháme všechny ingredience a zahříváme ji, dokud se cukr nerozpustí.

Arašídová sladká chilli omáčka k letním závitkům

Tato omáčka dodá jakýmkoliv jarním nebo letním závitkům šťávu.

Ingredience

  • 3/4 šálku sladké chilli omáčky
  • 1/3 šálku hladkého nebo křupavého arašídového másla
  • 1/2 lžičky sójové omáčky s nízkým obsahem sodíku
  • 1/2 lžičky omáčky hoisin

Postup

  1. Všechny ingredience vložíme do kuchyňského robotu nebo mixéru a rozmixujte je dohladka.

Pikantní omáčka na jarní závitky

Ingredience

  • 2 lžičky cukru
  • 2 lžičky horké vody
  • 1 lžička worcestrové omáčky
  • 1 lžíce sójové omáčky

Postup

  1. Omáčku připravíme tak, že všechny ingredience přidáme do malé pánve. Smícháme je a zahříváme, dokud se nezačne vařit, poté je nalijeme do malé misky.

Sladkokyselá omáčka k jarním závitkům

Ingredience

  • 2 lžičky kukuřičné mouky nebo kukuřičného škrobu
  • 2 lžíce vody
  • 1/2 šálku jablečného octa
  • 1/3 šálku hnědého cukru nebo dle chuti
  • 2 lžíce rajčatového kečupu
  • 2 lžičky sójové omáčky

Postup

  1. Všechny ingredience smícháme v malém hrnci na mírném ohni. Za pravidelného míchání přivedeme k varu a vaříme asi 3-5 minut, dokud směs nezhoustne podle chuti.

10 tipů na nejlepší jarní a letní závitky

spring-roll-6760871_1920-8266073
Aby i vaše závitky vypadaly tak skvěle jako na tomto obrázku, držte se následujících tipů.
  1. Mějte vlhkou pracovní plochu. Prkénko na krájení udržujte lehce vlhké, ale ne příliš mokré. Díky tomu se rýžový papír na závitky nelepí na povrch.
  2. Rolujte pevně bez vzduchových kapes. Udržujte závitek pevný, aby se při podávání nerozpadl.
  3. Nechte krevety růžovou stranou dolů. Chcete přeci, aby byla pěkná strana viditelná přes obal, když se rolují.
  4. Nepřevařujte nudle. Měly by být jen měkké, ale ne kašovité. Uvařte je podle návodu na obalu, pak je propláchněte studenou vodou, aby se vaření zastavilo, a dobře je slijte.
  5. Uchovávejte zbylé závitky v chladu. Mějte je přikryté vlhkou kuchyňskou utěrkou, aby se obaly nevysušily. Pokud vám zbyly zbytky, můžete jednotlivé závitky zabalit do plastové fólie, aby se na sebe nelepily, a uložit je přes noc do ledničky. Před konzumací je nechte 30 minut ohřát na pokojovou teplotu.
  6. Suroviny a omáčky na závitky si připravte předem. Zeleninu můžete připravit několik hodin nebo až 1 den předem a uložit ji do vzduchotěsné nádoby. Omáčky stačí před podáváním uvést do pokojové teploty a vyšlehat.
  7. Upravte si náplň jarních závitků podle svých preferencí. Kromě krevet můžete použít jinou bílkovinu, např. vařené vepřové či kuřecí maso, imitaci krabích tyčinek nebo je můžete udělat i vegetariánské. Pokud nemáte rádi koriandr, můžete použít čerstvou pažitku nebo lístky máty. Obměnit můžete i zeleninu v náplni, dobře se hodí např. červená paprika, celer nebo zelené fazolky. Letní závitky můžete naplnit i hlívou ústřičnou.
  8. Používejte tenké obaly na závitky. Čím tenčí obal bude, tím křupavější budou smažené jarní závitky. Naopak silný obal bude mít žvýkací strukturu.
  9. Jarní závitky příliš nepřeplňujte. Mohly by se totiž při smažení zlomit.
  10. Dbejte na vzhled. Pro hezčí prezentaci podávejte závitky rozříznuté na úhlopříčku napůl.

TIP: Další populární asijské jídlo je tradiční japonská polévka ramen.

Jarní vietnamské závitky s krevetami – recept

Tyto závitky se skvěle hodí jako lehký letní oběd nebo večeře.

pexels-ruslan-khmelevsky-8141460-3507609
Jarní vietnamské závitky s krevetami

Příprava

  • Příprava: 40 minut
  • Doba vaření: 5 minut
  • Celkem: 45 minut
  • Počet porcí: 15 závitků

Ingredience

  • 500 g velkých krevet (21-25 ks), oloupaných a zbavených kůže (schránky si ponechte na vaření krevet)
  • 90 g rýžových nudlí
  • 1/2 máslového salátu
  • 2 oloupané mrkve nakrájené na plátky
  • 3 malé okurky
  • 1 šálek snítek koriandru
  • 15 kulatých listů rýžového papíru

Postup

  1. Nejdříve uvaříme krevety a pak je ihned zchladíme v ledové vodě. Po uvaření a vychladnutí krevety slijeme a podélně rozkrojíme na polovinu.
  2. Nudle uvaříme podle návodu na obalu do změknutí (pozor na rozvaření), poté je slijeme v cedníku a propláchneme studenou vodou. Nudle necháme v cedníku okapat, dokud nebudou připraveny k sestavení. Můžeme také naplnit hrnec vodou, přivést ji k varu, přidat nudle, vypnout oheň a nechat je 5-7 minut v horké vodě.
  3. Připravíme zeleninu. Okurky a mrkev odšťavníme, listy salátu zbavíme tuhých stonků a koriandr nasekáme nahrubo.
  4. Postupně sestavujeme jarní závitky. Naplníme mělkou kulatou mísu velmi teplou až horkou vodou. Ponoříme obal jarní rolky asi na 10-15 sekund nebo dokud nezměkne (v závislosti na teplotě vody). Umístíme mokrý obal jarní rolky na čisté a lehce navlhčené prkénko.
  5. Na jednu polovinu přidáme zeleninu v tomto pořadí – hlávkový salát, nudle, mrkev, okurku a koriandr.
  6. Na druhou polovinu přidáme krevety a položíme je řeznou stranou nahoru.
  7. Nejdříve pevně srolujeme salátovou stranu, zastrčíme boky a poté srolujeme krevety tak, aby byly vidět zvenčí. Hotové závitky přendáme na servírovací talíř a podáváme.

Čerstvé letní závitky – recept

Vietnamské letní závitky v tomto receptu jsou čerstvé a plné zeleniny. Jsou osvěžující, barevné a zábavné. Skvěle se doplňují např. s arašídovou omáčkou. Jsou ideálním lehkým jídlem nebo jako předkrm na večírek.

pexels-rodnae-productions-6646031-4683254
Čerstvé letní závitky

Příprava

  • Příprava: 40 minut
  • Doba vaření: 5 minut
  • Celkem: 45 minut
  • Počet porcí: 8 letních závitků

Ingredience

  • 60 g hnědých rýžových nudlí
  • 1 lžička opečeného sezamového oleje
  • 1/4 lžičky jemné mořské soli
  • 1 šálek natrhaného máslového salátu bez žeber
  • 1 šálek červeného zelí nakrájeného na velmi tenké plátky
  • 2 střední mrkve, oloupané a nakrájené na nudličky nebo na proužky
  • 1 malá okurka nakrájená na tenké plátky nebo proužky
  • 2 středně velké papričky jalapeňos zbavené semínek a nakrájené na tenké plátky
  • 1/4 šálku zelené cibule nakrájené na tenké plátky
  • 1/4 šálku nahrubo nasekaného čerstvého koriandru
  • 1/4 šálku nahrubo nasekané čerstvé máty
  • 8 listů rýžového papíru (obalů na letní závitky)

Postup

  1. Uvaříme nudle podle návodu na obalu dokud nejsou al dente. Slijeme je, propláchneme pod studenou vodou a vrátíme do hrnce. Odstavíme nudle z ohně, promícháme je se sezamovým olejem a solí a dáme stranou.
  2. Naplníme mělkou pánev trochou vody. Přeložíme utěrku, která nepouští vlákna, na polovinu a položíme ji vedle misky. Ujistíme se, že máme připravené náplně po ruce. V malé misce smícháme zelenou cibuli, koriandr a mátu a promícháme.
  3. Vložíme jeden rýžový papír do vody a necháme ho cca. 20 sekund odpočívat. Počkáme, až bude list poddajný, ale ne příliš plandavý. Opatrně jej položíme na utěrku.
  4. Po okrajích necháme asi 1 cm volného rýžového papíru, spodní třetinu pokryjeme několika kousky máslového salátu, dále malou hrstí rýžových nudlí, trochou zelí a několika proužky mrkve, okurky a jalapeňo. Hojně posypeme bylinkovou směsí.
  5. Spodní okraj přeložíme přes náplň a srolujeme směrem nahoru, dokud není náplň kompaktně uzavřena. Krátké strany přeložíme jako při přípravě burrita. Nakonec letní závitek srolujeme. Postup opakujeme se zbývajícími přísadami.

Alternativy

  1. Bezlepková varianta: Ujistěte se, že používáte certifikované bezlepkové nudle a tamari omáčku, nikoliv sójovou omáčku, která obvykle obsahuje lepek.
  2. Veganská varianta: Místo medu použijte javorový sirup.
  3. Varianta bez arašídů: Nahraďte arašídové máslo mandlovým máslem (pokud se ořechům nevyhýbáte úplně) nebo slunečnicovým máslem.

Zeleninové jarní mini závitky – recept

Tyto smažené zeleninové jarní závitky jsou plné lahodné směsi čínského zelí, mrkve a rýžových nudlí a jsou skvělým doplňkem každého čínského jídla, obzvlášť když se podávají s lahodnou zázvorovou omáčkou.

spring-roll-2206647_1920-1179330
Zeleninové jarní mini závitky

Příprava

  • Příprava a doba vaření: 60 minut
  • Počet porcí: 10
  • Obtížnost: Snadné

Ingredience

  • 1 balení plátků na jarní závitky
  • 1/2 čínského zelí nakrájeného najemno
  • 1 hrst fazolových lusků
  • 1/2 velké mrkve nakrájené na nudličky
  • 50 g rýžových nudlí nalámaných na malé kousky
  • 2 mleté stroužky česneku
  • kousky mletého zázvoru
  • 1 lžíce koriandru
  • 2 lžíce sezamového oleje
  • 1 lžíce rýžového vína
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 3 lžičky kukuřičné mouky smíchané se 3 lžícemi vody
  • sůl
  • olej na smažení

Postup

  1. Nejdříve namočíme nudle na 8-10 minut do teplé vody.
  2. Rozpálíme wok pánev na prudkém ohni se sezamovým olejem. Poté přidáme zelí, mrkev a fazolové lusky a za stálého míchání vše 1 minutu vaříme.
  3. Přidáme česnek a zázvor a vaříme ještě několik minut nebo do změknutí, poté vmícháme sójovou omáčku, rýžové víno, jarní cibulku a koriandr.
  4. Přendáme do mísy, aby mírně směs mírně vychladla a slijeme přebytečnou vlhkost. Mezitím namočené nudle dobře slijeme a vmícháme je do zeleninové směsi.
  5. Jarní závitky připravíme tak, že na čistou pracovní plochu položíme vrstvu těsta na jarní závitky rohem k sobě.
  6. Na roh těsta dáme 1 lžíci zeleninové směsi a těsto začneme šikmo stáčet těsně kolem náplně. Když se dostaneme do středu těsta, přeložíme rohy z obou stran a na zbývající roh naneseme trochu směsi z kukuřičné mouky. Dokončíme srolování a přitiskneme k sobě, aby se těsto uzavřelo.
  7. Opakujeme se zbytkem směsi a těsta.
  8. Hluboký kastrol naplníme olejem a zahřejeme na 180 °C. Jarní závitky smažíme v dávkách po dobu 2-3 minut, dokud nejsou zlatavě hnědé a křupavé. Ihned podáváme.

Vietnamské jarní závitky kamu – recept

Vietnamské jarní závitky kamu jsou osvěžující změnou oproti obvyklým smaženým. Skvěle se hodí jako chladivý letní předkrm a jsou vynikající namočené v omáčce na jarní závitky.

pexels-lucio-panerai-7719907-3476094
Vietnamské jarní závitky kamu

Příprava

  • Příprava: 45 minut
  • Doba vaření: 5 minut
  • Celkem: 50 minut
  • Počet porcí: 8 závitků

Ingredience

  • 60 g rýžových nudlí
  • 8 ks rýžového papíru na závitky
  • 8 velkých vařených krevet, oloupaných, zbavených kůží a rozříznutých napůl
  • 1 1/3 lžíce nasekané čerstvé thajské bazalky
  • 3 lžíce nasekaných lístků čerstvé máty
  • 3 lžíce nasekaného čerstvého koriandru
  • 2 nakrájené listy hlávkového salátu
  • 4 lžičky rybí omáčky
  • 1/4 šálku vody
  • 2 lžíce čerstvé limetkové šťávy
  • 1 mletý stroužek česneku
  • 2 lžíce bílého cukru
  • 1/2 lžičky česnekové chilli omáčky

Postup

  1. Přivedeme k varu středně velký hrnec s vodou. Rýžové nudle vaříme 3-5 minut nebo dokud nejsou al dente, poté je slijeme.
  2. Naplníme velkou mísu teplou vodou. Jeden obal ponoříme na 1 sekundu do horké vody, aby změkl. Obal položíme na plocho. Do řady napříč středem položíme 2 půlky krevet, hrst nudlí, bazalku, mátu, koriandr a salát, přičemž na každé straně necháme asi 2 cm odkryté. Nezakryté strany přehneme dovnitř a pak obal pevně srolujeme, přičemž začneme na konci se salátem. Postup opakujeme se zbývajícími přísadami.
  3. V malé misce smícháme rybí omáčku, vodu, limetkovou šťávu, česnek, cukr a chilli omáčku.
  4. Srolované jarní závitky podáváme se směsí rybí omáčky.

