Sapa – výlet do Vietnamu v Praze

Magazín

Sapa je velká vietnamská tržnice v Praze mezi Písnicí a Kunraticemi, kde se nachází nejen velké množství obchodů s oblečením, nýbrž především zhruba 30 bister a obchůdků s potravinami. Přezdívá se jí Pražská Hanoj nebo Malý Saigon a tvoří ji především imigrovaní Vietnamci, kteří zde zakotvili už mezi lety 1999 a 2000.

TTTM Sapa Praha neboli Trung Tâm Thương Mại Sapa je rozsáhlé obchodní tržiště. Při první návštěvě se může zdát, že se tam člověk zaručeně ztratí a že si tam bez doprovodu bude připadat jako vetřelec.

Nicméně, není to tak dramatické – vietnamská kuchyně a zboží jsou oblíbené a do pražské tržnice Sapa míří denně spousty Čechů, které už nebaví na internetu hledat, jak se vaří „čína“. Chtějí ochutnat pravou Asii.

Kousek Vietnamu v Praze

Jak chutná Vietnam? Sapa má odpověď. Toto místo má své jedinečné kouzlo. Na rozdíl od vietnamských bister v centru hlavního města je tu hodně těch specializovaných – některá bistra připravují jen jediné konkrétní jídlo, další naopak vaří třeba jen z jediného druhu masa.

Na vietnamské kuchyni je zajímavé i to, že Vietnamci zpracovávají z masa úplně všechno. Kosti nikdy nevyhazují, chystají z nich vývar. Velkou lahůdkou je pro ně salát z kůže a z kuřecích pařátků. Samozřejmostí jsou pak vnitřnosti a vepřové nožičky v polévce.

TIP: Asijská kuchyně není jen Vietnam. Japonská inspirace obohatí nejednu večerní tabuli a fazole adzuki nasytí a uleví ledvinám.

Vietnamská kuchyně může být také plně vegetariánská, neřkuli veganská. Mořské řasy upravené na všelijaký způsob, nejrůznější zelenina, ovoce i ořechy dodají sílu a apetit nejednomu veganovi. Počet veganů v ČR roste.

Bún chả je neodmyslitelnou klasikou vietnamské kuchyně. Doslova svádí k nakousnutí.

Velmi oblíbeným bistrem je v Sapě Hải Hà, kde je k dostání jedno z nejlepších bún chả, které se dá v Česku sehnat. Skoro je těžké to minout, grilované vepřové z venkovního grilu voní opravdu do dálky. Výborných bister je tu nicméně mnohem více. Jmenovitě jsou to:

Bistro Dũng Liên v Sapa Praha

V Dũng Liên se specializují na kachnu. Z kachny spotřebují každý kousek masa, podobně jako Češi zužitkují veškerou hmotu z prasete na zabijačkách. Běžně jsou v Dũng Liên k vidění mističky s červenou omáčkou – což je husí krev zahuštěná solí. Aby se zneškodnily možné bakterie, prokládá se tu jídlo tvrdým alkoholem.

Ovšem jsou tu k dostání také konvenčnější jídla – například pečená kachna ochucená galgánem a sezamovými semínky. K tomu ledový salát, vietnamská bazalka a vývar s koriandrem a jarní cibulkou. Maso se namáčí do sójové omáčky s chilli papričkami a česnekem. Příloha v podobě nudlí je samozřejmostí.

Bistro Phương Phượng v Sapa Praha

Jedno z nej míst v tržnici Sapa, kde začít den báječnou snídaní. To je Phương Phượng. Specialisté na jedno konkrétní jídlo. Vaří tu snídaňový pokrm bánh cuốn, což jsou rýžové rolky připravované na páře.

Rolky všeho druhu, nebo také jarní závitky, to je základ vietnamského jídelníčku. Asijská kuchyně se bez nich neobejde.

Jsou to delikátní závitky plněné mletým vepřovým masem a černými houbami a posypané smaženou cibulkou. K tomu se podává i chả lụa, plátky masa připomínající (nikoliv chuťově) českou sekanou. Jarní závitky nemusí být však nutně na vietnamský způsob, ale mohou být připraveny i podle čínských receptů.

Restaurace Huế Xưa v Sapa Praha

Huế Xưa je větší restaurace s pestřejší nabídkou vietnamských pochutin. Jídla tu servírují v běžné a malé porci. Malá bude většině lidí stačit, není totiž vůbec malá. Za vyzkoušení stojí například hovězí či kuřecí Bún bò Nam Bộ.

A pak také vietnamské kafe. Je chuťově skvělé a víceméně se jedná spíše dezert (což se ve vietnamské kuchyni moc neobjevuje). Kávu totiž Vietnamci míchají s nezanedbatelnou porcí kondenzovaného mléka. Proč si nezpříjemnit návštěvu tržnice Sapa Praha šálkem lahodné exotické kávy?

Obchod Bán Buôn v Sapa Praha

Kromě rolek, které se zde dají sehnat, lze nakoupit také ostatní potraviny. Vyplatí se sem chodit nakupovat ve všední den nebo v neděli. V sobotu sem míří ve velkém nakupovat Vietnamci, tudíž je tu dost plno a „turistický způsob nakupování“ obchodníky zdržuje.

K dostání je leccos od bylinek, ovoce, zeleniny a masa, přes kávu, až po nádobí. Nabízí tu i různé druhy zelených čajů nebo chipsy z chlebovníku.

Sapa Praha – otevírací doba

Sapa je otevřena sedm dní v týdnu a to včetně státních svátků, mezi osmou hodinou ranní a šestou hodinou večerní. Některé obchody mají otevřeno až do 20 hodin. Otevírací doba tržnice Sapa je tak velmi přívětivá k nákupním a časovým možnostem.

Vietnamci dbají na tradice a drží pospolu. I proto dokázali z tržnice Sapa vybudovat město ve městě. Malý Vietnam ve velké Praze.

Sapa obchody, respektive jejich plný seznam není nikde evidován. Majitel pozemků a provozovatel areálu se distancuje od podnikajících Vietnamců s tvrzením, že každý v Sapě obchoduje sám za sebe.

Při počtu více než sedmi tisíc obchodníků se není čemu divit. Podobné je to se Sapa mapou. Pro hledání konkrétního obchodu nebo podnikatele Sapy nejvíce pomůže osobní návštěva.

Na závěr 3 pravidla vietnamského stolování:

  • jídlo se obvykle sdílí – ze společné misky se tedy nabírá obrácenou stranou hůlek (pokud se nejedná o jídlo s rodinou, kde to nevadí)
  • jídlo začíná tak, že nejmladší pozve starší k jídlu (respektive každý mladší pozve každého staršího), cosi jako obdoba českého „dobrou chuť!“
  • dobrý vietnamský hostitel nikomu nenechá prázdný talíř, vždycky doplní – takže je-li člověk sytý, je dobré si něco málo na talíři nechat (netýká se restaurací, tam s další porcí nikdo nepřiběhne)

Pro návštěvu tržnice Sapa Praha je vhodný jakýkoli čas. Sapa je dobrý tip pro celou rodinu, co dělat o víkendu v Praze, včetně nápadu, kam s dětmi za zábavou nebo na výlet. Sapa může plnit i funkci vzdělávací, co se rozličných kultur, chutí a geografie týče.

Kdo zatouží ochutnat pravý Vietnam, nemusí létat přes půl planety, aby zakusil pravé a nefalšované Pho Bo, neboli polévku s rýžovými nudlemi a hovězím masem. Bohatě postačí vystoupit v Praze na autobusové zastávce Sídliště Písnice.

Kategorie:

Magazín

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang