
Mandlové máslo může být krásně světlé krémové (nejpravděpodobněji je dělané z předem namočených a pak následně usušených mandlí – tzv. raw), nebo tmavé (z pražených mandlí). Co se týče toho, co je pro tělo to nejzdravější a nejlépe stravitelné – je to máslo raw. Pražené mandle však dodají máslu tu pravou chuť.
Obě másla jsou v pořádku ale jen za předpokladu, že jsou vyrobena z mandlí loupaných. Slupka je problém. Pro tělo. Tak se určitě mrkněte na etikety, z jakých mandlí je vyrobeno to, které si chcete právě koupit.
Pokud vlastníte silnější mixér, máte vyhráno. Vy ostatní se musíte obrnit pevnou vůlí a dát máslu čas, abyste mixér neuvařili. Určitě ale snadnějšímu mixování pomůžete např. přidáním kokosového oleje a trochy vody.
Mandlové máslo recept
Mandlové máslo je možné přidat do raw energetických kouliček, raw čokoládové polevy, domácích máslových sušenek, smoothies, dresinků nebo rovnou ze sklenice. A prý je to navíc skvělá potravina pro pleť díky obsahu vitaminu E.
Super na tomto receptu je, že k výrobě oříškového či semínkového másla podle tohoto postupu můžete použít i jakékoliv jiné oříšky a semínka.

Ingredience na mandlové máslo
- 2 hrnky loupaných mandlí
- špetka soli
Postup – mandlové máslo recept
- Předehřejte troubu na 150 °C. Vysypte mandle na plech s pečícím papírem a pečte zhruba 15-20 minut, dokud lehce nezezlátnou. Potom je vyndejte z trouby a nechte chvilku vychladnout.
- Vložte mandle do mixéru a mixujte společně se solí dokud nedostanete krémovou pastu. Pokud vlastníte kvalitní silný robot, zabere vám to pár minut. Pokud ne, může mixování zabrat i 20 minut.
- Během procesu bude potřeba alespoň dvakrát seškrabat mandle ze stěn mixéru.
- Hotové máslo se skladuje v ledničce, dá se ale skladovat i při pokojové teplotě ve vakuově uzavřené nádobě až týden.

Výroba másla – recept
Láká vás výroba másla, specificky toho mandlového? Při výrobě mandlového másla je klíčová trpělivost. Může se zdát, že se celé mandle nikdy nepromění v krémové ořechové máslo, ale vždy se to podaří. Nevzdávejte to!
Kupte si syrové mandle a sami si je opečte v troubě. Teplé mandle se snáze rozmixují a nabídnou maximum čerstvé mandlové chuti. Pražení mandlí trvá jen 10 minut a rozhodně se vyplatí.
Pražené mandle nabízejí stejné výživové hodnoty jako mandle syrové (bílkoviny, vlákninu, zdravé tuky a vitaminy), i když obsah vitaminů je v nich o něco nižší. Chuťový rozdíl za to podle mého názoru rozhodně stojí.
„Syrové“ mandle, které koupíte v obchodě, byly pravděpodobně již tepelně upraveny, aby se zničily bakterie, a stejně se nevyhnutelně zahřejí teplem z přístroje.
Domácí mandlové máslo je zdravé, cenově dostupné a ještě chutnější než to kupované v obchodě! Navíc se snadno vyrábí. Potřebujete jen dobrý kuchyňský robot nebo mixér. Z tohoto receptu získáte asi 1 a ⅔ šálku mandlového másla.
Ingredience na domácí mandlové máslo
- 3 šálky syrových mandlí
- ¼ lžičky soli
- Volitelně: ¼ lžičky mleté skořice
- Nepovinně: ½ lžičky vanilkového extraktu
- Nepovinně: 2 lžíce javorového sirupu nebo medu
Postup – mandlové máslo
- Předehřejte troubu na 175 °C. Rozložte mandle na velký plech s okrajem a opékejte je 10 minut, v polovině je promíchejte.
- Mandle nechte vychladnout, dokud nejsou jen teplé (ne horké), asi 10 minut.
- Přeneste mandle do vysokorychlostního mixéru nebo kuchyňského robotu. Mixujte, dokud nevznikne krémová konzistence, a podle potřeby přerušujte mixování a seškrabujte ze stran. Budete si myslet, že se to nikdy nerozmixuje, ale buďte trpěliví.
- Mandle se z hrudek připomínajících mouku stanou kuličkou, která se opírá o stěny kuchyňského robotu (neustále ji seškrabujte po stranách a rozbíjejte ji), a nakonec se změní ve svěží krémovou hmotu.
- Pokud se směs v průběhu procesu šíleně zahřeje, přestaňte a nechte ji několik minut vychladnout.
- Jakmile je mandlové máslo velmi hladké a krémové (ne dříve!), můžete do něj vmíchat libovolné přísady, jako například sůl.
- Můžete také přidat skořici pro nádech koření a vanilku a/nebo javorový sirup pro mandlové máslo, které chutná výjimečněji než to koupené v obchodě.
- Mixujte, dokud se přísady rovnoměrně nerozptýlí. Když jsem přidala javorový sirup, musela jsem směs nechat vychladnout a pak ještě několik minut mixovat, aby byla opět krémová.
- Mandlové máslo nechte vychladnout na pokojovou teplotu, pak směs přelijte do zavařovací sklenice a zašroubujte víčko.
- Uchovávejte v chladničce po dobu až 2 týdnů nebo dokud neuvidíte nebo neucítíte známky kažení.

Mandlový krém – recept
Chtěli byste si doma připravit báječný mandlový krém? Recept vás překvapí svou jednoduchostí.
Mandlový krém ingredience
- 125 g celých mandlí
- 100 g + 2 lžíce bílého cukru
- 1 vejce při pokojové teplotě
- 115 g nesoleného másla, pokojová teplota
- ¼ lžičky čistého mandlového a vanilkového extraktu
Mandlový krém recept
- Do mísy kuchyňského robotu vložte mandle a cukr.
- Zpracovávejte, dokud mandle nebudou na hrubé kousky.
- Přidejte po kouscích nakrájené máslo a vejce.
- Zpracovávejte, dokud se ze všeho nestane krém.
- Přidejte mandlový a/nebo vanilkový extrakt, pokud jej používáte, a zpracujte.

Domácí mandlové máslo – recept
Příprava domácího mandlového másla vyžaduje trošku více trpělivosti, výsledek ale zaručeně stojí za to.
Mandlové máslo ingredience
- 3 šálky syrových mandlí
- Avokádový olej nebo jiný olej neutrální chuti, například z hroznových semínek, podle potřeby
- Mořská sůl, podle chuti
Mandlové máslo – postup
- Předehřejte troubu na 175 °C a vyložte velký plech pergamenovým papírem.
- Rozložte mandle v rovnoměrné vrstvě na plech a opékejte je 10 minut nebo dokud nejsou voňavé. Vyjměte je z trouby a nechte mírně vychladnout.
- Přeneste opražené mandle do středně velkého kuchyňského robotu. Zpracovávejte je do velmi hladké konzistence, přičemž každých 30 sekund až 1 minutu přerušujte práci, abyste podle potřeby oškrábali stěny mísy a dali motoru kuchyňského robotu pauzu.
- Směs bude zpočátku kouskovitá. Pak zhoustne do kuličky a nakonec bude krémová a hladká. Celý proces by měl trvat asi 15 minut.
- Pokud se mandlové máslo ani po 15 minutách nespojí, přidejte po lžičkách avokádový olej, abyste směs lépe rozmixovali.
- Podle chuti osolte a podávejte na toasty, noční ovesné vločky, ovesnou kaši, jogurt nebo banánový chléb.

Mandlové máslo snadno a rychle – recept
Jak si během několika minut vyrobit domácí mandlové máslo, které chutná lépe než to, které si můžete koupit v obchodě? Nechte se inspirovat tímto receptem.
Mandlové máslo ingredience
- 3 šálky syrových nesolených mandlí
- 1/4 lžičky jemné mořské soli a další podle chuti
- 1/4 lžičky mleté skořice, volitelně
- 1/4 lžičky vanilkového extraktu, nepovinně
- med nebo javorový sirup, volitelně
Mandlové máslo recept
- Předehřejte troubu na 175 °C.
- Do kulaté nebo čtvercové dortové formy (nebo na plech s okrajem) nasypte mandle.
- Ořechy opékejte 3 minuty, pak pánví zatřeste a opékejte dalších 3 až 5 minut nebo dokud ořechy lehce nezhnědnou a nebudou vonět po ořeších (pozor, mohou se rychle spálit). Nechte vychladnout, dokud s nimi nebudete moci manipulovat.
- Pokud připravujete křupavé mandlové máslo, přidejte 1/3 šálku pražených mandlí do mísy kuchyňského robotu. Pulzujte 6 až 8krát, nebo dokud nebudou ořechy nasekané na velmi malé kousky. Nasekané mandle přendejte do mísy a uschovejte na později.
- Přidejte pražené mandle do mísy kuchyňského robotu. Zpracovávejte 1 minutu a poté gumovou stěrkou oškrábejte stěny mísy. Zpracovávejte další 2 až 3 minuty, dokud nebude mandlové máslo lesklé a hladké.
- V závislosti na značce/odrůdě mandlí, které používáte, to může trvat o něco déle. Během zpracování se mandle změní z celých ořechů na jemný prášek, hrudkovitou kaši a nakonec na krémově hladkou hmotu. Zastavení a seškrábání nebo rozbití velkých hrudek pomůže proces urychlit.
- Když je mandlové máslo hladké a krémové, přidejte sůl, skořici a vanilku. Zpracovávejte 10 až 20 sekund a poté ochutnejte. Pokud máte pocit, že to potřebuje, přidejte další sůl, skořici nebo vanilku.
- Chcete-li máslo osladit, přidejte lžičku nebo více medu nebo javorového sirupu a zpracovávejte dalších 5 až 10 sekund, aby se dobře zapracoval.
- Chcete-li křupavé mandlové máslo, vmíchejte vyhrazené nasekané mandle.
- Skladujte v uzavřené nádobě, například ve zavařovací sklenici, několik týdnů. Při skladování v lednici vydrží déle.