Čínské letní závitky s vepřovým masem – recept

Tyto čínské letní závitky ve stylu dim sum pocházejí ze starého rodinného receptu. Chcete-li můžete vepřové maso v receptu nahradit masem kuřecím.

joshua-hoehne-30-l5m0v_m8-unsplash-3138630
Čínské letní závitky s vepřovým masem

Příprava

  • Příprava: 60 minut
  • Doba vaření: 10 minut
  • Celkem: 70 minut
  • Počet porcí: 18

Ingredience

Na vepřové maso a marinádu

  • 225 g jemně naklepané vepřové panenky
  • 1/4 lžičky soli
  • 1/2 lžičky sezamového oleje
  • 1 lžička rýžového vína
  • 1/4 lžičky bílého pepře

Na náplň

  • 2 lžíce oleje
  • 1 mletý stroužek česneku
  • 10 sušených hub shitake namočených do změknutí a nakrájených na tenké plátky
  • 2 střední mrkve nakrájené na plátky
  • 1 šálek bambusových výhonků nakrájených na plátky (nejlépe čerstvé, ale i konzervované)
  • 1 malá kapusta nakrájená na nudličky
  • 1 lžíce rýžového vína
  • 2 lžíce lehké sójové omáčky
  • 1 lžička sezamového oleje
  • 1/2 lžičky soli nebo dle chuti
  • bílý pepř dle chuti
  • 1/4 lžičky cukru
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu rozpuštěného ve 2 lžících studené vody

Na obalení

  • 1 balíček obalů na letní závitky
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu rozpuštěného v 1 lžíci vroucí vody na utěsnění letních závitků
  • olej z řepky olejky nebo arašídový či rostlinný olej na smažení

Postup

  1. Vepřové maso smícháme s přísadami na marinádu a necháme asi 30 minut odležet. Mezitím si připravíme ostatní ingredience. Všechnu zeleninu nakrájíme na přibližně stejně velké kousky. Chceme mít vše stejně velké, aby se jednotlivé ingredience spojily.
  2. Vepřové maso opečeme na prudkém ohni na 2 lžících oleje a přidáme česnek, houby a mrkev. Smažíme 30 sekund, poté přidáme bambusové výhonky, zelí a víno. Smažíme ještě minutu. Teplotu upravíme tak, aby se směs dusila, protože zelí uvolní hodně vlhkosti.
  3. Vmícháme sójovou omáčku, sezamový olej, sůl, bílý pepř a cukr. V této chvíli můžeme přidat 1/4 šálku odstáté vody z namáčení sušených hub. Ta posílí houbovou chuť, takže je to čistě podle našich osobních preferencí. Je také možné, že budeme muset náplň dusit déle, aby se zredukovala další tekutina.
  4. Pokračujeme v dušení náplně další 3 minuty, dokud zelí úplně nezvadne, poté vmícháme kaši z kukuřičného škrobu, aby zhoustla. Množství přidané kaše závisí na vlhkosti náplně, ale neměla by v ní být žádná stojatá tekutina.
  5. Náplň přendáme do velké mělké mísy a necháme vychladnout. Vložíme do ledničky, aby se ještě více ochladila, alespoň na hodinu. Nejlepší je začít s vychladlou náplní, aby se lépe obalovala. Klíčem k zabalení letních závitků je zajistit, aby byly těsné, ale zároveň aby nebyly přeplněné. Pokud můžeme, nejlepší je použít čerstvé obaly na závitky, protože zmrazení může mít za následek, že slupka závitků bude příliš vlhká.
  6. Obal položíme na rovnou plochu tak, aby roh směřoval k nám. Na jeden letní závitek použijeme asi 2 lžíce směsi a naneseme ji asi 2 cm od rohu, která je k nám nejblíže. Jednou jej přetočíme a jako bychom dělali burrito, přehneme obě strany. Pokračujeme v rolování do tvaru doutníku. Prsty potřeme trochu vody z kukuřičného škrobu na rohu závitku, který je od nás nejdále, aby se utěsnil.
  7. Každou rolku položíme na tác. Chceme-li letní závitky smažit, naplníme malý hrnec olejem, který postupně zahříváme na mírném ohni, dokud nedosáhne teploty 325 °C. Opatrně přidáváme letní závitky jeden po druhém a smažíme je po malých dávkách. Opatrně je obrátíme v oleji, aby se rovnoměrně opekly dozlatova, a poté je přendáme na talíř vyložený papírovými utěrkami.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang