Mandlové máslo může být krásně světlé krémové (nejpravděpodobněji je dělané z předem namočených a pak následně usušených mandlí – tzv. raw), nebo tmavé (z pražených mandlí). Co se týče toho, co je pro tělo to nejzdravější a nejlépe stravitelné – je to máslo raw. Pražené mandle však dodají máslu tu pravou chuť.

Obě másla jsou v pořádku ale jen za předpokladu, že jsou vyrobena z mandlí loupaných. Slupka je problém. Pro tělo. Tak se určitě mrkněte na etikety, z jakých mandlí je vyrobeno to, které si chcete právě koupit.

Pokud vlastníte silnější mixér, máte vyhráno. Vy ostatní se musíte obrnit pevnou vůlí a dát máslu čas, abyste mixér neuvařili. Určitě ale snadnějšímu mixování pomůžete např. přidáním kokosového oleje a trochy vody.

Mandlové máslo recept

Mandlové máslo je možné přidat do raw energetických kouliček, raw čokoládové polevy, domácích máslových sušenek, smoothies, dresinků nebo rovnou ze sklenice. A prý je to navíc skvělá potravina pro pleť díky obsahu vitaminu E. 

Super na tomto receptu je, že k výrobě oříškového či semínkového másla podle tohoto postupu můžete použít i jakékoliv jiné oříšky a semínka. 

Mandlove maslo recept
Zpracování mandlí na máslo vyžaduje trpělivost, ale výsledek stojí za to.

Ingredience na mandlové máslo

  • 2 hrnky loupaných mandlí
  • špetka soli

Postup – mandlové máslo recept

  1. Předehřejte troubu na 150 °C. Vysypte mandle na plech s pečícím papírem a pečte zhruba 15-20 minut, dokud lehce nezezlátnou. Potom je vyndejte z trouby a nechte chvilku vychladnout.
  2. Vložte mandle do mixéru a mixujte společně se solí dokud nedostanete krémovou pastu. Pokud vlastníte kvalitní silný robot, zabere vám to pár minut. Pokud ne, může mixování zabrat i 20 minut.
  3. Během procesu bude potřeba alespoň dvakrát seškrabat mandle ze stěn mixéru. 
  4. Hotové máslo se skladuje v ledničce, dá se ale skladovat i při pokojové teplotě ve vakuově uzavřené nádobě až týden. 
Mandlove maslo
Na mandlové máslo potřebujete syrové mandle.

Výroba másla – recept

Láká vás výroba másla, specificky toho mandlového? Při výrobě mandlového másla je klíčová trpělivost. Může se zdát, že se celé mandle nikdy nepromění v krémové ořechové máslo, ale vždy se to podaří. Nevzdávejte to!

Kupte si syrové mandle a sami si je opečte v troubě. Teplé mandle se snáze rozmixují a nabídnou maximum čerstvé mandlové chuti. Pražení mandlí trvá jen 10 minut a rozhodně se vyplatí.

Pražené mandle nabízejí stejné výživové hodnoty jako mandle syrové (bílkoviny, vlákninu, zdravé tuky a vitaminy), i když obsah vitaminů je v nich o něco nižší. Chuťový rozdíl za to podle mého názoru rozhodně stojí.

„Syrové“ mandle, které koupíte v obchodě, byly pravděpodobně již tepelně upraveny, aby se zničily bakterie, a stejně se nevyhnutelně zahřejí teplem z přístroje.

Domácí mandlové máslo je zdravé, cenově dostupné a ještě chutnější než to kupované v obchodě! Navíc se snadno vyrábí. Potřebujete jen dobrý kuchyňský robot nebo mixér. Z tohoto receptu získáte asi 1 a ⅔ šálku mandlového másla.

Ingredience na domácí mandlové máslo

  • 3 šálky syrových mandlí
  • ¼ lžičky soli
  • Volitelně: ¼ lžičky mleté skořice
  • Nepovinně: ½ lžičky vanilkového extraktu
  • Nepovinně: 2 lžíce javorového sirupu nebo medu

Postup – mandlové máslo

  1. Předehřejte troubu na 175 °C. Rozložte mandle na velký plech s okrajem a opékejte je 10 minut, v polovině je promíchejte.
  2. Mandle nechte vychladnout, dokud nejsou jen teplé (ne horké), asi 10 minut.
  3. Přeneste mandle do vysokorychlostního mixéru nebo kuchyňského robotu. Mixujte, dokud nevznikne krémová konzistence, a podle potřeby přerušujte mixování a seškrabujte ze stran. Budete si myslet, že se to nikdy nerozmixuje, ale buďte trpěliví.
  4. Mandle se z hrudek připomínajících mouku stanou kuličkou, která se opírá o stěny kuchyňského robotu (neustále ji seškrabujte po stranách a rozbíjejte ji), a nakonec se změní ve svěží krémovou hmotu.
  5. Pokud se směs v průběhu procesu šíleně zahřeje, přestaňte a nechte ji několik minut vychladnout.
  6. Jakmile je mandlové máslo velmi hladké a krémové (ne dříve!), můžete do něj vmíchat libovolné přísady, jako například sůl.
  7. Můžete také přidat skořici pro nádech koření a vanilku a/nebo javorový sirup pro mandlové máslo, které chutná výjimečněji než to koupené v obchodě.
  8. Mixujte, dokud se přísady rovnoměrně nerozptýlí. Když jsem přidala javorový sirup, musela jsem směs nechat vychladnout a pak ještě několik minut mixovat, aby byla opět krémová.
  9. Mandlové máslo nechte vychladnout na pokojovou teplotu, pak směs přelijte do zavařovací sklenice a zašroubujte víčko.
  10. Uchovávejte v chladničce po dobu až 2 týdnů nebo dokud neuvidíte nebo neucítíte známky kažení.
Mandlove maslo
Mandlové máslo chutná skvěle na sladkém pečivu.

Mandlový krém – recept

Chtěli byste si doma připravit báječný mandlový krém? Recept vás překvapí svou jednoduchostí.

Mandlový krém ingredience

  • 125 g celých mandlí
  • 100 g + 2 lžíce bílého cukru
  • 1 vejce při pokojové teplotě
  • 115 g nesoleného másla, pokojová teplota
  • ¼ lžičky čistého mandlového a vanilkového extraktu

Mandlový krém recept

  1. Do mísy kuchyňského robotu vložte mandle a cukr.
  2. Zpracovávejte, dokud mandle nebudou na hrubé kousky.
  3. Přidejte po kouscích nakrájené máslo a vejce.
  4. Zpracovávejte, dokud se ze všeho nestane krém.
  5. Přidejte mandlový a/nebo vanilkový extrakt, pokud jej používáte, a zpracujte.
Mandlove maslo
Při přípravě mandlového másla se neobejdete bez mixéru.

Domácí mandlové máslo – recept

Příprava domácího mandlového másla vyžaduje trošku více trpělivosti, výsledek ale zaručeně stojí za to.

Mandlové máslo ingredience

  • 3 šálky syrových mandlí
  • Avokádový olej nebo jiný olej neutrální chuti, například z hroznových semínek, podle potřeby
  • Mořská sůl, podle chuti

Mandlové máslo – postup

  1. Předehřejte troubu na 175 °C a vyložte velký plech pergamenovým papírem.
  2. Rozložte mandle v rovnoměrné vrstvě na plech a opékejte je 10 minut nebo dokud nejsou voňavé. Vyjměte je z trouby a nechte mírně vychladnout.
  3. Přeneste opražené mandle do středně velkého kuchyňského robotu. Zpracovávejte je do velmi hladké konzistence, přičemž každých 30 sekund až 1 minutu přerušujte práci, abyste podle potřeby oškrábali stěny mísy a dali motoru kuchyňského robotu pauzu.
  4. Směs bude zpočátku kouskovitá. Pak zhoustne do kuličky a nakonec bude krémová a hladká. Celý proces by měl trvat asi 15 minut.
  5. Pokud se mandlové máslo ani po 15 minutách nespojí, přidejte po lžičkách avokádový olej, abyste směs lépe rozmixovali.
  6. Podle chuti osolte a podávejte na toasty, noční ovesné vločky, ovesnou kaši, jogurt nebo banánový chléb.
Mandlove maslo
Mandlové máslo přímo láká k mlsání rovnou z misky.

Mandlové máslo snadno a rychle – recept

Jak si během několika minut vyrobit domácí mandlové máslo, které chutná lépe než to, které si můžete koupit v obchodě? Nechte se inspirovat tímto receptem.

Mandlové máslo ingredience

  • 3 šálky syrových nesolených mandlí
  • 1/4 lžičky jemné mořské soli a další podle chuti
  • 1/4 lžičky mleté skořice, volitelně
  • 1/4 lžičky vanilkového extraktu, nepovinně
  • med nebo javorový sirup, volitelně

Mandlové máslo recept

  1. Předehřejte troubu na 175 °C.
  2. Do kulaté nebo čtvercové dortové formy (nebo na plech s okrajem) nasypte mandle.
  3. Ořechy opékejte 3 minuty, pak pánví zatřeste a opékejte dalších 3 až 5 minut nebo dokud ořechy lehce nezhnědnou a nebudou vonět po ořeších (pozor, mohou se rychle spálit). Nechte vychladnout, dokud s nimi nebudete moci manipulovat.
  4. Pokud připravujete křupavé mandlové máslo, přidejte 1/3 šálku pražených mandlí do mísy kuchyňského robotu. Pulzujte 6 až 8krát, nebo dokud nebudou ořechy nasekané na velmi malé kousky. Nasekané mandle přendejte do mísy a uschovejte na později.
  5. Přidejte pražené mandle do mísy kuchyňského robotu. Zpracovávejte 1 minutu a poté gumovou stěrkou oškrábejte stěny mísy. Zpracovávejte další 2 až 3 minuty, dokud nebude mandlové máslo lesklé a hladké.
  6. V závislosti na značce/odrůdě mandlí, které používáte, to může trvat o něco déle. Během zpracování se mandle změní z celých ořechů na jemný prášek, hrudkovitou kaši a nakonec na krémově hladkou hmotu. Zastavení a seškrábání nebo rozbití velkých hrudek pomůže proces urychlit.
  7. Když je mandlové máslo hladké a krémové, přidejte sůl, skořici a vanilku. Zpracovávejte 10 až 20 sekund a poté ochutnejte. Pokud máte pocit, že to potřebuje, přidejte další sůl, skořici nebo vanilku.
  8. Chcete-li máslo osladit, přidejte lžičku nebo více medu nebo javorového sirupu a zpracovávejte dalších 5 až 10 sekund, aby se dobře zapracoval.
  9. Chcete-li křupavé mandlové máslo, vmíchejte vyhrazené nasekané mandle.
  10. Skladujte v uzavřené nádobě, například ve zavařovací sklenici, několik týdnů. Při skladování v lednici vydrží déle.
IngredienceRecept

© 2023 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang